Sir Edmond Gin, één van de beste gins ter wereld, Alles over gin.

Het succesvolle avontuur van Sir Edmond Gin – Hoe deze Nederlandse gin uitgeroepen werd tot één van de beste gins ter wereld

Sir Edmond Gin is ’s werelds eerste met Bourbon vanille geïnfuseerde gin en met haar geweldige smaak weet zij iedere dag weer vele harten te veroveren. Sterker nog, in de afgelopen zes maanden riepen drankexperts van vijf verschillende internationale competities Sir Edmond Gin uit tot één van de beste gins ter wereld! 
In de onderstaande story nemen founders T-J en Dominique je mee in hun (zeer) succesvolle gin avontuur. “2020 was al heel succesvol, maar dit jaar lijkt nóg veelbelovender te gaan worden”, aldus Dominique die hiermee een tipje van de sluier oplicht. Leuk om te weten; het betreft hier een primeur die Alles over gin. als eerste heeft mogen delen en jij dus als allereerste leest!

De allereerste gin ter wereld gemaakt van Bourbon vanille

Sir Edmond Gin is ‘s werelds eerste gin die is geïnfuseerd met Bourbon vanille. De oprichters T-J van der Drift en Dominique Makatita raakten gefascineerd door de specerij toen ze in een restaurant van één van de beste chefs van Nederland zaten en Bourbon vanille in hun gerecht opmerkten.
Vanaf dat moment maakten ze het hun missie om een gin te produceren met de tropische delicatesse van het eiland Réunion, voorheen bekend als Île Bourbon. “Uit onze gesprekken met distilleerderijen bleek al snel dat het distillatieproces de vanillestokjes volledig vernietigt, maar infuseren – het laten trekken van de vanille in het destillaat – wél mogelijk was”, legt Dominique uit. “Toen we dat eenmaal wisten, is het idee voor Sir Edmond Gin echt geland”.

T-J en Dominique vroegen verschillende Master Distillers om raad, experimenteerden met eindeloos veel combinaties van ingrediënten en proefden de ene na de andere sample. Dominique verteld verder; “Het was op zijn zachtst gezegd een wilde rit. We zijn een jaar bezig geweest om het perfecte recept te vinden. Het kiezen van een naam voor onze gin was een stuk makkelijker.. Honderdtachtig jaar geleden vond Edmond Albius, een plantagemedewerker uit Réunion, een manier om de vanilleplant met de hand te bestuiven. Hij speelde een essentiële rol bij het populariseren van vanille, maar kreeg daar nooit de erkenning voor. Omdat de hele wereld vanille kent, maar niemand Edmond Albius kent, vonden wij dat hij een eerbetoon verdiende. Vandaar de naam Sir Edmond Gin”.

Founders TJ van der Drift en Dominique Makatita, Sir Edmond Gin, Alles over gin.

Het regent medailles en prijzen

Kort na de lancering ontving Sir Edmond Gin in 2017 een Master-medaille bij de Gin Masters, de hoogst mogelijke onderscheiding in de Super Premium-categorie. In datzelfde jaar verwelkomende de prestigieuze International Wine & Spirits Competition de Nederlandse nieuwkomer met een zilveren medaille voor zijn “uitstekende” gin.
Dominique verteld; “We waren heel blij dat we al zo vroeg die erkenning kregen. Het betekende dat ons plan, het lanceren van een gin met een onderscheidende smaak, aansloeg!

Hier bleef het echter niet bij.. Al snel nadat de eerste flessen opdoken in Amsterdamse bars, vond Sir Edmond Gin zijn weg naar de rest van Nederland én het buitenland en werd zij meerdere malen bekroond.
Zo ontving de Nederlandse gin een gouden medaille bij de Gin Masters en in 2020 won Sir Edmond Gin nog eens twee zilveren medailles bij de Gin Masters (in de categorieën Premium Gin en Flavoured Gin), een zilveren medaille bij de IWSC, een Difford’s Guide Excellent Award en een bronzen medaille bij de London Spirits Competition!

Hoewel het jaar 2020 al zeer succesvol was qua erkenningen, lijkt 2021 nóg veelbelovender te gaan worden voor het team van Sir Edmond Gin. In maar liefst zes maanden heeft de gin zes nieuwe medailles gewonnen:

  • Goud en zilver bij The Gin Masters
  • Goud bij de Gin Guide Awards
  • Zilver bij de World Gin Awards
  • Zilver bij de London Spirits Competition
  • Zilver bij de IWSC

De jury van de London Spirits Competition omschreef ons als ‘een team dat medailles mee naar huis neemt’. We doen het niet voor de prijzen, maar het voelt goed en werkt motiverend om te weten dat onze gin indruk blijft maken”, aldus een enthousiaste en trotse Dominique.

Sir Edmond Gin met medailles, Alles over gin.

Buitengewoon gedurfd en onderscheidend

Het gedurfde smaakprofiel van Sir Edmond Gin was een terugkerend thema in de juryrapporten, tot grote tevredenheid van T-J, die zich in 2019 bij het Sir Edmond Gin-team voegde. “De jury van de IWSC noemde onze gin ‘groots en gedurfd van stijl’ en de Gin Guide omschreef Sir Edmond Gin als ‘uitzonderlijk gedurfd en onderscheidend’. Aangezien de leus ‘a rebellious spirit with an unusual character’ onze flessen siert, zijn dit soort lofuitingen het beste wat we ons kunnen wensen”.

Hierbij benadrukt TJ dat het niet hun doel is om medailles te winnen, maar om door de jaren heen consistentie te tonen. “We zijn trots op de kwaliteit van ons product, die we kunnen behouden door een unieke receptuur, de beste ingrediënten en een fantastische samenwerking met onze distilleerderij Herman Jansen in Schiedam. Voor mij bewijzen deze medailles gewoon dat het loont om met het hele team hard te blijven werken”.

Sir Edmond Gin, Gin-tonic, Alles over gin.

Het onvergetelijke avontuur van Sir Edmond Gin

Door de recente medailleregen bevat de prijzenkast van Sir Edmond Gin nu vijftien (!) onderscheidingen van zes van de meest invloedrijke internationale wedstrijden voor gedistilleerde dranken. Dat hun gin tot de beste gins ter wereld behoort, zien T-J en Dominique als een aanmoediging. “Voor ons is Sir Edmond Gin meer dan een bedrijf waar we toevallig voor werken. We geloven echt in het merk en willen dat het zijn volledige potentieel bereikt. De afgelopen vijf jaar waren al een onvergetelijk avontuur, we zijn heel benieuwd wat de volgende vijf ons zullen brengen!”.

4.552
Laat een bericht achter