Stokerij Klopman gins, Duivelskral, Doornroosje, Spaanse Furie, Janneman, Alles over gin.

Alles over Stokerij Klopman – Het persoonlijke verhaal achter de fles

In geen 57 jaar had Benno Klopman gin gedronken; “dit drankje leek hem helemaal niets”. Totdat zijn zwager en golfbuddy na een middagje golfen een gin-tonic bestelde en bij Benno aandrong om het drankje toch eens te proberen. Vanaf dat moment was Benno verkocht; hier wilde hij meer van weten!
En zo geschiedde.. Benno volgde in 2017 een opleiding in Schiedam en Hasselt (België) waarbij hij alles leerde over stookapparaten en dranken. Tijdens zijn vrijwilligerswerk als stoker bij het Jenevermuseum leerde Benno de kunst van het distilleren. Op 5 december 2017 werd Stokerij Klopman opgericht en inmiddels heeft Benno met trots vier mooie Dutch Dry Gins op zijn naam staan én produceert hij diverse dranken voor derden.
Wij wilden hier meer van weten en bezochten Benno in het mooie Haarlem om zijn persoonlijke verhaal te horen!

Ontstaan van Stokerij Klopman

Op een dag ging Benno met zijn vrouw dineren in een Michelin sterren restaurant. Hier bestelde hij een vis, waarbij hij zelf een peper bij moest kiezen. Dit bleek een hele bijzondere peper te zijn! Deze Nepalese Timut peper bracht een peper- en citrusachtige smaak met zich mee, was scherp en zorgde voor een tintelend, haast verlammend gevoel op de tong. Benno vond dit fantastisch en wist vanaf dat moment “dit móet in de gin”!

Tijdens een workshop “Gin maken” bij Distilleerderij Rutte in Dordrecht testte Benno zijn inmiddels ontwikkelde “proefreceptuur”. Het werden uiteindelijk de volgende botanicals die de Stokerij Klopman gins uniek maken en voor een duidelijk smakenpalet zorgen:

 • de jeneverbes;
 • Nepalese Timut peper, voor de kruidige citrussmaak;
 • gember, ter ondersteuning van de Timut peper en de mooie volle smaak;
 • gedroogde bergamot, voor de fijne citrussmaak;
 • karwij, die bij het stoken voor een licht zoetje zorgt;
 • walnoot, omdat deze weinig vertegenwoordigd is in gins en voor een zachte smaak zorgt;
 • verse komkommer.

Leuk om te weten is dat de Nepalese Timut peper alleen in het Himalayagebergte groeit. De vier gins van Stokerij Klopman bevatten allen deze botanical en zijn hierdoor de eerste gins in de Nederlandse markt met Timut peper!

Stokerij Klopman, Benno en stookketel, Alles over gin.

Het distillatieproces

Voor het produceren van de Stokerij Klopman gins wordt er gebruik gemaakt van neutrale alcohol met een percentage van 40%. Aan deze alcohol voegt Benno de botanicals toe en laat dit mengsel een week staan. Na een week wordt het mengsel met kruiden gestookt. De 1% voorloop wordt gescheiden van de rest, de middenloop (2/3 van het geheel) wordt opgevangen en de naloop (1/3 van het geheel) wordt weggegooid.

Stokerij Klopman, distilleerketel, Alles over gin.

Stokerij Klopman gins

De gin range van Stokerij Klopman bestaat inmiddels uit vier gins; Duivelskral, Doornroosje, Spaanse Furie en Janneman. Alle gins zijn London Dry Gins, maar omdat Benno ze in Nederland maakt, noemt hij ze Dutch Dry Gins.

Duivelskral is de eerste Dutch Dry Gin gin die Benno in 2018 op de markt bracht. De naam van deze gin is een oude volksnaam voor de jeneverbes. Duivelskral is kruidig en heeft door het meedistilleren van de bergamot en komkommer een frisse smaak gekregen.
De inhoud van de fles is 70 cl en het alcoholpercentage ligt op 42%. Deze gin wordt tegenwoordig door Onder de Boompjes geproduceerd.

Stokerij Klopman, Duivelskral, Alles over gin.

Doornroosje zag in april / mei het levenslicht. Deze gin is iets zoeter dan de Duivelskral en draagt daarom de toepasselijke naam “Doornroosje”; een oude volksnaam voor de sleedoornbes.
Voor deze blank gestookte Sloe Gin worden een aantal Duivelskral botanicals verruild voor vanille, kokos en anijs. Het fijne van anijs is dat de gin in cocktails goed overeind blijft!
De inhoud van de fles is 70 cl en het alcoholpercentage ligt op 42%. Deze gin wordt tegenwoordig gestookt bij Tolmann’s Distillery.

Stokerij Klopman, Doornroosje, Alles over gin.

