The London Essence Co. mixer, spotlight tonic, Alles over gin.

Alles over London Essence mixers – Het persoonlijke verhaal achter deze “spotlight tonic”

Een jong mixermerk welke claimt de meest luxe softdrink ter wereld te zijn én een rijke historie te hebben. Voor de productie wordt er alleen gebruik gemaakt van de beste, pure ingrediënten en de geuren en smaken zijn in volle glorie aanwezig zodra je een flesje openmaakt. We hebben het hier over de mixers van The London Essence Company die het “anders doet dan anderen”.
Onze nieuwsgierigheid was inmiddels wel gewekt en daarom spraken wij met Richard Zijlstra, de Nederlandse Brand Ambassador van The London Essence Company in Nederland!

Het verhaal achter de London Essence mixers

London Essence is dan wellicht een nieuw mixermerk, maar kent een hele rijke geschiedenis. Zo is het bedrijf al in 1896 begonnen als distilleerderij aan de oever van rivier de Theems. In die tijd distilleerde The London Essence Company botanische extracten en andere natuurlijke ingrediënten voor de parfum- en drankindustrie en produceerde zij kwalitatief hoogwaardige oliën.

Na de oorlog kwamen er helaas bedrijven op die de aroma’s op een chemische wijze veel goedkoper konden produceren. Het distilleren van rauwe botanicals zoals The London Essence Company deed werd hierdoor te duur. De vraag nam af en de distilleerderij hield op te bestaan..

De wereld veranderde door de jaren heen en opmerkelijk was dat iedereen steeds bewuster werd van hetgeen ze consumeren. Labels worden nu uitgebreid bekeken!
In 2015 vond Ounal Bailey, één van de co-founders van The London Essence Company, in de archieven van Britvic de originele “catalogus” van London Essence. Zij was zó onder de indruk van het oog voor detail en de rijke historie, dat ze vastberaden was om dezelfde distillatietechnieken te gebruiken voor een nieuwe reeks mixers. Hierbij stelde zij de barindustrie de vraag wat nu écht belangrijk is. Nick Strangeway en Erik Lorincz zijn twee belangrijke bartenders die hierbij betrokken zijn. Het resultaat is de mooie productrange bestaande uit tonics, gingers en soda’s die bij 50% van de World’s 50 Best Bars geserveerd worden!

The London Essence Co. historie, Alles over gin.

Wat maakt de London Essence mixers zo speciaal?

Het bijzondere aan London Essence is dat zij spirits er doorheen laat stralen én een bijzonder geurenpalet met zich meebrengt. Zoals Richard hierbij aangeeft; “70% van wat wij denken te proeven, komt via onze neus. Geur is daarom heel belangrijk”. 
The London Essence Company leverde vroeger aan de parfumindustrie. Hierdoor weten zij als geen ander hoe de bijzondere essences gecreëerd moeten worden zodat de neus meer geprikkeld wordt. Door een smaak in lagen op te bouwen ontstaan er mooie volle en aromatische producten!

Wat ons persoonlijk erg opviel is dat de London Essence mixers geweldige volle geuren en smaken hebben, terwijl er alléén gebruik wordt gemaakt van pure ingrediënten. Een bijkomend voordeel is dat iedere serving van 100 ml minder dan 20 kcal bevat. De mixers zijn licht en zó vol van smaak!

Wat de London Essence mixers ook onderscheidend maakt zijn de champagne stijl bubbels. Het mooie aan deze bubbels is dat zij er mede voor zorgen dat de spirit er doorheen schijnt, het mondgevoel elegant en delicaat is én je niet direct een “vol” gevoel krijgt na het drinken.

London Essence mixers, spotlight tonic, Alles over gin.

De producten van The London Essence Company

De productrange van The London Essence Co. bestaat uit tonics, gingers en sodas. Deze dranken worden allen gemaakt van de beste botanicals en drie keer gefilterd water. De reden dat het water gefilterd wordt is om een constante kwaliteit te waarborgen en het mineralengehalte te verlagen.
Het bijzondere is dat de essences gedistilleerd worden om zo de meest pure smaken te krijgen. Daarbij wordt er gebruik gemaakt van de “champagne stijl” bubbels. Hieronder worden de mixers één voor één uitgelegd, inclusief handig smaakwiel!

London Essence Tonics

Onder de tonics vallen de Classic London Tonic Water, Bitter Orange & Elderflower Tonic Water, Grapefruit & Rosemary Tonic Water en de Original Indian Tonic Water.

