Vaten Tolmann's Distillery, Alles over gin.

Alles over Tolmann’s Dutch Dry Gin – Het persoonlijke verhaal achter de fles

Tolmann’s Dutch Gin is een Nederlandse Premium Gin die uit de koker van een piloot, entrepreneur en Master Distiller komt. Een combinatie die vragen oproept, maar vooral nieuwsgierigheid met zich meebrengt. Want wat hebben deze heren gemeen? En hoe hebben ze elkaar gevonden?
Wij wilden het verhaal achter Tolmann’s Dutch Gin horen en maakten een afspraak met Master Distiller Etienne. Hij nam ons mee in de bijzondere wereld van Tolmann’s Distillery. Eén tipje van de sluier kunnen we nu vast oplichten; de drie heren weten wat ze doen. Dat blijkt wel uit het feit dat Tolmann’s Dutch Gin één jaar na de lancering de prijs “Silver / outstanding” won op de International Wine & Spirit Competition. Ben jij klaar om alles over dit mooie product te weten te komen?

Van piloot en zakenman naar Tolmann’s Distillery

Martin Scheffmann reisde door zijn functie als piloot naar alle uithoeken van de wereld. Iedere trip ontdekte hij nieuwe kruiden en specerijen die hij vervolgens mee terug naar huis nam. Toen hij en goede vriend Ron van Tol samen een trip naar New York maakten en een lokale distilleerderij bezochten, wisten ze het zeker. Zij wilden hun eigen distilleerderij hebben!
Beide heren bleken dezelfde droom na te jagen; het vervaardigen van mooie distillaten in eigen beheer waarbij alles draait om perfectie en onafhankelijkheid. De kruiden van Martin kwamen hierbij goed van pas; hier konden zij de beste gin van maken.

In 2016 richtten de piloot en entrepreneur samen Tolmann’s Distillery op. In het westen van het land werd de perfecte locatie voor hun distilleerderij gevonden; het Fort van Vijfhuizen. Master Distiller Etienne Haringa werd aangetrokken en inmiddels wordt er niet alleen de Tolmann’s Dutch Gin gedistilleerd, maar ook rum, jenever en whisky.

Tolmann's Dutch Dry Gin, Tolmann's Distillery locatie, Fort van Vijfhuizen, Alles over gin.

Master Distiller Etienne

Etienne werkte jaren bij Jopenbier in Haarlem toen hij door Martin gevraagd werd hen te komen helpen op de zaterdagochtenden. Martin en Ron hadden een “leuk project” en konden Etienne’s hulp hier goed bij gebruiken.
Etienne zag er de uitdaging wel van in en besloot de stap te maken. Binnen één jaar zetten de drie heren alles op; van het vinden van de juiste ketel tot aan het gereed maken en inrichten van het pand. Hierbij moeten we toegeven dat ze wel met de nodige uitdagingen te maken kregen. Zo was bijvoorbeeld de deur te smal waardoor de ketel er in de eerste instantie niet eens doorheen paste..

Toen alles eenmaal gereed was, beseften ze het pas; “Shit, hier staat hier echt iets! Dit is niet meer echt een hobby te noemen.. Wat nu?”
Etienne kreeg na dit besef al vrij snel de vraag van Martin en Ron of hij fulltime voor Tolmann’s Distillery wilde werken. Gezien hij het zo naar zijn zin had bij Jopenbier, was het voor hem een moeilijke keuze. Uiteindelijk zei hij toch “ja” en kon het avontuur van Tolmann’s Distillery beginnen!

Tolmann's Dutch Dry Gin, Tolmann's Distillery distilleerketel, Alles over gin

Van hobby naar bedrijf

Het eerste product dat op de markt gebracht werd was de Tolmann’s Dutch Gin; een handcrafted premium gin gemaakt op basis van elf botanicals. Ondanks dat gin net gelanceerd was, voelde het distilleren soms toch nog wel een beetje als hobby. De heren besloten een jaar lang gas te gaan geven. Hierbij werd Martin verantwoordelijk voor de verkoop, gebruikte Ron zijn zakelijke kennis om het bedrijf op te zetten en legde Etienne zich volledig toe op het distilleren. En met succes!

Gin distilleren Tolmann's Dutch Gin, Alles over gin.