Spaanse Furie is de derde gin in de rij. Deze gin is tot stand gekomen tijdens Benno zijn vrijwilligerswerk bij het Jenevermuseum. Toen hier op een dag meerdere Spaanse (Pedro Ximenez) vaten geleverd werden, vroeg hij vriendelijk of hij één vat mocht hebben. Dit vat vulde hij met de Duivelskral, liet het twee weten staan met de Spaanse Furie als resultaat! Doordat deze gin op een PX vat heeft gelegen, wordt het een Dutch Dry PX Cask Gin genoemd.
De Spaanse Furie is een krachtige gin met subtiele hints van citrus en kan prima puur gedronken worden. De mooie karamelachtige kleur heeft de Spaanse Furie te danken aan het PX vat.
De inhoud van de fles is 50 cl en het alcoholpercentage ligt op 42%.

Stokerij Klopman, Spaanse Furie, Alles over gin.

De vierde en laatste gin in de range is Janneman, een Dutch Dry Hertog Jan Cask Gin. Voor deze gin heeft Duivelskral na de distillatie namelijk een maand gerust op een Amerikaans eikenhouten vat waarin eerst Bourbon en daarna Hertog Jan bier gelagerd is geweest.
Leuk om te weten is dat deze “rustmaand” ervoor heeft gezorgd dat er een zachtere en vollere vorm van de Duivelskral ontstond; het Hertog Jan vat trekt namelijk de scherpte uit de Duivelskral.
Janneman is een kruidige gin met frisse citrustonen. De mooie lichte vanille- /  houtkleur heeft Janneman te danken aan de Hertog Jan vaten. De inhoud van de fles is 70 cl en het alcoholpercentage ligt op 42%.

Stokerij Klopman, Janneman, Alles over gin.

Een apothekersfles met een bekende Haarlemmer

Voor alle gins heeft Benno gekozen voor een gestileerde apothekersfles. Dit dient als verwijzing naar hoe het allemaal begonnen is; als medicijn.
In de eerste instantie was de fles ook voorzien van een apothekersachtig etiketje. Helaas viel het ruitje dat Benno hiervoor gebruikte niet op in de schappen. Om toch opvallend en onderscheidend te zijn, koos Benno voor een gekleurd label met een Duits apothekerslettertype. Zelf schrijft hij handmatig de batchnummers op de flessen. Het label is bewust onderaan de fles geplaatst zodat er een groot deel van de fles en dus de gin te zien is. De zegel dient als bewijs dat de fles echt dicht is.

Label Janneman, Stokerij Klopman, Alles over gin.

Leuk om te weten is dat er op iedere fles een bekende Haarlemmer staat afgebeeld. Dit is Benno’s manier “om Haarlem in de fles te brengen”.
Op de fles van Duivelskral vind je de katholieke Laurens Janszoon Coster, uitvinder van de boekdrukkunst.
Doornroosje is voorzien van Godfried Bomans, boekenschrijver. Op de fles van Spaanse Furie is Kenau Simonsdochter Hasselaer afgebeeld, omdat zij actief tegen de Spanjaarden heeft gevochten en dus perfect bij de Spaanse Furie gin past.
Malle Babbe is degene die we terugvinden op de fles van Janneman. Malle Babbe was een dronken prostituee geschilderd door Frans Hals en was altijd “zo zat als een uil”. Vandaar dat ze ook een uiltje op haar schouder heeft.

Gin Range Stokerij Klopman, Alles over gin.

Perfect serves

Een gin story kan niet afgesloten worden zonder perfect serve. Daarom delen we hierbij de drie perfect serves van Stokerij Klopman!
Opvallend is dat Benno juist heeft gekozen voor East Imperial. Benno geeft hierbij aan dat de tonics van East Imperial laag in suiker zijn en er geen smaakstoffen, houdbaarheidsmiddelen en kleuren aan toe zijn gevoegd. Doordat een flesje 150 ml bevat sluiten ze perfect aan bij zijn perfect serves.

Duivelskral GT

 • 50 ml Duivelskral Gin
 • 150 ml Premium Indian Tonic Water
 • Ter garnering drie bolletjes komkommer en vijf Timut peperkorrels
 • Grote ijsblokjes

Doornroosje GT

 • 50 ml Doornroosje Gin
 • 150 ml Ginger Ale
 • Ter garnering een stukje frisse groene appel en vijf Timut peperkorrels
 • Grote ijsblokjes

Janneman GT

 • 50 ml Janneman Gin
 • 150 ml Premium Indian Tonic Water
 • Ter garnering een schijfje gember en vijf Timut peperkorrels
 • Grote ijsblokjes

Wat gaan we doen?
Voor alle perfect serves geldt dat je een ballonglas gebruikt en deze vult met grote ijsblokjes. Roer het ijs rond in het glas zodat het glas koud wordt. Dit noemen ze ook wel frapperen.
Roer de ijsblokjes voor 10-15 seconden rond en schenk het overtollige gesmolten ijswater uit het glas. Doe de gin en tonic in het glas en voeg de garnering toe.
Voor de tonic kun je gebruik maken van een bar lepel; laat de tonic via de lange steel in het glas lopen zodat het koolzuur optimaal behouden blijft.

Stokerij Klopman, perfect serves, Alles over gin.

4.182
Laat een bericht achter