Het persoonlijke verhaal achter Lucas Bols, distilleerderij, Amsterdam, Alles over gin.

Alles over Bols – Het persoonlijke verhaal achter deze Nederlandse distilleerderij en prachtige distillaten

In 1575 werd Bols opgericht in Amsterdam. Met haar 446-jaar oude bestaan is deze distilleerderij de oudste in Nederland!
Al vanaf de start begon de familie Bols likeuren te distilleren. Bijzondere smaken zoals komijn, sinaasappel en kardemom zagen één voor één het levenslicht. Lucas Bols, de kleinzoon van de oprichter, zorgde ervoor dat de distilleerderij tijdens de Gouden Eeuw uitbreidde op internationaal niveau. Als grootaandeelhouder van de VOC had hij als eerste de beschikking over nieuwe kruiden en specerijen die vol enthousiasme en passie werden gebruikt voor nieuwe likeuren. Op den duur had Bols meer dan driehonderd verschillende likeurrecepten ontwikkeld én werden deze likeuren internationaal gedistribueerd.
Tegenwoordig bestaat de productrange onder andere uit veertig likeuren, Bols Genever, Bols Vodka, Bols Corenwyn, Damrak Gin Amsterdam en Damrak Virgin.
Wij voelen ons vereerd dat wij het verhaal van de allereerste distilleerderij in Nederland mogen delen in deze gin story. Wij spraken met Master Distiller Piet van Leijenhorst voor het persoonlijke verhaal achter Bols en haar prachtige distillaten!

Een historie waar je “u” tegen zegt

Bols werd onder de naam “Stokerij ’t Lootsje” in 1575 opgericht in Amsterdam waar zij ambachtelijke likeuren begon te stoken. In 1652 werd de kleinzoon van de oprichter geboren, Lucas Bols. Hij is degene die Bols wereldwijd op de kaart zette doordat hij een grootaandeelhouder van de VOC werd. Doordat hij als eerste toegang had tot kruiden en specerijen, kon hij maar liefst driehonderd verschillende likeurrecepten ontwikkelen en creëerde hij overzeese afzetmarkten voor de Bols likeuren.

In 1664 begint Bols met het produceren van jenever. Hiervoor ontwikkelde zij haar eigen unieke recept waarbij rogge, graan en tarwe langdurig gefermenteerd en driemaal gedistilleerd worden. Als laatste stap worden de jeneverbessen en andere botanicals gedistilleerd en toegevoegd. In bruinoranje stenen kruiken wordt de jenever naar alle uithoeken van de wereld getransporteerd.

In 1816 vindt er een belangrijke verandering plaats. Bols wordt verkocht door de weduwe van de laatste mannelijke erfgenaam van de familie Bols. Hierbij heeft zij één voorwaarde; de merknaam “Bols” zal voor altijd gebruikt worden op alle producten. Dit werd beklonken en daardoor heeft Bols de status van “Het oudste gedistilleerd merk ter wereld” gekregen!

De ontwikkelingen komen door deze verandering gelukkig niet stil te liggen. Sterker nog, er wordt volop geëxperimenteerd en ontwikkeld door de nieuwe bewindvoerders; de familie Molzer.
In 1820 wordt er een revolutionaire jenever op de markt gebracht; deze jenever wordt gemaakt van licht gedistilleerd Nederlands graan en een complexe mix van botanische extracten. Deze jenever wordt Bols Genever genoemd en arriveert drie jaar later ook in de VS, waar zij een hele belangrijke rol gaat spelen in de cocktailcultuur.
Zo belangrijk, dat Bols Genever zelfs in het allereerste cocktailboek van Jerry Thomas verschijnt in één op de vier cocktailrecepten, zoals in de Original Collins.

In 1883 wordt er een Barrel Aged Genever aan de productrange toegevoegd. Dit is een jenever die gerijpt heeft op Franse eikenhouten vaten.
Andere producten die volgden zijn Bols Vodka en Bols Corenwyn 10 jaar. Ook de merken zoals Bokma en Wynand Fockink worden onderdeel van Bols.

In 2000 wordt Bols overgenomen door het Franse  Rémy Cointreau. Gelukkig keert het bedrijf in 2006 terug naar Amsterdam onder de oude naam “Lucas Bols”.
Het is echter niet alleen het hoofdkantoor en de distilleerderij die haar deuren openen in Amsterdam.. Lucas Bols voegt hier ook de “Bols Bartending Academy” aan toe en de “House of Bols Cocktail & Genever Experience”. Inmiddels zijn er ook de merken Damrak Gin en Damrak Virgin, Galliano, Passoa, Vaccari Sambuca en Nuvo aan het portfolio van Lucas Bols toegevoegd.

