Alles over P. Loopuyt & Co. Distillers – Het persoonlijke verhaal achter de fles
Een illegale bar, maandelijkse bokswedstrijden, “gestolen” kunstvoorwerpen.. De Loopuyt distilleerderij heeft zoveel meer te bieden dan alleen een goede Loopuyt gin-tonic. Toen Loopuyt eind vorig jaar ook nog een eigen, zeer smaakvolle, alcoholvrije gin lanceerde, had onze nieuwsgierigheid een piek bereikt. Wij wilden meer weten van deze distilleerderij en het bijzondere concept.
Wij spraken af met Marie-Louise in Schiedam waar zij ons een rondleiding gaf en alles vertelde over de distilleerderij, het concept en de gins. Uiteraard inclusief fijne Loopuyt cocktails!
De start van P. Loopuyt & Co. Distillers
De Loopuyt distilleerderij is in 1772 opgericht in Schiedam. Schiedam was zeker in die tijd de stad van het gedistilleerd en bloeide helemaal op door de komst van tientallen jeneverstokerijen. Loopuyt vond een mooi pakhuis aan het water waar zij tot op heden nog steeds gevestigd is. Van hier uit exporteerde zij haar korenwijn over de hele wereld!
Leuk om te weten is dat Schiedam ook wel “Schiedam Distillers District” genoemd wordt; er bevinden zich nog steeds een aantal distilleerderijen in Schiedam waaronder Onder de Boompjes en Nolet.
Een paar jaar geleden is de Loopuyt distilleerderij omgedoopt tot P. Loopuyt & Co. Distillers. In de zomer van 2013 begon zij met de ontwikkeling van de Loopuyt Dry Gin. De Loopuyt familie is inmiddels door Master Distiller Jaco van der Leun uitgebreid met een Loopuyt Virgin 0%, Loopuyt Tonic en Loopuyt Gingerbeer. In samenwerking met de voormalige Rotterdamse nachtburgemeester Jules Deelder ontwikkelde Jaco een bijzondere gin genaamd “Deelder 1944 Hard Gin”.
Opvallend is dat de Loopuyt producten niet geproduceerd worden in het huidige pand in Schiedam. Dit gebeurd namelijk bij Herman Jansen. Hier huurt Loopuyt een ketel waarin Jaco de mooie distillaten maakt.
De Loopuyt gins
Voor het ontwikkelen van de Loopuyt Dry Gin werden een paar uitgangspunten opgesteld. Zo moet de gin perfect te mixen zijn met de Loopuyt tonic en Loopuyt Gingerbeer, heeft de gin een toegankelijke en uitgebalanceerde smaak en kan het prima puur gedronken worden. Uiteraard mogen er alleen natuurlijke ingrediënten gebruikt worden.
Daarom komen alle grondstoffen rechtstreeks uit de natuur. Dit brengt als uitdaging met zich mee dat de smaak en / of geur per jaar kan verschillen gezien de weersomstandigheden. Alle botanicals worden daarom streng gecontroleerd. Pas als alle smaken en geuren goedgekeurd zijn, kan er begonnen worden met de distillatie.
Loopuyt Dry Gin
Voor het produceren van de Loopuyt Dry Gin zijn twaalf botanicals gebruikt, te weten jeneverbes, lavendel, sinaasappel, grapfruitschil, kinabast, nootmuskaat, kardemom, koriander en verse framboos. Opvallend en uniek is het gebruik van superfoods zoals de incabes, gojibes en moerbeibes. Voor de productie worden alle botanicals eerst afzonderlijk gedistilleerd. Daarna worden ze in de juiste verhouding toegevoegd aan de alcohol en zuiver water. Het distillaat wordt vervolgens zó schoongestookt dat er een kraakheldere gin ontstaat.
In plaats van zich te focussen op het aroma van één overheersende botanical heeft Jaco voor een combinatiesmaak gekozen die wordt gecreëerd door diverse kruiden, zaden, bessen, bloemen en vruchten. Het resultaat is een frisse gin met een aanwezige maar niet overheersende jeneverbes smaak. De gebruikte kruiden, zaden, bessen, bloemen en vruchten zorgen gezamenlijk voor een toegankelijke gin met een fruitige smaak, kruidige geuren en een houtige afdronk.
De Loopuyt Virgin 0%
Loopuyt Virgin 0% werd vlak voor kerst 2019 gelanceerd om aan de vraag naar alcoholvrije gin-tonics te voldoen én om degene die het voornemen heeft minder alcohol te gaan drinken in het nieuwe jaar, te supporten.
De Loopuyt Virgin 0% wordt gemaakt van dezelfde botanicals als de Loopuyt Dry Gin. De productieprocessen verschillen echter wel. Voor de alcoholvrije variant worden de nootmuskaat, koriander en kardemom gedistilleerd op waterbasis. Daarnaast zijn er natuurlijke, verfijnde aroma’s ontwikkeld voor de sinaasappel, grapefruit, lavendel, jeneverbessen, incabessen, moerbeibessen, gojibessen en framboos. Om het distillaat compleet te maken en een fijne afdronk te geven, wordt er als laatste nog een tinctuur van kinabast (op waterbasis) toegevoegd.
