Slagers Gin wordt Van Linschoten Gin, gin story, Alles over gin.

Alles over Van Linschoten Gin – De enige gin ter wereld gemaakt van Rotterdamse steakkruiden

Slagers Gin kent inmiddels iedereen. Deze gin staat bekend als de allereerste gin ter wereld die gemaakt wordt van Rotterdamse steakkruiden. Maar wist je dat deze gin vanaf nu verdergaat onder de naam Van Linschoten Gin? Wij spraken met co-founder Hubert van Linschoten om het verhaal achter deze naamswijziging voor jou te achterhalen. In deze gin story lees je hier alles over en brengen we Van Linschoten Gin nogmaals onder de aandacht. Want wist je dat dit de perfecte gin is voor kookliefhebbers én iedereen die van een heerlijk stukje vlees van de BBQ houdt?

Van Slagers Gin naar Van Linschoten Gin

Slagers Gin, ook wel bekend onder de naam Van Linschoten Slagers Gin, gaat vanaf nu verder onder de naam Van Linschoten Gin.
Deze gin werd in 2018 op de markt gebracht nadat het was ontwikkeld als relatiegeschenk voor het 110-jarige bestaan van de ambachtelijke slagerij H.P. van Linschoten. Dit relatiegeschenk bleek een ongekende populariteit met zich mee te brengen. De gasten wilden namelijk graag nog een fles bestellen. Daarop besloten de broers en founders Hubert en David van Linschoten de gin officieel op de markt te brengen. Inmiddels zijn we een paar jaar verder en heeft deze gin vele harten veroverd op Nederlandse bodem. Het is nu tijd om de volgende ambities waar te gaan maken.. Wereldwijd gin liefhebbers fan maken van deze prachtige Rotterdamse gin!

En dat was het moment voor Hubert en David om de naam en fles nog eens onder de loep te nemen.  Want begrijpt iedereen de naam “Slagers Gin” of kan er beter gekozen voor een iets algemenere naam?
De broers besloten om de naam aan te passen naar Van Linschoten Gin met natuurlijk wel en ondertitel die uitlegt waar deze gin vandaan komt en waar het voor staat. Maar dat is niet alles; het Nederlandstalige label werd ook vervangen voor een Engelse variant. Zo kan de gin overal voet aan wal zetten!

Slagers Gin wordt Van Linschoten Gin, Rotterdam, Alles over gin.

Hoe wordt Van Linschoten Gin gemaakt?

Niet eerder werd er een gin gemaakt van Rotterdamse steakkruiden. Dat maakt Van Linschoten Gin een hele onderscheidende gin. Maar hoe is dat eigenlijk; steakkruiden verwerken in een gin?

Voor de productie van Van Linschoten Gin wordt er gebruik gemaakt van jeneverbessen, koriander, engelwortel, citroengras, kardemom, sinaasappel en een steakkruidendistillaat.
Het steakkruidendistillaat bestaat uit gedroogde oregano, peper, zeezout, gedroogde koriander en heel licht gedroogde knoflook. Dit zijn precies de kruiden die ook in de Rotterdam Steakkruiden mix zitten. Volgens Hubert en David is dit dé kruidenmix die het beste in een stuk vlees naar boven haalt.

Voor de ontwikkeling van de Rotterdam Steakkruiden doken de broers de geschiedenis in. Geïnspireerd door de specerijen die hun voorvader meebracht tijdens zijn reizen, ontwikkelden zij de kruidenmix gemaakt van het beste zout, pepers uit de hele wereld, knoflook, oregano en koriander.
Omdat de kruiden ook een hele bittere smaak kunnen afgeven aan het gin distillaat, wordt er eerst een eigen distillaat van de kruiden gemaakt alvorens de steakkruiden aan de gin worden toegevoegd.

Om de juiste balans in de smaak te krijgen, draait het bij het distillatieproces allemaal om rust. Zo rust het gin distillaat een weekje en het steakkruidendistillaat drie dagen.
Pas na deze rustperiode worden beiden met elkaar gecombineerd. Er volgt nog een week van rust, waarna er onthard water en alcohol bijgevoegd worden. Dit distillaat rust nogmaals een week waarna de Van Linschoten Gin gebotteld wordt op 40%.

Voor dit alcoholpercentage is bewust gekozen; tijdens het testen en proeven van de eerste gin samples, kwam het distillaat het beste tot haar recht.

Van Linschoten Gin wordt geproduceerd door John de Lange, Master Distiller van Distilleerderij Onder de Boompjes uit Schiedam.

Van Linschoten Gin, gin gemaakt met Rotterdamse steakkruiden, Alles over gin.

Rotterdamse steakkruiden in een gin, hoe smaakt dat?

Hubert en David omschrijven Van Linschoten Gin zelf als “een zachte premium gin met een subtiele touch van de slager”.
Op de neus is Slagers Gin een krachtige en kruidige gin met een subtiel citrus aroma. Qua smaak begroet Slagers Gin je eerst met zachte, frisse citrustonen waarna de gin laat zien hoe krachtig zij kan zijn. Na deze pittige kick wordt de gin juist heel soepel en volgt er een lange, warme afdronk gevuld met kruiden.

Leuk om te weten is dat je bij de aanschaf van een fles Van Linschoten Gin standaard een bakje met gedroogde en gerookte sinaasappelschijfjes krijgt. Deze sinaasappelschijfjes zijn met de hand geschild, gedroogd en vervolgens gerookt in de rookkast van de slagerij. In een gin-tonic geven zij een hele mooie, rokerige smaak af.

Gin-tonic recept om thuis van Van Linschoten Gin te genieten

Van Linschoten Gin is een gin die bij elke gelegenheid zijn mannetje staat, maar het beste tot zijn recht komt in combinatie met een mooi stuk vlees”, aldus Hubert en David.

Wat hebben we nodig voor de perfect serve:

 Wat gaan we doen:
Gebruik bij voorkeur een ballonglas en vul deze met grote ijsblokjes. Pak het glas bij het steeltje en wals het ijs voorzichtig door het glas (ook wel frapperen genoemd) zodat deze ijskoud wordt.
Tip: om het frapperen makkelijker te maken kun je ook een lepel gebruiken waarmee je het ijs rustig rond roert in het glas.

Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je 50 ml Van Linschoten Gin toe. Met behulp van een cocktaillepel schenk je daarna de Premium Indian Tonic Water in. De reden dat er een cocktaillepel wordt gebruikt is dat deze schenkwijze ervoor zorgt dat het koolzuur in de tonic optimaal behouden blijft.

Voeg daarna het schijfje sinaasappel toe en roer het geheel zachtjes vijftien seconden door zodat de smaken goed vermengd worden.

Gin-tonic recept, gin-tonic maken met Van Linschoten Gin, Alles over gin.

Ps. Alle foto’s komen van Van Linschoten en zijn met toestemming geplaatst.

491
Laat een bericht achter