Eerste editie Binnenlands Gedistilleerd, Alles over gin.

Alles over het event Binnenlands Gedistilleerd – Hier lees je waarom jij er volgend jaar bij wilt zijn

Afgelopen zaterdag vond voor de eerste keer het event Binnenlands Gedistilleerd plaats in Fooddock Deventer. Frank Hulscher van Fooddock Deventer en Erik Molenaar van Wagging Finger Distillery toverden het Fooddock samen met elf kleinschalige stokers / distilleerderijen om in een heus gin walhalla. Wij waren erbij en wat hebben we genoten!
Zoveel kennis, zoveel mooie producten en zoveel liefde voor gedistilleerd. Wij kunnen dit event alleen maar aanraden en vertellen je in deze gin story waarom jij hier volgend jaar bij wilt zijn!

Wat is het Binnenlands Gedistilleerd event?

Frank en Erik willen met het Binnenlands Gedistilleerd event het Nederlands gedistilleerd op een nieuwe manier onder de aandacht brengen. Ze willen laten zien over welke mooie distilleerderijen en stokerijen Nederland beschikt en wat voor kwalitatief hoogstaande distillaten hier gemaakt worden.
Op 7 maart gaven Frank en Erik het podium aan elf kleinschalige stokers / distilleerderijen; zij schonken hun mooiste jenevers, whisky’s, rum, wodka, likeuren en gins.

Het Binnenlands Gedistilleerd event vond plaats in Fooddock Deventer, de eerste foodhal van Oost-Nederland. In de oude silo zijn verschillende restaurantjes gevestigd die je meenemen op culinaire wereldreis. Het fijne is dat je bij het aanschaffen van je ticket ook een Fooddock Foodpas ter waarde van tien euro krijgt. Hiermee haal je een heerlijke maaltijd voor of tijdens het proeven van de diverse distillaten.

Mooi om te zien was dat Erik en Frank niet alleen aan de gasten dachten, ook de stokers / distilleerderijen werden goed verzorgd. Zo stonden alle stands al voor hen klaar bij aankomst en bracht Erik hen water en een goede maaltijd. Het team van Fooddock Deventer zorgde ervoor dat de tafels afgeruimd en schoongemaakt werden.

Eerste editie Binnenlands Gedistilleerd, Fooddock, Alles over gin.

Wat stond er op de planning?

Bij binnenkomst stap je eerst het bar- en foodgedeelte binnen. Je kunt hier je eerste biertje, frisje of maaltijd nemen voordat je op distillatenreis gaat. Zodra je de trap opgaat wordt je ontvangen door goedlachse Frank. Hij begroet je met een stempel en een proefglaasje.. Het avontuur kan beginnen!

De ruimte naast het foodgedeelte is gevuld met de stands van elf stokers / distilleerderijen. Aan de zijkanten van de ruimte zijn zij in een overzichtelijke kring opgesteld. Hierdoor kun je je makkelijk in de ruimte bewegen en zijn er voldoende zitgelegenheden zodat je kunt genieten van de live muziek.

Aan de jassen en tassen is ook gedacht; er is een garderobe waar je je jas en eventueel tas achter kunt laten. Naast de garderobe vindt je tevens de ruimte voor de masterclasses. Tijdens het event kon je (voor € 2,50 per masterclass) de volgende vier masterclasses volgen:

17:30 uur – Jenever 2.0 door Christiaan Broekhuizen van Kalkwijck Distillers
18:30 uur – Rum door Judith de Bie van Rummieclub
19:30 uur – Geur en Smaak door Erwin Schouten van Schouten Distillery
20:30 uur – Whisky, spirit en rijping  door Erik Molenaar van Wagging Finger

Masterclass door Rummielub, Binnenlands Gedistilleerd, Fooddock Deventer, Alles over gin.

Welke stokers / distilleerderijen kon je ontmoeten?

