Gin range Driftwood Distillery, Alles over gin.

Alles over Driftwood Distillery – Het persoonlijke verhaal achter de fles

Gins die je laten nadenken over wereldse zaken en gebaseerd zijn op de geschiedenis en waargebeurde verhalen. Bijzonder? Wij vinden van wel!
Hannah en Tim, oprichters van Driftwood Distillery, willen met hun vier gins de discussie op gang brengen. Daarom hebben zij vier unieke personages ontworpen om op eenvoudige wijze diepgaande gesprekken te starten. Dat de gins ook erg goed smaken is een fijne bijkomstigheid!
Wij bezochten Hannah in Katwijk voor haar persoonlijke verhaal achter Driftwood Distillery en de vier gins genaamd Chow Hound Gin, JVS Navy Craft Gin, Rose Finch Gin en Donkey Jack Gin.

Hoe één vraag resulteerde in Driftwood Disillery

Hannah en Tim hebben een voorliefde voor wijnen. Tijdens hun vakanties bezochten ze dan ook regelmatig wijngaarden. Zij wilden weten wat er zo speciaal is aan de desbetreffende wijn(en), waar het vandaan komt en hoe het geproduceerd wordt. Hannah volgde zelfs een studie hoe smaak beïnvloed kan worden. Helaas was een eigen wijngaard kopen niet echt een optie. Op een dag stelde Tim Hannah op de alles-veranderende-vraag; “Waarom gaan we geen gin maken?” Hannah was direct enthousiast; ze zag zoveel mogelijkheden!

Hannah van Driftwood Distillery, Alles over gin.

Hannah en Tim begonnen te filosoferen over wat ze willen zeggen met hun gin. Welk verhaal moet er verteld worden, welke ervaringen moeten gedeeld worden, wat is het doel?
Beiden waren er al gauw van overtuigd dat gin ambassadeurs het verhaal vertellen. Daarom moesten er typerende personages ontwikkeld worden. Personages die het verhaal vertellen, maar die ook de discussie oproepen en mensen laten nadenken wat nu eigenlijk belangrijk is. Zoals Hannah zelf zegt; “Spark that conversation. What is important to you?”

De wens van Hannah en Tim was dat de gins hun ervaringen weerspiegelen; ze worden lokaal geproduceerd, maar hebben wel een wereldwijde invloed.
Hannah en Tim komen oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk, maar hebben al erg veel van de wereld gezien. Toen ze uiteindelijk weer voor de keus kwamen te staan waar ze zich wilden gaan vestigen, besloten ze om voor Katwijk te gaan. Hier wilden zij hun “roots” planten en onderdeel gaan uitmaken van de gemeenschap. Op het Vliegkamp van Valkenburg vonden zij een open en toegankelijke ruimte waar zij Driftwood Distillery vestigden.

Driftwood Distillery in Katwijk, Alles over gin.

Vliegkamp Valkenburg, de bijzondere locatie van Driftwood Distillery

Vliegkamp Valkenburg kent een erg interessante geschiedenis. Zo werd het gebouwd in 1939, maar werd het net niet afgerond voor de Tweede Wereldoorlog. Al snel namen Duitsers dit strategisch gelegen luchthaven over. Helaas hadden ze hier erg weinig aan; vliegtuigen konden wel landen, maar er was geen mogelijkheid om op te stijgen. Vanaf 1947 nam de Koninklijke Marine het vliegveld over en bleef het een werkende luchthaven tot 2006.
Tegenwoordig vinden steeds meer ondernemers hun weg naar Vliegkamp Valkenburg. Creatieve ondernemers vestigen zich hier en ook is deze locatie bekend van Nederlands langstlopende musical “Soldaat van Oranje”.

Vliegkamp Valkenburg, Alles over gin.

De oprichting van Driftwoord Distillery

Driftwood Distillery is begin 2017 opgericht. Hierbij stelden Hannah en Tim zichzelf drie doelen; de gin moet fantastisch zijn, het moet een gesprek aanwakkeren en er moet een onvergetelijke ervaring gecreëerd worden.
Zoals Hannah het zelf omschrijft: “Driftwood Distillery is the space that we have created that allows time to learn, innovate and create. It has all come together in four amazing gins that give pause for thought”.

Het proces wordt van A tot Z zelf door Hannah en Tim uitgevoerd. Zij zoeken de botanicals uit, distilleren de gin, vullen en labelen de flessen. Iedere stap wordt tot op detailniveau bekeken en waar nodig wordt het proces aangepast of verbeterd. Alles met één doel; het creëren van iets speciaals!

Het leuke van Driftwood Distillery is dat Hannah en Tim dit ook mogelijk maken voor andere craft entrepreneurs. Beiden weten hoeveel geld en tijd het kost om een distilleerderij op te zetten en stellen daarom hun locatie ter beschikking aan anderen die graag een gin willen maken op hun eigen manier. Het is zelfs mogelijk om een special edition te maken gebaseerd op de Driftwood Distillery gins!