Productportfolio van Tolmann’s Distillery

Binnen no time kwam er een whisky bij en staat er een lancering van jenever voor dit jaar gepland. Hoewel de gin doorlopend verkrijgbaar is, moet de eerste batch whisky eerst drie jaar op vaten blijven liggen. Dit maakt het voor Etienne ook direct een mooi product waar hij de afgelopen jaren echt een passie voor heeft ontwikkeld. In vergelijking met de gin bepaalt Etienne nu op veel meer vlakken wat er moet gebeuren. Zo bepaalt hij niet alleen de grondstoffen, maar heeft hij ook te maken met de vaten die hij voor de whisky wil gebruiken. Ons viel de liefde voor dit product direct op bij het proeven; het beloofd een whisky te worden die heel veel whisky liefhebbers gelukkig gaat maken!

Whiskyvaten bij Tolmann's Distillery, Fort van Vijfhuizen, Alles over gin.

Gebruikte botanicals

Dat de travel vibe ook daadwerkelijk aanwezig is in de Tolmann’s Dutch Gin blijkt wel uit het gebruik van de botanicals. Ondanks dat er “Dutch” opstaat, komen de botanicals vanuit de hele wereld:

 • Jeneverbes uit Toscane, Italië
 • Bergamot uit Sicilië, Italië
 • Kruidnagel uit Sri Lanka
 • Paradijszaad uit Frankrijk
 • Sinaasappel uit Spanje
 • Sinaasappelbloesem uit Mexico
 • Gember uit Brazilië
 • Zoethout uit Turkije
 • Engelwortel uit Duitsland
 • Jalapeño peper uit de VS / Texas

Alle botanicals worden geleverd door een zorgvuldig uitgekozen leverancier uit Engeland. Deze leverancier reist zelf weer de wereld over om de botanicals rechtstreeks bij de boeren te kopen. Zo blijft de kwaliteit in elke schakel gewaarborgd. De heren zeggen hier zelf het volgende over: “To make the best gin possible you have to start with the very best of ingredients. That’s what we’re all about here at The Tolmann’s Distillery”.

Botanicals Tolmann's Dutch Gin, Alles over gin.

Ontwikkeling en smaakwiel van Tolmann’s Dutch Gin

Bij het ontwikkelen van een eigen gin komt veel kijken. Etienne ontwikkelde Tolmann’s Dutch Gin in vier stappen:

 • Bepalen van de basis smaak.
 • Producten uitkiezen die de basis smaak met zich meebrengen. Zo koos hij bijvoorbeeld voor bergamot in plaats van citroenschillen om de citrussmaak te bewerkstelligen.
 • Toon van de gin bepalen.
 • Botanicals toevoegen en heel veel experimenteren en proeven tot de juiste smaak ontstaat.

De basis van Tolmann’s Dutch Gin is neutrale graanalcohol. In de koperen pot still worden alle ingrediënten gedistilleerd. Het resultaat is een premium gin gemaakt van vers fruit en vijftien unieke botanicals. Ondanks het hoge alcoholpercentage van 46% is Tolmann’s Dutch Gin een soepele en uitgebalanceerde gin.
De smaak van Tolmann’s Dutch Gin is in de eerste instantie kruidig, gevolgd door frisse sinaasappelaroma’s, subtiele bloemaroma’s en de warmte van de Jalapeño peper. De gin kent een crispy afdronk.

Ontwikkeling Tolmann's Dutch Gin, Tolmann's Distillery, Alles over gin.

Perfect serve

Om de blog goed te laten eindigen, mag uiteraard de perfect serve niet ontbreken. Daarom delen we hierbij het recept voor “The Perfect Tolmann’s”!

Wat hebben we hiervoor nodig:

 • 50 ml Tolmann’s Gin
 • 150 ml Fever-Tree Indian Tonic Water
 • Steranijs, een schijfje grapefruit en een takje munt als garnering
 • Grote ijsblokjes

Mix alle ingrediënten samen in een ballonglas en je perfect serve is klaar!

Door de fijne, soepele smaak kan Tolmann’s Dutch Gin ook prima puur gedronken worden of gebruikt worden in een gin cocktail. Bijvoorbeeld in een Negroni.

Tolmann's Dutch Gin, Alles over gin.

4.584
Laat een bericht achter