Distilleerderij Rutte, Dordrecht, Rutte gins, Alles over gin.

Alles over Distilleerderij Rutte – Het persoonlijke verhaal achter de fles

Distilleerderij Rutte bestaat al bijna 150 jaar en behoort tot de oudste distilleerderijen van Nederland. Jarenlang is het een familiebedrijf geweest totdat Master Distiller Myriam Hendrickx binnenstapte. Dit ging echter niet zonder slag of stoot; Myriam is van ver gekomen en heeft onderweg de nodige uitdagingen gehad..
Wij bezochten haar in Dordrecht voor haar persoonlijke verhaal en het verhaal achter de Rutte gins!

Ontstaan van Distilleerderij Rutte

In 1872 richtte Simon Rutte een distilleerderij op in Dordrecht. Vanuit een kleine achterkamer distilleerde hij dranken met liefde én met de hand. Simon wist exotische specerijen en fruit te bemachtigen doordat schepen deze producten aanvoerden in de Dordtse havens. Simon’s dranken werden populairder en het café van zijn familie werd aan de voorkant uitgebouwd tot slijterij. Tot op heden is hier nog steeds de Rutte winkel gevestigd!

Founder Simon Rutte, Distilleerderij Rutte, Alles over gin.

De voormalige woonkamer van de familie Rutte is omgetoverd tot de Proefkamer. Hier ontvangt het team van Rutte dagelijks gasten voor gin workshops en tastings.
Hoewel de ruimte gerenoveerd is, ervaar en voel je de historie van Rutte. Hier hebben vijf generaties distillateurs gewerkt en geleefd en dat merk je aan alles. Niet alleen hangen er foto’s van de familie Rutte, ook zie je hier de oude flessen, een prijslijst uit de jaren dertig (met de prijzen voor cocktails!) en receptenboeken van de familie Rutte in originele staat.

Distilleerderij Rutte, oud receptenboek, Alles over gin.

Leuk om te weten is dat Distilleerderij Rutte ook de kleinste distilleerderij van Nederland is; “want alleen door op kleine schaal te produceren blijft het waardevolle erfgoed behouden..”.

De historie van Rutte is lang; recepten zijn van generatie op generatie doorgegeven waardoor vakmanschap en recepturen bewaard zijn gebleven. Ondanks dat de distilleerderij niet meer in handen is van de familie Rutte, wordt er nog steeds op dezelfde wijze als Simon Rutte gedistilleerd. De oude, originele receptenboeken dienen als basis voor nieuwe distillaten. De uitgangspunten die Rutte hierbij hanteert zijn ook ongewijzigd gebleven. Zo worden er geen kleurstoffen of aroma’s gebruikt, alleen de beste grondstoffen worden ingezet, de gins worden gestookt van pure graanalcohol en zijn alle ingrediënten 100% natuurlijk.

Generatie Rutte, Distilleerderij Rutte, Alles over gin.

Master Distiller Myriam Hendrickx

Myriam Hendrickx is de achtste Master Distiller en de huidige directrice van Distilleerderij Rutte. Ze begon haar als levensmiddelentechnoloog met als specialisatie zuivel. Na haar studie is echter de passie voor gedistilleerd geboren. Toen zij jaren geleden bij Rutte binnenstapte, zag ze zoveel mogelijkheden dat ze de toenmalige eigenaar John Rutte vertelde dat hij haar moest aannemen.

John luisterde naar Myriam en haar avontuur kon beginnen! Dat haar avontuur iets groter werd dan gepland had ze echter nooit kunnen voorspellen. In plaats van dat John haar alle kneepjes van het vak leerde, overleed hij na één maand plotseling.

Myriam Hendrickx, Distilleerderij Rutte, Alles over gin.

Myriam wist even niet meer waar ze het zoeken moest tot zij een grote schoonmaak op zolder hield. Ze vond oude recepten, foto’s, spullen van vroeger en de gehele administratie. Myriam besloot alles uit te zoeken en en langzaamaan vormde zij een steeds duidelijker beeld van de historie van Distilleerderij Rutte. Myriam kwam in contact met familieleden en leerde meer en meer over de familie Rutte en ontving ze oude spullen, foto’s en flessen.

Ze leerde iedere dag meer over de geschiedenis van de distilleerderij terwijl ze daarnaast ook bezig was met het opzetten van de bedrijfsvoering. Myriam trok nieuwe medewerkers aan, renoveerde het inmiddels verouderde pand, zette de productontwikkeling op, verdiepte zich in het financiële gedeelte en stelde de distilleerderij open voor bezoekers. Om meer te weten te komen over het distilleren heeft een distillateur van het Jenevermuseum in het begin geholpen.

