Distilleerketels van V2C Gins, Amsterdam, Alles over gin.

Alles over V2C Gin – Het persoonlijke verhaal achter de fles

Vier vrienden en vier gins. Dat is het verhaal van V2C uit Amsterdam! Fernand, Ad, Jorgo en Laurens leerden elkaar kennen tijdens hun studietijd in Maastricht. Wat begon met het kopen van een hobbyvat whisky eindigde met het hebben van vier eigen gins onder de naam V2C. De V2C Gins worden in de buurt van Amsterdam geproduceerd bij één van de oudste distilleerderijen van Nederland. Voor de productie wordt gebruik gemaakt van botanicals die vanuit de hele wereld komen. Deze komen samen in de flessen V2C Gin; pure gins zonder zoet- en smaakstoffen en andere toegevoegde extracten. Het doel van V2C is simpel; “Make it memorable!”
Wij bezochten Jorgo in het mooie Amsterdam om meer te weten te komen over V2C en deze bijzondere vriendschap!

Het ontstaan van V2C

Fernand, Ad, Jorgo en Laurens hebben elkaar leren kennen tijdens hun studie aan de Hotelschool in Maastricht. Hier woonden de vier vrienden samen aan de Victor de Stuersstraat 2C. De vrienden zijn altijd in voor iets nieuws en avontuurlijk. Zo besloten zij in 2004 een hobbyvat whisky te kopen in Schotland. Na tien jaar was het vat eindelijk gereed en lieten de vrienden de whisky bottelen en naar Nederland sturen. Het resultaat was fantastisch; maar liefst 60 flessen per persoon!

De vrienden waren trots, maar hadden wel erg veel flessen whisky nu. Ze besloten daarom een whiskylunch te organiseren voor vrienden en familie. Zo konden ze hun omgeving kennis laten maken met de eigen whisky én kwamen ze ook een beetje door de flessen heen. Deze lunch bleek een regelrecht succes, iedereen vond het zó leuk!

Door alle positieve reacties wilden de vrienden dit nog een keer herhalen, alleen ditmaal het liefst zonder een wachttijd van 10 jaar.. Ze brainstormden over welk drankje het dan moest gaan worden. Zo kwam ook jenever aan bod, alleen.. wie drinkt er nu zoveel jenever?

Oprichters V2C, Amsterdam, Alles over gin.

Uiteindelijk is de keus gevallen op gin; iedereen had in die tijd wel een fles Bombay’s in de kast staan. Daar kwam bij dat een eigen gin maken geen tien jaar duurt en hartstikke Nederlands is. Perfect dus!
De productie van een gin voor eigen consumptie werd in gang gezet en eind 2014 was de Dry Gin klaar. De vrienden organiseerden weer een lunch met dit keer een hele andere afloop..

Familie en vrienden vonden de gin geweldig! De vier vrienden kregen van meerdere mensen de vraag of zij een fles gin konden kopen. Hieronder vielen ook hun horecavrienden; zij konden niet wachten om de gin mee te nemen naar de bar of het restaurant waar ze werkten. Het gevolg? Er werden dozen gin afgenomen!

De vier vrienden werden zich ervan bewust dat er iets heel moois op hen stond te wachten. Ze richtten een V.O.F. op en lieten 300 liter gin produceren. Uitdagingen met doppen, labels en flessen passeerden de revue en met vallen en opstaan werd begin januari 2015 V2C gelanceerd.

V2C Dutch Dry Gin, Gin lunch, Alles over gin.

Betekenis naam V2C

V2C is een afkorting van het adres waar de vier vrienden tijdens hun studie woonden; de beroemde Victor de Stuersstraat 2C in Maastricht. Toen er een naam verzonnen moest worden, stelden de vrienden zichzelf de vraag waar ze elkaar van kennen. Dat was uiteraard tijdens hun studietijd in Maastricht!

V2C in de markt

V2C Gin werd als mooi product beoordeeld en vond langzaamaan zijn weg naar bars, festivals, Hanos en Sligro groothandels en uiteraard ook naar Mossel & Gin in Amsterdam. De vraag nam toe, de gin hype begon net een beetje op te starten en er waren weinig andere gin merken verkrijgbaar. De vrienden hadden gesprekken met de leveranciers voor de flessen, dozen en doppen om ook deze onderdelen te finetunen. V2C Gin bleek een succes!