De stokers / distilleerderijen die er zaterdag bij waren zijn:

Wagging Finger Distillery

Als één van de organisatoren was Erik uiteraard aanwezig met zijn Wagging Finger gins, genever, whisky en korenwijn. Ook stonden hier de creatieve jenevers van Nienke van Filosoof jenever. Allen stuk voor stuk bijzondere distillaten die het op eigenwijze wijze net even anders doen. Wij zijn blij dat wij kennis hebben gemaakt met Wagging Finger; niet alleen de distillaten zijn geweldig, ook het concept erachter heeft Erik goed weten neer te zetten!

Wagging Finger Distillery, Binnenlands Gedistilleerd, Fooddock Deventer, Alles over gin.

Tolmann’s Distillery

Etienne Haringa, Master Distiller van Tolmann’s Distillery, presenteerde tijdens het Binnenlands Gedistilleerd naast de Tolmann’s Gin ook een heel bijzonder, nieuw distillaat. Namelijk hun allereerste whisky! Ook al zijn wij gin liefhebbers, we moeten toegeven dat deze whisky wel heel erg fijn is!
Uit betrouwbare bron weten we dat er nog veel meer moois gaat komen, dus wij raden je aan Tolmann’s Distillery goed in de gaten te houden!

Etienne, Tolmann's Distillery, Binnenlands Gedistilleerd, Alles over gin.

Distilleerderij De Bronckhorst

Voor de eerste keer maakten wij kennis met Distilleerderij De Bronckhorst. Zij brachten de meest bijzondere distillaten én zelfgemaakte worst mee. Wij maakten kennis met gin, whisky en de bijzondere “jeneverbessen water”; allen distillaten van Achterhoekse bodem. Wat hebben we genoten van de verhalen van Master Distiller Erik Legters; hij heeft zoveel kennis en spreekt vol passie over zijn distillaten. Wij begrijpen hierdoor precies waarom Erik en Frank het Nederlands gedistilleerd onder de aandacht willen brengen!

Distilleerderij De Bronckhorst, Binnenlands Gedistilleerd, Alles over gin.

Bus Whisky

Bus Whisky is een relatief nieuwe speler in de whisky wereld, maar is nu al veelbelovend! Het mooie van deze distilleerderij is dat het “een single estate whisky is, waarbij niet alleen het water, maar ook alle gebruikte grondstoffen van dezelfde boerderij komen”. De ambacht en liefde voor het product proef je gewoon in je glas!

Bus Whisky, Binnenlands Gedistilleerd, Fooddock Deventer, Alles over gin.

Distilleerderij H. van Toor Jz.

Leo en Constantijn waren samen aanwezig om iedereen kennis te laten maken met hun heerlijke likeuren, gin, de beroemde Schelvispekel en 100% pure moutwijn jenever. Hier maakten wij voor het eerst ook kennis met de likeuren Bruidstranen, Moutwijn Likeur en de Sinaasappel Batavia Arak Likeur. De heren hebben er zeker twee likeurenfans bij; wat maakt Leo toch geweldige producten! Je proeft de liefde, vakkundigheid en het gebruik van pure ingrediënten in iedere slok.

De bijzondere likeuren van Distilleerderij Van Toor, Binnenlands Gedistilleerd, Alles over gin.

Schouten Distillery

Schouten Distillery kennen wij al een langere tijd en we blijven niet uitgesproken over zijn No. 3 Khoisan Gin. Wat een geweldige en unieke gin is dit; niet alleen qua smaak, ook is het één van de eerste gins die van kleur veranderen als je er tonic bij schenkt. Tijdens het Binnenlands Gedistilleerd event kon je ook kennismaken met zijn ontwikkelde bitters en nam hij een wel hele bijzondere drank mee. We weten niet of we het hier al mogen vermelden, dus houden we het voor nu even bij een hint. De smaak heeft alles weg van een citroen..

Vossenberg Distillery

Bij het zien van de ginflessen van Vossenberg Distillery wisten wij één ding direct zeker; hier willen wij meer van weten. Een wit met gouden label, een classy uitstraling; dit kan alleen maar een mooi product zijn. Tijdens het Binnenlands Gedistilleerd event werd onze gedachte alleen maar bevestigd. Wat een fijne gin heeft Wilco Reefman ontwikkeld. En dit naast zijn fulltime job!
Wat wij ook erg leuk vinden is dat Wilco net als ons uit het hoge Noorden komt; wie had gedacht dat wij zo’n bijzondere gin nabij onze woonplaats zouden vinden!

