Rutte Celery Gin wordt Rutte Dutch Dry Gin, Distilleerderij Rutte, Dordrecht, Alles over gin.

Alles over Rutte Dutch Dry Gin – De vervanger van Rutte Celery Gin

Begin november was het zover; Rutte Celery Gin werd in een nieuw jasje gestoken en dat heeft de gin wereld geweten! Een nieuwe naam, een nieuwe fles, een prachtig opvallende kleur en een rijke geschiedenis “verstopt” in het nieuwe uiterlijk. En daar blijft het niet bij; Rutte Dutch Dry Gin wordt gemaakt van biologische botanicals én met de hand geschilde sinaasappelschillen.
In deze gin story vertellen wij je alles wat je moet weten over deze nieuwkomer en worden de leukste fun facts achter de fles met jou gedeeld!

Distilleerderij Rutte, één van de oudste distilleerderijen in Nederland

In 1844 werd Simon Rutte geboren. Zijn vader kwam in 1830 naar Dordrecht om te gaan distilleren in een stad die bekend stond om de handel in graan en wijn. Simon start zelf als meesterknecht bij één van de distilleerderijen in de stad. In 1872 koopt hij een café in de binnenstad en achter het dranklokaal vestigt hij zijn eigen distilleerderij.
In de jaren die volgden werd het café veranderd in een slijterij, waar de vrouw van Simon de dranken verkocht.
Vanaf 1900 werden winkels een steeds normaler fenomeen; vóór die tijd werd er vooral handel gedreven op markten in de buitenlucht. Woonhuizen werden in deze periode ook steeds vaker omgebouwd tot winkels, waarna de winkelier er boven ging wonen.

Dordrecht was een goede stad voor het ambt. Simon wist namelijk exotische specerijen en fruit te bemachtigen doordat schepen deze producten aanvoerden in de Dordtse havens. Ook werden er volop wijnvaten verhandeld en lag de Biesbosch in de buurt met een ruim aanbod aan lokale vruchten en kruiden.

Tot op de dag van vandaag is de distilleerderij nog steeds op dezelfde plek gevestigd en worden de traditionele recepten en methoden gehandhaafd, welke van generatie op generatie zijn doorgegeven. Dat betekent dat er geen smaak- of kleurstoffen gebruikt worden; de smaak wordt net als vroeger gecreëerd door het gebruik van pure kruiden, specerijen en vruchten.

Winkel met Jan Rutte, Distilleerderij Rutte, Alles over gin.

Rutte Celery Gin wordt Rutte Dutch Dry Gin

Rutte Celery Gin is ontwikkeld door Myriam Hendrickx, de achtste generatie Master Distillers. Selderij wordt al sinds het begin van de distilleerderij gebruikt in de distillaten. De Rutte Celery Gin is een normale Dry Gin, maar heeft door de selderij een frisse en hartige smaak gekregen met hints van anijs, munt, peterselie en selderij.

Begin november 2021 lanceerde Distilleerderij Rutte haar nieuwe fles met een bijpassende nieuwe naam. Vanaf dit moment gaat Rutte Celery Gin door het leven als Rutte Dutch Dry Gin!
Hoewel het recept gelijk is gebleven, heeft er een duidelijke wijziging plaatsgevonden. Voor de Rutte Dutch Dry Gin worden namelijk verse sinaasappelschillen van biologische sinaasappelen gebruikt. Al deze schillen worden met de hand geschild.
De andere botanicals, zoals jeneverbes, bladselderij, koriander, engelwortel en kardemom hebben ook een biologische achtergrond gekregen. Zoals het team van Rutte zelf zegt; “Hiermee doet de oude distilleerderij een stapje naar een duurzame wereld en een beter milieu!”.

Rutte Dutch Dry Gin wordt in een koperen ketel gestookt volgens de “London Dry Gin” methode, waarna zij wordt afgevuld in geweldige, opvallende “art deco style” flessen. Het alcoholpercentage zit op 43% en de flessen bevatten 700 ml.

Een rijke historie en de leukste fun facts achter de nieuwe fles

Vroeger was de pui van een winkel het visitekaartje. Je had het pas echt goed gedaan als je een stijl uit had gekozen die op dat moment “hot” was. Tussen 1903 en 1905 was de tijd gekomen dat Simon zelf een bijzondere pui creëerde op de voorgevel van het pand. Art nouveau was op dat moment modern en door de winkelpui te vervangen, was deze in één keer bij de tijd. Hier voelden de klanten zich uiteraard door aangetrokken.

