Vlaggen, Stokerij Texel op Texel, Alles over gin.

Alles over TX Gin – Het persoonlijke verhaal achter de fles

Op één van de eilanden die Nederland rijk is, bevindt zich een stokerij die de mooiste distillaten maakt van lokale ingrediënten. Stokerij Texel brengt letterlijk en figuurlijk de geuren en smaken van Texel in de fles! Met haar ambachtelijke producten en moderne uitstraling verovert zij de harten van de lokale bewoners, gin liefhebbers in de rest van Nederland én buitenlandse toeristen.
Wij spraken met Jaco, één van de oprichters, en na zijn verhaal en het proeven van de TX Gin, begrijpen wij waarom zij zoveel fans in binnen- en buitenland hebben. Deze gin is geweldig en het verhaal van de oprichters is een bijzonder (en heel succesvol) avontuur!

De oprichting van Stokerij Texel

Stokerij Texel is vier jaar geleden opgericht door oud-collega’s Kees Groenewoud en Jaco Spek. Op een dag zaten ze bij elkaar en maakten ze grapjes over het maken van een eigen wodka; “laten we een echt Texel’s product maken. Er zijn aardappelen in overvloed dus die kunnen we gebruiken als basis voor een eigen wodka!”.

De grap werd menens toen een vriend zijn (aardappel)schuur beschikbaar stelde. Om een eigen distilleerderij op te kunnen zetten, hielden Kees en Jaco een crowdfunding. Binnen no time hadden zij 250 certificaten verkocht en konden zij een eerste stookketel kopen. Kees en Jaco zijn zelf erg handig en konden daarom de ruimte grotendeels zelf verbouwen tot distilleerderij.

Jaco en Kees, eigenaren Stokerij Texel, Alles over gin.

Het ontstaan van de TX Gin

De eerste drank die werd geproduceerd was gin. Hierbij was het doel om de echte Texelse geuren en smaken in de fles te brengen. Hoewel de gin markt op dat moment booming was, bleek het nog best een uitdaging om als distillateur een goede gin te maken.. Kees en Jaco besloten uiteindelijk om de strategie “less is more” te volgen waarbij geldt “dat je snapt wat je proeft”.
Hierbij kozen zij voor pure botanicals zoals jeneverbessen, duindoornbessen, kardemom, vlierbloesem, koriander en sinaasappelschil. Pure smaken die samen voor een uitgebalanceerde, zachte en ronde gin zorgen.

Botanicals en logo Stokerij Texel, Alles over gin.

Op de neus is de TX Gin licht kruidig en komt er een lichte geur van citrusvruchten doorheen. Qua smaak ontstaat er een ware explosie; citrus- en florale smaken wisselen elkaar in een snel tempo af. Dit zorgt voor een fijne, zachte en licht zoete smaak. De afdronk is lang en floraal. Zoals Kees en Jaco zelf zeggen; “TX Gin is een blije, vrolijke florale gin!”.

De fles waarin de TX Gin gepresenteerd wordt is de referentie naar een jeneverkruik en staat voor het ambachtelijke. De flessen worden speciaal zwart gespoten voor Stokerij Texel waarna ze worden voorzien van de vuurtoren van Texel.

Fles van TX Gin, Alles over gin.

Nieuwe locatie, nieuwe alcoholbasis

De heren bleken niet de enigen te zijn die gelukkig worden van de TX Gin. Deze gin bleek op heel Texel een groot succes te zijn! Al gauw bleek de schuur te klein en groeide Stokerij Texel sneller dan verwacht uit haar jasje. Kees en Jaco verhuisden naar de huidige locatie. Hiervan dacht Kees eerst dat deze ruimte echt te groot was. Inmiddels groeien ze hier ook bijna uit..

Toen Kees en Jaco net begonnen, maakten zij gebruik van aardappelen als basis; “in een pan aardappelen roeren om alcohol te stoken”, zoals ze zelf lachend zeggen. Met de verhuizing naar de huidige locatie zijn zij overgegaan op graan. Aardappelen werden ietwat te bewerkelijk waardoor het proces inefficiënt werd.

Stokerij Texel, Alles over gin.

Collectors item: de TX Ocean Aged Gin

De TX Gin is een zachte, kruidige gin gemaakt met onder andere de geurige bloemen van de vlierbloesem en de zoete oranje duindoornbessen. De TX Ocean Aged Gin daarentegen is de TX Gin gelagerd op oude eikenhouten vaten.

