East Imperial range, Spotlight tonic, Alles over gin.

Alles over East Imperial – Het persoonlijke verhaal achter deze “spotlight tonic”

East Imperial is één van ’s werelds bekendste tonic merken die we herkennen aan de bijzondere smaken en mooie gekleurde labels. Met onze voorliefde voor Azië komt het niet echt als een verrassing dat wij meer wilden weten over deze tonics en premium mixers die juist hun mooie ingrediënten uit dit werelddeel halen.
Daarom spraken wij met Bart en Arden van Bart’s Bottles. Bart’s Bottles is namelijk de Nederlandse importeur van East Imperial. In deze gin story delen we het verhaal achter East Imperial, vertellen wat deze drankjes zo speciaal maakt en laten we je kennis maken met de verschillende tonics en premium mixers!

Een stukje geschiedenis

Het is 1825 als Britse legerofficieren kinine, suiker en water beginnen te mixen. Op dat moment waren ze gestationeerd in India en zochten zij een dagelijks tonicum die als malariavaccinatie kon dienen. Om de sterke en veelal bittere smaak te verdoezelen werd er gin aan toegevoegd. Zonder dat zij zich er bewust van waren, dronken zij hierdoor als één van de eersten een zelfgemaakte gin-tonic!

195 jaar later is de gin-tonic razend populair er zijn er diverse tonic merken verkrijgbaar. Toch blijft het verschil in kwaliteit bestaan en lopen de tonics uiteen van superieur naar middelmatig en vol kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen.
Zoals East Imperial hierover zegt; “De gin-tonic heeft al een lange weg afgelegd, maar niet zo zeer op een goede manier. De te zoete citroenzure frisdranken van onze tijd hebben het echte, traditionele tonic water vervangen. Deze moderne dranken maskeren de kruidachtige aroma’s van premium gin en andere gedistilleerde dranken volledig én manipuleren de rol die tonic water nu speelt in de moderne mixologie..”.

Hoe het allemaal begon met East Imperial

East Imperial is zeven jaar geleden door Anthony Burt en Kevin Law-Smith gelanceerd als de “champagne onder de tonics”. Anthony komt oorspronkelijk uit Auckland en Kevin komt uit Zuid-Afrika. Beide heren leerden elkaar kennen in Auckland waar ze destijds beiden woonden. Hun vrouwen kenden elkaar van de crèche en omdat zij het zo goed met elkaar konden vinden, leek het hun leuk dat de mannen elkaar ook zouden ontmoeten. Anthony was op dat moment werkzaam voor het reclame bureau M+C Saatchi en Kevin werkte voor Coca-Cola. Na de kennismaking ontbrak het de heren zeker niet aan gespreksstof en van het één kwam het ander.

Beide heren waren het erover eens dat het aanbod van goede kwalitatieve tonics ontoereikend was, ook ontbrak het verhaal achter de fles. Ze besloten zelf de sprong te wagen met een eigen tonic; Kevin zou een formule ontwikkelen terwijl Anthony de marketing, branding en het design op zich zou nemen. Toen Kevin voor zijn werk naar Singapore werd overgeplaatst, kwam hij regelrecht in de bartender scène terecht. Singapore heeft de meest vooraanstaande bars en ook bevindt de top van de bartenders zich hier. Hij besloot hen kennis te laten maken met hun tonic. En met succes!

Tegenwoordig is East Imperial nog steeds gevestigd in New Zealand. Geïnspireerd door een familierecept uit 1903 heeft East Imperial de herkomst van de originele en zorgvuldig uitgekozen ingrediënten opgespoord; hiervoor kwamen zij bij de originele plantages in Indonesië. In samenwerking met de beste distilleerders en bartenders ter wereld heeft East Imperial vervolgens een collectie gecreëerd met als doel de ultieme aanvulling op premium spirits te zijn. Kevin reist hiervoor de hele wereld over; hij bezoekt distilleerders, bars en bartenders. Zodra hij een nieuwe formule uitgewerkt heeft stuurt hij het nieuwe drankje naar de meest vooraanstaande bars ter wereld voor hun feedback.

East Imperial tonics en premium mixers range, Alles over gin.

Wat maakt East Imperial zo bijzonder?