Bij art nouveau kom je veel sierlijke, gebogen vormen tegen. De natuur is hierbij de belangrijkste inspiratiebron, met langstelige, gracieus gestileerde planten en bloemen in het bijzonder. Bij Distilleerderij Rutte past dit erg goed; zelfs na honderdvijftig jaar werken zij enkel en alleen met natuurproducten.
Voor de nieuwe fles van Rutte Dutch Dry Gin werd er ook weer gekeken naar de geschiedenis die Rutte rijk is en er werd besloten om de nieuwe fles te baseren op de art nouveau stijl. En met succes!

Om de nieuwe flessen van Rutte Dutch Dry Gin kun je niet heen; ze zijn opvallend, hebben bijzondere vormen en laten elementen zien die je nieuwsgierigheid weten te triggeren. Persoonlijk zijn wij altijd heel erg benieuwd naar het verhaal achter de fles en gelukkig wilde Myriam de leukste fun facts met ons delen!

Wist je dat..

  • De fles elementen bevat die terug te herleiden zijn naar de gevel van de honderdvijftig jaar oude distilleerderij?
  • De fles symbolisch is voor de connectie tussen traditie en de dag van vandaag?
  • De vorm van de fles geïnspireerd is op de voorkant van het pand in Dordrecht?
  • Er Jugendstil elementen in de fles zitten die ook te vinden zijn in de distilleerderij? Zo kun je het logo met de tulp ook terug zien bij de glazen pui; die is door Simon Rutte aangebracht in 1904.
  • De introductie van de nieuwe fles wordt vergezeld met een marketingcampagne “Wander off into a botanical world”? Hierin vertelt het team van Rutte het verhaal over gin stoken van de mooiste producten die de natuur te bieden heeft. Daarom staat er ook “Botanical Distillers” op de voorkant van de fles.
  • De vorm van het label en de ribbels voor een selderijblad staan?
  • De gebogen lijnen van de fles refereren aan de art nouveau stijl van de pui? De winkelpui van Rutte is van hout met geslepen glas gemaakt en is ingebed in een elipsvormige boog, gedecoreerd met bloemmotieven. De deur heeft tevens prachtige lijnen.
  • De volledige naam Rutte Dutch Dry Gin – Distilled with celery leaves ervoor zorgt dat de gin toegankelijk gemaakt wordt voor iedereen? Nu ligt de focus niet direct op selderij; voor sommigen was dit een reden om de fles in de schappen te laten staan en dat is natuurlijk hartstikke zonde!

Personal note van Master Distiller Myriam Hendrickx

In onze Dutch Dry Gin is alles verenigt wat we belangrijk vinden; kleine hoeveelheden, gestookt met de hand volgens oude methodes, de beste ingrediënten, 100% natuurlijk en met een bijzonder kruid als bladselderij in het hart van de gin.
Er zijn mensen die denken dat we bleekselderij gebruiken, maar bladselderij is echt iets anders dan de bekende saladeselderij. Het komt van een andere plant, veel gebruikt in traditionele Nederlandse gerechten. Het is extreem aromatisch, fris en een tikje hartig.
Het gebruik van verse sinaasappelschillen is eveneens uniek in de wereld van gin. Daarnaast is het een vak apart om de verschillende ingrediënten perfect met elkaar in balans te brengen.
In onze gin ontwaar je aroma’s van mint, peterselie, selderij en een tikje anijs, volledig in harmonie met elkaar. De gin geeft een pittige, frisse smaak aan een klassieke gin-tonic en is een perfecte match met basilicum in een Basil Smash cocktail”.

Myriam Hendrickx, Distilleerderij Rutte, Alles over gin.

Alles over gin. meets Distilleerderij Rutte!
Wij bezochten Myriam in het mooie Dordrecht om haar persoonlijke verhaal achter de distilleerderij en Rutte gins te horen. Zelf zijn we er zo enthousiast van geworden dat we niet kunnen wachten om het verhaal met jou te delen! Het persoonlijke verhaal achter Distilleerderij Rutte vind je hier.

Ps. De foto’s van de gin flessen zijn door ons gemaakt, de andere foto’s komen van Distilleerderij Rutte. 

3.892
Laat een bericht achter