Distilleerderij van Lucas Bols, Amsterdam, Alles over gin.

De mooie distillaten van Bols

Al vanaf het moment van oprichting, ontwikkelde Bols recepten voor de mooiste distillaten. Een aantal overnames heeft dit gelukkig niet veranderd, met het resultaat dat Nederland een aantal prachtige ambachtelijke distillaten rijker is. Zelf hebben we deze dranken ook mogen proeven en we lichten ze dan ook graag voor je uit; stiekem vinden we dat je ze alle vier een keer geprobeerd moet hebben!
In 2000 werd Damrak Gin Amsterdam gelanceerd, gevolgd door de vernieuwde Bols Genever in 2008, Bols Corenwyn 10 jaar in 2000 en Damrak Virgin in 2020.

Op bezoek bij Lucas Bols in Amsterdam, Alles over gin.

Damrak Gin Amsterdam

Damrak Gin Amsterdam werd in 2000 gelanceerd door Bols. De naam is afgeleid van het Damrak, beter bekend als het plein van Amsterdam. De huidige dam werd vroeger “Damrak” genoemd en dit is precies de plek waar de kruiden en specerijen binnenkwamen in de VOC periode. Hier ontving Lucas Bols dus ook alle producten voor zijn likeuren en het is de plek waar de Lucas Bols distilleerderij nu is gevestigd.

Voor het produceren van Damrak Gin Amsterdam wilde Piet echt iets unieks maken.
Hij legt uit; “Er zijn al zoveel gins die de klassieke London Dry Gin smaak hebben. Ik wilde iets heel anders gaan doen; ik wilde een overduidelijke citrus gin maken. Om Damrak Gin Amsterdam te kunnen maken, gebruik ik zeventien botanicals waaronder diverse kruiden, engelwortel, kaneel, lavendel, koriander, kamperfoelie, steranijs, jeneverbessen uit Kroatië, citroenen en sinaasappelen uit Curaçao en Valencia. De sinaasappelen uit Curaçao zorgen voor de zachte citrussmaak, terwijl die uit Valencia zorgen voor de zoete en onderscheidende aroma’s. Alle sinaasappelen schillen wij hier trouwens nog steeds zelf met de hand!
De kruiden komen van Jacob Hooy. Wij werken al jaren samen met hen om verschillende redenen. Zo voeren zij een hele strenge controle uit, houden de vochtigheid binnen bepaalde termen en gebruiken geen zware metalen of pesticiden. Ook zijn de kruiden altijd schimmelvrij en staan ze niet in radioactieve gebieden. Kortom, zij hebben hele mooie schone kruiden waarvan de herkomst tot in detail te herleiden is!
”.

Piet maakt voor het distilleren vijf afzonderlijke distillaten die later met elkaar vermengd worden. Door de vijf distillatierondes ontstaat er een zuivere gin waardoor Damrak Gin Amsterdam ook prima puur gedronken kan worden.
Damrak Gin Amsterdam begroet je op de neus direct met zoete tonen van de sinaasappelen, aangevuld met hints van jeneverbes en subtiele steranijs. Qua smaak zijn ook hier de sinaasappelen duidelijk aanwezig en worden zij gecomplementeerd door de warme, florale en kruidige tonen van kaneel, lavendel en steranijs.
De gin zorgt voor een heel zacht mondgevoel en heeft een lange afdronk gevuld met citrusvruchten.
Het alcoholpercentage van deze gin zit op 41,8%; dit zorgt ervoor dat de gin perfect omhoog blijft staan in gin-tonics én cocktails.

Damrak Gin, Lucas Bols, Alles over gin.Bols Genever Original

Voor Bols Genever Original gaan we terug naar 2007. Dit was het jaar dat Piet de vraag kreeg of hij een bijzondere jenever kon ontwikkelen. Als Master Distiller kon Piet niet beter voorbereid zijn; zijn sample had hij uiteraard al klaarstaan in de kast!
Piet was een origineel recept tegengekomen in een receptenboekje uit 1820. “Dit is de tijd dat de kolomdistillate opkwam. Men kon in die tijd al wel moutdistillaat maken, maar niet de neutrale alcohol van nu. Terwijl ik in het receptenboekje aan het lezen was, viel het mij op dat dit recept een ingrediënt bevat die later niet meer terugkomt bij andere recepten. Omdat ik het originele recept wilde volgen heb ik het toch geprobeerd met dit ingrediënt; dit is nu onze “geheime” botanical en zorgt voor een prikkeltje op de tong”, aldus Piet.

