An Dulámán Irish Maritime Gin, het persoonlijke verhaal achter de fles, Alles over gin.

Alles over An Dulámán Irish Maritime Gin – Een nieuwe Ierse gin waarbij het draait om umami, maritiem én de zee

Nederland mag een mooie nieuwe gin verwelkomen; An Dulámán Irish Maritime Gin. Een bijzondere gin uit Ierland die wordt gemaakt met maar liefst vijf verschillende soorten zeewier!
De founders James en Moira wilden de magie van de zee vastleggen in hun gin en dat is met deze unieke gin zeker gelukt. Je proeft het zeebriesje en de gin brengt je hierdoor direct terug naar de fijne tijd dat je hebt doorgebracht aan zee.
Wat An Dulámán Irish Maritime Gin zo bijzonder maakt is dat het waarschijnlijk de eerste gin ter wereld is die wordt gemaakt met vijf verschillende soorten zeewier. Het duurde dan ook maar liefst twee jaar voordat het definitieve recept gereed was.
In deze gin story vertellen James en Moira hun persoonlijke verhaal over hun avontuur van Sliabh Liag Distillers en An Dulámán Irish Maritime Gin, een gin die je geprobeerd wilt hebben!

Eerst even kennismaken met de founders van An Dulámán Irish Maritime Gin

An Dulámán Irish Maritime Gin wordt gemaakt door de Sliabh Liag Distillers, opgericht door James en zijn vrouw Moira Doherty.
James heeft meer dan twintig jaar ervaring in de drankenwereld en heeft zijn strepen ruimschoots verdiend bij William Grant & Sons en Hendrick’s Gin. Moira is er dankzij James ingerold. Samen leerden zij namelijk nieuwe dingen over spirits en distilleren en langzaamaan groeide ook haar liefde voor deze branche. Zelf kreeg zij op een dag het idee om een gin te maken en zo is het avontuur van An Dulámán Irish Maritime Gin begonnen. Leuk om te weten is dat Moira zelfs is uitgeroepen als Innovator & Master Distiller of the Year!

Sliabh Liag Distillers is gevestigd in Donegal en is hier de eerste distilleerderij in meer dan honderdvijfenzeventig jaar.
Donegal is een graafschap in het noordwesten van Ierland. Deze plaats wordt vaak gezien als een aparte plaats en dat precies is wat James en Moira ook met hun dranken willen doen. Hun whiskey, vodka en gin is daarom verre van standaard én uitdagend qua smaken. James vult hierop aan; “Er zijn hier veel moonshiners, maar er is maar weinig historie als het aankomt op spirits. Door uitdagende producten te maken, willen wij deze historie zelf gaan creëren!”.

De distilleerderij wordt omringd door één van ’s werelds meest opvallende landschappen, bevolkt door veerkrachtige mensen, veel folklore en een legendarisch erfgoed van distilleerders. Het is dan ook niet geheel verrassend dat James en Moira gedreven worden door een passie voor authenciteit.

Zoals ze hier zelf over zeggen; “Onze filosofie is eenvoudig; de recepten zijn gebaseerd op lokale gewoonten en tradities, zijn het waard om over te praten en de ontwerpen dragen conventionele codes uit. Wij zien het als onze roeping om uitdagende rokerige Ierse whisky’s van vóór de industriële revolutie te recreëren, waarbij de kennis en legendes van de westkust van Ierland worden ingezet om een moderne, zelfverzekerde Donegal Gaeltacht met de wereld te delen. Daarom zijn in iedere whisky, gin en vodka fles ook kenmerken terug te vinden die betrekking hebben op een traditionele, lokale legende of volksverhaal”.

Moira en James Doherty, founders An Dulaman Gin, Alles over gin.

De grootste uitdaging

Voor James en Moira ging het opzetten van een eigen distilleerderij niet zonder slag of stoot. De grootste uitdaging die zij hadden was het overtuigen van de overheid. De overheid was bang dat zij iets (lees: alcohol) zouden stelen en daarom moesten er overal camera’s worden opgehangen voor de douane en werd alles tot in het kleinste detail geregistreerd, zeker als het alcoholverplaatsing betrof. Uiteindelijk wisten James en Moira na vijf jaar het vertrouwen van de overheid te winnen.
De grootste les die wij hebben geleerd vanaf het begin tot nu is dat alles wat je denkt, twee keer zo lang duurt en twee keer zoveel kost”, zegt James lachend.

Zeewier, de belangrijkste botanical van An Dulámán Irish Gin

Ierland is wild, anders en inspirerend voor Moira. Gezien zij maar een mijl van de zee af zitten, wilde Moira graag een gin van de zee maken. Maar hoe maak je dit? Hoe krijg je die “fresh coastal breath” in een fles? En hoe kun je een fijne zoute smaak op je lippen houden zonder dat het veranderd in een smakeloze aardse en visachtige smaak?

Voordat Moira met de productie begon, zijn er twintig soorten lokale zeewier getest. Uiteindelijk zijn er vijf uitgekozen die perfect zijn voor de gin die Moira in gedachten had; de Sweet Kombu, Dulse, Pepper Dulse (ook wel bekend als truffels van de zee), Dulaman (waar ook de naam van af is geleid) en Sugar Kelp.

