Fever-Tree mixers, persoonlijk verhaal uitgelicht, Alles over gin.

Alles over Fever-Tree – Het persoonlijke verhaal achter dit mooie mixer merk

Bij een gin-tonic bestaat driekwart van het drankje uit een tonic. Daarom is het belangrijk dat je een kwalitatief hoogstaande mixer gebruikt; eentje die gemaakt wordt van natuurlijke ingrediënten en uiteraard geen kunstmatige zoet- en smaakstoffen bevat. Daarbij moet het een mixer zijn die de gin uitlicht in het glas in plaats van dat het de smaak overneemt.
In 2003 begon Fever-Tree met een brainstormsessie en het eenvoudige uitgangspunt dat “als driekwart van je gin-tonic uit een tonic bestaat, deze van topkwaliteit moet zijn”. Inmiddels is Fever-Tree niet meer weg te denken en wisten de founders Tim Warrillow en Charles Rolls een wereldwijde fanbase te creëren voor hun mixers.
In deze gin story nemen we je mee in de wereld van Fever-Tree; hoe is dit avontuur begonnen, waar komt de naam vandaan en welke Fever-Tree mixers zijn er eigenlijk allemaal?

Van gin distilleerderij naar tonic producent

Tim Warrillow en Charles Rolls (voormalige eigenaar van Plymouth gin) waren al enkele jaren actief in de drankensector voordat ze samen een kopje koffie gingen drinken. Tim had het idee om een gin distilleerderij te beginnen en nam daarvoor contact op met Charles. Hij wilde dit graag samen met hem oppakken. Maar als Charles dit niet wilde, dan zou hij ook genoegen nemen met advies.

Het gesprek ging echter al gauw over van gin naar tonics; beide heren hadden zich hier al jaren in verdiept en beseften zich maar al te goed dat het tonicaanbod tekort schoot. Zoals ze zelf op dat moment beaamden; “De kwalitatieve gin heeft geen evenredige partner in een tonic”.
Hoewel Tim op dat moment niet het kapitaal had om een groot bedrijf op te starten, had Charles dit wel. Na een paar uurtjes praten was het eruit.. Tim en Charles zouden samen een tonicbedrijf beginnen!

Geen compromissen

Al vanaf het begin pakten Tim en Charles hun bedrijf op een andere manier aan. Bij hen stond voorop dat er geen compromissen gesloten zouden worden. Smaak en kwaliteit zijn en blijven de belangrijkste pijlers van het merk.

De reis begon in de archieven van de British Library en strekte zich uit naar diverse landen. Zo reisden Tim en Charles van de Ivoorkust voor groene gember, naar Congo voor normale gember (waar ze van dichtbij kennismaakten met de loop van een Kalasjnikov) tot aan Mexico voor een speciale limoensoort.
Het heeft uiteindelijk achttien maanden geduurd voordat in 2005 het eerste Fever-Tree product het levenslicht zag. Het resultaat is een pure tonic zonder kunstmatige zoet-, smaakstoffen én conserveringsmiddelen.

Sinds we ons eerste flesje Premium Indian Tonic Water bottelden, zijn we onze missie geen moment uit het oog verloren: de wereld van de mixers nieuw leven inblazen met méér – kwaliteit, meer smaak en meer keuze. Innovatie blijft de kern van Fever-Tree. Daarom hebben we een reeks tonics ontwikkeld die elke gin perfect aanvullen, uit welke smaakcategorie dan ook. We vonden drie ongelooflijk diverse variëteiten van gember die samen een opmerkelijk diepe, frisse en authentieke smaak oproepen. En daarmee hebben we een heerlijke ginger beer gemaakt. We hebben limonades met de beste, natuurlijke ingrediënten en ook een prachtige soda water.
Ons verhaal gaat over een reis naar het einde van de wereld, op zoek naar het allerbeste. En het spannendste is dat we nog maar net begonnen zijn!”, aldus Tim en Charles.

Founders Fever-Tree, Charles Rolls en Tim Warrillow, Alles over gin.

Waar komt de naam Fever-Tree vandaan?

De naam van het bedrijf werd Fever-Tree. Deze naam is erg toepasselijk gezien het is afgeleid van de kinabomen; de bomen waar kinine uit gewonnen wordt. Vroeger werd het tonicwater gebruikt als middel tegen malaria; degenen die dit drankje toegediend kregen, stierven niet aan malaria. Behalve dat het zou helpen tegen malaria, is kinine ook inzetbaar tegen koorts. De kinaboom wordt daardoor ook wel “koortsboom” genoemd.

Fever-Tree, kinaboom, Alles over gin.

De producten en smaken van Fever-Tree in Nederland

De mixerrange van Fever-Tree bestaat voor de Nederlandse markt uit de volgende mixers; Premium Indian Tonic Water, Refreshingly Light Tonic Water, Mediterranean Tonic Water, Elderflower Tonic Water, Clementine Tonic Water with Cinnamon, Sicilian Lemon Tonic, Premium Sicilian Lemonade, Premium Ginger Ale, Premium Ginger Beer, Premium Soda Water en Rhubarb & Raspberry Tonic Water.

Fever-Tree Premium Indian Tonic Water

Dit is de allereerste mixer van Fever-Tree en is een echt allemansvriendje. Deze tonic kun je met vrijwel iedere gin combineren, zonder dat het de smaak van de gin gaat overheersen. De Premium Indian Tonic Water heeft frisse, subtiele citrustonen gecombineerd met de natuurlijke bitters van de kinine.
Voorbeelden van gins waar deze mixer erg goed mee gecombineerd kan worden is BLOOM Passionfruit & Vanilla Blossom Gin, Torine Gin, Tokaj GIN en RBL ANN Gin.