De gebruikte vaten voor de TX Ocean Aged Gin komen uit Bremen. Hier zit een super groot bedrijf met leuke mensen gevestigd. Toen Kees en Jaco het bedrijf bezochten was er direct een klik en werd hen aangeraden om een bepaald whiskyvat van een prijswinnend whiskyhuis mee te nemen.
Kees en Jaco besloten het eerst te testen met snippers en toen duidelijk werd dat dit wel eens heel erg goed kon gaan met de gin, bestelden zij twee vaten.

Wat deze gin zo uniek maakt is dat het op een hele bijzondere manier gelagerd wordt. De (gin) vaten zijn namelijk acht maanden onderweg per zeilschip van Nederland naar de Caribbean!
Het idee hiervan ontstond toen Kees en Jaco na gingen denken over de export. Ze wilden hierin de VOC geschiedenis meenemen en kwamen al gauw uit bij het Amerikaanse eiland Texel. Kees ontdekte per toeval ook dat de manier van transport de kwaliteit van het vat en distillaat bepaald. Zo ontstaan er hele andere smaken op zee dan wanneer vaten aan wal blijven rusten.

Kees en Jaco kwamen in contact met een lokaal bedrijf die aandacht vraagt voor het milieu en laat zien dat er op een “groenere” manier gereisd kan worden. Met hun zeilschip reizen zij ieder jaar van Nederland naar de Caribbean. Ze nemen mooie producten mee terug en zijn nu ook verantwoordelijk voor het vervoeren van de TX Ocean Aged Gin vaten!

TX Ocean Aged Gin, Stokerij Texel, Alles over gin.

Bijzondere presentatie

De TX Ocean Aged Gin komt in een doos met een lederen veter. De gin zelf zit in een sjieke fles met een tinnen label die speciaal door een Franse etikettenmaker wordt gemaakt. De echte eikenhouten dop komt uit Italië en is voorzien van een zilveren logo. Het leuke is dat er een schenktuut op de fles zit. Dit zorgt echt voor een “wauw”-effect zodra de dop er wordt afgehaald. Je kunt zien dat er zorg en aandacht is besteed aan deze gin!

De andere dranken van Stokerij Texel

Bij Stokerij Texel maken Kees en Jaco naast de twee gins ook diverse bieren, wodka, scheepsbitter en likeuren.
De TX Wodka is een zachte en zuivere wodka met een zoete vleug van cranberry. Leuk om te weten is dat de wodka meerdere malen wordt gedistilleerd waarna het gezuiverd wordt met actieve kool.
De TX Scheepsbitter is een echte kruidendrank die van zoveel mogelijk lokale kruiden wordt gemaakt. De kruiden worden een aantal dagen gemarcereerd waarna ze na een rustperiode gebotteld worden. Een echt Texel’s drankje!
De likeuren die Stokerij Texel maakt, bestaan uit de Kersen cranberry likeur, Honing walnoot likeur, Limoncello vlierbloesem likeur en Chocolade karamel likeur. Het Texelstroompje is een zachte likorette met stroopwafelsmaak.

Dranken range van Stokerij Texel, Alles over gin.

Perfect serve

TX Gin is van zichzelf een zachte gin aangevuld met kruidige en zoete hints van de duindoorn en vlierbloesem. Doordat de smaak al zo compleet is, hoeft er alleen nog maar grapefruit aan worden toegevoegd om de serve perfect te maken!

Wat hebben we nodig:

  • 50 ml TX Gin
  • 200 ml Fever-Tree Elderflower Tonic Water
  • Twee schijfjes grapefruit
  • Eén slice komkommer
  • Grote ijsblokjes
  • Optioneel: eetbaar viooltje ter garnering

Wat gaan we doen?

Vul een ballonglas met de grote ijsblokjes en roer de ijsblokjes voor 10-15 seconden rond (dit wordt ook wel frapperen genoemd). Schenk daarna het overtollige gesmolten ijswater uit het glas en voeg de TX Gin en de Fever-Tree Elderflower Tonic Water toe.
Voor de tonic kun je gebruik maken van een bar lepel; laat de tonic via de lange steel in het glas lopen zodat het koolzuur optimaal behouden blijft.

Garneer het geheel met de schijfjes grapefruit en de slice komkommer. Roer het geheel nogmaals zodat de smaken goed vermengd worden. Maak je perfect serve compleet met het eetbare viooltje.

Perfect serve maken TX Gin, Alles over gin.

Ps. Bepaalde foto’s komen van Stokerij Texel!

4.850
Laat een bericht achter