Wat East Imperial zo uniek maakt is dat zij het enige tonic merk ter wereld is die alle ingrediënten van de originele Aziatische plantages haalt, oftewel dé plek waar het Indiase tonic water haar roots heeft. Daarnaast maakt East Imperial alleen gebruik van echte kinine. Er zijn tegenwoordig tonics die hun kinine vervangen door smaakstoffen die kinine nabootsen, bijvoorbeeld door de bittere stof in witlof te gebruiken.

In samenwerking met ’s werelds beste distilleerders en bartenders worden er continue nieuwe tonics ontwikkeld. Hierbij gelooft East Imperial dat de gin de boventoon moet voeren in de gin-tonic. De traditionele small-batch productiemethode zorgt ervoor dat de frisheid en subtiliteit van de tonics en premium mixers wel tevoorschijn komen, maar altijd de ruimte blijven geven aan de aroma’s van de gin.

Een andere fijne bijkomstigheid is dat de East Imperial tonics erg laag in suiker zijn en er wordt geen gebruik gemaakt van kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen.

Opvallend is dat er ook gedacht is aan het formaat van de fles; de East Imperial tonics zijn namelijk in 150 ml verkrijgbaar en dit is precies genoeg voor je gin-tonic. Zo wordt er niets verspild!

Champagne onder de tonics

De oprichters van East Imperial noemen de drankjes “de champagne onder de tonics”, maar waar komt dit eigenlijk vandaan?
Dit heeft alles te maken met de manier waarop de East Imperial tonics gebotteld worden. Zij worden namelijk gebotteld onder een hoge druk. Hierdoor lost de koolzuur beter op en ontstaat je een fijnere bubbel die tevens langzamer verdwijnt dan een grote bubbel. De vorm van het flesje speelt hier ook een rol in. Door de conische vorm wordt de druk beter verdeeld en kan er een hogere druk op het flesje worden gezet.
Dit geldt ook voor champagne, vandaar dat East Imperial “de champagne onder de tonics” is!

East Imperial met The Botanist Islay Dry Gin, Alles over gin.

De productrange van East Imperial

De productrange van East Imperial bestaat op moment van schrijven uit vijf tonics en vijf premium mixers. Tot de tonics behoren Tonic Water, Old World Tonic, Grapefruit Tonic, Yuzu Tonic en Royal Botanic Tonic. Onder de premium mixers vallen Grapefruit Soda, Ginger Beer, Thai Ginger Ale, Yuzu Lemonade en Soda Water.

East Imperial Tonics

Hieronder worden de verschillende East Imperial tonics toegelicht; Tonic Water, Old World Tonic, Grapefruit Tonic, Yuzu Tonic en Royal Botanic Tonic. Uiteraard hebben wij ze allemaal geproefd en voorzien we ze van een personal note!

Tonic Water

De East Imperial Tonic Water is ontwikkeld om de eeuwenoude traditie van de Long Pink Gins van de Pegu Club in Myanmar na te bootsen. Het bijzondere aan deze tonic is dat het naast de frisse en bittere hints van Thais citroengras en Manao limoen, ook het hoogste kinine gehalte heeft van alle tonics die op de markt verkrijgbaar zijn. De smaak is warm en kruidig met een vleugje kaneel. De afdronk is juist fris en vol van smaak door de Manao limoen.

Tonic Water wordt het beste gecombineerd met onder andere Ableforth’s Bathtub Gin, Beefeater London Dry Gin, Citadelle Gin, Elephant Dry Gin, Herno Gin, Malfy Gin Rosa, Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin, Plymouth Gin en Rutte Dry Gin.

Personal note: Eerlijk gezegd hadden we door de naam bij de Tonic Water een “standaard” / Indian tonic verwacht. Niets bleek minder waar te zijn! Een diepe kruidige geur met citrus hints begroet je op de neus. Qua smaak komen de krachtige en frisse citrus hints van de limoen en citroengras je echt direct begroeten. Ze zijn heel even heel erg aanwezig waarna de smaak wegebt en je een droog mondgevoel overhoudt. Op de achtergrond blijft de citrussmaak subtiel aanwezig. Het is echt een tonic die je nieuwsgierig maakt en waar je meer van wilt weten. De eerste slok nodigt uit voor een volgende, en een volgende.. Geweldig!

East Imperial Tonic Water, Alles over gin.

