Alles over Vørding Spirits – Het persoonlijke verhaal achter de fles
Met zijn jarenlange voorliefde voor koken, fotografie en cocktails laat founder Thomas Vørding zien dat hij barst van de creativiteit en hij ervan houdt om mooie producten te creëren. Op cocktailgebied is de Martini zijn all time favorite en deze drinkt hij het liefst alleen met een goede gin. Helaas was de keuze in Nederlandse gins zes jaar geleden nogal beperkt en liet de kwaliteit soms te wensen over. Daarom besloot Thomas om een eigen gin te gaan maken die hij kon gebruiken voor zijn Martini. Dat dit een avontuur met een zeer succesvol resultaat zou worden, had hij van tevoren niet durven dromen. Wij spraken Thomas in Amsterdam over zijn avontuur, successen, design en hele fijne distillaten!
Het ontstaan van Vørding Spirits
Een uitdaging gaat Thomas niet snel uit de weg. Nadat hij wist dat hij een eigen gin ging maken, kocht hij direct een eigen distilleerketel. Hier distilleerde hij eindeloos mee. De eerste tien distillaten waren écht niet lekker, tot hij kaneel, sinaasappel en jeneverbes combineerde.. “Dit smaakt best prima!” dacht hij en bouwde op deze basis verder. Kruiden uit zijn keukenkastje en rozemarijn uit zijn tuin werden toegevoegd. Helaas bracht dit niet de gewenste smaak met zich mee en Thomas liet het distilleren even voor wat het was tot hij precies zou weten welke botanical miste in zijn distillaat..
Cederhout
Deze botanical ontdekte hij op een mooie zomerse dag toen hij op zijn balkon zalm stond te roken. Hier kwam alles samen waar hij van houdt; vuur, koken, barbecue, vis.. Op plankje cederhout rookte hij langzaam zijn zalm gaar. Hij vergat echter de tijd en rook ineens de geur van zwart geblakerd cederhout. Dit was zo’n fijne geur dat Thomas het ineens wist; “ik ga een gin maken met cederhout!”
Thomas benaderde een vatenbedrijf in Duitsland, maar zij zagen zijn idee met cederhout niet zitten. Vaten van cederhout worden te nat en zullen gaan fungeren als een spons. Hierdoor zijn ze totaal onbruikbaar als opslagplaats voor gin. Thomas was echter zó gedreven om zijn gin met cederhout te maken en dacht na deze reactie nog maar één ding; “Kan de drank niet in het vat? Dan het vat in de drank!” Eenmaal terug in Amsterdam stapte Thomas op de fiets en kocht hij bij een houthandel in de buurt zijn eerste cederhouten balken.
De eerste tien flessen
Vol enthousiasme fietste Thomas naar huis toe waar hij het hout in kleine stukjes begon te hakken. Hij kocht ook een gietijzeren pan waar hij het hout in kon toasten.
Nadat de snippers getoast waren, voegde Thomas ze toe aan de gin en liet dit mengsel even rusten. Het resultaat was zó interessant! Het distillaat kreeg een mooie karamelkleur en de geur en smaak waren bijzonder en onderscheidend. Thomas maakte tien flessen; een paar voor hemzelf en een paar voor vrienden.
Hij besloot ook om een fles naar de gin bar Razmataz te brengen. Founder Iris vond de gin geweldig en vroeg al gauw om meer flessen. Voor Thomas was dit een omslagpunt; “houd ik het bij een hobby in de keuken of moet ik hier serieus iets mee gaan doen?”
Thomas maakte weer een kleine batch en bracht ze weer naar vrienden, Razmataz en enkele andere bars. Toen hij in 2014 dan ook de op één na hoogste prijs won, was dit voor Thomas de druppel. Hij zou serieus aan de slag gaan met zijn gin!
Hoe gaat Vørdings Gin eruit zien?
De eerste stap was het uitkiezen van een fles voor de gin, inclusief bijpassend etiket. De naam die op de fles moest komen was duidelijk; zijn eigen achternaam Vørding. Met bloed, zweet en tranen én op vier hoog heeft hij de gin immers helemaal zelf ontwikkeld!
Door zijn werk als fotograaf had Thomas al een geheel eigen stijl gekregen; deze lijn werd doorgezet bij zijn gin. In plaats van de oubollige flessen die toen verkrijgbaar waren, wilde Thomas een mooie fles uitbrengen. Eentje die in lijn ligt van cosmetica en parfum. Een “stevige, bonkige fles” met een etiket zo clean en grafisch strak dat het bijna geen drankfles meer lijkt.
Om het plaatje compleet te maken, wilde Thomas een dop van kurk. Hiervoor vloog hij naar Portugal, omdat hier de beste kwaliteit kurk vandaan komt. Het meest bijzondere aan de Vørding doppen is dat zij in één geheel worden gemaakt in plaats van losse, samengeperste stukjes kurk. Het is ook wel de Rolls Royce onder de kurken!
Samenwerken met een distilleerderij
Hoewel Thomas het recept van de gin in zijn keuken ontwikkeld heeft, is de keuken uiteraard geen geschikte locatie om grotere batches te produceren. Alsof het zo moest zijn, kwam hij precies op het juiste moment in contact met Distilleerderij Onder de Boompjes uit Schiedam. Thomas deed zijn verhaal, maar tot grote verbazing was de distilleerder niet overtuigd van cederhout. Tot hij Vørdings Gin proefde.. De sceptische houding veranderde in een geïnteresseerde met als gevolg dat Thomas de allereerste private label klant van de distilleerderij werd!
