Gin story, SIS gin, Nederlandse gin met passievrucht, Alles over gin.

Alles over SIS gin – De enige Nederlandse gin die wordt gemaakt met passievrucht

Houd jij van friszoete gin-tonics en staat de Pornstar Martini bovenaan je lijstje als het om cocktails gaat? Dan ga je deze gin ook heel erg waarderen!
SIS gin is een nieuwe Nederlandse gin die gemaakt wordt met passievrucht. In haar meest pure vorm weet zij je mee te nemen op smakenreis. Een reis die naar Spanje leidt welteverstaan, want de founders Esmée en Amber komen al jaren in het Spaanse dorpje Jávea waar hun ouders een huis hebben. In SIS gin komt alles voor hen samen; de Nederlandse roots, de Spaanse vibes, genieten van borrelmomentjes maar vooral het leven vieren. Een gin die je zeker eens op tafel wilt toveren om jezelf én je gasten te verrassen!
 

SIS gin, een Nederlandse gin met Spaanse roots

SIS gin komt uit de koker van Esmée en Amber Tijsterman. Al van jongs af aan komen zij in Spanje en jaarlijks gaan ze terug. Al is het inmiddels niet meer alleen om hun Spaanse huis een bezoekje te brengen. Dit is dé plek waar de droom van Esmée en Amber uit is gekomen; in Spanje wordt hun eigen gin geproduceerd!
“Tweeënhalf jaar geleden (juni 2021) is het idee van een eigen gin ontstaan. Wij waren samen aan het borrelen en gin-tonics werden het gespreksonderwerp. We waren hierover aan het kletsen en vroegen onszelf af hoe de perfecte gin-tonic eruit zou zien. Dit kletsen veranderde al gauw in een brainstormsessie. Toen we erachter kwamen dat er nog geen gin bestond die gemaakt wordt van passievrucht, wisten we het zeker. We hadden een gat in de markt gevonden en hier moesten we iets mee gaan doen! Onze vader heeft een eigen verzekeringsbedrijf en dat zette ons wel even aan het denken op het gebied van ondernemen. Het is een serieus bedrijf, moesten wij dit ook zo gaan opzetten?”, vertellen Esmée en Amber.

De zusjes besloten hun eigen hart en pad te volgen en dit leidde tot het opzetten van een eigen gin merk. Hierin vullen Esmée en Amber elkaar perfect aan; Esmée richt zich voornamelijk op de zakelijke kant van hun bedrijf, terwijl Amber het creatieve deel voor haar rekening neemt!

Founders SIS gin, Amber en Esmee Tijsterman, Alles over gin.

De ontwikkeling van de receptuur van SIS gin

Via Google hebben Esmée en Amber (hobbymatig) alles uitgezocht wat er bij het maken van een eigen gin komt kijken. Dit was ook het platform waar de zoektocht naar een distilleerderij begon. Opvallend genoeg kwamen de zusjes uit bij Distilleerderij Brouwhoeve, een distilleerderij in Benissa, het naastgelegen dorpje van Jávea. Deze distilleerderij wordt gerund door een Nederlands koppel, Lydia en David. “Benissa is het dorpje waar wij altijd langs rijden als we naar Jávea gaan. Omdat wij zelf erg veel affiniteit hebben met Spanje, leek het ons geweldig om hier onze eigen gin te laten maken. Zo kunnen we Nederland en Spanje op een prachtige wijze met elkaar verbinden. Op een dag heb ik Lydia en David gewoon een email gestuurd met wie wij zijn, wat onze visie is en welke ideeën wij hebben omtrent onze eigen gin. Eigenlijk was onze concrete vraag ‘help ons met het perfecte receptuur dat aansluit bij de passievrucht’, zegt Amber lachend.

Lydia en David vonden het verhaal van de zusjes zó leuk dat ze geen moment twijfelden en Esmée en Amber uitnodigden om langs te komen. Omdat zij pas weer tijdens de kerstdagen in Spanje zouden zijn, is er tussentijds veel emailcontact geweest en werd op deze manier de receptuur ontwikkeld.

Op basis hiervan werden er drie variaties ontwikkeld:

  1. De pure variant zoals besproken via de email
  2. Een gin met extra zoetstoffen
  3. Een nog zoetere variant

Omdat Esmée en Amber wel echt een friszoete gin voor ogen hadden (zonder suiker en andere toevoegingen), waren zij het er unaniem over eens dat de pure variant de beste gin is. Na het proeven waren ze nog enthousiaster; deze gin was perfect!

De ontwikkeling van SIS gin, Alles over gin.

Waar wordt SIS gin van gemaakt en hoe smaakt deze gin?