Old World Tonic

Wat de Old World Tonic zo bijzonder maakt is dat de smaak van deze tonic het dichtste bijkomt hoe tonics oorspronkelijk smaakten. Dit komt door de bijzondere lage suiker- en citruswaarden. Een bijkomend voordeel voor de bartenders is dat zij veel meer opties hebben en hun creativiteit goed kwijt kunnen tijdens het maken van een gin-tonic.
De Old World Tonic laat de meest subtiele smaken van gin doorschijnen. Met betrekking tot de smaak is het een complexe tonic; warme tonen van zoethout worden afgewisseld met florale tonen van lavendel en een vleugje thee. De afdronk wordt gedomineerd door citrus.

De Old World Tonic laat zich perfect combineren met kruidige en gedurfde New Western Style gins. Voorbeelden hierbij zijn Aviation Gin, Beefeater 24, Four Pillars X Herno Dry Gin, Gin Mare, G’Vine Floraison, KI NO BI Kyoto Dry Gin, Malfy Con Limone, Tanqueray No. 10 en The Botanist Islay Dry Gin.

 Personal note: Op de neus is het bijna een nietszeggende tonic en kunnen zij de geur echt niet plaatsen of relateren aan iets anders. De smaak daarentegen is verrassend! De Old World Tonic is een lichte en subtiele tonic die een ware smaakexplosie met zich meebrengt. Een bijzondere “kruidige” smaak aangevuld met zoete, florale tonen. Net voor de afdronk wordt je begroet door (een te sterke kop) thee. Deze smaak blijft je bij in de afdronk. We vinden deze tonic erg lastig te plaatsen en we weten niet echt wat we er van moeten vinden. De smaak is een beetje “vreemd” en daardoor is het niet echt onze tonic.

East Imperial Old World Tonic, Alles over gin.

Grapefruit Tonic

Achter de East Imperial Grapefruit Tonic zit een bijzonder verhaal die geïnspireerd is op Harry Craddock, de bartender die in de jaren dertig bekend stond om zijn bijzondere cocktails op iconische bestemmingen in London, The Savoy en The Dorchester hotel. Zoals East Imperial zelf zegt: “De grapefruit werd pas in de achttiende eeuw ontdekt en de botanici geloven dat deze vrucht het resultaat is van de kruising van zoete sinaasappels van Barbados met de pomelo uit Indonesië. De Britten wisten dat deze nieuwe vrucht heerlijk en  erg goed voor hen was. Zeilers en ontdekkingsreizigers gaven ook de voorkeur aan deze vrucht vanwege het natuurlijke hogere vitamine C-gehalte. Harry sprak in zijn dagboeken en recepten vaak over het gebruik van de “verboden vrucht”. Hierdoor geïnspireerd werd de Zuidoost-Aziatische pomelo voor deze tonic gecombineerd met de Ruby Red Grapefruit. Het resultaat is een ultieme citrus tonic!”

De smaak van de Grapefruit Tonic is uitbundig, rond en zit vol citrus. De afdronk wordt gedomineerd door de robijnrode grapefruit smaak.

De Grapefruit Tonic laat zich perfect combineren met Bloom Gin, Portobello Road Gin, Scapegrace Gold gin en Elephant Navy Strength Gin.

Personal note: De Grapefruit Tonic is al een feestje bij het openen van de fles; de fris zoete geuren van de grapefruit springen er letterlijk en figuurlijk uit! Zelfs als je de tonic in je glas hebt geschonken blijft de geur erg aanwezig en ruik je deze al van verre. Dit kan alleen maar veelbelovend zijn!
Ook qua smaak komt de grapefruit je direct begroeten. De fris zoete smaken maken hierbij echter plaats voor een lichte bitterheid. Er volgt vervolgens een droog mondgevoel en een zachte, zoete afdronk. Wat een mooie tonic is dit, wij zijn fan!

East Imperial Grapefruit Tonic, Alles over gin.

Yuzu Tonic

Yuzu is een zoete citrusvrucht uit Zuidoost-Azië. Deze vrucht kent een uitgesproken smaak en wordt vaak beschreven als een kruising tussen een Meyer citroen en een mandarijn. De East Imperial Yuzu Tonic is gebaseerd op het recept uit 1903 met als doel een exotisch vleugje toe te voegen aan een mixdrankje.
Qua smaak brengt de Yuzu Tonic een ware citrusexplosie met zich mee met een lichte bitterheid van de kinine. De afdronk kent juist zoete en bloemige hints.

De Yuzu Tonic wordt perfect gecombineerd met onder andere Bombay Sapphire London Dry Gin, Hendrick’s Gin, Malfy Con Arancia, Monkey 47 Schwarzwald Sloe Gin, ROKU Japanese Craft Gin en Rutte Celery Gin.