Door de overname door de Kuyper kreeg Distilleerderij Rutte ook internationale bekendheid. De Kuyper verkoopt haar producten namelijk in meer dan 100 landen. Dankzij dit netwerk is ook Rutte nu in vele landen verkrijgbaar.

Rutte Gin range, Distilleerderij Rutte, Alles over gin.Rutte gins

In de oude, originele receptenboeken van de familie Rutte staan talloze recepten. Hoewel er tachtig recepten op de plank liggen en er allerlei gins, jenevers en likeuren in de winkel te verkrijgen zijn, ligt de focus qua gins op Rutte Dry Gin, Rutte Sloe Gin en Rutte Celery Gin.

Leuk om te weten is dat de etiketten van de flessen onlangs vernieuwd zijn. Nu staat op iedere fles de handtekening van de Master Distiller die het product voor het eerst maakte. Zo blijft de historie ook bewaard óp de fles.

Rutte Dry Gin is ontwikkeld door Jan Rutte, de zesde generatie Master Distillers.
Het team van Rutte heeft oude aantekeningen van de familie Rutte gebruikt om deze traditionele en vertrouwde gin te kunnen produceren. De gin heeft een lichte citrussmaak met hints van venkel, engelwortel en uiteraard de jeneverbes. Het bijzondere aan de Rutte Dry Gin is dat de sinaasappels die hiervoor worden gebruikt, met de hand geschild worden. Het alcoholpercentage van de Rutte Dry Gin is 43%.

Perfect serve Rutte Dry Gin, Alles over Gin.

Rutte Sloe Gin is in de jaren zeventig ontwikkeld door John Rutte, de zevende generatie Master Distillers. De gebruikte sleedoornbessen plukte hij zelf met de hand in de Biesbosch. Hij liet de bessen trekken in gin met kruiden. Myriam paste zijn recept licht aan door de sleedoornbessen ook te distilleren. Door het treksel én het distillaat te gebruiken krijgt de Sloe Gin haar extra fruitige smaak met amandeltonen. Een hint van traditionele moutwijn maakt het áf. Het resultaat is een volle en fruitige gin waarbij zoete, zure en bittere hints elkaar afwisselen. De afdronk is lang en heeft aroma’s van de sleedoornbes en amandel. Het alcoholpercentage van de Rutte Sloe Gin is 30%.
Rutte Sloe Gin, Alles over gin.

Rutte Dutch Dry Gin is ontwikkeld door Myriam Hendrickx, de achtste generatie Master Distillers.
Selderij wordt al sinds het begin van de distilleerderij gebruikt in de distillaten. De Rutte Dutch Dry Gin is een normale Dry Gin, maar heeft door de selderij een frisse en hartige smaak gekregen met hints van anijs, munt, peterselie en selderij. Het alcoholpercentage zit op 43%.

Wellicht anders wordt gedacht door de marketinguitingen, wordt Rutte Dutch Dry Gin gemaakt van bladselderij in plaats van de selderijstengels. Deze gin is perfect voor een frisse gin-tonic, Bloody Mary en het serveren met oesters!

Citrus en fris, Rutte Celery Gin, Alles over gin.

Bijzondere gins en likeuren

Tijdens ons bezoek heeft Myriam ons weten te verrassen met een aantal bijzondere gins en likeuren, te weten Kaffir Lime Gin, Seaweed Gin, Abbey Gin, Wildberry Gin (met distillaat van sleedoornbessen), Rutte Sina Rosa (sinaasappel / roos gin) en Abdijlikeur.

Kaffir Lime Gin
Tijdens een kookworkshop in Thailand ontdekte Myriam de smaak van de Kaffir lime (ook wel Kaffir limoen of djeroek limo genoemd). Na het proeven wist ze het zeker; hier moest ze een gin van maken! Met onze roots in Indonesie viel deze gin erg in de smaak. De gin is fris en zoet en neemt je direct mee terug naar Azie!

Seaweed Gin
Hier houd je van of je vind het helemaal niets. De smaak van de Seaweed Gin is intens. Het neemt je binnen een seconde mee naar de zilte zee. Eerlijk gezegd was dit niet onze persoonlijke favoriet..

Abdijlikeur
Sindskort zijn wij ook enorme fan van likeurtjes. Na het proeven van de Seaweed Gin wist de Augustijner Abdij likeur ons weer intens gelukkig te maken. Voor deze likeur zijn er 40 verschillende kruiden gebruikt. De smaakexplosie die deze drank je geeft na de eerste slok is ongekend! Om in de wereld van de gin te blijven heeft Myriam op basis van deze likeur ook een gin gemaakt; Abbey Gin.