Uiteindelijk heeft het anderhalf jaar geduurd voordat de huidige Bols Genever Original het levenslicht zag en groots werd aangekondigd bij de pers en diverse bars.
Het bijzondere aan Bols Genever Original is dat het gemaakt wordt van jeneverbessen, een klein beetje kruidendistillaat en een hoge dosering moutdistillaat (60%). Het kruidendistillaat bestaat op haar beurt uit hop, kruidnagel, zoethout, gember en jeneverbessen. Dit distillaat wordt gecombineerd met een jeneverbesdistillaat; dit zorgt ervoor dat het moutige karakter perfect benadrukt wordt.

Op de neus is Bols Genever Original een prachtige volle jenever met een duidelijk aanwezig aroma van moutdistillaat. Qua smaak is het een hele soepele en zachte jenever met duidelijk aanwezige kruiden die voor een krachtige “kick” zorgen in het midden, alvorens de lange en volle afdronk wordt ingezet.
Bols Genever is perfect voor in de mix of in een klassieke cocktail zoals de Negroni.

Bols Genever Original, Lucas Bols, Alles over gin.Bols Corenwyn 10 jaar

Bols Corenwyn 10 jaar is een limited edition en draagt een heel leuk verhaal met zich mee. Piet verteld; “Het is 1995 en het millennium komt in zicht. Het leek de marketingafdeling van Bols leuk om een “Corenwyn millenial” te maken. Als het distillaat nú weggelegd zou worden, is het over vijf jaar klaar en kan het gelanceerd worden. Ik vroeg me al vrij snel af of we dit zouden gaan redden; we moesten namelijk veel vaten inkopen. Gebaseerd op een goede verkoopprognose hebben we uiteindelijk toch besloten om ervoor te gaan. Helaas bleef de helft liggen en men vroeg zich af of het niet “weggeblend” kon worden in de korenwijn. Ik vond dit echt zonde, dus hebben we besloten dat de vaten nog een aantal jaar zouden blijven liggen. In 2005 hadden we daardoor een schitterende Bols Corenwyn 10 jaar en binnen twee jaar was alles volledig uitverkocht”. Lachend voegt hij hier aan toe; “Toen hebben we acht jaar niets meer kunnen verkopen, tot voor kort!”.

Deze nieuwe Bols Corenwyn 10 jaar heeft tien jaar lang gerijpt in Franse eikenhouten vaten uit de Limousin streek. Om deze genever haar karaktervolle smaak te geven, wordt er gebruik gemaakt van het unieke Lucas Bols’ moutdistillaat. Dit distillaat bestaat uit drie verschillende granen; tarwe, rogge en mais. Deze granen worden vervolgens vijf dagen vergist. Piet legt uit dat dit erg precies komt; “Het zijn de details die smaakbepalend zijn. Zo zorgt de juiste hoeveelheid van esters voor fruitige tonen, terwijl de vetzuren een zoetje toevoegen”. Vervolgens wordt het distillaat driemaal gedistilleerd waardoor er een zachte smaak ontstaat.

Bols Corenwyn 10 jaar heeft een rijke smaak met diepe tonen van hout, citrus en gedroogd fruit, aangevuld door subtiele tonen van de jeneverbes. Leuk om te weten is dat Bols Corenwijn 10 jaar zich perfect laat combineren als kopstootje naast een triple biertje!

Bols Corenwyn 10 jaar, Lucas Bols, Alles over gin.

Damrak Virgin

In 2020 is er een trend gaande waarbij de vraag naar alcoholvrije en Low ABV drankjes toeneemt. Bols speelt perfect in op deze trend met de Damrak Virgin. Dit is de allereerste alcoholvrije spirit van de Amsterdamse distilleerderij. Hoewel het in de eerste instantie wellicht eenvoudig lijkt om een alcoholvrije variant van de Damrak Gin Amsterdam te maken, bleek niets minder waar te zijn. Piet heeft samen met zijn collega distilleerders héél veel moeten testen om tot het huidige recept te komen. Uiteindelijk heeft het twee jaar geduurd voordat het recept perfect was.  Leuk om hierbij te weten is dat uiteindelijk hetgeen dat onmogelijk leek, ervoor gezorgd heeft dat Damrak Virgin het levenslicht zag!