SIS gin wordt gemaakt van twaalf botanicals. Hieronder vallen de jeneverbessen, kardemom, koriander, zoethout, gember, kruidnagel, sinaasappel- en citroenschillen, amandelen, kaneelschors, limoenblaadjes en natuurlijk passievrucht. Laatstgenoemde is de hoofdbotanical in SIS gin.

Door deze combinatie van botanicals is er een zeer toegankelijke gin met een friszoete smaak ontstaan. Op de neus heeft SIS gin een friszoete geur. Tonen van sinaasappel komen duidelijk naar voren en worden aangevuld met een fris vleugje van de passievrucht en de limoenblaadjes.
Qua smaak zorgt deze Nederlandse gin voor een geweldige en zeer onderscheidende smaakexplosie. De gin laat eerst haar passie- en citrusvruchten op een krachtige wijze naar voren komen, waarna de gin zachter wordt en juist de kruiden op harmonieuze wijze naar voren brengt. In de lange afdronk zijn het de limoen en gember die duidelijk naar voren komen. De gember weet de gin af te ronden op verwarmende wijze.

Onze tip: probeer SIS gin eerst puur te drinken om deze ware smaakexplosie te ervaren.

Amber en Esmee Tijsterman bij Distilleerderij Brouwhoeve in Spanje, Alles over gin.

Het verhaal achter de fles, het label en de naam

SIS gin staat voor genieten van het leven, gezellige borrels, zomerse (Spaanse) vibes, een gevoel van samenzijn en plezier hebben. En precies dat moest ook de fles uitstralen. SIS gin heeft een classy, maar toch speels uiterlijk gekregen. Het is een gin die graag op tafel wil staan en de nieuwsgierigheid weet te wekken.

Wij hadden allebei zo onze eigen ideeën over het uiterlijk van de fles en het label. Samen hebben wij deze in Canva vormgegeven. Voor de fles wilden wij unisex kleuren gebruiken, zodat zowel mannen als vrouwen deze gin kunnen bestellen en of aanschaffen. Daarnaast moet de fles een traditionele en chic uitstraling krijgen”, vertelt Amber.

Esmee vervolgt; “Wij hebben ook een broer en hij deelde ook zijn ideeën over onze schetsen en het logo. Het is uiteindelijk een vriend van ons geweest die de passievrucht op het label speciaal ontworpen heeft voor ons. De echte passievruchten vonden wij niet mooi genoeg, haha”.

Leuk om te weten is dat de personal touch voor Esmée en Amber erg belangrijk is. Zij doen daarom alles zelf én met de hand, zoals labelen en de doppen voorzien van wax.

De naam is bedacht door Esmée. “Amber is het creatieve brein van ons twee. Zij bedacht uiteindelijk het label en juist daarom vind ik het erg leuk dat ik degene ben die de naam heeft bedacht!”, zegt ze lachend. “Zelf wilden wij een korte en pakkende naam hebben. Gezien wij zusjes zijn was de naam al snel bepaald!”.

Dat het niet alleen bij een fles gin blijft, is duidelijk. SIS gin is een product waar Esmée en Amber zo trots op zijn, dat ze het willen delen met de hele wereld. Toffe merchandise zal dan ook zeker gauw volgen; SIS gin wordt een merk en een lifestyle. Wie weet organiseren zij in de toekomst zelfs wel gin reizen naar Spanje toe..

De perfect serve van SIS gin

SIS gin is een bijzondere gin. In haar pure vorm weet ze voor een ware smaakexplosie te zorgen. In de mix met tonic laat ze zichzelf van een friszoete kant zien waarin de passievrucht de hoofdrol speelt. De ultieme serve gaat gecombineerd met Fever-Tree Clementine Tonic Water. “Er ontstaat niet alleen een mooie frisse smaak, maar de kleuren van de flesjes matchen ook perfect en doen denken aan de Spaanse vibes!”, aldus Amber en Esmée.

Wat hebben we nodig:

  • 50 ml SIS gin
  • 150 ml Fever-Tree Clementine Tonic Water
  • Halve passievrucht ter garnering
  • Grote ijsblokjes

Wat gaan we doen:

Gebruik bij voorkeur een ballonglas en vul deze met de ijsblokjes. Roer de ijsblokjes enkele seconden door het glas zodat het glas gekoeld wordt. Dit wordt ook wel frapperen genoemd. Schenk het eventuele schenkwater vervolgens uit het glas.

Voeg de gin en tonic toe en roer het geheel zodat de smaken goed vermengd worden. Garneer met de halve passievrucht.

Perfect serve, gin-tonic recept SIS gin, Alles over gin.

Ps. Alle foto’s komen van Esmée en Amber en zijn met schriftelijke toestemming geplaatst. 

756
Laat een bericht achter