BLOOM Gin uitgelicht, Alles over gin.

Alles over BLOOM Gin – Het persoonlijke verhaal achter dit prachtige florale gin merk

In 2008 werd BLOOM Gin gecreëerd door Master Distiller Joanne Moore. Zij wilde een gin op de markt brengen die niet te sterk en zeker niet parfumachtig is. Daarom ontwikkelde zij een gin die een minder sterke jeneverbessmaak heeft en veel floraler is. De mooie citrus tonen zorgen dat het een lichte, smaakvolle gin is die voor een heerlijke verfrissing zorgt. Inmiddels heeft BLOOM London Dry Gin er heel wat familieleden bij, maar één ding blijft voorop staan. Het zijn allen pure, florale gins ontwikkeld door vrouwen én voor vrouwen. Wij spraken met Brand Director Elaine Maher voor het bijzondere verhaal achter dit mooie gin merk.
Wist jij bijvoorbeeld al dat de ready-to-drink BLOOM Jasmine & Rose het snelst groeiende product is. Hoewel het echt een vrouwelijk merk is, zijn er verrassend veel mannen die van dit drankje genieten!

Kennismaken met Master Distiller Joanne Moore en het ontstaan van BLOOM Gin

Joanne Moore is de Master Distiller van G&J Distillers, waar ook BLOOM Gin onder valt. Al sinds 1996 is zij werkzaam bij deze distilleerderij waarvan al meer dan tien jaar als Master Distiller.
Na het afronden van haar opleiding Biochemie ging ze aan de slag bij G&J Distillers en werkte zij in het kwaliteitslaboratorium waar ze grondstoffen en eindproducten testte. Na een paar jaar rolde ze door in de functie van “kwaliteitsmanager”, waarbij ze de kans kreeg om rechtstreeks met de hoofddistilleerders te werken.

Joanne raakte gefascineerd door de botanicals en ontdekte dat ze het erg leuk vond om met smaakcombinaties te spelen. Ze bleek een talent te hebben voor het ontwikkelen van gins en dat merkte G&J Distillers ook op. Het duurde niet lang of ze werd in 2006 benoemd tot de zevende Master Distiller. Inmiddels heeft ze prachtige merken op haar naam staan, waaronder BLOOM Gin!

Leuk om te weten is dat er nog geen florale gin in de markt te verkrijgen was toen Joanne begon met distilleren. Ze zag dit als een uitdaging en ging hier zelf mee aan de slag. Zo gaf ze wodka drinkers haar eigen creatie en die vonden de gin zo lekker, dat ze besloot hier vol voor te gaan. Dit resulteerde uiteindelijk in het lanceren van BLOOM London Dry Gin in september 2008!

 Joanne Moore, Bloom Gin, Master Distiller, Alles over gin.

De BLOOM range

Na het lanceren van BLOOM London Dry Gin bleef Joanne niet stilzitten. Ze wist dat de markt wilde experimenteren en hier horen meer smaken bij.
Strategisch gezien was het ook een logische stap dat er na de klassieke gin een aantal “flavoured gins” op de markt gebracht zouden worden. Deze gins spreken namelijk een jongere doelgroep aan; zij geven vaak eerst de voorkeur aan de zoetere gins alvorens ze de stap naar London Dry Gins maken.
In juni 2018 werd BLOOM Jasmine & Rose Gin gelanceerd. De reden dat er eerst een pink gin gelanceerd wordt is simpel; deze ziet er mooi uit in een glas en op het terras creëert het de “ik wil die ook” vibe. In mei 2020 worden BLOOM Passionfruit & Vanilla en BLOOM Raspberry & Rose Gin aan het portfolio toegevoegd.

Toch blijft het niet alleen bij gin.. Er worden namelijk ook ready-to-serve (RTS) gin-tonics gelanceerd; BLOOM Gin with a signature tonic, BLOOM Gin with Rose Lemonade en BLOOM Passionfruit & Vanilla Blossom RTS. De meest recente toevoeging is de Sparkling Raspberry; deze is dit jaar gelanceerd.