Personal note: Zo fel als de grapefruit uit de fles sprong bij de Grapefruit Tonic, zo beheerst is de Yuzu Tonic. De geur nodigt niet direct uit. Toch maakt het lichte zoetje je wel nieuwsgierig naar deze tonic. En je nieuwsgierigheid wordt beloond; een hele bijzondere, “getwiste” citrus smaak staat op je te wachten. Op de achtergrond lijkt de smaak een beetje aards. De tonic trekt vrij snel weg en laat een droog en strak mondgevoel achter. De afdronk is lang en zacht en wordt gedomineerd door een subtiele bitterheid en de Yuzu smaak. Het is zeker een fijne tonic en perfect voor citrus fans. Ons bracht het helaas niet het “wauw” gevoel.

East Imperial Yuzu Tonic, Alles over gin.

Royal Botanic Tonic

De East Imperial Royal Botanic Tonic is, zoals de naam al doet vermoeden, afgeleid van de 250 jaar oude Royal Botanic Gardens in Kew. Kew speelde een hele belangrijke rol in het kinineverhaal en het transporteren van de Cinchonaboom-zaaiingen van Zuid-Amerika naar India. East Imperial is een samenwerking aangegaan met de Royal Botanic Gardens omdat zij een passie voor ontdekking, natuur en exploratie delen. Het resultaat is de Royal Botanic Tonic, een lichte tonic die een rijke smaak met zich meebrengt. Gekonfijte viooltjes en vlierbloesem domineren de smaak. De afdronk is lang, droog en kent een bloemige smaak die perfect wordt aangevuld met hints van grapefruit.

De Royal Botanic Tonic laat zich perfect combineren met Beefeater London Garden, Tanqueray No. 10 en The Botanist Islay Dry Gin.

Personal note: Direct bij het openen van de fles komen florale en bloemige geuren je begroeten. Het is een zachte, frisse geur waarin de geur van grapefruit duidelijk naar voren komt. Het lijkt wel een tropische tonic! De smaak is al net zo verrassend als de geur; de smaak van grapefruit blijft domineren maar wordt perfect aangevuld met zoete en florale bloemenhints. Hoewel je mond na het doorslikken erg droog aanvoelt, blijft de zachte smaak voor een lange tijd aanwezig. Wat een geweldige tonic is dit; zo anders dan alle tonics die we een keer geproefd hebben. Aanrader!

East Imperial Royal Botanic Tonic, Alles over gin.

East Imperial premium mixers

Hieronder worden de verschillende East Imperial premium mixers toegelicht; Grapefruit Soda, Ginger Beer, Thai Ginger Ale, Yuzu Lemonade en Soda Water. Uiteraard hebben wij ook de premium mixers geprobeerd en hebben we ook hier onze personal notes achtergelaten.

Grapefruit Soda

De East Imperial Grapefruit Soda is het resultaat van de samenwerking tussen East Imperial en de gerenommeerde bartender Jim Meehan. Jim deelt net als East Imperial de passie om de beste drankjes ter wereld te creëren en serveren en op basis van zijn kennis en ervaring is de Grapefruit Soda ontwikkeld. Deze volle en frisse premium mixer heeft een bloemige toon welke feilloos overgaat in een droge citrus smaak.

Deze premium mixer laat zich perfect combineren met rum en tequila, maar ook met gin zoals The Botanist Islay Dry Gin.

Personal note: Op de neus is deze premium mixer redelijk rustig en ingetogen. Qua smaak is dit precies het tegenovergestelde; een mooie volle smaak van grapefruit met zowel zoete als bittere hints die voor een ware smaakexplosie zorgt. De East Imperial Grapefruit Soda is een fijne zachte premium mixer die zich puur ook erg goed laat drinken. Wij zouden dit drankje ook zo op een terras bestellen. De afdronk is lang en voor de verandering krijg je hier geen droog mondgevoel van. Behoort zeker tot onze favorieten!

East Imperial Grapefruit Soda, Alles over gin.

Ginger Beer

Voor de productie van de East Imperial Ginger Beer wordt er gebruik gemaakt van de beste gember uit Oost-Afrika en Oost-Azië. De smaak is vol en begint met een overweldigende zoetheid welke wordt opgevolgd door de pittigheid van gember. De afdronk is lang en verwarmend.

