Het verhaal van Sir Eddy, Eddy Trenidad over Tiki & Co, Bonaire, Alles over gin.

Alles over Tiki & Co – Het persoonlijke verhaal van bartender Sir Eddy die zijn hart naar Bonaire volgde

Op 29 november 2020 vertrok de Rotterdamse bartender Eddy, beter bekend onder de naam “Sir Eddy”, naar Bonaire toe. Dit is het eiland waar hij is opgegroeid en waar naar hij nu naar terugkeert om zijn droom te verwezenlijken; het opzetten van een tiki cocktailbar op dit prachtige eiland.. Met open armen en veel liefde wordt hij ontvangen op Bonaire. Iedereen is dolblij dat er ein-de-lijk een goede bar komt!
Toch is alles niet zonder slag of stoot gegaan en heeft Eddy vele uitdagingen overwonnen voordat hij Tiki & Co daadwerkelijk kon openen. Wij spraken hem over dit geweldige avontuur en wat er allemaal komt kijken bij deze levens veranderende move naar Bonaire. We kunnen je nu al wel vast beloven dat dit dé nieuwe hotspot is van je trip naar Bonaire!

Een geweldige toekomst op het prachtige eiland Bonaire

Eddy Trenidad, bekend onder de naam Sir Eddy, is opgegroeid op Bonaire. Net als veel andere locals gaat hij uiteindelijk naar het buitenland toe. Voor hem is Nederland de place to be.
Toch bleef het altijd knagen bij Eddy; op een dag zou hij hoe dan ook teruggaan naar Bonaire. Dat dit in 2020 al op de planning stond had hij echter niet gedacht, maar de huidige corona situatie versnelde dit proces. Eddy zou in de eerste instantie een nieuwe (tweede) bar gaan openen in Nederland, maar door de grote onzekerheid werd dit steeds uitgesteld. Toen nam hij voor om het op Bonaire te gaan proberen en dit bleek een zeer succesvolle stap te zijn!

Het idee was om een cocktailbar te openen die geïnspireerd is op de tiki cultuur. Hierbij zou Eddy zijn bar het liefst openen op een A-locatie, maar had niet gedacht dit voor elkaar te krijgen. Gelukkig bleek het tegenoverstelde waar te zijn; hij kreeg een fantastische locatie toegewezen. Ook had Eddy het geluk dat artist Tymon de Laat op dat moment op Bonaire was en geen project had. Eddy vroeg Tymon om de muren te beschilderen en binnen zes dagen zat er een prachtig kunstwerk op.
Het Instagram account “Street Art Cities” pikte het kunstwerk ook op en deelde het op hun account zodat mensen hierop konden gaan stemmen. Het resultaat? Dit kunstwerk werd beoordeeld als beste street art ter wereld!
Voor Eddy en Tiki & Co was dit natuurlijk de beste PR die hij zich kon wensen. Kort daarop ontplofte Instagram en maakte de hele wereld kennis met deze nieuwe cocktailbar op Bonaire.

Leuk om te weten is dat Eddy zijn gezicht op de voorkant van het pand is afgebeeld. Lachend verteld Eddy hierover; “Een vriend van mij kwam langs en zat naar het pand te kijken. Ineens zegt ie; ‘Eddy, dat is jouw gezicht!’. Ook de tabbloids ontging het niet; die pakten het ook op en zo werd ik de “Talk of the town” haha. Voor de bar ging ik op een dag via een soort Marktplaats op Bonaire, krukken kopen. Toen ik voor de deur stond was het eerste dat die vrouw zei ‘Omg..!’. Ja, ik word nu wel herkend en iedereen weet dat ik Sir Eddy ben!”.

