Russell & Co in de mix, Alles over gin.

Alles over Russell & Co. – Het verhaal achter deze soda’s

Russell & Co. was één van de eerste tonic merken in Nederland. Oprichter Josiah Russell introduceerde zijn “soda” Russell & Co. Tonic Water in 1887 al in Nederland en wist hiermee het cocktaillandschap te veranderen. Al gauw volgde ook zijn Ginger Ale en bestaat de range inmiddels uit vier fijne drankjes. In slanke, opvallend gedesignde flesjes veroveren de Botanical Tonic Water, Old Fashioned Ginger Beer, Sicilian Lemon Bitter en Golden Ginger Ale steeds meer ginharten.
Wat deze tonics zo speciaal maakt is de zachte, toch verfijnde smaak. In de gin-tonic weet het de gin perfect te complementeren. Reden om hier meer over te weten te komen!
Wij spraken Joli van Russell & Co. voor het persoonlijke verhaal achter dit mooie merk.

De start van Russell & Co.

In 1887 opent Josiah Russell, de frisdrankfabrikant uit Londen, een kleine fabriek in Rotterdam waar hij vanaf dat moment zijn Tonic Water voor de Nederlandse markt begint te produceren. Als snel vindt Josiah ook zijn weg naar het uitgaansleven en zorgt hij door het uitgebreide distributeurnetwerk dat zijn drankjes op de mooiste locaties worden geserveerd. Het duurt niet lang voordat Russell & Co. Tonic Water wordt gezien als dé perfecte mixer voor de populaire high-ball cocktails.
Leuk om hierbij te weten is dat Tonic Water in die tijd lang niet zo mainstream was als tegenwoordig; de Russell & Co. Tonic Water werd dan ook echt als een specialiteit gezien. Al snel volgden Russell & Co. Ginger Ale en limonades, inclusief de nodige concurrenten en namaak drankjes..

Geschiedenis Russell & Co, namaak drankjes, Alles over gin.

Helaas werd Josiah’s fabriek in de Tweede Wereldoorlog overgedragen aan een plaatselijke concurrent; Handelsmaatschappij v/h J.C. Tims, wiens fabriek was verwoest tijdens de strijd. Eén voordeel van deze overname was dat hiermee voorkomen werd dat de fabriek van Josiah in Duitse handen terecht kwam.

Na de Tweede Wereldoorlog bracht de Handelsmaatschappij in de jaren vijftig tonic water uit onder de naam Royal Club, wat een zeer succesvolle keus bleek te zijn. Negentien jaar later neemt Vrumona N.V., de grote frisdrankfabriek van Heineken, de fabriek over. Inmiddels is het originele merk uitgesplitst in “Royal Club” en “Russell & Co.”, waarvan laatstgenoemde sinds 2019 onder Sir Joe valt.

Logo Russell & Co vroeger, Alles over gin.

De producten van Russell & Co.

Geïnspireerd op originele recepten uit 1887 heeft Russell & Co. vier fijne dranken op de markt gebracht; Botanical Tonic Water, Old Fashioned Ginger Beer, Sicilian Lemon Bitter en Golden Ginger Ale. Zoals Russell & Co. zelf zegt zijn deze drankjes “onderscheidend, elegant en karaktervol”!

Russell & Co range van drankjes, Alles over gin.Botanical Tonic Water

Om tot de Botanical Tonic Water te komen wordt er gebruik gemaakt van de plant genaamd Angelica Archangelica. Deze plant brengt een zacht jeneverbes aroma met zich mee en zorgt ervoor dat de bitterheid van de kinine gecompenseerd. Hierdoor ontstaat er een zachte, soepele tonic met een fijn citrusaroma.

Russell & Co Botanical Tonic Water, Alles over gin.

Old Fashioned Ginger Beer

Voor de productie van de Old Fashioned Ginger Beer wordt er gebruik gemaakt van het aardachtige Nigeriaanse gemberextract. Het resultaat is een krachtige, kruidige en licht zoete tonic waarbij het gemberaroma overduidelijk aanwezig is. Sterker nog, het zorgt voor een pittige “bite” die tot en met de afdronk duidelijk aanwezig is.

Russell & Co Old Fashioned Ginger Beer, Alles over gin.Sicilian Lemon Bitter

Deze tonic is gemaakt van dezelfde citroenen die Josiah destijds voor zijn recept gebruikte; citroenen die geplukt zijn op de mooie heuvels van Sicilië. Deze tonic heeft een perfecte balans gevonden tussen zoet en zuur. De zoete en zure smaken draaien even om elkaar heen tot ze overgaan in een zachte citrus afdronk.

Russell & Co Sicilian Lemon Bitter, Alles over gin

Golden Ginger Ale

Het originele recept van Josiah is de basis van de Golden Ginger Ale. Voor deze tonic wordt er gebruik gemaakt van een natuurlijk gemberwortelextract. In vergelijking met andere Ginger Ale’s de smaak van de Golden Ginger Ale zacht en subtiel en kent het een fijne licht zoete afdronk.

Russell & Co Golden Ginger Ale, Alles over gin.

Perfect serves

Benieuwd hoe de tonics van Russell & Co. in de mix smaken? Hieronder delen we voor iedere smaak een fijne perfect serve!

Perfect serve – Botanical Tonic Water

 • 50 ml Vincitore Gin
 • 200 ml Russell & Co. Botanical Tonic Water
 • Schijfe peer ter garnering
 • Grote ijsblokjes

Perfect serve – Old Fashioned Ginger Beer

 • 50 ml Peaky Blinder Spiced Dry Gin
 • 200 ml Russell & Co. Old Fashioned Ginger Beer
 • Schijfje sinaasappel ter garnering
 • Grote ijsblokjes

Perfect serve – Sicilian Lemon Bitter

Perfect serve – Golden Ginger Ale

 • 50 ml Bobby’s Schiedam Dry Gin
 • 200 ml Russell & Co. Golden Ginger Ale
 • Citrusvruchten naar keuze ter garnering
 • Grote ijsblokjes

Wat gaan we doen?
Kies als eerste de perfect serve die je wilt gaan maken. Gebruik bij voorkeur een ballonglas en vul deze met grote ijsblokjes. Pak het glas bij de steel en wals het ijs voorzichtig door het glas (dit wordt ook wel frapperen genoemd) zodat deze ijskoud wordt.

Giet hierna het gesmolten ijswater uit het glas en voeg daarna de gin toe.
Met behulp van een cocktaillepel (op een hoek van zestig graden in je glas) schenk je daarna de Russell & Co Tonic in. De reden dat er een cocktaillepel wordt gebruikt is dat deze schenkwijze ervoor zorgt dat het koolzuur in de tonic optimaal behouden blijft.

Voeg als laatste de garnering toe roer het geheel zachtjes vijftien seconden door zodat de smaken goed vermengd worden.

Perfect serve Russell & Co, Russel & Co Golden Ginger Ale, Alles over gin.

Ps. De foto’s komen van Russell & Co’s website.

4.399
Laat een bericht achter