Inmiddels heeft het succes nog verder uitgebreid en kent de V2C range inmiddels maar liefst vier gins; V2C Classic Dutch Dry Gin, V2C Orange Dutch Dry Gin, V2C Navy Strength Gin en V2C Barrel Aged Gin!V2C Gin range, Alles over gin.Dit jaar werd ook het label aangepast. In samenwerking met bartenders is er voor gekozen om meer tekst te gebruiken, een volledig label rondom de fles waardoor er nu met grote letters “Dutch Dry Gin” op staat vermeld. Zo weet iedereen aan de bar of in een restaurant precies welke gin ze moeten bestellen!
Leuk om hierbij te weten is dat de broer van Fernand het logo ontworpen heeft.

Nieuw label V2C Gin, Alles over gin.

Gebruikte botanicals

Voor alle V2C Gins worden dezelfde botanicals gebruikt. Om tot deze botanicals te komen is er het nodige aan vooraf gegaan. Zo hebben de vrienden eerst een lijst met botanicals gemaakt, de zogenoemde shortlist. Belangrijkste hierbij was dat er botanicals uitgekozen werden die een stevige en kruidige smaak met zich meebrengen. Kardemom, koriander en gember stonden daarom bovenaan de shortlist.

Daarna zijn er samples gemaakt met tincturen om te kijken wat voor aroma’s de uitgekozen botanicals nu eigenlijk met zich meebrengen. De vrienden wilden niet teveel botanicals gebruiken en ook moest de authentieke, klassieke gin smaak herkenbaar blijven. Uiteindelijk zijn het de volgende negen botanicals geworden; jeneverbes, koriander, engelwortel, kardemom, citroen, sinaasappel, zoethout, laurier en gember.

Het distilleren is in de Hoofdvaartkerk (nu Jopenkerk) in Hoofddorp begonnen. Daarna heeft V2C de productie verhuisd naar Herman Jansen, waar de V2C Gins tot de dag van vandaag geproduceerd worden.

De V2C gin range

De V2C Gin range bestaat uit vier gins; V2C Dutch Dry Gin, V2C Orange Dutch Dry Gin, V2C Navy Strength Gin en V2C Barrel Aged Gin.

V2C Dutch Dry Gin is de eerste en meest klassieke gin van V2C. Deze gin is gemaakt van bovenstaande botanicals met als resultaat een soepele, zachte Nederlandse gin met een knipoog naar de Oosterse landen. Het alcoholpercentage van 41,5% zorgt ervoor dat de smaken op perfecte wijze naar boven komen. Op de neus komen direct de citrus geuren naar boven. De smaak is verfijnd en aroma’s volgen elkaar op subtiele wijze op; van frisse citrus hints naar kruidige toetsen van de koriander en gember. De citrus smaak blijft de boventoon voeren; maar verloopt van krachtig naar een lange zachte afdronk.

V2C Dutch Dry Gin (Classic), Alles over gin.V2C Orange Dutch Dry Gin is de tweede gin van V2C. Deze gin is gemaakt van de klassieke botanicals, maar bevat meer sinaasappelen en een klein beetje verse rode peper. De rode peper zorgt niet alleen voor een fijne bite, maar zorgt er ook voor dat de balans goed blijft en de gin niet te bitter wordt. De sinaasappelen voeren de boventoon in deze gin en zorgen voor een soepele zoete gin die perfect is voor warme zomermaanden of juist koude wintermaanden (met steranijs, schijfje gember of een kaneelstokje). Leuk om te weten is dat deze gin door de kleur en de meer fruitige smaak gezien wordt als de meest toegankelijke V2C Gin.
V2C Orange Dutch Dry Gin is verkrijgbaar in flessen van 50 cl en heeft een alcoholpercentage van 41,5%.V2C Orange Dutch Dry Gin, Amsterdam, Alles over gin.V2C Navy Strength Gin is de derde gin in de range en is ook direct de sterkste gin met een alcoholpercentage van 57%. De inspiratie voor deze gin was Sail Amsterdam. Het V2C team vindt Sail Amsterdam geweldig en besloot hier iets mee te gaan doen op gin gebied. Sail Amsterdam kan eenvoudig worden gelinkt aan de geschiedenis van de Navy Strength Gin. Vroeger was deze sterke gin namelijk zeer geliefd bij de zeevaarders. Hoe hoger het alcoholpercentage, hoe “veiliger” het was voor het buskruit. Het hoge alcoholpercentage zorgde er namelijk voor dat het buskruit niet werd aangetast als de ginvaten begonnen te lekken. Leuk om te weten is dat de V2C Navy Strength Gin in de USA als “100% proof” is verklaard, wat betekent dat het alcoholpercentage ook écht op 57% ligt.