Deze premium mixer is perfect voor het maken van een Dark & Stormy cocktail of een Schotse Mule. Qua spirits gaat de Ginger Beer goed met rum en The Botanist Islay Dry Gin.

Personal note: Wij houden van ginger beer en daarom waren we erg benieuwd naar de East Imperial Ginger Beer. Op de neus is deze premium mixer erg rustig en laat het, anders dan de gember geur, weinig los. Net als bij de Thai Ginger Ale worden we ook hier aangenaam verrast bij het proeven. Jeetje, wat een pittige ginger beer is dit. Het is uitkijken geblazen met een (te) grote slok; wij kunnen uit ervaring spreken dat de krachtige gember dan zeker laat weten dat het om hem draait in deze premium mixer. De smaak blijft lang aanwezig en ook tijdens het doorslikken én in de afdronk blijft de pittige gember aanwezig. Wij zijn de nieuwe fans van East Imperial Ginger Beer!

East Imperial Ginger Beer, Alles over gin.

Thai Ginger Ale

De East Imperial Thai Ginger Ale is gebaseerd op de ooit zo populaire highball cocktail The Gunner. Deze cocktail kent een mix van gember, citroen en bittere hints. East Imperial ziet The Gunner als “een drankje dat een tijdperk heeft bepaald” en als eerbetoon heeft zij deze premium mixer ontwikkeld.
Voor de Thai Ginger Ale wordt er gebruik gemaakt van natuurlijke gemberwortel, rietsuiker en specerijen. Qua smaak is de Thai Ginger Ale eerst bloemig waarna deze florale tonen worden opgevolgd door de warmte van gember aangevuld met hints van citrus en specerijen.

De Thai Ginger Ale laat zich perfect combineren met onder meer de Scapegrace Black Gin.

Personal note: Een Thai Ginger Ale, alleen door de naam werden wij al getriggerd. Op de neus werden we echter niet veel wijzer; een vlakke gembergeur komt je tegemoet en laat weinig los over de smaak die je mag verwachten. Juist die smaak bleek een echte verrassing; zo rustig als deze premium mixer op de neus is, zo krachtig komt deze tijdens het proeven naar voren. De gember springt eruit en de pittigheid “slaat” je direct op de neus. Het is diezelfde pittigheid die aanwezig blijft in de afdronk en daarna ook voor een langere tijd in je mond blijft hangen. Wij zijn fan van deze verrassende twist en de krachtigheid die deze premium mixer stiekem met zich meebrengt!

East Imperial Thai Ginger Ale, Alles over gin.

Yuzu Lemonade

De East Imperial Yuzu Lemonade is geïnspireerd op de traditionele limonade en wordt gemaakt van natuurlijk rietsuiker. de schil en oliën van de Yuzu citrus. De smaak begint fris en bloemig en de tonic geeft een vol en fluweelzacht mondgevoel. De afdronk is crispy en droog maar vol bloemige en citrustonen.

Deze premium mixer is perfect voor een cocktail zoals Tom Collins. Je kunt er ook voor kiezen om de Yuzu Lemonade puur te drinken.

Personal note: Hier kunnen we helaas niets aan toevoegen gezien we deze premium mixer (nog) niet geprobeerd hebben.

East Imperial Yuzu Lemonade, Alles over gin.

Soda Water

East Imperial reisde de hele wereld over om het meest zuivere en ongefilterde bronwater te vinden. Zij kwamen uiteindelijk uit bij een bron in Tauranga op het Noordereiland van New Zealand. Dit water geeft East Imperial de authentieke smaak van oorspronkelijk tonic water dat rond de vorige eeuwwisseling óók uit de zuiverste bronnen van Oost-Afrika en Oost-Azië werd gemaakt. De East Imperial Soda Water is verfrissend en licht bruisend.

East Imperial Soda Water, Alles over gin.

Dé East Imperial ervaring

Voor de mooiste East Imperial ervaring bezoek je uiteraard de meest toonaangevende bars en hotels ter wereld. East Imperial wordt namelijk in “The World’s 50 best bars” geserveerd! Je drinkt de East Imperial bij de speakeasy 28 Hong Kong Street in Singapore, The Savoy in Londen, alle Shangri-La hotels, de Inter Continental Hotels en de Four Seasons hotels.

Cocktail met East Imperial, Alles over gin.

Ps. De foto’s komen van East Imperial.

3.269
Laat een bericht achter