Alles over Distilleerderij Onder de Boompjes – Het persoonlijke verhaal achter deze distilleerderij

Distilleerderij Onder de Boompjes is één van de oudste distilleerderijen van Nederland. Eigenaar Jean-Paul Batenburg heeft de distilleerderij uit Schiedam helemaal in ere weten te herstellen en produceert hier nu de mooiste dranken onder private labels én eigen naam. Wij bezochten Jean-Paul in Schiedam voor zijn persoonlijke verhaal en hebben ons echt verbaasd hoe geweldig de distilleerderij er uitziet. De moderne inrichting laat zich perfect aanvullen met originele elementen. De kleine keien op de grond, een oude kruidenkast, een geweldige bar en de glimmende ketels zorgen voor een hele fijne sfeer en dragen bij een een bijzondere distilleerderij-ervaring!

Van haringvisserij naar moutwijnindustrie

In het jaar 1700 maakte de haringvisserij plaats voor de moutwijnindustrie. Veel “brandersknechten” trokken in die tijd vanuit Brabant en Duitsland naar Schiedam om hier in één van de vele branderijen of stokerijen te werken. In 1883 telde Schiedam er maar liefst vierhonderd en twintig molens. Echt alles stond in 1900 in het teken van de moutwijnindustrie!

Eén van Nederlands oudste distilleerderijen die hier gehuisvest is én tot op de dag vandaag nog steeds op ambachtelijke wijze de mooiste distillaten produceert is Distilleerderij Onder de Boompjes.

Vroeger Distilleerderij Onder de Boompjes, Schiedam, Alles over gin.

De op één na oudste distilleerderij van Nederland

Distilleerderij Onder de Boompjes is in 1658 opgericht en dit maakt het de op één na oudste distilleerderij van ons land! Leuk om hierbij te weten is dat de naam van de distilleerderij oorspronkelijk “Distilleerderij en Wijnkoperij Steffelaar” was. Toen de familie Bakker de distilleerderij omstreeks 1880 overnam, werd de naam veranderd in Onder de Boompjes. Deze naam werd afgeleid van de drie boompjes die voor de distilleerderij stonden. De familie Bakker werd uiteindelijk opgevolgd door de familie Wanders en zij runden de distilleerderij vanaf de jaren vijftig.

Het mooie is dat de distilleerderij tegenwoordig nog steeds onafhankelijk en in private handen is; namelijk in die van Jean-Paul Batenburg.
Met zijn achtergrond in vastgoed, de ervaring met het restaureren van monumentale panden en een grote voorliefde voor lekkere drankjes en wijn kwam op een dag de (bijna) vervallen distilleerderij op zijn pad. Ervaring met distilleren had hij niet, wel had hij een enorme drive om de distilleerderij en diens originele distillaten en heritage in ere te herstellen. Er volgde een enorme verbouwing wat resulteerde in de geweldige distilleerderij van vandaag!

Jean-Paul Batenburg, owner Distilleerderij Onder de Boompjes, Alles over gin.

Het unieke van deze distilleerderij

Wat Distilleerderij Onder de Boompjes onderscheidt van andere distilleerderijen is dat zij alle distillaten van A-Z in eigen huis stookt, bottelt en labelt. Het begint hierbij al bij de moutwijn; deze wordt geheel in eigen beheer geproduceerd waarbij de mout zelf wordt aangeleverd vanuit de molen uit Schiedam. Daarnaast maakt meester stoker John de Lange voor alle distillaten alléén gebruik van natuurlijke en verse ingrediënten.
Zoals Jean-Paul zelf zegt: “Er komen geen potjes, essences en smaakstoffen aan te pas in onze jenevers en gins. We bottelen alles zelf in de distilleerderij en we stoken ieder distillaat in huis. Geen enkel onderdeel van de productie hebben we uitbesteed en hierdoor hebben we de volledige controle en verantwoordelijkheid over onze productie en kwaliteit standaarden”.

Op bezoek bij Distilleerderij Onder de Boompjes, Alles over gin.

De distillaten van Distilleerderij Onder de Boompjes

Op moment van schrijven worden er naast diverse private labels ook een aantal eigen distillaten geproduceerd en op de markt gezet. Hieronder vallen een vodka, Boompjes Genever, Boompjes Old Dutch, Boompjes Korenwijn, Boompjes Maltwine Genever, Sylvius Dutch Dry Gin en Gastro Gin.

Productenrange Distilleerderij Onder de Boompjes, Alles over gin.