Voor de V2C Navy Strength Gin is er gebruik gemaakt van de klassieke botanicals. Het enige verschil is dat er minder water aan toe is gevoegd om het hoge alcoholpercentage te behouden. Ondanks dezelfde botanicals is de smaak toch anders dan de V2C Dutch Dry Gin.
Deze gin is verkrijgbaar in flessen van 50 cl. Door het hoge alcoholpercentage is deze gin perfect voor cocktails.V2C Barrel Aged Gin is de vierde en laatste gin in de range van V2C Gin. Voor deze gin zijn ook de klassieke botanicals gebruikt, maar deze gin heeft na distillatie nog negen maanden op nieuwe Amerikaanse eikenhouten vaten mogen rusten. Doordat de gin is gelagerd heeft het een mooie karamelkleur gekregen en een mooie volle ronde en zachte smaak met hints van vanille, tannines en kaneel. Deze gin is hierdoor ook prima puur te drinken.
Deze gin is verkrijgbaar in flessen van 50 cl en heeft een alcoholpercentage van 41,5%.V2C Barrel Aged Gin, Amsterdam, Alles over gin.

Perfect serves

Voor iedere gin heeft het team van V2C Gin een perfect serve ontwikkeld welke wij hierbij met je delen!
Hoewel de V2C Gins prima samen gaan met de tonics van Fentimans en Fever-Tree, worden de Fentimans tonics voor de perfect serves gebruikt.

Classic Gin & Tonic

 • 50 ml V2C Dutch Dry Gin
 • 150 ml Fentimans Indian Tonic Water
 • Garneer met een schijfje citroen en verse gember óf een schijfje verse rode peper en zomerfruit
 • Grote ijsblokjes

Lady in pink

 • 50 ml V2C Dutch Dry Gin
 • 150 ml Fentimans Rose Lemonade
 • Garneer met munt en aardbei
 • Grote ijsblokjes

Orange Gin & Tonic

 • 50 ml V2C Orange Dutch Dry Gin
 • 150 ml Fentimans Valencian Tonic Water
 • Garneer met een schijfje bloedsinaasappel en een schijfje verse gember
 • Grote ijsblokjes

Gunpowder proof

 • 50 ml V2C Navy Strength Gin
 • 150 ml Fentimans Connoisseurs Tonic Water
 • Garneer met een schijfje grapefruit
 • Grote ijsblokjes

Gin Ginger Ale

 • 50 ml V2C Barrel Aged Gin
 • 150 ml Fentimans Ginger Ale
 • Garneer met een schijfje sinaasappel en een kaneelstokje
 • Grote ijsblokjes

Wat gaan we doen?
Voor alle perfect serves geldt dat je een ballonglas gebruikt en deze vult met grote ijsblokjes.
Roer de ijsblokjes voor 10-15 seconden rond (dit wordt ook wel frapperen genoemd) en schenk het overtollige gesmolten ijswater uit het glas. Doe de gin en tonic in het glas en voeg de garnering toe.
Voor de tonic kun je gebruik maken van een bar lepel; laat de tonic via de lange steel in het glas lopen zodat het koolzuur optimaal behouden blijft.

Perfect serves, V2C Gin, Amsterdam, Alles over gin.

Wij vonden het erg tof om een “kijkje in de keuken” te nemen bij V2C! Het is bijzonder te noemen dat de afgelopen vijf jaar zo organisch zijn verlopen en het uiteindelijk zo’n succes is gebleken. Deze vier vrienden zijn echt hét bewijs dat goede vriendschappen voor hele mooie dingen kunnen zorgen. Waar wij als gin liefhebbers uiteraard heerlijk van mee mogen profiteren!
V2C staat voor jarenlange vriendschap, verhalen vertellen, reizen maken, op avontuur gaan en voor een avondje waarop je je telefoon links laat liggen. Hef je glas met V2C Gin, lach en deel je verhalen en avonturen met familie en vrienden. Want dat is waar het uiteindelijk allemaal om draait; een mooie tijd hebben met de mensen van wie je houdt..

PS. De foto’s komen van V2C.

4.719
Laat een bericht achter