Voor alle producten haalt Joanne haar inspiratie uit de typische Engelse tuinen. Zij kijkt graag uit het raam naar haar mooie tuin en daar moet de gin dan aan refereren. Daarom worden lokale florale botanicals geprefereerd; zij laten de beauty van Engeland doorschijnen in de gin én ze zijn beschikbaar in haar tuin!

BLOOM Gin RTS, ready-to-serve, Disaronno, Alles over gin.

Gebruikte botanicals en het alcoholpercentage

Alle BLOOM gins hebben dezelfde basis die gemaakt wordt van jeneverbessen, pomelo, kamperfolie en kamille.
Hierbij zorgt de pomelo voor de frisheid, de eetbare nectar van de kamperfolie voor een rijke zachtheid en de kamille voor een florale kalmte in de smaak. Door gebruik te maken van deze botanicals ontstaat er een lichte, subtiele smaak in plaats van een overheersende jeneverbessmaak.
Het team van BLOOM vindt het erg belangrijk dat er alleen gebruik gemaakt wordt van natuurlijke ingrediënten en botanicals. Daarom wordt er absoluut geen suiker aan de gins en RTS gin-tonics toegevoegd. Zoals het team hierbij ook zelf aangeeft; “In Europa heeft men een heel goed ontwikkeld smakenpalet. Hierdoor zijn er goede smaken nodig en zijn synthetische smaken echt een no-go”.

Uit onderzoek is gebleken dat ginliefhebbers een gin als eerste uitkiezen op de smaak, gevolgd door de kwaliteit, kleur, merk, prijs, authenticiteit, fles en de range. Met betrekking tot de smaak staat “fruit” boven “floraal”. Door fruit bovenaan te zetten, wordt het voor de ginliefhebber makkelijker om de gin smaak te vergelijken met hun eigen favoriete smaak. Hierdoor voelen zij zich zekerder in hun keuze.
“Floraal” staat voor BLOOM op een belangrijke tweede plek. Het zit namelijk in hun merk-DNA en draagt bij aan de uniekheid in vergelijking met andere ginmerken.

Alle gins hebben een alcoholpercentage van 40%. Dit geeft de gins een premium uitstraling (het zit boven de 37,5%) en is net niet hoog genoeg om een te sterke (alcohol)smaak te veroorzaken. Voor de BLOOM gins is het namelijk belangrijk dat ze licht en verfrissend blijven.

Pure ingredienten voor BLOOM Gin, gin-tonics, Alles over gin.

De smaken van de BLOOM gins die in Nederland verkrijgbaar zijn

BLOOM London Dry Gin is de perfecte combinatie van bloemige botanicals, tonen van citrus frisse pomelo, zoete kamperfoelie en rustgevende kamille. Samen zorgen de botanicals voor een frisse en geurige gin.
Op de neus is het een licht bloemige gin waarbij de geuren van de drie hoofdbotanicals dominant aanwezig zijn.
Qua smaak is het ook een lichte en bloemige gin met een vleugje zoetheid en een zacht mondgevoel. De afdronk is middellang, zacht en wordt gedomineerd door tonen van citrus.
Deze gin serveer je het beste met een Premium Indian Tonic Water en drie aardbeien ter garnering.

Voor BLOOM Jasmine & Rose Gin worden er rozenknopjes en jasmijnbloemen toegevoegd aan de basis. Hierdoor ontstaat er een volle florale gin met een lichte aardse geur van jasmijn en roos.
Qua smaak valt het op dat het een soepele en verfijnde gin is met een vleugje zoetheid, aangevuld met bloemige tonen van de jasmijn en roos. Zij zorgen voor een rijke complexiteit in de gin. De afdronk is, zoals verwacht, floraal en fleurig.
Deze gin serveer je het beste met een Premium Indian Tonic Water en drie bramen en een takje munt ter garnering.

