Damrak Amsterdam Gin, Lucas Bols, Alles over gin.

Alles over Damrak Amsterdam Gin – Een smaakvolle citrus gin uit Nederland

Met het najaarszonnetje op onze bol en de vrolijke drukte van de Amsterdamse straten om ons heen, banen wij ons een weg naar de Dam. Hier worden we opgewacht door Berna de Kroon en Nienke Kroes, de gezichten achter de mooie Damrak Amsterdam Gin.
Zij nemen ons mee in de wereld van deze Nederlandse gin; van distilleerderij tot boottocht met oesters. Wij hebben weer zoveel nieuwe dingen gezien, geleerd en geproefd, dat we niet kunnen wachten om je mee te nemen in het persoonlijke verhaal achter Damrak Amsterdam Gin!

Wist je dat Damrak Amsterdam Gin bij de oudste distilleerderij van Nederland wordt gemaakt?

In 1575 werd Stokerij ’t Lootsje opgericht in Amsterdam. Zevenenzeventig jaar later werd Lucas Bols geboren, de kleinzoon van de oprichter. Lucas is degene die Bols wereldwijd op de kaart heeft gezet. Hij werd namelijk grootaandeelhouder van de VOC en had hiermee als eerste toegang tot de kruiden en specerijen die binnenkwamen in Amsterdam. Hij wist maar liefst driehonderd verschillende likeurrecepten te ontwikkelen en creëerde met zijn likeuren overzeese afzetmarkten.

In 1664 begon Bols met het produceren van jenever. In bruinoranje stenen kruiken werd deze jenever naar alle uithoeken van de wereld getransporteerd. Het bleef echter niet bij één jenever; Bols Genever, een Barrel Aged Genever, Bols Vodka en Bols Corenwyn 10 jaar volgden in de jaren daarop. Ook de merken zoals Bokma en Wynand Fockink werden onderdeel van Bols.

In 2000 wordt Bols overgenomen door het Franse Rémy Cointreau. Gelukkig keert het bedrijf in 2006 terug naar Amsterdam onder de oude naam “Lucas Bols”.

Klik hier voor het volledige verhaal achter Lucas Bols.

De gezichten achter Damrak Amsterdam Gin

Damrak Amsterdam Gin is ontwikkeld door Piet van Leijenhorst. Jarenlang werkte Piet als Master Distiller voor deze Nederlandse distilleerderij en lanceerde diverse dranken onder zijn naam, waaronder Damrak Amsterdam Gin en Damrak Virgin.

Voor het lanceren van de allereerste gin van Lucas Bols wilde Piet echt iets bijzonders doen. Op het moment van ontwikkelen waren er al zoveel gins die de klassieke London Dry Gin smaak hebben. Piet wilde ook graag een citrus gin maken, maar dan wél op zijn eigen manier.

Damrak Amsterdam Gin moest een mooie volle citrussmaak hebben. Om dit te kunnen bewerkstelligen, koos Piet zeventien botanicals uit. Hieronder vallen diverse kruiden en botanicals zoals engelwortel, kaneel, lavendel, koriander, kamperfoelie, steranijs, jeneverbessen uit Kroatië, citroen en sinaasappelen uit Curaçao en Valencia.
Leuk om hierbij te weten is dat er een groot verschil tussen de sinaasappelen zit. De sinaasappelen uit Curaçao zorgen voor de zachte citrussmaak, terwijl die uit Valencia zorgen voor de zoete en onderscheidende aroma’s. Alle sinaasappelen worden nog steeds met de hand geschild bij de distilleerderij.

Toen Piet met pensioen ging droeg hij het “distilleerstokje” over aan Monique ten Kortenaar. Doordat Piet al een aantal jaar de leidinggevende van Monique was, kende hij haar door en door. Monique heeft namelijk acht jaar met Piet mogen werken waarna zij zijn functies als Head Distiller en Distillery Manager overnam. Inmiddels is het Monique die ervoor zorgt dat er wereldwijd voldoende Damrak Amsterdam Gin beschikbaar is!

Lees hier het volledige en persoonlijke verhaal van Piet.
Lees hier het volledige en persoonlijke verhaal van Monique.

Monique ten Kortenaar met Piet Leijenhorst, Distillers Lucas Bols, Alles over gin.

Wat mag je van Damrak Amsterdam Gin verwachten?

Voor het produceren van Damrak Amsterdam Gin worden er eerst vijf afzonderlijke distillaten gemaakt, welke later met elkaar vermengd worden. Door deze wijze van produceren ontstaat er een zuivere gin die ook prima puur gedronken kan worden.

Op de neus begroet Damrak Gin Amsterdam je direct met zoete tonen van sinaasappelen, aangevuld met hints van jeneverbes en een subtiele vleug steranijs. De sinaasappelen komen qua smaak ook direct naar voren en worden ditmaal gecomplementeerd door de warme, florale en kruidige tonen van kaneel, lavendel en steranijs.
De gin zorgt voor een heel zacht mondgevoel en heeft een lange afdronk gevuld met citrusvruchten.

Het alcoholpercentage van deze gin zit op 41,8%; dit zorgt ervoor dat de gin perfect omhoog blijft staan in gin-tonics én cocktails.

Damrak Amsterdam Gin is de perfecte gin voor de gin liefhebber die van citrus gins met een twist houdt of op zoek is naar een mooie, frisse en toegankelijke gin.

Damrak Amsterdam Gin, gin-tonic recept, Alles over gin.

Waar komt de naam vandaan?

De naam Damrak Amsterdam Gin is afgeleid van het Damrak, beter bekend als het plein van Amsterdam. De huidige dam werd vroeger “Damrak” genoemd en dit is precies de plek waar de kruiden en specerijen binnenkwamen in de VOC periode. Hier ontving Lucas Bols dus ook alle producten voor zijn likeuren en het is de plek waar de Lucas Bols distilleerderij nu is gevestigd.

Wist je dat het label van Damrak Amsterdam Gin hier ook op geïnspireerd is? Als je goed kijkt zie je een plattegrond van Amsterdam!

Gin van de maand oktober; Damrak Gin Amsterdam, Lucas Bols, Alles over gin.

 Gin-tonic recept: de perfect serve voor thuis

Damrak Amsterdam Gin is een gin waarvan je door het hele jaar kunt genieten. Op warmere dagen garneer je je gin-tonic met een schijfje sinaasappel en voor de koudere, donkere dagen kun je er een kaneelstokje aan toevoegen voor de warmere tonen.
De perfect serve van Damrak Amsterdam Gin is erg toegankelijk, verfrissend en heeft een licht zoetje door de met de hand geschilde sinaasappelschillen.

Wat hebben we nodig voor de perfect serve:

Wat gaan we doen:
Gebruik bij voorkeur een ballonglas en vul deze met grote ijsblokjes. Pak het glas bij het steeltje en wals het ijs voorzichtig door het glas (ook wel frapperen genoemd) zodat deze ijskoud wordt.
Tip: om het frapperen makkelijker te maken kun je ook een lepel gebruiken waarmee je het ijs rustig rond roert in het glas.

Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je 50 ml Damrak Amsterdam Gin toe. Met behulp van een cocktaillepel schenk je daarna de tonic in. De reden dat er een cocktaillepel wordt gebruikt is dat deze schenkwijze ervoor zorgt dat het koolzuur in de tonic optimaal behouden blijft.

Voeg het schijfje sinaasappel toe en roer het geheel zachtjes enkele seconden door zodat de smaken goed vermengd worden.

 

Ps. Sommige foto’s komen van Lucas Bols. 

1.104
Laat een bericht achter