Pink Ginger, Fentimans, Craft Drinks, Alles over gin.

Alles over Fentimans – Het persoonlijke verhaal achter deze “spotlight tonic”

Tegenwoordig kun je niet meer om de mooie gekleurde frisdranken en tonics van Fentimans heen. Toch kent Fentimans al een levensweg van meer dan honderd jaar. En dat omdat founder Thomas Fentiman besloot een deal te maken in ruil voor een lening.
Wij zijn blij dat hij dat gedaan heeft; de Fentimans drankjes laten zich namelijk perfect mengen met gin. Het fijne is dat je door de uitgebreide productrange echt de wereld aan mogelijkheden hebt!
Wij besloten om het verhaal achter deze tonics te gaan delen en spraken hiervoor met Tom Krins van Craft Drinks, de Nederlandse importeur van Fentimans!

Het ontstaan van Fentimans

Voor het ontstaan van Fentimans gaan we terug naar het jaar 1905. Thomas Fentiman werkte toen als puddelaar in een ijzerfabriek in Cleckheaton, Engeland. Op een dag vroeg één van zijn collega’s hem om een lening. Achteraf bleek dit een hele goede deal zijn..
Thomas zou in ruil voor de lening namelijk een recept voor botanisch gemberbier krijgen. Doordat de lening nooit werd terugbetaald was dit unieke recept van hem!
Thomas ging aan de slag met het recept en voordat hij het wist was hij druk bezig met het afleveren van het gemberbier aan zijn eindklanten. Hij transporteerde het gemberbier in stenen kruiken (“grey hens” genaamd) met paard en wagen.

Thomas zijn hond Fearless was zijn partner in crime. Toen Fearless een gehoorzaamheidsprijs van Crufts won, was Thomas zó trots op haar dat hij haar afbeelding liet ophangen in de fabriek én het gebruikte het op de kruiken. Tot op de dag van vandaag staat Fearless nog steeds afgebeeld op de Fentimans flesjes!

Fentimans flessen en kruiken, Alles over gin.

Wat maakt Fentimans zo uniek?

Fentimans is al meer dan honderd jaar een hecht familiebedrijf die zich nog steeds focust op het vervaardigen van botanische drankjes. De achterkleinzoon van Thomas is tegenwoordig de huidige eigenaar (afgebeeld op de foto hieronder).
Opvallend is dat alle Fentimans drankjes nog steeds handgemaakt worden middels de botanische brouwtechniek die vanaf dag één wordt gebruikt. De processen zijn echter wel gemoderniseerd; zo worden de drankjes nu in flessen afgevuld en voorzien van koolzuur. Ook worden de drankjes gepasteuriseerd zodat zij langer houdbaar blijven.

Voor de productie wordt er alleen gebruik gemaakt van de beste, natuurlijke ingrediënten. Zoals Fentimans zelf zegt; “From Botanical to Bottle”.

De botanicals komen vanuit de hele wereld. Zo komt de rozenolie uit Bulgarije, roze grapefruit uit de Verenigde Staten, sinaasappel uit het Middellandse Zee gebied, limeflower uit Oost-Europa, elderflower uit Engeland, jasmijn uit Azië, citroen uit Spanje, gemberwortel uit China en kinine uit Indonesië.

Achterkleinzoon van Thomas Fentiman, Alles over gin.

Botanisch brouwproces

Botanisch brouwen is een unieke techniek die Fentimans al vanaf het begin gebruikt en die van generatie op generatie wordt doorgegeven. “Het is ons unieke verkooppunt waarop de merkbelofte is gebaseerd en garant staat voor een ongeëvenaarde kwaliteit: gekenmerkt door een rijke, diepe smaak, een fijn mondgevoel en een rijke textuur”, aldus Fentimans.