De grootste uitdagingen

Om Tiki & Co op te zetten heeft Eddy heel veel uitdagingen moeten overwinnen. De grootste is waarschijnlijk dat het op Bonaire heel anders werkt dan in Nederland. “Alles werkt anders; als het vandaag niet lukt wordt het morgen wel en anders overmorgen. Het maakt mij echt helemaal gek, want bij mij moet alles het liefst gisteren gebeurd zijn. Uiteindelijk heb ik een stapje terug gedaan en werd ik er langzamerhand wat meer relaxt onder”, legt Eddy uit.

Over zijn grootste frustratie verteld Eddy; “In Nederland hebben we een Kamer van Koophandel. In Bonaire hebben we ook een Kamer van Koophandel, maar alles gaat nog met hard copy documenten. Dus ik ging eerst naar de Kamer van Koophandel met de papieren, daar kreeg ik nog meer papieren om hier vervolgens mee naar een ander kantoor te gaan waar ik de betaling kon voldoen. En zo ging het maar door. Het lastige hierbij is dat het papierwerk niet op iedere dag van de week geregeld kan worden; hier zijn speciale dagen en tijdstippen voor. Na zes weken had ik eindelijk mijn vergunning. En na veel woosaahs, drankjes en geduld was uiteindelijk al het papierwerk gereed..”.

Sir Eddy in zijn bar, Tiki & Co, Bonaire, Alles over gin.

Het vinden van personeel

Toen Eddy net op Bonaire was heeft hij vele hotelbars, beach bars en restaurants bezocht om te kijken wat het niveau is en welke drankjes er geserveerd worden. Opvallend was dat iedereen hetzelfde menu heeft, maar dan met duizend variaties op één drankje.
Toen ik aankwam op Bonaire ging ik op “Daiquiri hunt”, het drankje dat werkelijk overal verkrijgbaar is. Ik wilde weten wie de beste Daiquiri kon maken, maar ik werd een beetje teleurgesteld. Er was letterlijk maar één bar op het eiland die een goede Daiquiri voor me kon maken en dat was Ocean Oasis, een hele mooie plek. Hier zag ik voor het eerst ook iets anders op de bar staan; hibiscus siroop. Ik vroeg de bartender of hij hier ook iets mee kon doen, want ik wilde weten waar het heen ging. Uiteindelijk bleek hij de beste bartender van het eiland te zijn. Gek genoeg kende hij mij ook; hij volgde ons al een tijdje via Instagram en gaf aan dat hij de dingen die wij doen, erg tof vindt”, verteld Eddy enthousiast.

Personeel is héél moeilijk om te vinden op Bonaire. Er is weinig kennis omtrent cocktails en spirits. Jongeren zijn wel eager om te leren, maar er zijn geen scholen of trainingen die gevolgd kunnen worden zoals in Nederland. Eddy voegt toe; “Op Bonaire hangt men nog in de cocktailscène van de cocktailcultuur uit Miami. Iedereen gaat uiteindelijk naar het buitenland om te leren. De “old timers” die achterblijven, maken dezelfde drankjes en geven die kennis ook weer door aan de jongeren die blijven en / of terugkomen. Dit zijn niet direct goede drankjes”.

Het komt dan ook niet helemaal als een verrassing als de gedeupteerde hem de vraag stellen of hij een “Academy” wil gaan starten. “Dit zou een geweldige stap zijn waar ik ook zeker serieus over na ga denken, maar eerst moet Tiki & Co goed staan!”, aldus de ambitieuze ondernemer.

De cocktail mindset veranderen

In Nederland werkte Eddy vrijwel nooit met menukaarten. Hij vroeg iedere gast persoonlijk naar de smaakvoorkeuren en de mood waarin hij of zij op dat moment verkeerde. Op basis van de informatie die Eddy kreeg, creëerde hij de mooiste cocktails.
Op Bonaire ontkomt hij er echter niet aan om met menukaarten te gaan werken. “De mensen hier zijn niet bekend met cocktails. Hier drinken ze vooral (simpele) mixen die tropisch, héél zoet en fruitig zijn en bovendien boordevol suiker zitten. Het is dus niet heel makkelijk om bijzondere tailor made drankjes te maken. Mijn eerste taak is om de mindset veranderen en de kennis van de gasten te vergroten. Daarom heb ik hier een cocktailkaart ontwikkeld met tien cocktails, inclusief toffe quote. Daarbij heb ik heel veel mensen uitgenodigd om te komen proeven. Stiekem ben ik echt heel trots op dit menu; de reacties zijn zo lovend!”.

