Oprichter Zaanshine Distilleerderij, Alles over gin.

Alles over Zaanshine Distilleerderij – Het persoonlijke verhaal achter de fles

“Van korrel tot borrel” is het motto van Adriaan Keyer, oprichter en eigenaar van Zaanshine Distilleerderij. In zijn distilleerderij in Koog aan de Zaan produceert hij zijn distillaten van A tot Z zelf. De vrouw van Adriaan, Natasja, heeft zich ook toegelegd op distilleren en zij produceert likeuren die gebaseerd zijn op haar Indonesische roots. Gezamenlijk willen zij “iets goeds op de markt zetten, gemaakt van pure ingrediënten en waarbij kwaliteit voorop staat”. Zoals Adriaan zelf zegt “Wij willen mensen laten genieten. Mooie producten voor een eerlijke prijs”.
Wij waren erg benieuwd naar deze producten en het persoonlijke verhaal achter deze distilleerderij. Daarom brachten wij hen een bezoekje in Koog aan de Zaan!

De start van Zaanshine

Vroeger had de vader van Adriaan een grote voorliefde voor wijnen. Hij verzamelde deze en bewaarde ze vol trots in zijn eigen wijnkelder. Als hij naar Bretagne ging nam hij Adriaan mee. Op een dag leerden ze hier samen een cider maken en kwamen ze alles te weten over deze drank. Voor Adriaan was dit de start van het maken van eigen dranken!

Na een conflict op zijn werk, vroeg een goede vriend Adriaan waarom hij zijn passie niet ging volgen; het maken van eigen distillaten. En zo geschiedde.. Adriaan besloot zijn hart te volgen en ging bij de Stiekeme Stoker in opleiding. En met succes; met zijn eerste jenever, Genièvre de Zaan, won hij “Silver” op het IWSC!

Al gauw kwam zijn vrouw Natasja met het idee om méér dan alleen jenever te gaan maken. Waarom zouden ze haar kennis van de Indonesische keuken niet inzetten om mooie, unieke likeuren te maken?
Inmiddels heeft Natasja een aantal likeuren ontwikkeld die gebaseerd zijn op de Indische geuren en smaken van vroeger. Hieronder vallen onder meer de Pandan-, Soesoe- en speculaas-, ananas- en kersenlikeur.

Likeuren Zaanshine Distilleerderij, Alles over gin.

De naam Zaanshine en het bijzondere logo

Nadat Adriaan de knop had doorgehakt om te gaan distilleren, moest er uiteraard ook een naam bedacht worden. Het eerste deel van de naam, “Zaan”, is afgeleid van Koog aan de Zaan. Het tweede deel is bedacht door Natasja. Het is een hint naar de “Moonshiners”, oftewel de illegale stokers. Door beide ideeën te combineren ontstond Zaanshine!
Het logo is afgeleid van de twee familiewapens; het familiewapen Keyer uit Oostenrijk en Van Ingen uit Indonesië.

Logo Zaanshine Distilleerderij, Alles over gin.

De gins van Zaanshine Distilleerderij

Zaanshine Distilleerderij heeft twee gins op de markt gebracht; Gin Sumac en Gin Djahé. Gin Sumac is vernoemd naar de Sumacbes die zijn populariteit heeft verworven in de Arabische keuken. De smaak van deze gin is fris en citrusachtig. Gin Dhajé is uiteraard gebaseerd op de Indische keuken en kent juist een aanwezige, pittige gember en sereh smaak.

Voor beide gins is er gebruik gemaakt van biologisch gecertificeerde botanicals zoals de jeneverbes, gember, kardemom, kruidnagel, St. Janskruid, zoethout, anijs, nootmuskaat en koriander. De overige botanicals die zo typerend zijn voor Gin Sumac en Gin Djahé worden bewust geheim gehouden.
Voor de Gin Sumac heeft Adriaan gebruik gemaakt van twintig botanicals, voor Gin Djahé zijn er eenentwintig gebruikt.

Adriaan wil beide gins op een ambachtelijke manier produceren en daarom produceert hij de moutwijn zelf onder zijn de naam Saenshine, het onderdeel van Zaanshine die het graan verwerkt tot moutwijn.
Voor deze basis maakt hij gebruikt van graan van Europese afkomst. Dit graan maalt hij eerst waarna hij het verwerkt tot moutwijn. Deze moutwijn wordt drie keer gestookt en voorzien van kruiden. Gin en jenever zijn hiervan het fijne resultaat!

Zaanshine gins, Gin Sumac, Gin Djahé, Alles over gin.

Perfect serve met de Gin Sumac

Tijdens onze gin meeting hebben wij de twee gins geprobeerd en beiden geven de voorkeur aan de Gin Sumac. Deze was net iets zachter en soepeler dan de krachtige en kruidige Gin Djahé. Daarom delen we voor deze gin de perfect serve!

Wat hebben we nodig:
50 ml Gin Sumac
200 ml Fever-Tree Indian Tonic Water
Munt ter garnering
Grote ijsblokjes

Wat gaan we doen?
Voor de perfect serve vul je een ballonglas met grote ijsblokjes en roer je deze voor 10-15 seconden rond in het glas. Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je Gin Sumac toe aan het glas.

Schenk daarna de Fever-Tree Indian Tonic Water in en garneer met de munt. Roer het geheel zachtjes vijftien seconden door zodat de smaken goed vermengd worden.

Tip: schenk de tonic in met behulp van een cocktaillepel. Plaats deze lepel op een hoek van zestig graden in je glas en schenk de tonic in. De reden dat er een cocktaillepel wordt gebruikt is dat deze schenkwijze ervoor zorgt dat het koolzuur in de tonic optimaal behouden blijft.

Gin Sumac perfect serve, Zaanshine Distilleerderij, Alles over gin.

Ps. De foto’s komen van Zaanshine Distilleerderij.

2.285
Laat een bericht achter