London Essence tonic range, Alles over gin.

London Essence Classic London Tonic Water

Het eerste product dat The London Essence Co. lanceerde is de Classic London Tonic Water. Met haar zachte citrustonen, bittere kinine aroma en een gedistilleerde jeneverbes essentie is deze tonic perfect voor citrus gins en gins met een aanwezige jeneverbes smaak. Indien je het combineert met een florale gin ontstaat er juist een hele volle smaak.
Om tot Classic London Tonic Water te komen wordt er gebruik gemaakt van een gebalanceerde en consistente basis met een hint van kinine afkomstig van de kinabast. Hier wordt vervolgens een citrusblend van citroen en limoen aan toegevoegd. De tonic wordt afgerond met een jeneverbes distillaat, gefilterd water en bubbels in champagne stijl.

Personal note: Het eerste dat opvalt bij het inschenken is de explosie van kleine bubbels. Binnen enkele seconden verdwijnt het ook weer en blijven er een aantal mooie, kleine bubbels over. Op de neus wordt je begroet door een fijne sterke citrusgeur. Bij het proeven blijft de citrus intact maar wordt deze ook bijgestaan door een licht bittertje van de kinine. De bubbels zijn nog steeds aanwezig, maar overheersen niet. De afdronk is lang en nodigt je uit voor de volgende slok. Kortom, echt een hele fijne tonic, zeker als je van frisse citrustonen houdt!

Smaakwiel, London Essence Classic Tonic Water, Alles over gin.

London Essence Bitter Orange & Elderflower Tonic Water

De naam verraadt het stiekem al; hier hebben wij het over een licht bittere maar toch florale tonic. De Bitter Orange & Elderflower Tonic wordt gemaakt van een gebalanceerde en consistente basis met een hint van kinine afkomstig van de kinabast. Hier wordt vervolgens een citrusblend van bittere sinaasappel en bloedsinaasappel aan toegevoegd. De tonic wordt afgerond met een vlierbloesemdistillaat, gefilterd water en bubbels in champagne stijl. Het bijzondere aan dit vlierbloesemdistillaat is dat de vlierbloesem een week in alcohol heeft geweekt voor het wordt gedistilleerd tot een essence.

Personal note: Op de neus wordt je begroet door een bijzondere, fascinerende zachte geur van vlierbessen met een hele lichte hint van sinaasappel. Het doet ons in de eerste instantie denken aan handzeep en we kunnen de geur nog niet helemaal plaatsen. Het maakt ons echter wel erg nieuwsgierig naar de smaak. De smaak komt precies overeen met de geur, maar is net iets sterker aanwezig door de champagne stijl bubbels. Het zijn de vlierbloesem die het zo’n zachte, florale tonic maken. De sinaasappel zorgt echter dat het niet te zacht wordt en maakt het geheel af met een fijn bittertje. Hoewel we dit een fijne tonic vinden en het zeker ook prima puur zouden drinken, is dit niet direct onze favoriet. Deze tonic raakt ons niet zoals de andere tonics dit wel deden.

Smaakwiel, London Essence Bitter Orange & Elderflower Tonic Water, Alles over gin.

London Essence Grapefruit & Rosemary Tonic Water

De Grapefruit & Rosemary Tonic Water is een echte Mediterrane tonic en sluit perfect aan bij citrusrijke gins (zoals CATZ Dry Gin) of een vermout. Deze tonic heeft een duidelijk fruitige smaak die in balans wordt gebracht door de aroma’s van rozemarijn. De grapefruit zorgt voor de citrus “kick” terwijl de kinine in de afdronk voor een klein bittertje zorgt.
Ook voor deze tonic wordt er gebruik gemaakt van een een gebalanceerde en consistente basis met een hint van kinine afkomstig van de kinabast. Hier wordt vervolgens een citrusblend aan toegevoegd die wordt gemaakt van diverse citrusvruchten en koudgeperste grapefruitolie. De tonic wordt afgerond met een rozemarijndistillaat, gefilterd water en bubbels in champagne stijl.

