Bio gins bij Sundara, Nijmegen, Alles over gin.

Alles over Sundara – Het verhaal achter deze biologische drankengroothandel

Sundara is de eerste drankengroothandel in Nederland die zich volledig heeft toegelegd op biologische en biodynamische distillaten. Van pionier naar leverancier voor diverse wijnmerken en het beschikken over het grootste biologische assortiment in Nederland. Zoals de oprichter en eigenaar Pieter Nuiten zelf zegt; “Sundara is een complete drankleverancier met bio keurmerk”.
Wij waren erg nieuwsgierig naar het verhaal achter Sundara; welke biologische gins zijn er, wat komt er bij kijken als je alléén maar biologische distillaten wilt verkopen en waarom zou je dit willen?

De start van Sundara

Sundara is opgericht door Pieter Nuiten. Na jarenlang in de horeca gewerkt te hebben, stelde Pieter zich op een dag de vraag of dit de weg is die hij de komende jaren blijft volgen. De horecaonderneming waarvoor hij toentertijd werkte, ging uitbreiden en Pieter was er niet helemaal van overtuigd dat dit het pad was die hij wilde gaan bewandelen. Uiteindelijk won toch de liefde voor biologische wijnen! Pieter richtte Sundara op en hiermee was hij de eerste drankengroothandel in Nederland die zich toelegde op biologische distillaten!

“Biologisch” was twaalf jaar geleden niet gebruikelijk, laat staan biologische wijnen.. In zijn omgeving werd Pieter gek aangekeken en bleef hij maar uitleggen waarom hij deze producten verkoopt.
Gelukkig was dit voor Pieter geen probleem; hij staat achter “het bio idee”, vindt het interessant en is van mening dat Fairtrade niet meer dan logisch is.
Met een paar biologische wijnen in zijn tas bezocht Pieter de ene horecaonderneming na de andere onder het mom van “moet je eens proeven!”. Zijn aanpak had succes en resulteerde in een snelle uitbreiding van het assortiment.

Inmiddels heeft Sundara circa tweehonderdvijftig producten in haar assortiment. Wat begon met wijnen en een biologische whisky, heeft zich inmiddels ook uitgebreid naar de sterke dranken. Leuk om te weten is dat er ook een veganistische trend is ontstaan; de vraag naar veganistische wijnen neemt steeds meer toe. Uiteraard kan Sundara ook hierin voorzien.

Wijnen van Sundara, Alles over gin.

De gezichten achter Sundara

In 2007 richtte Pieter Sundara op. Met de uitbreiding naar sterke dranken en de groeiende vraag naar biologische distillaten, kwam Gijs van Nistelrooij drieënhalf jaar geleden het team versterken!
Gijs is oorspronkelijk een historicus en heeft jarenlang bij De Slegte gewerkt waar hij oude boeken taxeerde en opkocht. Toen een gemeenschappelijke vriend Gijs vertelde dat Pieter wel wat ondersteuning kon gebruiken begon het balletje te rollen. Na een opleiding gevolgd te hebben, heeft Gijs nu de volledige focus op de likeuren en sterke dranken. Hierdoor vullen Pieter en Gijs elkaar perfect aan en kunnen zij de markt een (biologisch) totaalpakket bieden!

De naam Sundara

Na het afronden van zijn studie en het werken in de horeca, besloot Pieter om te gaan reizen. Hij deed hier de mooie bestemmingen als India en Nepal aan. Als link naar deze reis is de naam Sundara tot stand gekomen. Sundara staat in Hindi voor “eerlijk en mooi” en dat is precies waar het bedrijf voor staat. Eerlijke en kwalitatief goede producten die bijdragen aan een mooie wereld voor mens, plant én dier!

Skal certificering

Ieder bedrijf dat biologische producten wil produceren, verpakken, verwerken, im- /exporteren, verhandelen of opslaan moet hiervoor gecertificeerd zijn. In Nederland zijn er circa 5.000 geregistreerde ondernemers, waar Sundara er eentje van is.
Sundara bewijst hiermee dat zij alleen biologische producten voert en, als bijkomend voordeel, is zij hierdoor ook de perfecte tussenhandelaar. De hele keten moet namelijk biologisch zijn en met haar certificering toont Sundara dit aan.