Gezamenlijk is het recept gefinetuned en inmiddels produceert Thomas zijn gin al jaren bij Distilleerderij Onder de Boompjes. Eén ding is er echter onveranderd gebleven; Thomas haalt nog steeds zelf cederhouten balken op de fiets en hakt deze zelf in kleine stukjes waarna hij ze in zijn gietijzeren pan toast..
Gebruikte botanicals en de smaak van Vørdings Gin
Voor de productie van Vørdings Gin wordt er gebruik gemaakt van citroen (inclusief het sap), sinaasappelschil, jeneverbes, Ceylon kaneel en cederhout. Het mooie aan cederhout is dat deze botanical altijd overeind blijft staan in gin-tonics en gin cocktails. De smaak is de gehele tijd aanwezig en blijft lang hangen.
Bij de eerste slok wordt je begroet door de citrusvruchten, jeneverbes en kaneel. De gin is licht kruidig met een fijne aanwezige citrussmaak. De afdronk wordt bepaald door een zachte smaak van cederhout. De gin is perfect in balans en is vol en warm van smaak. Fijne bijkomstigheid is dat er geen kleurstoffen of suikers aan Vørdings Gin worden toegevoegd.
Met Vørdings Gin richt Thomas zich op een hoger segment. De gin is dan ook hoger in de alcohol. Dit brengt een betere smaak met zich mee, zorgt ervoor dat de gin niet wegvalt in gin-tonics of gin cocktails en maakt de gin complex.
Vørdings Genever
In samenwerking met Distilleerderij Onder de Boompjes heeft Thomas recentelijk ook een Vørdings Genever ontwikkeld. De distilleerderij heeft een honderd jaar oude distilleerketel gekocht van het jenevermuseum waarin zij eigen moutwijn stoken. In deze pot still van 300 liter wordt ook de Vørdings Genever gestookt.
Voor Vørdings Genever wordt er gebruik gemaakt van 60% moutwijn, jeneverbessen, twee soorten hop en uiteraard cederhout. Het resultaat is een zachte jenever die vol van smaak is. Hierdoor is Vørdings Genever ook prima puur te drinken.
Geschenkverpakkingen waar je u tegen zegt
Het mooie aan de ontwikkeling van Vørdings Genever is dat het hele een verandering met zich meebracht. Thomas besloot namelijk na twee jaar het merk te gaan rebranden. Zo werd de naam “Vørdings Gin” veranderd in “Vørdings” en kwamen er hele gave geschenkverpakkingen met een Gin en Genever op de markt. Zoals Thomas zelf zegt; “de hele ontstaansgeschiedenis samen in één pakket!”
De geschenkverpakkingen zijn echt tot in detail ontwikkeld door Thomas. Het perfectionisme straalt ervan af en hiermee heeft Thomas bereikt wat hij voor ogen had; bij het openen van de geschenkverpakking krijg je écht de “pleasure unboxing experience”.
Alles klopt gewoon; het icoontje, de manier waarop de flessen in de verpakking zitten, de manier waarop het cederhoutje ligt, de verschillende kleuren flessen (Gin is transparant, Genever is gepoedercoat bruin), de rode strepen die in lijn liggen met de “ø”, de rode stippen die perfect aansluiten bij de rode strepen (deze drie strepen staan ook nog eens voor de drie producten van Vørdings), de schaal (1:2 komt uit zijn architectentijd), de menukaart..
Vørdings Bitters
Omdat Thomas het liefst zo duurzaam mogelijk produceert, bedacht hij ook een product voor de houtsnippers. Voorheen gooide hij de houtsnippers gewoon weg, maar eigenlijk zijn zij nog perfect om bitters van te maken. De Vørdings (cocktail) Bitters worden gemaakt van hergebruikt cederhout, kaneel, oranjebloesem en getoaste hazelnoot. Een perfecte aanvulling op de familie!
Perfect serve
Voor zowel de Vørdings Gin en Vørdings Genever heeft Thomas drie fijne recepten ontwikkeld. Voor de gin ontwikkelde hij uiteraard een Gin & Tonic, Martini en Negroni. Voor de jenever ontwikkelde hij een Boilermaker, Old Fashioned en Tom Collins. Hieronder de perfect serves voor de Vørdings Gin!
Wij hebben Thomas voor het eerst ontmoet op één van de ginfestivals in 2019. Wij waren erg onder de indruk van de manier waarop hij zichzelf en zijn producten presenteerde. Na het zien van zijn Instagram waren wij helemaal onder de indruk; wat heeft hij dit goed neergezet zeg! Echt over ieder detail is nagedacht..
Wat we echter nooit hadden verwacht is dat Thomas al een jarenlang avontuur achter de rug heeft. Hij was één van de eerste in Nederland die de wereld van de Nederlandse gins wist te veranderen. Met zijn creativiteit, gevoel voor smaak en de drive een goede drank voor zijn favoriete cocktail te ontwikkelen, heeft hij twee hele mooie distillaten in de markt gelanceerd. Hij onderscheid zich niet alleen op het gebied van smaak, maar zeker op het gebied van design. Na het proeven van zijn gin en jenever, wil je deze flessen gewoon aanschaffen. Na het zien van de geschenkverpakking, zul je nooit meer hetzelfde naar een geschenkverpakking kúnnen kijken. Wij hebben echt een diep respect voor Thomas en de manier waarop hij het avontuur is aangegaan. Uit betrouwbare bron weten wij dat er nog veel meer mooie dingen aan gaan komen, dus houdt Vørding Spirits zeker in de gaten!Ps. De foto’s komen van Vørding Spirits.