De eerste stap in het brouwproces is het extraheren van de natuurlijke smaakstoffen. Hierdoor ontstaat er een uitgebalanceerde botanische vloeistof die vervolgens op basis van gist gefermenteerd wordt. Deze fermentatie vindt plaats in klassieke gistingsvaten en duurt in totaal zeven dagen. Tijdens deze periode komen de complexe en diepe smaken tevoorschijn die bijdragen aan het mooie eindproduct.

Aan de gegiste botanische vloeistof worden vervolgens natuurlijke smaakstoffen en etherische olien toegevoegd voor de unieke Fentimans aroma’s. Als laatste wordt er water, natuurlijke bietsuiker en koolzuur aan de mix toegevoegd. Het resultaat is een geweldige smaakexplosie; de tonics hebben een complete en zachte smaak die zich perfect laten mengen met gin.

Fentimans tonics met gin, Alles over gin.

Fentimans productrange

De productrange van Fentimans bestaat allang niet meer uit alléén gemberbier. Inmiddels zijn er diverse frisdranken, soda water, tonics en een glutenvrije alcoholische ginger beer (Hollows & Fentimans) bijgekomen.
Alle drankjes van Fentimans zijn zonder kunstmatige zoet- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen.

Hollows & Fentimans

Het leuke van Hollows & Fentimans is dat deze ginger beer geïnspireerd is op het originele recept uit 1907. Het alcoholpercentage ligt op 4%.

Hollows & Fentimans, Fentimans Ginger beer, Alles over gin.

Frisdranken

Onder de frisdranken vallen:

 • Ginger Beer
 • Rose Lemonade
 • Apple & Blackberry
 • Curiosity Cola
 • Cherry Cola
 • Dandelion & Burdock
 • Gently Sparkling Elderflower
 • Lemon Shandy
 • Pink Ginger
 • Sparkling Lime & Jasmine
 • Mandarin & Seville Orange Jigger
 • Sparkling Raspberry
 • Victorian Lemonade
 • Bitter Lemonade
 • Ginger Ale
 • Tropical Soda (speciaal ontwikkeld voor rum cocktails)

Met een beetje creativiteit kunnen de frisdranken perfect gebruikt worden voor jouw gin-tonic!

Fentimans, spotlight tonic, Craft Drinks, Alles over gin.

Tonics

Fentimans heeft op moment van schrijven die hieronder worden uitgelicht. Dit maakt het kiezen van de volgende tonic voor je gin-tonic net iets makkelijker!

Premium Indian Tonic Water
De Premium Indian Tonic Water is de eerste tonic ter wereld die op botanische wijze geproduceerd is. Voor de productie wordt er gebruik gemaakt van een kruidenmelange en citroengras. Het resultaat is een verfrissende tonic.

Connoisseurs Tonic Water
De Connoisseurs Tonic Water kan iets wat andere tonics niet kunnen; deze tonic is door haar delicate smaakprofiel in staat om de aroma’s van de botanicals naar boven te halen waardoor de gin volledig tot haar recht komt. Gin drinken wordt zo een hele andere beleving, echt een aanrader!

Naturally Light Tonic Water
De Naturally Light Tonic Water is de lichtere variant van de Premium Indian Tonic Water. Deze tonic kent namelijk 30% minder caloriën. De verfrissende smaak is uiteraard intact gebleven.

Pink Grapefruit Tonic Water
De Pink Grapefruit Tonic Water wordt gemaakt van grapefruit en kinine en is speciaal ontwikkeld voor de sterke longdrinks. Deze tonic is in vergelijking met de andere tonics iets droger en scherper. 

Valencian Orange Tonic Water
De Valencian Orange Tonic Water is gemaakt van sinaasappelen uit Valencia en lemon grass. Het resultaat is een zoete en aromatische tonic die zich perfect laat mixen met een kruidige of citrus gin.

Botanical Tonic Water
De Botanical Tonic Water wordt gemaakt van bloemen en kruiden en kent hierdoor een fijne zoete smaak met aardse tonic. De kinine zorgt voor een lichte pittigheid. 

