Alluvial Gin van Drumlin Distillery uit Havelte, Alles over gin.

Alles over Drumlin Distillery – Het persoonlijke verhaal achter deze distilleerderij

Dertig jaar lang heeft Erik Poutsma in de wereld van international supply chain management gewerkt. Toen zijn laatste project afliep, keek hij zijn vriendin diep in de ogen en vroeg zich af wat hij na dertig jaar eens zou gaan doen. Het antwoord liet niet al te lang op zich wachten; Drumlin Distillery werd opgericht!
Wat deze gin story extra leuk maakt is dat deze distilleerderij bij ons in de buurt gevestigd is. Sterker nog, Drumlin Distillery bevindt zich op tien minuten reisafstand van ons huis!
Wij vinden dit én de mooie Alluvial Gin echt fantastisch. Daarom kunnen wij niet wachten om het verhaal achter Drumlin Distillery en de heerlijke distillaten met jou te delen!

De start van Drumlin Distillery

Al vanaf zijn dertiende drinkt Erik whisky. Op een gegeven moment, toen hij wat ouder was, begon hij smaken te herkennen en duurde het niet lang voordat hij diverse whisky’s verzameld had. Toch vond Erik dé perfecte whisky niet en begon zichzelf af te vragen of hij dit niet beter kon.
Zo gezegd, zo gedaan.. Vijf jaar later, nadat hij samen met zijn vriendin de knoop door had gehakt, begon Erik te distilleren met als doel “iets moois te maken”.

Uren heeft hij zich ingelezen, kocht hij een ketel en begon hiermee te experimenteren. Toen alle vlaggetjes uiteindelijk op groen stonden en zijn distillaat aan de kwaliteitseisen voldeed, besloot Erik een stap verder te gaan.
Hij begon zijn zoektocht naar (grotere) ketels welke hij in het najaar van 2018 vond in Portugal en Engeland. Hij liet de ketels naar Nederland komen en bouwde de opstelling handmatig zelf op. “Een heel karwei, maar nu weet ik wel hoe alles werkt!”, aldus een lachende Erik.

Samen met zijn vriendin boekte hij een trip naar Schotland om hier een whiskycursus te volgen. Het was een week lang buffelen, maar het distilleerproces kende Erik hierna wel van A tot Z!
Eenmaal terug in Nederland schreef Erik een business plan, richtte hij Drumlin Distillery op en begon met het distilleren van 50 liter whisky, 200 liter gin en 100 liter rum.

Erik Poutsma, Founder Drumlin Distillery in Havelte, Alles over gin.

Het verhaal achter de naam en wat Drumlin Distillery zo speciaal maakt

Een drumlin is “een langgerekte heuvel die gevormd werd door een gletsjer. De lange as van de drumlin is parallel met de richting van de stroming van het ijs, de stompe kant wijst in de richting van waar het ijs vandaan kwam”. Erik voegt aan deze Wiki beschrijving toe dat het water stroomt en wanneer er een obstakel op de route ligt, het water / ijs hier om heen gaat. Hierdoor ontstaat er van bovenaf gezien een “druppel”, oftewel de drumlin.

Wat de Drumlin Distillery bijzonder maakt is dat alles regionaal verankerd is. Zo komen de botanicals uit de regio, wordt er een link gelegd naar de ijstijd en is bijvoorbeeld de naam van de whisky (Cromlech) afgeleid van het Keltische woord voor hunebed (waar Havelte uiteraard bekend om staat).

Drumlin Distillery, logo, Havelte, Alles over gin.

De distillaten van Drumlin Distillery

In de distilleerderij in Havelte produceert Erik zijn Cromlech Whisky, Alluvial Gin en zit Prosperity Rum in de pijplijn.

Cromlech Whisky

Het unieke aan Cromlech Whisky is dat het echt een lokaal distillaat is geworden. Erik laat de gerst namelijk in de buurt van Havelte verbouwen en oogsten. Een mouterij uit de Achterhoek is verantwoordelijk voor het mouten, waarbij dit mout eerst is gebroken in een molen in Havelte.
De whisky wordt eerst een keer gedistilleerd tot “low wine”. Daarna wordt de whisky nogmaals gedistilleerd zodat er een betere (bewaarde) smaak ontstaat. Vervolgens wordt de whisky drie jaar op een vat gelegd volgens de Schotse regels; op een Frans / Hongaars eikenhouten vat gemaakt van het hart van een tweehonderd jarige boom van Napoleon.

Leuk om hierbij te weten is dat hoewel de drie jaar nog niet zijn verstreken het binnen afzienbare tijd mogelijk is alvast in te tekenen op de 2019 Cromlech Whisky jaargang. De whisky komt beschikbaar op 1 februari 2023!

Alluvial Gin

Alluvial Gin is het tweede distillaat van Drumlin Distillery. Om tot deze gin te komen heeft Erik zichzelf eerst drie vragen gesteld; “Welke smaken vind ik lekker? Hoe geef ik karakter mee? Hoe herkent / ruikt men mijn gin?”.
Zelf geeft Erik de voorkeur aan frisse gins met een overheersend citruskarakter en een lange afdronk. Voor zijn eigen gin wilde hij dat je aan het begin de alcoholsmaak proeft, die vervolgens wordt overgenomen door de citrusvruchten en een klein bittertje. Daarna wilde hij iets mintigs proeven waarna de gin wordt afgerond met een zoetje.

Omdat Alluvial staat voor het oude Gletsjer landschap, wilde Erik hier zijn botanicals vandaan halen. Erik wist dus precies hoe zijn gin eruit moest komen te zien en welke botanicals hij ervoor wilde gebruiken. De enige uitdaging waar hij nog mee te maken had was dat hij niet precies wist hoe hij het midden van zijn gin moest finetunen..