Gin-tonic recept, Tokaj's serve met Tokaj GIN, Alles over gin.

Fever-Tree Refreshingly Light Tonic Water

In vergelijking met de Premium Indian Tonic Water is het ook een allemansvriendje, maar heeft deze mixer 58% minder calorieën. Qua smaak is een perfecte combinatie van limoen, citroenzuur, een vleugje vruchtensuiker, de zachte bitterheid van kinine en bronwater.
Voorbeelden van gins waar deze mixer erg goed mee gecombineerd kan worden zijn Rutte Dutch Dry Gin, Ukiyo Japanese Yuzu Gin en Ukiyo Japanese Blossom Gin.

Fever-Tree Refreshingly Light Tonic Water, Alles over gin.

Fever-Tree Mediterranean Tonic Water

Voor de kruidige (citrus) gins is de Mediterranean Tonic Water de perfecte mixer. Deze mixer wordt gemaakt van natuurlijke kinine, citroenoliën uit Sicilië, geranium, rozemarijn en citroentijm. Juist door deze mediterrane ingredienten en aroma’s sluit deze mixer perfect aan bij gins zoals Gin Mare, L’arbre Gin en Monkey 47.

Fever-Tree Mediterranean Tonic Water, Alles over gin.

Fever-Tree Elderflower Tonic Water

De naam zegt het al; de Elderflower Tonic Water is een florale tonic op basis van vlierbloesem. Deze vlierbloesem wordt in Engeland met de hand geplukt tussen mei en juni. Binnen vierentwintig uur wordt deze verwerkt tot een aroma waardoor de frisse smaak niet verloren gaat.
De gins waar deze mixer perfect op aansluit zijn florale gins zoals Hendrick’s Gin, TX Gin en Nolet’s Silver Dry Gin.

Fever-Tree Elderflower Tonic Water, Alles over gin.

Fever-Tree Clementine Tonic Water with Cinnamon

Deze mixer zorgt voor een ware smaakexplosie in je glas; het is een zachte tonic, met een iets zoetere smaak die wordt gemaakt van verse clementines en kaneel.
Clementine Tonic Water with Cinnamon laat zich perfect combineren met zachte (citrus) gins, zoals Marula Gin, V2C Orange Dutch Dry Gin en Loopuyt Gin.

Fever-Tree Clementine Tonic Water, Alles over gin.

Fever-Tree Sicilian Lemon Tonic

Sicilian Lemon Tonic wordt gemaakt van de beste citroenen van Sicilië, kinine en bronwater. Binnen Fever-Tree wordt dit ook wel de “bitter lemon” genoemd. Door de frisse en licht bittere smaak is deze mixer namelijk ook prima als frisdrank te drinken.

Fever-Tree Sicilian Lemon Tonic, Alles over gin.

Fever-Tree Premium Sicilian Lemonade

Deze mixer wordt net als de Sicilian Lemon Tonic gemaakt van de beste citroenen van Sicilië. De extra dikke schil van deze citroenen zit vol etherische oliën die op hun beurt voor een mooie diepgang en frisse smaakexplosie zorgen. Deze mixer is fris, fruitig en heeft een licht zoetje. Qua dranken raadt Fever-Tree aan om deze mixer met vodka of tequila te drinken. Wij raden het aan om deze mixers met Boomsma Dry Gin te combineren.

Recept Boomsma Lemonade, Alles over gin.

Fever-Tree Premium Ginger Ale

Fever-Tree gebruikt maar liefst drie soorten gember om tot deze Premium Ginger Ale te komen. Zo komt er gember uit Cochin in India, de Ivoorkust en Nigeria. Qua smaak komen de krachtige gembertonen en frisse hints van limoen naar voren.
Deze mixer laat zich perfect combineren met Alluvial Gin, Bobby’s Schiedam Jenever en Rutte Old Tom Genever.

Fever-Tree Premium Ginger Ale, Alles over gin.

Fever-Tree Premium Ginger Beer

Net als de Premium Ginger Ale wordt de Premium Ginger Beer ook gemaakt van drie soorten gember. Het verschil is dat deze mixer krachtiger en iets pittiger van smaak is dan ginger ale.
Deze mixer laat zich perfect combineren met Peaky Blinder Spiced Dry Gin en Bobby’s Schiedam Dry Gin.

Recept Aziatisch Hoogstandje, Alles over gin.

Fever-Tree Premium Soda Water

Deze Premium Soda Water wordt gemaakt van puur bronwater met een laag mineraalgehalte. Door een fijne bubbel aan het zachte water toe te voegen, is de Premium Soda Water de perfecte mixer geworden.
Let op: Soda water kan niet vergeleken worden met bruiswater. Bruiswater maakt de gin juist waterig, terwijl soda water de gin geweldig op lift.

Fever-Tree Premium Soda Water, Alles over gin., Alles over gin.

Fever-Tree Raspberry & Rhubarb Tonic Water

De nieuwste mixer in de Fever-Tree range is de Raspberry & Rhubarb Tonic Water. Deze mixer wordt gemaakt van Schotse frambozen en Engelse rabarber en deze combinatie zorgt voor een hele fruitige en zoete mixer. Juist door de zoete smaak, die doet denken aan een snoepje, is deze mixer ook perfect te drinken als frisdrank.
Deze mixer laat zich goed combineren met London Dry Gins. Door de overheersende jeneverbes- en citrustonen sluit deze zoete mixer hier perfect op aan.

Fever-Tree Raspberry & Rhubarb Tonic Water, Alles over gin.

Ps. Een deel van de foto’s komt van Fever-Tree / Wonderful

 

4.768
Laat een bericht achter