Schouten Distillery, Alles over gin.

Alles over Schouten Gin – Het persoonlijke verhaal achter de fles

Op een ginfestival maakten we kennis met Erwin Schouten, de oprichter achter Schouten Distillery in Veghel.
Zoals het ginfestival bedoeld was, probeerden we uiteraard de drie door Erwin ontwikkelde gins, te weten No. 1 Clarity, No. 2 Yugen en No. 3 Khoisan. We beseften al gauw dat deze namen niet zomaar uit de lucht waren gevallen; hier moest een bijzonder verhaal achter zitten!
We kregen gelijk; het verhaal van Erwin raakte ons. Waarbij zoveel mensen hun hart niet durven te volgen, besloot Erwin dit wel te doen. Hij richtte Schouten Distillery op en begon met het distilleren van gin en genever. Wat eerst een hobby en een droom was, werd uiteindelijk een reeks van drie hele fijne gins met unieke smaken. Wij zijn fan en in deze blog vertellen we je graag waarom!

Veghel, the place to be

Voor ons voelt het alsof Veghel aan de andere kant van Nederland ligt, voor Schouten Distillery is het de uitvalbasis. En wat voor één! Het is the place to be als het gaat om de food cultuur. Meerdere grote spelers uit de voedingsbranche zijn hier dan ook gevestigd.
Schouten Distillery is gevestigd in een mooi industrieel pand aan de Noordkade, de thuishaven voor bedrijven die zich richten op kunst, cultuur, vrijetijdsbesteding en food. De Noordkade is upcoming; zo zitten hier niet alleen winkels en restaurants, maar is er ook een bioscoop te vinden en zijn er plannen om er een hotel te bouwen. Alleen al voor de unieke locatie en het prachtige pand, zou je Schouten Distillery eens moeten bezoeken!

Ingang Schouten Distillery, Veghel, Alles over gin.

Het begin van Schouten Distillery

Erwin werkt al jaren als stukadoor. Door gezondheidsredenen werd hij gedwongen om na te denken over zijn toekomst en zijn carrière. Een lastige keuze, maar niet voor zijn vrouw Joyce. Zij zag met hoeveel passie en plezier Erwin altijd hobbymatig bier aan het brouwen was. “Waarom maak je hier je werk niet van?” vroeg ze hem op een dag en zo geschiedde.. Samen richtten ze Schouten Distillery op. Erwin draagt hierbij onder meer de petten van directeur / eigenaar, marketeer, verkoper en distilleerder, terwijl Joyce hem met de administratieve taken ondersteunt.
Dat Joyce’s beslissing een goede was bewijst het succes dat ze hebben; inmiddels hebben ze drie mooie gins en één genever gelanceerd. En dit zullen zeker niet hun enige producten blijven!

Niets is aan het toeval overgelaten bij Schouten Distillery

Het viel ons al gauw op dat bij Schouten Distillery niets aan het toeval is overgelaten. Echt overal is over nagedacht. Laten we beginnen met de namen..
De drie gins van Schouten Distillery heten respectievelijk No. 1 Clarity, No. 2 Yugen en No. 3 Khoisan. Zoals je ziet zijn alle gins voorzien van een naam en een nummer; “een nummer is nu eenmaal veel makkelijker te onthouden” aldus Erwin. Daar heeft hij zeker een goed punt, want hoe vaak komt het wel niet voor dat je een gin wilt bestellen, de naam niet (goed) kunt uitspreken en voor het gemak “doe mij die maar” zegt, al wijzende naar de gin die je wilt bestellen..

Erwin heeft altijd al gedacht in series. De eerste twee gins volgden elkaar al snel op. Voor de derde gin wilde hij echt iets unieks; niet alleen qua smaak, maar ook qua kleur. Wij kunnen alleen maar beamen dat dit gelukt is; een gin die doet denken aan cassis hebben wij nog niet eerder gehad!

Drie gins van Schouten Distillery, Alles over gin.