Erik besloot daarom Staatsbosbeheer te bellen en vertelde hen dat hij een gin aan het maken is, maar net die ene botanical mist. Het Staatsbosbeheer informeerde hem over een plantje genaamd gagel, beter bekend als de voorloper van hop.
Gagel heeft een moerassig maar mintige smaak en zou dus perfect kunnen zijn voor de gin. Het enige nadeel is dat gagel beschermd is en hierdoor amper te krijgen is..

Uiteindelijk vond Erik gagel in de UK, maar de prijs was absurd hoog; 800 pond sterling per kg! Dit was niet helemaal de bedoeling, dus nam Erik contact op met een kweker uit de regio. Helaas werd al zijn gagel aan een bierbrouwerij geleverd en kon hij Erik niets bieden..

In plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, bezocht Erik een biokweker in Wilhelminaoord. Hier kocht hij alle tweehonderd gagel planten op en plantte deze achter de distilleerderij. Nu heeft hij nooit meer een tekort aan gagel!

Gagel, main botanical Alluvial Gin, Drumlin Distillery, Alles over gin.

Naast gagel wordt er voor Alluvial Gin ook gebruik gemaakt van jeneverbessen, zwarte bessen, cranberry’s, limoen, bittere sinaasappel, venkel, koriander, kaffir limoen en dennennaalden.
Alluvial Gin wordt tijdens het distillatieproces afgekapt op 70%. Hierdoor heeft de gin een hele volle en soepele smaak, ondanks dat het alcoholpercentage 46% is.

Leuk om te weten is dat de smaak van Alluvial Gin zich in drie stappen ontpopt:

  • Een explosie van frisheid
  • Mintig middengedeelte waarin de smaak van gagel goed tot zijn recht komt
  • Een klein zoetje in de afdronk om het geheel mooi af te ronden.

Zoals Drumlin Distillery Alluvial Gin zelf omschrijft: “Zachte en ó zo smaakvolle gin uit het historische Drentse gletsjerlandschap van de laatste ijstijd. Het regionale karakter wordt benadrukt door de toevoeging van botanicals als de den, zwarte bes en met name gagel. Ambachtelijk gestookt door Drumlin Distillery te Havelte in volledig koperen ketels. De filosofie van Drumlin’s distillateur, Erik Poutsma, is dat aandacht, passie en tijd misschien wel de belangrijkste ingrediënten van een excellent distillaat zijn”.

De bijzondere fles van Alluvial Gin

Erik wilde voor de Alluvial Gin een fles die kwalitatief hoogstaand is, van zeer helder glas gemaakt is, de regio vertegenwoordigt en een ware beleving met zich meebrengt.
Hij heeft daarom gekozen voor een bijzondere, vierkante fles die net niet helemaal recht is om het meer organisch te maken. Dit past namelijk bij het landschap van Havelte!

De belangrijkste botanicals zijn de jeneverbes, gagel en de zwarte bes. Deze moesten op de fles terugkomen. Een vriendin van zijn zoon (en uit de regio) wist dit zo goed te vertalen dat zij het ontwerp voor de Alluvial Gin op zich heeft mogen nemen. Regionaler kan deze gin niet worden!

Alluvial Gin, Havelte, Drumlin Distillery. Alles over gin.

Perfect serve

Naast dat je Alluvial Gin kunt drinken bij Michelin sterren restaurants zoals De Groene Lantaarn, Lindehof, Bij Jef, evenals bij Sukade, Ludiek en Bovenmeester, kun je uiteraard ook gewoon thuis genieten van deze bijzondere gin.
Alluvial Gin drink je bij voorkeur puur “on the rocks” of met Ginger Ale en een schijfje limoen!

Wat hebben we nodig voor de perfect Alluvial serve:

  • 50 ml Alluvial Gin
  • 150 ml Ginger Ale
  • Eén schijfje limoen
  • Grote ijsblokjes

Wat gaan we doen?

Gebruik bij voorkeur een ballonglas en vul deze met grote ijsblokjes. Pak het glas bij het steeltje en wals het ijs voorzichtig door het glas (ook wel frapperen genoemd) zodat deze ijskoud wordt.
Tip: om het frapperen makkelijker te maken kun je ook een lepel gebruiken waarmee je het ijs rustig rond roert in het glas.

Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je 50 ml Alluvial Gin toe.

Met behulp van een cocktaillepel schenk je daarna de Ginger Ale in.
De reden dat er een cocktaillepel wordt gebruikt is dat deze schenkwijze ervoor zorgt dat het koolzuur in de tonic optimaal behouden blijft.

Voeg als laatste het limoenschijfje toe en roer het geheel zachtjes vijftien seconden door zodat de smaken goed vermengd worden.

Perfect Alluvial serve, Alluvial Gin, Drumlin Distillery, Havelte, Alles over gin.

Super leuk dat er gewoon een distilleerderij in de buurt van onze woonplaats zit! Wij konden dan ook niet wachten om kennis te maken met het gezicht achter Drumlin Distillery; Erik Poutsma. Een vrolijke en positief ingestelde man die zeker niet bang is om risico’s te nemen en zijn hart te volgen! Wij zijn blij dat hij besloten heeft een eigen distilleerderij op te starten, want wauw, wat een mooie distillaten maakt Erik! Wil je echt een geweldige lokale gin met een fantastisch verhaal, ga dan voor Alluvial Gin. Deze unieke gin behoort in ieder geval zeker tot onze favorieten!

3.564
Laat een bericht achter