Een kijkje in de keuken bij Distilleerderij Rutte..

Persoonlijke rondleiding

Op een hoekje van de straat in de historische binnenstad van Dordrecht is Rutte gevestigd. Hoewel het pand grotendeels gerestaureerd is, is de originele staat perfect behouden gebleven. Stap de winkel binnen en laat je omringen met alle prachtige dranken die Rutte distilleert.

Winkel met Jan Rutte, Distilleerderij Rutte, Alles over gin.

Tip van ons: houd dit zeker niet bij één bezoekje; het assortiment wisselt namelijk. Zo ontwikkeld Rutte speciale dranken voor de verschillende seizoenen, festivals etc.

Indien je meer wilt leren over de historie en producten van Rutte is het mogelijk om je aan te melden voor een mini-proeverij in de distilleerderij. Op vrijdagen en zaterdagen krijg je een rondleiding (mogelijk in meerdere talen) én een korte tasting. Prijs per persoon is € 5,00, de duur is een half uur en de rondes zijn om 15.00 en 16.00 uur. Je kunt je hiervoor aanmelden in de winkel van Rutte of bij het VVV kantoor, maar je kunt ook zonder reservering aansluiten.

Proeverij Distilleerder Rutte, Dordrecht, Alles over gin.

Maak je eigen gin in de Proefkamer

Altijd al de wens gehad om een eigen gin vanaf het begin te maken? Of heb je een idee voor een recept die je toch wel héél graag een keer wilt proberen te maken? In de Proefkamer van Distilleerderij Rutte is dit mogelijk!

Je wordt welkom geheten met een gin-tonic waarna er een rondleiding in de distilleerderij volgt met een uitgebreide tasting. Daarna is het tijd om je eigen gin te maken. Stap voor stap neemt de distilleerder je mee in de wereld van gin en botanicals. Je maakt kennis met verschillende smaken en leert hoe je de perfecte gin ontwikkeld. Uiteraard mag je je eigen flesje gin met gepersonaliseerd etiket mee naar huis nemen!
De duur van deze workshop is tweeënhalf uur. De prijs is € 34,00 per persoon bij minimaal acht personen (in het weekend 12 personen).

Wij hebben onze eigen gin inmiddels gemaakt en ons verhaal lees je hier!

Proefkamer Distilleerderij Rutte, Dordrcht, Alles over gin.

Perfect serve

Rutte Celery Gin heeft al verschillende prijzen in de wacht gesleept in Europa en Amerika, waaronder dubbel goud op de jaarlijkse beurs van de Wine & Spirits Wholesalers of America én bij de “50 best gins”. Bovendien was Celery Gin, de beste nieuwe gin wereldwijd in 2016. Het kan dan ook niet anders dan deze gin story af te sluiten met een perfect serve gemaakt van de Rutte Celery Gin.

Wat heb je nodig voor de Celery Snapper:

  • 50 ml Rutte Dutch Dry Gin
  • 200 ml Fever-Tree Mediterranean Tonic water
  • 1 stengel bleekselderij
  • Grote ijsblokjes

Vul een longdrink glas met de grote ijsblokjes. Schenk de Rutte Dutch Dry Gin en de tonic over het ijs en garneer met de stengel bleekselderij. Houd je niet van bleekselderij, met een stuk sinaasappelschil is het ook heerlijk.
Tip: zet een cocktaillepel op een hoek van zestig graden in je glas en schenk je daarna de tonic in. De reden dat er een cocktaillepel wordt gebruikt is dat deze schenkwijze ervoor zorgt dat het koolzuur in de tonic optimaal behouden blijft.

Rutte Celery Snapper, Alles over gin.

Dok Bar & Bites 2.0, hier drink jij je Rutte gin-tonics en cocktails!

Heb je dorst gekregen na het lezen van deze gin story? Dan hebben wij goed nieuws voor je! Bij Dok Bar & Bites 2.0 in Dordrecht serveren ze de fijnste Rutte gin-tonics en cocktails. Na je bezoek aan Distilleerderij Rutte loop je zo naar deze toffe cocktailbar.
Aanraders zijn de White Negroni, Ginger Tom en Rutte Kaffir & Lime. Het leuke van deze bar is dat de bartender je het verhaal achter je gin-tonic of cocktail erbij kan vertellen!

Rutte Gin bij Bar & Bites 2.0, Dordrecht, Alles over gin.

6.481
Laat een bericht achter