Torine Gin met bloemen, Alles over gin.

Alles over Distilleerderij van Toor – Het persoonlijke verhaal achter de fles

Distilleerderij van Toor is één van de oudste distilleerderijen van Nederland. Deze distilleerderij is opgericht is 1883 en produceert nog steeds dranken op basis van de traditionele recepturen. De ambachtelijke werkwijze en de passie voor Nederlands gedistilleerd hebben ervoor gezorgd dat deze distilleerderij in 2009 werd onderscheiden als Koninklijke Hofleverancier!
Een distilleerderij met zoveel geschiedenis en kennis, die al vele dranken onder mooie merken op de markt heeft gezet én waar alleen gebruik wordt gemaakt van natuurlijke ingrediënten, verdient gewoon een bezoekje! Wij waren dan ook super enthousiast om bij Distiller Leo Fontijne langs te gaan om het unieke verhaal achter Distilleerderij Van Toor te horen. Uiteraard inclusief het verhaal achter de eigen Torine Gin!

Opgroeien tussen de distilleerderijen

Leo Fontijne is een echte Schiedammer. Als kind is hij opgegroeid tussen de distilleerderijen.
Zijn vader werkte met pompen en motoren waardoor het hele huis naar diesel stonk. Bij de buren rook het veel lekkerder door de kruiden en specerijen die gebruikt werden. Leo was dan ook altijd te vinden bij de buren. Hij speelde op vaten en verzamelde etiketten.

Leo kwam ook vaak bij de (oude) distilleerderij Melchers Locomotief om met dochter Louise te praten. Op een dag sprak Leo haar vader Rein Melchers; deze vertelde zoveel en vol passie over gedistilleerd dat Leo’s interesse op elfjarige leeftijd gewekt was!

Op veertienjarige leeftijd begon Leo met vakantiewerk bij Herman Jansen. Hier hielp hij in de eerste instantie met het laden en lossen van de containers. Uiteindelijk heeft Leo hier een lange tijd gewerkt; hij deed lopende-band werk, werkte in het lab en maakte drank. Nadat hij zijn chemische opleiding gehaald had en het etikettenboek voor Herman Jansen gemaakt had was het eind jaren ’80 tijd voor de volgende stap.

Het ontstaan van Distilleerderij Van Toor

Distilleerderij Van Toor kent een historie die teruggaat naar 1883. Dit was het jaar dat Hendrik van Toor een tapperij begon aan de Markt in Vlaardingen. Vier generaties later kwam helaas het moment dat er geen opvolger meer was voor de distilleerderij. Dit was het moment dat Leo om de hoek kwam kijken.

Na dertien jaar gewerkt te hebben voor Unilever, besloot hij om in 2000 Distilleerderij Van Toor over te nemen. Als “sociaal vangnet” werkte Leo in het begin nog drie dagen per week bij Unilever. Na anderhalf jaar kon hij zijn baan bij Unilever opzeggen om zich volledig te kunnen focussen op de distilleerderij. Herman grapte over de overname dat Leo teveel mee had gekeken bij hem toen hij Distilleerderij Van Toor overnam.

Voormalige Van Toor Distilleerderij, Alles over gin.

Het team van Distilleerderij Van Toor

Leo’s partner Constantijn zit sinds anderhalf jaar ook in het bedrijf. Na jaren gewerkt te hebben in het onderwijs kwam Constantijn op een punt waar hij een keuze moest maken voor zichzelf; in het onderwijs blijven of iets anders gaan doen. Leo en hij besloten te gaan samenwerken en vanaf dat moment houdt Leo zich bezig met het distilleren en Constantijn met de verkoop.
Leo merkt hierbij op dat hij gins met een écht ginkarakter het leukste vindt om te maken. Hierbij kan hij met diverse kruiden en de distilleerketel werken.

Productassortiment

Toen Leo Distilleerderij Van Toor overnam, had hij de volgende producten in het assortiment: Schelvispekel (enige echte vissersdrankje van Nederland!), Batavia Arak (voor export naar Japan), jenever op moutwijnbasis, gins, diverse likeuren, boerenjongens en – meisjes, advocaat en de geboortedrank kandeel.

Met de productie van de boerenjongens- en meisjes is hij gestopt. Ook koos hij ervoor om geen advocaat meer te maken. Dit product is te duur om te maken en tegen de monopolie(dump)prijzen kun je niet produceren. Toch krijgt Constantijn nog regelmatig de vraag van klanten of Leo dit niet weer kan gaan maken.