BLOOM Passionfruit & Vanilla Blossom Gin is een verrassende gin die een subtiele zoetheid van de vanille met zich meedraagt, aangevuld met de citrusscherpte van de exotische passievrucht. Het is de perfecte combinatie van fruit en bloemen.
Qua smaak komen eerste de citrustonen van de passievrucht tevoorschijn, gevolgd door de zachte tonen van de vanillebloesem. Het is een zwoele, lichtzoete gin die zelfs qua afdronk redelijk lang blijft hangen.
Deze gin serveer je het beste met een Premium Indian Tonic Water en een schijfje citroen ter garnering.
Leuk om te weten is dat deze gin ook uitermate geschikt is voor de Pornstar Martini cocktail.

Floraal & vrouwelijk

Uit betrouwbare bronnen weten we dat er meer prachtige producten gelanceerd gaan worden. Opvallend is dat dit altijd fruitige en florale gins zullen zijn.
Als we Elaine vragen of er héél toevallig ook nog een kruidige gin ontwikkeld wordt, antwoordt ze dat “floraal” onderdeel is van het DNA. Hierdoor passen kruidige gins niet in de productportfolio van BLOOM.

Leuk om te weten is dat het marketingteam van BLOOM uit drie vrouwen bestaat. Hierdoor weten ze perfect in te spelen op de behoeften van hun vrouwelijke doelgroep. Hier geldt letterlijk en figuurlijk “door vrouwen, voor vrouwen”!

De visie van BLOOM is het inspireren en verbinden van vrouwen over de hele wereld. Binnen het team noemen ze dit ook wel “sisterhood”. Dit is dan ook de reden dat het team van BLOOM alleen uit vrouwen bestaat. Zij weten precies wat de drukke, sterke en zelfverzekerde vrouwen vandaag de dag willen.

Zoals het team zelf zegt; “She lives. She laughs. She blooms”.

BLOOM Gin, vrouwelijk en floraal, Alles over gin.

Het verhaal achter de fles

Alle BLOOM gins zitten in opvallende, hoge flessen. Deze worden gemaakt van 30% gerecycled glas en zijn 100% plasticvrij en recyclebaar. Om de plastic onderdelen te kunnen vervangen wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van echte kurkdoppen en wordt de dop gesealed met aluminium. Het doel van BLOOM is om in 2025 volledig duurzaam en recyclebaar te zijn.

Opvallend is de embossing; hier heeft het team van BLOOM bewust voor gekozen. Hierdoor zijn het zeker geen standaard flessen en dat is precies de bedoeling. Vaak zetten gin liefhebbers de flessen op geweldige trolleys, dus de uitstraling moet hier ook bij passen. Ten tweede moet de fles iets zijn dat men wil bewaren en / of hergebruiken.

Perfect serve

Onze favoriete gin van de BLOOM Gin range is BLOOM Passionfruit & Vanilla Blossom Gin. Daarom delen we hieronder het heerlijke recept van de Passionfruit Gin & Tonic!

Wat hebben we nodig:

Wat gaan we doen:

Vul bij voorkeur een ballonglas met grote ijsblokjes. Pak het glas bij het steeltje en wals het ijs voorzichtig door het glas (ook wel frapperen genoemd) zodat deze ijskoud wordt.
Tip: om het frapperen makkelijker te maken kun je ook een lepel gebruiken waarmee je het ijs rustig rond roert in het glas.

Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je 50 ml BLOOM Passionfruit & Vanilla Blossom Gin toe aan het glas, gevolgd door 200 ml Premium Indian Tonic Water.

Garneer met een vers schijfje citroen en roer het geheel zachtjes voor vijftien seconden zodat de smaken goed vermengd worden.

BLOOM Gin, perfect serve, gin-tonic, Passionfruit & Vanilla Blossom, Alles over gin.

Ps. Alle foto’s komen van BLOOM Gin.

4.297
Laat een bericht achter