De bijzondere verhalen achter de drie gins

No. 1 Clarity is de eerste gin van Schouten Distillery. Deze gin wordt Clarity genoemd, wat ook wel “duidelijkheid” betekent. Erwin heeft de gin zo genoemd omdat toen net duidelijk was geworden dat distilleren de vervolgstap van zijn carrière zou zijn. De No. 1 Clarity kent een kruidige, florale London Dry Gin smaak.

No. 2 Yugen is de opvolger van Clarity. Wat deze gin speciaal maakt is dat de gin in Amerikaanse eiken vaten gerust heeft. Het kent daarom een wat houtige, kruidige en complexe smaak. Leuk om te weten is dat No. 2 Yugen zich perfect laat drinken met fritz-limo ananas.

No. 3 Khoisan is een gin die geproduceerd is met het heilige, inheemse kruid buchu. De naam is afgeleid van de tijd dat Nederlandse kolonisten arriveerden in Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika. De Khoisan waren de eerste mensen die ze tegenkwamen. Zij waren dan ook degenen die het heilige buchu kruid introduceerden aan de kolonisten. Het aromatische, kalmerende en stimulerende effect van dit kruid was essentieel voor medicinaal gebruik en daarom is de buchu van groot belang in de Khoisan-geschiedenis. Wat dit kruid bijzonder maakt is dat het alleen maar groeit in de bergen van de West-Kaap in Zuid-Afrika.
De No. 3 Khoisan gin kent een frisse en fruitige smaak en laat zich perfect mixen met fritz-cola. Het resultaat is een “cherry coke” (maar dan met alcohol). Een andere perfect serve is die met Fever-Tree Mediterranean Tonic Water en schijfjes radijs.

Perfect serve No. 3 Khoisan, Schouten Distillery, Alles over gin.

Het label is voor iedereen

Schouten Distilleerderij gelooft in oud ambacht, traditie en familie, wetenschappelijke experimenten, de kunst van de natuur maar ook in hightech, hypermodern en futuristisch. Eerbied voor het verleden, maar ook klaar voor de toekomst.
De designer die verantwoordelijk is voor het ontwerp van het label is Jorg, een goede vriend van Erwin. Voor het ontwerp maakte hij gebruik van verschillende technieken; DIY suminagashi, painting on water, floating ink en marbling. De reden erachter is om de natuur zijn gang te laten gaan; “net als bij het distillatieproces heeft moeder natuur invloed op het eindresultaat en niet alles hoeft precies te worden ontworpen”.

Het label bestaat uit twee delen; een kleurrijk deel en een deel in apothekersstijl. Het gekleurde deel is door de zoon van Jorg ontworpen; het weergeeft de creativiteit en speelsheid van de gin.
Het andere deel oogt serieuzer, maar ook hier is niets aan het toeval overgelaten. Leuk om te weten is dat niet het logo, maar het beeldmerk centraal staat en dat de fles van alle kanten voorzien is van informatie. Een gin fles staat vaak in het midden van een gezelschap en Schouten Distillery vind dat iedereen recht heeft op een mooi “uitzicht”. Daarom is over alle kanten goed nagedacht en kan iedereen van alle kanten genieten van de mooie fles.

Verkooppunt Schouten Distillery, Alles over gin.

Delen, vermenigvuldigen en je hart volgen

Het beeldmerk op het label staat voor “delen is vermenigvuldigen”. En dit is precies waar Erwin zich de komende tijd op wil gaan toeleggen; kennis overdragen middels workshops en proeverijen. Hij wil mensen kennis laten maken met zijn mooie producten en zijn passie met hen delen.
Wat we hierbij erg mooi vinden is dat Erwin zijn hart volgt en niet zijn bedrijf of hetgeen anderen willen. Hij blijft hoe dan ook in zijn kracht staan, doet alleen wat hij leuk vindt en creëert nieuwe paden. “We houden van wat we doen en wat we doen houden we dichtbij onszelf”.

Een kijkje in de keuken bij Schouten Distillery..

7.517
Laat een bericht achter