Driftwood Distillery biedt verder de mogelijkheid om een kantoorruimte af te huren zodat een meeting op een inspirerende locatie kan plaatsvinden. Daarnaast staan de deuren open voor een teamuitje, evenementen en feesten onder de noemer “Gin in a day”.

Op bezoek bij Driftwood Distillery,Vliegkamp Valkenburg, Alles over gin.

Het productieproces

De basis van alle Driftwood Distillery gins bestaat uit een gecertificeerde en kwalitatief hoogstaande neutrale graanalcohol met een alcoholpercentage van 96,4%. De botanicals worden in kleine batches gekocht zodat zij vers blijven en zijn als er gedistilleerd wordt. Distillatie vindt plaats in een distilleerketel van 100 liter. Hier wordt de alcohol met de botanicals koud gemarcereerd zodat de smaken optimaal behouden blijven. Als de gin klaar is, blijft het distillaat vijf weken rusten in RVS tanks zodat er een consistent smaakprofiel ontstaat. Na deze vijf weken wordt de gin gebotteld en gelabeld en is het klaar voor de verkoop!

De vier gins van Driftwood Distillery

De gin range van Driftwood Distillery bestaat uit vier gins; Chow Hound Gin, JVS Navy Craft Gin, Rose Finch Gin en Donkey Jack Gin. Alle gins vertellen een verhaal dat gerelateerd is aan de orde van de dag. Let op: zij gaan een goede discussie zeker niet uit de weg. Sterker nog, zij stellen je een vraag waardoor je juist begint na te denken!

Donkey Jack Gin, Driftwood Distillery, Alles over gin.

Donkey Jack Gin – “Sheep, sheepdog or wolf.. Which one are you?”

Donkey Jack Gin is de eerste gin in de range en is gebaseerd op het verhaal van een goede Amerikaanse vriend van Hannah en Tom. Na jarenlang als detective gewerkt te hebben, viel het hem op dat er drie soorten mensen zijn; schapen, wolven en herdershonden. De laatste groep wordt als beschermer van de eerste groep gezien. Het verhaal achter Donkey Jack Gin erkent het belang van de beschermer; degene die het op durft te nemen tegen de wolf om zo anderen te beschermen omdat dit de juiste beslissing is. Als personage is er voor Jack de ezel gekozen. Jack leeft in een schapenkudde en is de held van de schapen geworden, omdat hij hen beschermd tegen de wolven.
Donkey Jack Gin nodigt je uit om degenen te bedanken die ons beschermen!

Gebruikte botanicals 
Donkey Jack Gin is gemaakt van onder meer jeneverbes, citroen, engelwortel, kardemom, nootmuskaat, korianderkruid en sinaasappel. Citrusaroma’ voeren de boventoon in deze gin, maar worden feilloos afgelost door de aroma’s van engelwortel en jeneverbes. Een intense bloemrijke ondertoon volgt, waarna de kruiden het overnemen. De sinaasappel maakt de smaak diep en intens doordat het op muskusachtige wijze aanwezig is.

Perfect serve
Fever-Tree Indian Tonic Water wordt aangeraden als tonic. Voor de garnering worden bloedsinaasappel, sinaasappel en roze grapefruit aangeraden.
Leuk om te weten is dat deze gin een “Bronze” medaille heeft gekregen op het IWSC 2019 en een “Gold Medal” voor de San Francisco World Spirits Competition in 2018.

Donkey Jack Gin, Driftwood Distillery, Alles over gin.

Chow Hound Gin  – “We will prevail!”

Chow Hound Gin is geïnspireerd op Operatie Chow Hound. Als personage is de eigen donkerbruine labrador gebruikt; haar karakter staat voor doorzettingsvermogen, redding en vindingrijkheid en past hierdoor perfect bij deze gin!
Door de hongerwinter zijn 25.000 duizend mensen overleden. Er werd toen een humanitaire actie opgezet om voedsel te droppen op negen locaties in Nederland. Op 1 mei 1945 dropten vierhonderd B-17s van de Amerikaanse luchtmacht 705 ton aan voedsel boven Valkenburg.
Tegenwoordig staat Nederland op een goede tweede plek als het om voedselexport gaat. Hannah en Tim geven aan dat de komende veertig jaar meer voedsel dan ooit geproduceerd moet worden. De vraag die deze gin ons stelt is of Nederland dit probleem kan helpen oplossen. “Kunnen we als mens samenwerken om ons bestaan te garanderen?

Gebruikte botanicals
Chow Hound Gin is ontwikkeld op basis van de traditionele London Dry Gin smaak. Hannah en Tim hebben gebruik gemaakt van onder meer jeneverbes, nootmuskaat, kaneel en kardemom. Het resultaat is een soepele, verwarmende kruidige gin met een alcoholpercentage van 44%.

Perfect serve
Fever-Tree Elderflower Tonic Water wordt aangeraden als tonic. Voor de garnering worden kruidnagel, basilicum en sinaasappel aangeraden.
Leuk om te weten is dat deze gin een “Bronze” medaille heeft gekregen op het IWSC 2019.