Lachend vervolgd Eddy zijn verhaal; “Er komen mensen bij Tiki & Co die nog nooit een cocktail hebben gehad. Het eerste dat ze zeggen is dat ze dat niet lusten. Voor mij is dit natuurlijk een mooie uitdaging en ik maak met veel plezier een cocktail voor hen. De reacties zijn geweldig; ‘Omg, dit is de beste cocktail ever!’, ‘Wat is dit, dit en dit?!’, ‘Wauw, je hebt echt een nieuwe wereld voor mij geopend!’”.

Inmiddels kan Eddy wat meer proberen en experimenteren; de gasten komen steeds meer los wat cocktails betreft. Hoewel iedereen op het eiland voornamelijk whisky drinkt, wennen ze ook langzaam aan rum. Een veel gehoorde uitspraak die Eddy hoorde was “ik drink geen Bacardi”. Oftewel, niemand weet wat rum écht is, alles wordt geassocieerd met Bacardi. Gelukkig heeft Eddy alles behalve Bacardi staan bij Tiki & Co en op dit vlak zal uiteindelijk ook een verandering plaatsvinden!

En anders heeft Eddy nog het plan liggen om een Rumclub te starten, waarmee de kennis over rum vergroot kan worden op het eiland. “Ik kreeg een leverancierslijst waarvan ik 75% niet eens kende. Het zijn juist de commerciële / bekende merken die worden uitgekozen en zo heb je altijd dezelfde drankjes en merken. Ik zou dit graag willen veranderen; er zijn zoveel mooie merken en spirits te verkrijgen! Op een dag ontdekte ik verrassend genoeg een slijterij op het eiland. Hier kwam ik prachtige spirits tegen en ik was zo verbaasd om te horen dat hier niets mee gedaan werd. Toen ik vroeg waarom deze dranken niet gepusht worden, gaf de eigenaar aan dat hij resources heeft en het heel lastig is om in bars te komen gezien de (strenge) contracten die overal gehanteerd worden”. Voor Eddy was dit het moment van een goede samenwerking en samen kunnen ze deze spirits nu wel op de kaart gaan zetten!

Ambities die verder reiken dan de horizon

Met Tiki & Co heeft Eddy Bonaire letterlijk en figuurlijk op de kop gezet. Het is namelijk de allereerste cocktailbar van het eiland en er worden hier drankjes geserveerd waar de locals nog nooit van gehoord hebben.
Toch wil Eddy niet alleen een cocktailbar openen en hiermee succesvol zijn. “Ik wil het eiland helpen groeien, mijn kennis delen, écht iets achterlaten. Daarom zal ik in de nabije toekomst ook tastings en masterclasses gaan organiseren. Ik wil iets goeds doen voor de community én de barindustrie!”.

Sir Eddy, founder en bartender Tiki & Co, Bonaire, Alles over gin.

Ps. Alle foto’s komen van Eddy en zijn gemaakt door Roelton Thode.

 

Disclaimer
Gezien het een persoonlijk verhaal betreft, levert de bartender zelf de foto’s aan en houdt hiermee rekening met het eventuele auteursrecht en / of licentieovereenkomst. Alles over gin. kan op geen enkele manier verantwoordelijk gesteld worden voor de foto’s die voor deze “A bartender’s story..” geplaatst zijn. Bij vragen en / of opmerkingen, graag rechtstreeks contact opnemen met de desbetreffende bartender. 

2.641
Laat een bericht achter