Skal keurmerk, Sundara, Alles over gin.

De gins van Sundara

Naast biologische wijnen, likeuren, whisky mag uiteraard de gin ook niet ontbreken. Inmiddels bestaat dit assortiment uit elf mooie gins.

BioSpirits Gin

BioSpirits Gin is een Nederlandse gin en wordt gemaakt van biologische wintertarwe, jeneverbes, zoethout, kaneel en kardemom. Deze gin kent een complexe, maar goed uitgebalanceerde smaak met aanwezige hints van jeneverbes, citroen en lavendel. Persoonlijk sprak deze gin ons niet heel erg aan; de smaak verdwijnt namelijk al snel.
Deze gin is zowel biologisch als veganistisch en kent een alcoholpercentage van 40%.

BioSpirits Gin, Sundara, Organic Gin, Bio Gin, Alles over gin.

White Socks Gin

White Socks Gin wordt ook in London door de Organic Spirits Company geproduceerd. Deze gin is vol, kruidig en krachtig van smaak door de vier botanicals die er gebruikt zijn voor de productie; jeneverbes uit de Zwitserse Alpen, ijzerkruis, verse munt en citroenschil. De jeneverbes speelt in deze gin de hoofdrol, terwijl de citroen en verse munt zorgen voor een fijne frisheid.
Deze gin is zowel biologisch als veganistisch en kent een alcoholpercentage van 40%. Persoonlijk is dit één van onze favoriete biologische gins die wij bij Sundara hebben geprobeerd.

White Socks Gin, Sundara, Organic Gin, Bio Gin, Alles over gin.

Juniper Green Organic London Dry Gin

Deze gin is gemaakt van onder meer jeneverbes, koriander, engelwortel en bonenkruid. Hierdoor is het een typische London Dry Gin. Leuk om te weten is dat deze gin gedistilleerd wordt in London door de Organic Spirits Company.
Deze gin is zowel biologisch als veganistisch en kent een alcoholpercentage van 37,5%.

Juniper Green Organic London Dry Gin, Sundara, Organic Gin, Bio Gin, Alles over gin.

Juniper Green Organic Trophy Gin

Deze gin neemt je mee naar een Alpenweide; de geur van groene dennen en frisse kruiden komen je direct begroeten. De gin heeft een krachtige smaak met hints van zachte houttonen en verse citrus. Het enige nadeel dat wij van deze gin vonden is dat de smaak volledig wegvalt als er een tonic bij geschonken wordt.
Deze gin is zowel biologisch als veganistisch en kent een alcoholpercentage van 43%.

Juniper Green Organic Trophy Gin, Sundara, Bio gin, Organic Gin, Alles over gin.

Juniper Green Organic Sloe Gin

De sleedoornbessen voor deze gin komen uit een eeuwenoud Roemeens bos, omdat hier voldoende sleedoornbessen van hoge kwaliteit groeien. Deze gin kent een zeer fruitige smaak met hints van gedroogde pruimen, kersen, aardbei en meloen.
Deze gin is zowel biologisch als veganistisch en kent een alcoholpercentage van 26%. Juniper Green Organic Sloe Gin is prima puur te drinken.

Juniper Green Organic London Dry Gin, Sundara, Organic Gin, Bio Gin, Alles over gin.

Biostilla Organic Gin Mediterraneo

Deze gin komt uit Italië en brengt de herkenbare Mediterraanse tonen mee in de fles. Het is een complexe gin die soepel fruitige en kruidige smaken afwisselt. Deze gin kent hints van sinaaasappel, mandarijn, citroenschil, jeneverbes, citroenmelisse en engelwortel. Rozemarijn en lavendel maken de Mediterraanse gin compleet. Persoonlijk vonden wij dit een prima gin!
Deze gin is zowel biologisch als veganistisch en kent een alcoholpercentage van 40%.

Biostilla Organic Gin Mediterraneo, Bio gin, Organic gin, Sundara, Alles over gin.

Dà Mhìle Botanical Gin

Voor deze gin wordt er onder meer gebruik gemaakt van jeneverbessen, kardemom, salie, venkel en steranijs. Hierdoor is er een citrusachtige gin met zoete hints ontstaan. De gin wordt afgesloten met een overheersende jeneverbes smaak.
Deze gin is biologisch en kent een alcoholpercentage van 42%.