Chow Hound Gin, Driftwood Distillery, Alles over gin.

JVS Navy Craft Gin – “The needs of the many outweigh the needs of the few!”

JVS Navy Craft Gin is de tweede gin in de range en verteld het verhaal van Jan van Speyk (1802 – 1839). Jan van Speyk is als wees opgegroeid in Amsterdam. Oorspronkelijk was hij kleermaker, maar door zijn midlifecrisis op twintigjarige leeftijd gooide hij het roer om en werd hij zeevaarder. Jan beschermde de Nederlandse handelsroutes tegen piraten en stond op den duur bekend als “Schrik der Roovers”. Uiteindelijk werd Jan gedwongen een keuze te maken om zijn vaderland te beschermen. Zijn antwoord hierop was het opofferen van zijn schip; hij stak het in de brand om zelf niet gevangen genomen te worden.
JVS Navy Craft Gin gaat dus over vaderlandsliefde. De vraag die deze gin ons stelt is; “Ben jij trots op het land waar je vandaan komt of de plek waar je woont?

Gebruikte botanicals
JVS Navy Craft Gin is met zijn alcoholpercentage van 55% een echte navy strength gin. Ondanks dit hoge alcoholpercentage is het een harmonieuze gin. Botanicals die voor deze gebruikt zijn, zijn onder meer jeneverbes, citroen, rozemarijn, basilicum, koriander, braambessen en sinaasappel. Het resultaat is een soepele gin met een duidelijke aanwezigheid van citrusaroma’s en mediterraanse tonen.

Perfect serve
Fever-Tree Mediterranean Tonic Water wordt aangeraden als tonic. Voor de garnering worden jeneverbessen, citroen en een takje rozemarijn aangeraden.

JVS Navy Craft Gin, Driftwood Distillery, Alles over gin.

Rose Finch Gin – “Freedom to choose! Who is free to choose these days?”

Rose Finch Gin is gebaseerd op het vrijheidsverhaal van de roodmus (rose finch). In de eerste instantie lijkt de roodmus erg vrij te zijn. Als we haar echter beter gaan bekijken, valt op dat zij helemaal geen volledige vrijheid kent. Zij moet zich namelijk continue schikken aan de wind van de seizoenen!
Deze gin symboliseert onze manier van denken, “Ben jij vrij genoeg om voor roze te kiezen en er zo achter te komen dat wat we aan de buitenkant zien, niet altijd overeenkomt met de binnenkant? Ben jij vrij om naar ieder land te gaan waar je naartoe wil? Ben je vrij om in jouw leven de keuzes te maken die jou gelukkig maken?”

Gebruikte botanicals
Rose Finch Gin is de roze gin van de range. Deze gin is gebaseerd op de JVS Navy Craft Gin. Gebruikte botanicals zijn dan ook de jeneverbes, citroen, rozemarijn, basilicum, koriander, braambessen en sinaasappel. Het enige verschil is dat er aan de Rose Finch Gin pittige oranje bitters zijn toegevoegd en ligt het alcoholpercentage op 45%. Het resultaat is een krachtige en complexe gin met hints van jeneverbessen en kruidige ondertonen. De afdronk is lang waarbij de pittige oranje bitters voor de nodige warmte zorgen.

Perfect serve
Fever-Tree Indian Tonic Water wordt aangeraden als tonic. Voor de garnering worden roze peperbollen, sinaasappel en pepermunt aangeraden.

Rose Finch Gin, Driftwood Distillery, Alles over gin.Wat is jouw “Gin-Q”?

In welk personage herken jij je het meeste?
Rose Finch Gin staat voor het type dat de wereld wil zien. Chow Hound Gin is perfect voor degene die de wereld wil redden. JVS Craft Gin wil juist de wereld veranderen en Donkey Jack Gin wil de wereld beschermen.
Persoonlijk gaan wij voor Rose Finch! Hoewel we het wel erg lastig vinden om te kiezen; alle gins smaken erg goed. Gelukkig begrijpt Driftwood Distillery onze struggle. Daarom hebben zij een geschenkpakket ontwikkeld waar meerdere gins in zitten!

Geschenkverpakkingen Driftwood Distillery Gin, Vliegveld Valkenburg, Alles over gin.

Driftwood Distillery Cocktail Competition

Driftwood Distillery organiseert een heuse cocktailcompetitie waar JIJ aan mee kunt doen! Het enige dat je hoeft te doen is een gin cocktail te ontwikkelen met je favoriete Driftwood Distillery gin.
Je stuurt een foto en je recept naar Hannah en Tim waarop zij de top 15 uitnodigen om de cocktail op locatie te maken. Hier wordt uiteindelijk dé winnaar gekozen. Ga jij voor goud, zilver of toch brons?

Een kijkje in de keuken bij Driftwood Distillery

Omdat beelden meer zeggen dan woorden, delen wij hierbij een fotogalerij die een nog beter beeld geeft van de Driftwood Distillery.

4.376
Laat een bericht achter