Damrak Virgin wordt gemaakt van tien botanicals, waaronder jeneverbes, sinaasappelen uit Curaçao en Valencia, gember, engelwortel, kaneel, lavendel, koriander, citroen en steranijs.
Op de neus is Damrak Virgin een overduidelijke citrus gin; de aroma’s van rijpe citroenen begroeten je op aanstekelijke wijze en nodigen je uit om een slokje te nemen. Qua smaak worden deze frisse citrusaroma’s bijgestaan door kruidige tonen die voor een aangename “kick” zorgen. De afdronk is intens en redelijk kort.
Persoonlijk is dit één van onze favoriete alcoholvrije drankjes!

Damrak Virgin, Lucas Bols, Alles over gin.Het verhaal achter de flessen en label

Damrak Gin Amsterdam en Damrak Virgin zitten in een opvallende, gekleurde fles. De reden dat deze vorm is gekozen, is omdat Bols een nieuwe gin categorie wilde toevoegen die opvalt en zich leent voor transparantie.
De oranje kleur doet hierbij denken aan Nederland en de citrus- en sinaasappeltonen in deze gin.
Omdat de herkomst extra te benadrukken worden er typische Amsterdamse signalen gebruikt op het label, zoals de drie kruisjes en de stadsplattegrond van de grachten.

Master Distiller Piet van Leijnhorst, Lucas Bols, Alles over gin.

Bols’ cocktail recepten; de échte Amsterdamse Gin Mule en de Virgin Paloma

Damrak Gin Amsterdam en Damrak Virgin zijn twee prachtige dranken waarin citrusvruchten de hoofdrol spelen. Bij beide dranken ruik en proef je duidelijk de sinaasappeltonen. In een gin-tonic kun je ervoor kiezen om deze tonen te versterken door een schijfje sinaasappel aan de gin-tonic te voegen.

Echter kun je er ook voor kiezen om net een stapje verder te gaan en er een heerlijke gin cocktail van te maken. Persoonlijk zijn wij grote fans van de Gin Mule en daarom delen we dit Bols recept hieronder voor de Damrak Gin Amsterdam.
Voor Damrak Virgin hebben we een andere favoriet uitgekozen; de Virgin Paloma.

Amsterdamse Gin Mule

Wat hebben we nodig:

 • 40 ml Damrak Gin Amsterdam
 • 15 ml Vers geperste limoensap
 • 10 ml Monin suikersiroop
 • 60 ml Ginger Beer
 • Tien verse muntbladeren
 • Ter garnering: een heel schijfje limoen en een vers takje munt
 • Crushed ice

Wat gaan we doen:
Gebruik bij voorkeur een Moscow Mule beker en anders een highball glas.

Laat de mok even staan en schenk ondertussen 10 ml Monin suikersiroop, 15 ml limoensap en 40 ml Damrak Gin Amsterdam in de cocktailshaker. Voeg hier de tien muntblaadjes aan toe en stamp het geheel zachtjes met een muddler voor tien seconden om de oliën van de muntblaadjes vrij te laten komen.

Vul dan de shaker met ijsblokjes en shake de mix vervolgens stevig voor twintig seconden. Schenk de mix vervolgens in je glas. Bij deze handeling kun je ervoor kiezen om een (cocktail)vergiet te gebruiken zodat je geen stukjes van de muntblaadjes in je Schotse Gin Mule krijgt.
Let op: het (cocktail)vergiet laat ook geen ijsblokjes door. Indien je gaat zeven, voeg dan eerst ijsblokjes aan je mok toe.

Voeg als laatste 60 ml Ginger Beer toe aan het glas en garneer het geheel met een heel schijfje limoen en een vers takje munt.

Amsterdamse Gin Mule, Damrak Gin Amsterdam, Lucas Bols, Alles over gin.Virgin Paloma

Wat hebben we nodig:

 • 40 ml Damrak Virgin
 • 100 ml Grapefruit soda
 • 10 ml Vers geperste limoensap
 • Ter garnering: een schijfje grapefruit
 • Grote ijsblokjes

Wat gaan we doen:

Gebruik bij voorkeur een longdrink glas. Voeg hier de ijsblokjes aan toe en schenk alle ingrediënten in het glas. Roer het geheel circa vijftien seconden zodat de smaken goed vermengen. Garneer met een schijfje grapefruit.

Virgin Paloma, Damrak Virgin, Lucas Bols, Alles over gin.

Ps. De foto’s komen van Bols.

4.673
1 reactie
Laat een bericht achter