Personal note: Bij het openen van de fles weet je al dat het hier niet over een “standaard” tonic gaat. De sterke geur van rozemarijn laat zien dat deze mixer haar mannetje staat en er iets moois te wachten staat. Tijdens het proeven valt het op dat ook hier de rozemarijn dominant aanwezig. De smaak zit zelfs in de afdronk waarna ze heel geleidelijk wegebt. Het bijzondere is dat deze tonic in de eerste instantie heel kruidig lijkt, maar de grapefruit weet dit perfect te balanceren. Zij voegt fruitige en licht bittere tonen toe waardoor er echt een smaakexplosie ontstaat. Uiteraard hebben we dit ook met CATZ Dry Gin uitgeprobeerd en wat een geweldige combinatie is dit! Een gin-tonic die zó vol smaak is en toch tegelijkertijd heel zacht. Deze tonic behoort zeker tot onze favorieten!

London Essence Original Indian Tonic Water

De Original Indian Tonic Water is het nieuwste familielid en wordt momenteel alleen nog exclusief geschonken door The Entourage Group, The Flying Dutchmen Cocktails en Hilton hotels.
Deze tonic is perfect voor rum en premium gins, eigenlijk een soort “allemansvriendje”. De smaak van de Indian Tonic Water is fris en vol citrus. Dit komt omdat deze tonic gemaakt is van een citrusblend bestaande uit limoen, citroen, calamansi en een hint van chinotto. Het distillaat dat hier aan toegevoegd is komt van de jeneverbes. Om de tonic compleet te maken worden er champagne stijl bubbels en gefilterd water aan toegevoegd. Ook voor deze tonic geldt dat er gebruik gemaakt wordt van een een gebalanceerde en consistente basis met een hint van kinine afkomstig van de kinabast.

Personal note: Op de neus heeft de Original Indian Tonic Water een krachtige citrus geur. Heel even dachten we dat de geur overeen kwam met de Classic London Tonic Water, maar na het vergelijken bleek dit echt niet zo te zijn. Door de duidelijk aanwezige citrusgeur hadden we ook verwacht dat de smaak overheerst zou worden door diezelfde citrus. Verrassend genoeg bleek het tegenovergestelde; de citrus is nog steeds aanwezig, maar heeft een erg zachte smaak. Alsof ze hiermee al duidelijk maakt een stapje terug te zetten zodra er gin aan toe wordt gevoegd. De afdronk is lang en zacht met subtiele hints van de citrus. Juist daarom wil je gauw een tweede slokje. Deze tonic blijft uitnodigen en zal het geweldig doen in gin-tonics!

Smaakwiel, London Essence Original Indian Tonic Water, Alles over gin.Gingers

De gingers bestaan uit de Delicate Ginger Ale en de Perfectly Spiced Ginger Beer.

London Essence gingers, Alles over gin.

London Essence Delicate Ginger Ale

Wat de Delicate Ginger Ale uniek maakt is dat hier echte gember aan toe wordt gevoegd. Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van een ginger blend (inclusief de oliën van de Nigeriaanse gember) en een distillaat van anijszaad en venkelzaas. Deze ginger krijgt hierdoor een pittige en toch zoethoutachtige smaak met zachte hints van de venkel. Leuk om te weten is dat er voor de kleur gebruik wordt gemaakt van karamel.
De Delicate Ginger Ale laat zich perfect mixen met blended whisky of cognac.

Personal note: De Delicate Ginger Ale heeft een zachte en toch licht pittige geur. Gember is aanwezig, maar overheerst niet op een dominante wijze. Ook tijdens het proeven ontdekken we al gauw dat het hier om een hele elegante Ginger Ale gaat. De smaak is zacht en overall is het een hele lichte ginger. De balans tussen gember, anijs en venkel is echt perfect; eerst twijfelden we nog over anijs en venkel, maar dit bleek echt nergens voor nodig te zijn. Wat een mooie ginger is dit, hier worden wij en heel veel drankjes met ons erg blij van!

Smaakwiel, London Essence Delicate Ginger Ale, Alles over gin.

London Essence Perfectly Spiced Ginger Beer

De Perfectly Spiced Ginger Beer heeft een dominante gembersmaak die lang aanwezig is. Deze smaak komt van gemberolie, gemberdistillaat, biologisch gembersap en een hop distillaat gemaakt van Brewers Gold Hop. De champagne stijl bubbels maken deze ginger compleet.
De Perfectly Spiced Ginger Beer drink je puur, met een premium whisky, vodka of rum. Het voordeel van deze ginger is dat het weinig suikers en kcal bevat, namelijk <20 kcal per serving. Hierdoor blijft er voor de bartender veel speelruimte over en is meer creativiteit mogelijk. Er kan hierdoor meer gespeeld worden met likeuren en / of siropen.