Pink Rhubarb Tonic Water
De Pink Rhubarb Tonic Water wordt gemaakt van rabarber. De smaak van rabarber is dan ook hetgeen de boventoon voert in deze tonic. De tonic is vol van smaak en laat zich perfect lenen voor ene gin-tonic gemaakt van een London Dry gin.

Oriental Yuzu Tonic Water
De Oriental Yuzu Tonic Water is een verfrissende en verkwikkende tonic met een aanwezige citrussmaak en een licht kruidige ondertoon. Dit heeft deze tonic te danken aan het gebruik van Yuzu extracten. De Oriental Yuzu Tonic Water sluit perfect aan bij kruidige en London Dry gins.

Fentimans tonic range, Craft Drinks, Alles over gin.

Perfect serves

Met de drankjes van Fentimans zijn de combinaties echt eindeloos. Toch zijn er van die dagen dat de inspiratie net iets minder is en dan kan het volgen van een recept wel erg fijn zijn. Daarom delen we vier mooie gin-tonic recepten van Fentimans!

Tanqueray Sevilla x Valencian Orange Tonic Water

Door 50 ml Tanqueray Sevilla Gin te combineren met 125 ml Valencian Orange Tonic Water ontstaat er een frisse en toch zoete gin-tonic. Zowel de gin als de tonic hebben een overheersende citrus / sinaasappelsmaak. Wil de deze smaak nog meer benadrukken? Voeg dan nog een schijfje sinaasappel toe. Serveer uiteraard in een ballonglas met grote ijsblokjes.

GT Vanilla

Deze gin-tonic is voor de vanille liefhebbers onder ons! Voor de GT Vanilla gebruiken we 50 ml Wilderen Double You Vintage Vanilla Gin en 150 ml Fentimans Connoisseurs Tonic Water.
De smaak van vanille komt door de tonic erg mooi naar voren. Het resultaat is een zoete en zachte gin-tonic met een dominante vanillesmaak.

GT Vanilla, gin-tonic recept, Alles over gin.

Ginger Spritz

In dit recept krijgt de welbekende cocktail een bijzondere twist door de ginger beer.
Voor de Ginger Spritz combineer je 15 ml Triple sec, 50 ml rode wijn (naar keuze) en 125 ml Fentimans Ginger Beer. De serve maak je compleet met een schijfje limoen. Serveer de Ginger Spritz in een ballonglas met grote ijsblokjes.

Craft Drinks, de Nederlandse importeur van Fentimans

Craft Drinks is in 2000 opgericht in Amsterdam met één heel belangrijk doel voor ogen; frisdranken importeren. En niet zomaar frisdranken.. “Als het maar de lekkerste in zijn soort is”, aldus Craft Drinks.

Frisdranken bestonden jarenlang uit suiker, smaakstof en water. Een groot aanbod van mooie en smaakvolle frisdranken bestond toen nog niet. Hier besloot Craft Drinks naar haar trip naar Engeland verandering in te brengen! Tijdens deze trip maakten de heren van Craft Drinks namelijk kennis met Fentimans. Ze waren zo onder de indruk van het “botanically brewed” drankje, de volle smaken en vooral het aanbod. Ieder drankje die zij probeerden smaakte zó goed!

Voor Craft Drinks ging er echt een wereld open; eentje die zij graag wilden verkennen. Na Fentimans volgden meer mooie merken en inmiddels bestaat de range uit producten van Fentimans, Hollow’s & Fentimans, Real Kombucha, Lost Coast, Healthy Thirst, Original Chapman, Elixia, House of Broughton, Yum Cha, Helga, Highland Spring en Speyside Glenlivet.

Perfect serve met Fentimans, Craft Drinks, Alles over gin.

Ps. De foto’s (op de GT Vanilla na) komen van Fentimans / Craft Drinks.

8.630
Laat een bericht achter