Op de neus begroet de Loopuyt Virgin 0% je direct met de geur van citrusvruchten. Qua smaak worden de citrusvruchten afgewisseld met de hints van frambozen en diverse kruiden. De afdronk is lang en kent hints van kardemom, koriander en nootmuskaat. Het droge karakter wordt veroorzaakt door de tinctuur van kinabast.
Wij vinden dat deze alcoholvrije gin zeker niet onder doet voor de gin; het is de perfecte vervanger voor als je een keer geen alcohol wil of mag drinken!
Deelder 1944 Hard Gin
Ter viering van de vijfenzeventigste verjaardag van Jules Deelder is in samenwerking met hem de Hard Gin ontwikkeld. Voor het produceren van deze gin is er onder meer gebruik gemaakt van het geestverruimende alsemkruid, kruidnagel en alruinwortel. De gin bevat 44,91% alcohol wat verwijst naar het geboortejaar (in spiegelbeeld) van Jules. Het resultaat is een kruidige en rokerige gin met een extreem lange afdronk. Zoals Jules zelf zei; “De afdronk is Spartaans”. Het is dus een echte gin voor de liefhebber.
Het meest bijzondere aan de Deelder 1944 Hard Gin is dat er maar 1944 flessen gemaakt zijn. Al deze flessen zijn genummerd en voorzien van een gedicht van Jules!
De Loopuyt tonics
Sinds 2014 is de Loopuyt Tonic te verkrijgen. Deze tonic werd al gauw bijgestaan door Loopuyt Gingerbeer. Beide tonics zijn speciaal ontwikkeld voor de gins. Door de gin en tonic met elkaar te combineren ontstaat er een unieke gin-tonic combinatie met frisse citrus hints en een zoete, florale afdronk. Je proeft dat de dranken voor elkaar gemaakt zijn!
De geheime bar die je bezocht wilt hebben
Loopuyt beschikt over een heuse speakeasy in Schiedam. Na het aanschaffen van een fles Loopuyt gin kun jij hier naartoe! In iedere dop zit namelijk een munt verstopt. Op deze (houten) munt staat een code waarmee je je op de website van Loopuyt kunt aanmelden voor een bezoek aan de geheime bar. Waar deze zich precies bevindt is een geheim die pas met je gedeeld wordt als jij je bezoek gepland hebt..
Het meest opvallende aan de speakeasy in Schiedam is het aanbod van kunst. De eigenaar van de distilleerderij, Jan van Stigt Thans, is een heuse kunst- en antiekliefhebber en verzameld unieke voorwerpen die hij vervolgens “tentoonstelt”in de distilleerderij. Hiermee heeft hij echt een unieke stijl (van vroeger) met bijbehorend concept weten neer te zetten!
Omdat wij vinden dat je dit zelf moet ontdekken in plaats van het hier te lezen, delen we alleen nog een paar foto’s om te laten zien waarom jij hier echt een keer naartoe wilt!
Loopuyt Fightclub
Het leven van een bartender is niet altijd even gezond te noemen; alcohol, ongezond eten, lange dagen, korte nachten, weinig tijd om te sporten.. Loopuyt vond dat het tijd was om de bartender hiermee te helpen en richtte de Loopuyt Fightclub op. Hier kunnen bartenders kennismaken met boksen, vervolgens een jaar lang samen met Loopuyt trainen en worden zij voorzien van gezonde maaltijden.
Als een bartender zich hier voor aanmeld, krijgt hij / zij één keer per maand een geheel verzorgde boksclinic met bekende (oud) boksers. Hoe vaak ze de rest van de week trainen is dan vervolgens aan hen. Uiteraard wordt het aangeraden om een paar keer per week te trainen. Aan het eind van ieder jaar wordt er een heus gala georganiseerd waar de bartenders tegen elkaar gaan strijden in de Loopuyt ring!
Perfect serve
Omdat wij echt genoten hebben van de gin cocktails en gin-tonics van Marie Louise hebben wij haar gevraagd om het recept van de gin cocktail met ons te delen. Deze wil je een keer geprobeerd hebben!
Wat heb je nodig voor de “Raspberry Beret”:
- 50 ml Loopuyt Dry Gin
- 25 ml (zure) rabarberlikeur
- 5 ml Campari
- 25 ml vers citroensap
- 12 ml Monin suikersiroop
- 3 frambozen
- 1 sinaasappelschil
- IJsblokjes
Wat gaan we doen?
Gebruik bij voorkeur een mooi cocktailglas en vul deze met ijsblokjes. Pak het glas bij de steel en wals het ijs voorzichtig door het glas (dit wordt ook wel frapperen genoemd) zodat deze ijskoud wordt.
Giet hierna het gesmolten ijswater uit het glas.
Voeg de gin, rabarberlikeur, Campari, citroensap en Monin suikersiroop toe aan een shaker, doe hier ijsblokjes bij en schud dit goed. Schenk de mix toe aan je glas met behulp van een zeefje zodat de ijsblokjes niet in het glas terechtkomen.
Ga met de sinaasappelschil over de rand van het glas zodat de fijne citrussmaak ook op het glas komt. Prik als laatste de drie frambozen aan een stokje en garneer ze op het glas.