Personal note: Zo zacht als de geur van de Delicate Ginger Ale is, zo krachtig is de geur van de Perfectly Spiced Ginger Beer. De pittige gemberaroma’s blazen je nog net niet weg! Qua smaak is dit niet anders. Gember is duidelijk aanwezig en laat zien dat het om haar draait in deze ginger. Ze doet haar naam zeker eer aan! Al “klapt” deze niet direct je neus in als bij andere ginger beers. Dit is wel echt een pluspunt in tegenstelling tot anderen.
Zelf zijn wij echt fan van ginger beer en daarom behoorde deze ginger al snel tot onze favorieten. Het bijzondere aan deze ginger beer is dat er ook gebruik wordt gemaakt van hop. Hierdoor ontstaat er een krachtige, pittige ginger met aardse tonen. De Perfectly Spiced Ginger Beer geeft je echt een ware smaakexplosie en bij iedere slok proef je weer iets anders. De afdronk is lang en zacht met een duidelijk aanwezig gemberaroma. Aanrader!

Soda’s

De soda range bestaat uit Soda Water, Rhubarb and Cardamom Crafted Soda en White Peach and Jasmine Crafted Soda. De soda’s zijn perfect voor degene die wél alcohol willen drinken, maar liever niet de nodige calorien binnenkrijgen. Classy als The London Essence mixers zijn, worden er Skinny Diva’s mee gemaakt in plaats van Skinny Bitches.

London Essence soda range, Alles over gin.

London Essence Soda Water

Soda Water is puur gefilterd water waaraan mineralen zijn toegevoegd. Het grootste verschil met de andere drankjes is dat hier een iets grovere bubbel gebruik wordt. Soda water is echt ontwikkeld om smaken te liften.

London Essence Rhubarb and Cardamom Crafted Soda

De Rhubarb and Cardamom Crafted Soda heeft de zachte smaak van rabarber aangevuld met subtiele hints van kardemom. Op de neus ontdek je subtiele vanille en appelhints, bijgestaan door de rabarber. Deze soda laat zich perfect puur drinken of met een whisky.
De basis van deze soda wordt gemaakt van gefilterd water en een hint van citroenzuur. Vervolgens wordt er rabarbersap en een kardemom distillaat aan toegevoegd. Ook hier maken de champagne stijl bubbels het plaatje weer compleet.

Personal note: De Rhubarb & Cardamom Crafted Soda begroet je met fris zoete geur van rabarber. Als je goed ruikt kun je ook hints van appel ontdekken. Qua smaak is deze soda erg zacht en floraal. De rabarber blijft aanwezig en wordt bijgestaan door lichte kardemom hints. De afdronk is zacht, helaas verdwijnen de smaken redelijk snel. Wij vonden het een bijzondere soda die zeker fijn van smaak is, maar het raakte ons niet direct. 

London Essence White Peach and Jasmine Crafted Soda

De White Peach and Jasmine Crafted Soda is een aromatische, fruitige en florale soda. De zachte fruitige geur en smaak begroeten je eerst waarna de florale afdronk vol jasmijn het overneemt en afrondt.
Deze soda wordt gemaakt van gefilterd water en een hint van citroenzuur. Voor de kleur wordt er betacaroteen en antocyanen toegevoegd. Vervolgend wordt er perziksap en een distillaat van jasmijn aan toegevoegd. De champagne stijl bubbels maken de soda compleet.

Personal note: Wauw, alsof je een parfumflesje in je hand hebt.. De geuren van de White Peach & Jasmine Crafted Soda zijn out of this world! De zoete perzikgeur en de florale jasmijnaroma’s begroeten je op een wijze waardoor je direct verliefd wordt op dit drankje. Hier wil je meer van weten! Gelukkig wordt je nieuwsgierigheid beloond; de smaken van perzik en jasmijn komen tijdens het proeven nog duidelijker naar voren en worden bijgestaan door de elegante champagne stijl bubbels. Het meest bijzondere vinden wij dat deze soda zó vol van smaak is, terwijl er geen chemische toevoegingen of suikers aan toegevoegd zijn. Kunst in een flesje waar we in combi met gin zeker hele mooie dingen mee kunnen doen!

Smaakwiel, London Essence White Peach and Jasmine Soda, Alles over gin.

Ps. De foto’s komen van The London Essence Co..

4.219
Laat een bericht achter