Dà Mhìle Botanical Gin, Organic gin, Bio gin, Sundara, Alles over gin.

Dà Mhìle Seaweed Gin

De naam zegt het al; deze gin wordt gemaakt van zeewier afkomstig van de Keltische kust. De gin is drie keer gefilterd zodat de lichtgroene kleur van zeewier verdwijnt. Deze gin is perfect voor seafood.
We moeten hierbij eerlijk opmerken dat je van de zilte smaak moet houden; wij houden hier niet van en dit behoort dus ook niet tot onze favoriet.
Deze gin is biologisch en kent een alcoholpercentage van 42%.

Dà Mhìle Seaweed Gin, Bio gin, Organic gin, Sundara, Alles over gin.

Gin Cloud

Deze gin is het resultaat van de samenwerking tussen Andreas Kloke (van de Clouds Bar in Zurich) en de distilleerderij Humbel Spezialitätenbrennerei. Zij maakten samen een gin die zo lekker smaakte dat ze boven de wolken wilden zweven; de naam heeft daardoor een dubbele betekenis gekregen.
Gin Cloud is een frisse, fruitige gin met kruidige hints. Zo zijn jeneverbessen, mandarijnen en sinaasappels duidelijk aanwezig en worden zij subtiel ondersteund door tijm, salie, kardemom en hars.
Deze gin is zowel biologisch als veganistisch en kent een alcoholpercentage van 40%.

Gin Cloud, Sundara, Bio gin, Organic gin, Alles over gin.

The Beauty Organic Gin

De naam zou het eigenlijk al moeten verraden; dit is een hele mooie gin en persoonlijk echt onze favoriet van de Sundara gins.
The Beauty Organic Gin wordt gemaakt van botanicals die verzameld zijn rond het Bodenmeer. Zo wordt er onder meer gebruik gemaakt van jeneverbessen, citrusvruchten, hopbloesems, rijpe Bodensee appels en lavendel. Het resultaat is een zachte, maar volle florale gin.
Deze gin is zowel biologisch als veganistisch en kent een alcoholpercentage van 42%.

The Beauty Gin, Organic gin, Bio gin, Sundara, Alles over gin.

The Stillery’s Gin

Deze gin is ook een persoonlijke favoriet! The Stillery’s Gin is een oer-Hollandse gin gemaakt in Amsterdam. Voor de productie wordt gebruik gemaakt van achttien botanicals, waaronder jeneverbes, sleedoornbloesem, papaverbloemen, madeliefjes, klaproos, rozenbottels, groot kaasjeskruid, jasmijn, kaneel, engelwortel, rabarberwortel en Conference peer. Het resultaat is een florale gin die niet té bloemig is geworden. Puur is de gin erg gesloten, maar na het toevoegen van een Indian Tonic ontpopt de gin zich als een bloem.
Wij bezochten The Stillery in Amsterdam en deze gin story lees je hier!

The Stillery's Gin, Bio gin, Organic gin, Sundara, Alles over gin.

Samenwerken of zelf op zoek naar een biologische gin?

Sundara levert haar biologische distillaten zowel aan de horeca als aan particulieren.
Meer informatie voor de horeca vind je op www.biologischedrank.nl.
De webshop voor particulieren vind je op www.sundara.nl

Op bezoek bij Sundara in Nijmegen, Alles over gin.

 

Met biologische voeding zijn wij al jaren bekend, biologische gins daarentegen waren nieuw voor ons. Totdat wij kennismaakten met Pieter en Gijs. Wat kunnen deze heren er mooi over vertellen!
Door al jaren met biologische wijnen te werken, heeft Pieter zoveel kennis opgedaan dat onze mond soms echt openviel van verbazing. Er komt zoveel meer bij biologisch en biodynamisch produceren kijken. Daarbij brengt het hebben van een bedrijf die zich alleen in biologische producten specialiseert, ook de nodige uitdagingen met zich mee. Wij vinden het dan ook erg mooi om te horen hoe Pieter Sundara heeft opgezet en er samen met Gijs een groot succes van heeft gemaakt op zowel wijngebied als voor de sterke dranken!

3.208