Vossenberg Distillery, Binnenlands Gedistilleerd, Fooddock Deventer, Alles over gin.

Distilleerderij De Tok

Distilleerderij De Tok is een distilleerderij uit Barneveld opgericht naar aanleiding van een uit de hand gelopen hobby. Het eerste product dat op de markt werd gezet is een koffielikeur. Het duurde echter niet lang voordat er ook een oranjebitter-, honing- en droplikeur bij kwamen. Inmiddels zijn er ook een jenever en twee gins aan de range toegevoegd. Opvallend is dat de twee gins op de kleur naar gelijk aan elkaar zijn. Aan de blanke gin is een blauwe bloem uit China toegevoegd wat zorgt voor de blauwe / paarse kleur. Deze kleurt roze zodra er tonic bij wordt geschonken.

Distilleerderij De Tok, Binnenlands Gedistilleerd, Fooddock Deventer, Alles over gin.

Rummieclub

Het kan niet anders dan dat Judith en Martijn de wereld gaan veroveren met hun rum. Zij distilleren niet alleen vol passie, zij zijn ook de eerste Nederlandse rum distilleerderij die hun rum echt van A tot Z helemaal zelf maakt!
Hoewel de rum die wij hebben geproefd nog maar tweeëntwintig weken oud is, beloofde deze smaak al veel goeds!
Om het hele plaatje compleet te maken hebben Judith en Martijn ook een eigen gemberbier gemaakt die perfect aansluit bij hun rum. Wat een perfecte combinatie!

De Kleine Distilleerderij

Bij De Kleine Distilleerderij kon je founder en distilleerder Roelof Schipperus met zijn vrouw ontmoeten. Wat een top team is dit; vol enthousiasme en liefde delen zij het verhaal achter de verschillende distillaten. Hierin spelen pure ingrediënten en een ambachtelijke werkwijze een grote rol. Leuk om te weten is dat de labels allemaal ontworpen zijn door Roelof zijn vrouw. De Kleine Distilleerderij doet, in tegenstelling tot de naam, hele grote dingen en hier wil je zeker een keer kennis mee maken!

Wat vonden wij ervan?

Wij hebben het Binnenlands Gedistilleerd event als geweldig ervaren! Eerst hadden we twijfels over de tijd (17.00-21.30 uur) en het aantal stokers / distilleerderijen. “Als er “maar” elf stokers / distilleerderijen aanwezig zijn, houd je het dan wel vierenhalf uur vol?” Deze twijfel verdween echter direct als sneeuw voor de zon toen we met de eerste distilleerder spraken. Deze stokers / distilleerders hebben allen een heel goed verhaal te vertellen! Ze nemen echt de tijd voor je, nemen je mee in hun verhaal en laten je kwalitatief hoogstaande distillaten proeven. Wij hebben ons echt verbaasd over de kennis en de liefde die zij delen over Nederlands gedistilleerd. Het gaat hier om veel meer dan een proefglaasje volschenken, drinken en weer door naar de volgende.. Dit merkten wij ook bij het publiek. Ook zij beschikken over de nodige kennis wat gesprekken zeer interessant maakte!

Erik en Frank hebben het in onze ogen erg goed geregeld. Ze hebben mooie stokers / distilleerderijen uit weten te kiezen en zorgden voor hun bezoekers door gratis watertappunten neer te zetten. Wat ook een groot pluspunt is in onze ogen, is het aanbod van eten. Erik en Frank maakten het plaatje compleet door een Fooddock Foodpas te verstrekken ter waarde van tien euro bij aanschaf van je ticket. Hiermee zorg je er zeker voor dat je iets gaat eten; niet geheel onbelangrijk als de rest van je avond uit mooie distillaten proeven bestaat..

Wij zijn er volgend jaar zeker weer bij en wij hopen jou hier ook te ontmoeten!

3.764
Laat een bericht achter