In de voetsporen van familie Van Toor bengt Leo uiteraard ook nieuwe producten op de markt zoals de Torine Gin, moutwijnlikeur, bruidstranen met bladgoud en likeuren op bestelling. Daarnaast produceert Leo ook distillaten die onder andere merken op de markt worden gebracht, zoals Hermit Dutch Coastal Gin.

Schelvispekel, oudste drankje van Nederland, Distilleerderij Van Toor, Alles over gin.

Duurzame distilleerderij

Alle dranken van Distilleerderij Van Toor worden op een ambachtelijke en duurzame manier gemaakt. Zo maakt Leo als enige ter wereld gebruik van dijkvaten. Dit zijn vaten gelegen in de dijk waarop de distilleerderij zich bevindt. In deze vaten wordt drank op een veilige en duurzame manier opgeslagen. Energie wekt Leo op middels zonnepanelen.

Gazeuse limonade Torine in een bijzondere fles

Vanaf 1911 tot aan 1970 maakte de familie Van Toor Gazeuse limonade genaamd Torine. Deze limonade werd verkocht in een traditionele beugelfles totdat de familie teveel concurrentie kreeg van Coca-Cola en besloot met de productie te stoppen.

Na zoveel gins te hebben ontwikkeld en geproduceerd voor anderen, besloot Leo dat het tijd was voor een eigen gin. Hierbij wist hij dat hij de geschiedenis opnieuw leven in wilde gaan blazen.
Hij koos ervoor om het logo van de Gazeuse limonade Torine, daterend van 14 augustus 1911, te gaan (her)gebruiken voor zijn inmiddels welbekende Torine Gin. Het logo is door een Noorse ontwerpster uit Amsterdam vol enthousiasme aangepast en weergeeft de art deco van toen. Leuk om te vermelden is dat Leo zelf alle labels handmatig op iedere fles plakt. Dit is tevens de reden dat de fles alleen een label aan de voorkant heeft; het is een erg arbeidsintensieve klus!

Leo wilde ook heel graag de beugelfles hergebruiken. Hij had hierbij echter niet verwacht dat hij maar zeven flessen in negentien jaar tijd (!) terug zou vinden. Hij besloot voor een alternatief te gaan en ontdekte al gauw dat de flessen in Nederland alleen beschikbaar waren voor 75 of 100 cl, terwijl hij een fles voor 70 cl zocht. Uiteindelijk bracht zijn lange zoektocht hem naar Italie waar hij de perfecte 70cl beugelfles (lees: melkfles) voor zijn Torine Gin vond.

Torine Gin, DIstilleerderij Van Toor, Alles over gin.

Torine Gin

Torine Gin komt volledig uit de koker van Leo en wordt van A-Z door hem gemaakt. Hierbij begint het al bij de selectie van de botanicals. Leo kiest deze zelf zorgvuldig uit en distilleert de gin ook alleen hiermee; kleur- en geurstoffen zijn uit den boze. De botanicals die Leo voor de Torine Gin heeft uitgekozen zijn onder andere jeneverbes, koriander, kaneel, kardemom en moutwijn.

Het distilleren van de gin doet Leo helemaal alleen! Per keer kan hij 450 liter Torine Gin produceren.
De boventoon van deze gin wordt gevormd door rozemarijn en tijm. De ondertoon staat in het teken van koriander, engelzaad, jeneverbes en een paar “geheime” botanicals. Moutwijn is de reden voor de diepgang in de Torine Gin.

Torine Gin, Distilleerderij Van Toor, Alles over gin.

Perfect serve

Geen blog zonder perfect serve. Daarom delen wij het fijne recept die we van Leo mee hebben gekregen hier als afsluiter met jou!
Wat hebben we nodig voor de Torine Gin perfect serve:

Gebruik een ballonglas (voor de foto hebben wij een tumbler gebruikt) en deze vul met de grote ijsblokjes. Roer het ijs rond in het glas zodat het glas koud wordt. Dit noemen ze ook wel frapperen.
Roer de ijsblokjes voor 10-15 seconden rond en schenk het overtollige gesmolten ijswater uit het glas. Voeg de gin en de tonic toe en garneer met de sereh.
Voor de tonic kun je gebruik maken van een bar lepel; laat de tonic via de lange steel in het glas lopen zodat het koolzuur optimaal behouden blijft.

Torine Gin en Fever-Tree Tonic, Alles over gin.

4.822
Laat een bericht achter