Een andere bijzondere botanical die wordt gebruikt is Carrageen Moss. Dit is een heus superfood en zorgt voor een prachtige, authentieke umami twist in de smaak.
Qua alcohol wordt er gebruik gemaakt van neutrale graanalcohol. Tweehonderd liter graanalcohol en driehonderd liter water zorgen samen uiteindelijk voor honderdzestig tot honderdzeventig liter An Dulámán Irish Maritime Gin.

Alle botanicals worden eerst apart gedistilleerd, rusten daarna een tijdje en worden dan samengevoegd. Voordat het bottelen kan beginnen, wordt er eerst een rustperiode ingebouwd van zeven tot tien dagen. Door deze rust “huwen” alle aroma’s perfect met elkaar.
Na deze laatste rustperiode wordt An Dulámán Irish Maritime Gin gebotteld op 43,2%. Dit alcoholpercentage is bewust gekozen, omdat de delicate en complexe smaken dan het beste naar voren komen.

Leuk om te weten is dat de maan het knippen van de Pepper Dulce bepaalt. Dit betekent voor Moira dat zij vaak op vrijdagen het zeewier kan knippen. Vaak heeft ze maar vijfenveertig minuten tot de zee weer het land op komt en zodra het water hoger komt te staan, kan zij niet meer bij de zeewier.

Gin story, An Dulámán Irish Gin, Ierland, Alles over gin.

De smaak van An Dulámán Irish Maritime Gin

Op de neus komt een bijzonder, warm en haast boterachtig aroma je begroeten, met op de achtergrond een subtiele hint die aan de zee doet denken. Het is een geur die moeilijk te plaatsen is, je nieuwsgierigheid wekt en je uitnodigt om de gin te proberen.
Qua smaak komt als eerste een helder en zacht jeneverbesaroma naar voren, waarna zij plaatsmaakt voor de complexiteit van de gin. Een rijke smaak van umami, pittig zout, een boterachtige oesterzachtheid met hints van kastanje en stevige tannine komen tevoorschijn.
De gin is erg soepel en extreem zacht. De afdronk is lang en blijft duidelijk aanwezig met haar mooie zilte tonen.

Juist door haar zachtheid en volle, complexe smaak is An Dulámán Irish Maritime Gin ook puur erg goed te drinken.

The story of An Dulámán Irish Maritime Gin, Alles over gin.

Het verhaal achter de fles

Achter de fles van An Dulámán Irish Maritime Gin zit een heel leuk verhaal. De gin zit in een vierkante fles en dit was het perfecte formaat vroeger, zeker voor schepen. Door de vierkante vorm valt de fles namelijk niet om én het zorgt ervoor dat de flessen goed gestapeld kunnen worden.
De kleur is ook op deze geschiedenis gebaseerd; vroeger hadden de flessen een donkere kleur zodat de inhoud beter behouden bleef.
De gouden kleur op het label is écht goud. Dit was namelijk de enige manier om het label glanzend te kunnen krijgen en een “platte” kleur te voorkomen.

Als we verder kijken naar het label, zien we ook dat er erg veel gebeurd in de letter “d”. Hierin is een zeemeeuw verwerkt. In 1999 overleed de moeder van Moira en zij zei altijd dat ze terug zou komen als een zeemeeuw.

De dop van de gin fles is gewaxt en bevat een stempel met een duimprint. Dit is afgeleid van Afrika, het land waar Moira vandaan komt. Moira legt uit; “Vroeger toen de Afrikaanse mensen geld kregen en niet konden schrijven, “tekenden” ze met een duimprint. Ik wilde graag iets van Afrika terug laten komen, vandaar dat de gin ook op deze wijze gesealed wordt”.

De manier van sealen, An Dulámán Irish Maritime Gin, Alles over gin.

Gin-tonic recept: de perfect An Dulámán serve

Chefs vinden An Dulámán Irish Maritime Gin echt geweldig om te gebruiken voor hun bijzondere gerechten. Als we alleen kijken naar drankjes, leent deze gin zich perfect voor een Negroni, Martini, Off-beat Mojito en natuurlijk de gin-tonic.
Een scheutje vlierbloesemsiroop en An Dúlamán Irish Maritime Gin aangevuld met sodawater is een smakelijk alternatief”, aldus Moira.

Wat hebben we nodig:

Wat gaan we doen?
Gebruik bij voorkeur een ballonglas en vul deze met grote ijsblokjes. Pak het glas bij het steeltje en wals het ijs voorzichtig door het glas (ook wel frapperen genoemd) zodat deze ijskoud wordt.
Tip: om het frapperen makkelijker te maken kun je ook een lepel gebruiken waarmee je het ijs rustig rond roert in het glas.

Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je 50 ml gin toe.
Met behulp van een cocktaillepel schenk je daarna de tonic in. De reden dat er een cocktaillepel wordt gebruikt is dat deze schenkwijze ervoor zorgt dat het koolzuur in de tonic optimaal behouden blijft.

Voeg daarna de garnering naar keuze toe en roer het geheel zachtjes enkele seconden door zodat de smaken goed vermengd worden.

An Dulámán Irish Maritime Gin, perfect serve, gin-tonic recept, Alles over gin.

Ps. De foto’s komen van Sliabh Liag Distillers.

1.354
Laat een bericht achter