Boompjes Genever

Dit is de authentieke jonge jenever die gemaakt wordt met 10% moutwijn. Deze moutwijn is gemaakt van rogge, mout en mais en wordt driemaal gedistilleerd tot 70% alcohol. Hierdoor blijft het rogge- / moutkarakter mooi overeind staan. Om tot de jenever te komen wordt er nog een esprit van jeneverbes, vanille, lavendel, zoethout, korianderzaad en engelwortel aan de moutwijn toegevoegd waarna het op een alcoholsterkte van 35% wordt gebracht.

Boompjes Old Dutch

Boompjes Old Dutch is de originele “oude jenever” uit de collectie van de distilleerderij. Deze jenever wordt op basis van 20% moutwijn gemaakt en is drie jaar gelagerd op Amerikaanse Bourbon vaten. Hierdoor heeft de Boompjes Old Dutch lichte aroma’s van vanille en hout.
Deze jenever kent een alcoholpercentage van 38%.

Boompjes Korenwijn

Boompjes Korenwijn is een vier jaar oude Barrel Aged Korenwijn. Deze korenwijn wordt gemaakt van 60% moutwijn. Deze moutwijn wordt driemaal gestookt en is gemaakt van een rogge- / mout- en maisbeslag. Vervolgens is het vier jaar gelagerd op Amerikaanse Bourbon vaten. Om tot de Boompjes Korenwijn te komen is er een esprit gedistilleerd welke aan de moutwijn wordt toegevoegd. Dit esprit is gemaakt van vanille, lavendel, korianderzaad, engelwortel, zoethout en jeneverbes.
De Boompjes Korenwijn heeft een alcoholpercentage van 42%.

Boompjes Maltwine Genever

De Boompjes Maltwine Genever wordt door de distilleerderij gezien als “het kroonjuweel van de jenevercollectie”. Deze jenever wordt namelijk gemaakt van 100% moutwijn!
Om tot de Boompjes Maltwine Genever te komen worden rogge, mout en mais gefermenteerd. Dit mengsel wordt vervolgens drie keer gedistilleerd waarna het distillaat vier jaar op Amerikaanse eikenhouten vaten gaat rusten. Om tot de uiteindelijke moutwijn jenever te komen, wordt het distillaat aan het einde geblend met een esprit gemaakt van mandarijnenschillen en jeneverbes.
Boompjes Maltwine Genever heeft een alcoholpercentage van 40%.

Sylvius Dutch Dry Gin

Het verhaal gaat dat Sylvius Dutch Dry Gin een eerbetoon is aan Franciscus de le Boë Sylvius, dé persoon die in de zeventiende eeuw het eerste distillaat van jeneverbessen maakte.
Sylvius Dutch Dry Gin is een typische London Dry Gin; er is geen suiker aan toegevoegd, de gin is in één keer gedistilleerd en er worden alleen maar natuurlijke botanicals gebruikt.
Om tot deze unieke gin te komen worden er elf zorgvuldig uitgekozen botanicals gebruikt, te weten jeneverbes, steranijs, lavendel, koriander, zoethout, steranijs, citroenschil, sinaasappelschil, karwij, kaneel en engelwortel. Hierbij worden de sinaasappelschillen nog steeds met de hand geschild en worden de kruiden zelf gemaald in de distilleerderij!

Alle botanicals worden eerst vier dagen gemacereerd in neutrale graanalcohol waarna het geheel gedistilleerd wordt. Om tot het alcoholpercentage van 45% te komen, wordt het distillaat aangelengd met bronwater.
Het resultaat is een frisse toch stevige gin met aanwezige citrustonen. Deze tonen worden bijgestaan door de licht kruidige hints van anijs en kaneel.
Doordat de gin zo zacht van smaak is, kun je deze prima puur drinken. Wil je het liever in een gin-tonic drinken? Dan zijn de Fentimans Aromatic Tonic water of een Indian Tonic Water goede aanraders.

Leuk om te weten is dat de hoeveelheid kruiden per liter gin relatief hoog is. Hierdoor smaakt de gin compleet anders als je er meer of juist minder tonic bij doet. Om dit te ontdekken kun je de gin het beste met water proberen:

  • Drink de gin eerst puur zodat je de unieke smaak beleeft;
  • Proef de gin 1/1 met water. Opvallend is dat de gin zoeter wordt en de smaak van anijs duidelijk naar voren komt;
  • Proef de gin 1/4 met water. Er ontstaat nu een gin waarbij de citrustonen overduidelijk aanwezig zijn.

Sylvius Gin, Distilleerderij Onder de Boompjes in Schiedam, Alles over gin.

Gastro Gin

Gastro Gin is in samenwerking met sterrenchefs ontwikkeld. Naast het altijd (standaard) serveren van wijn en champagne, besloot Onder de Boompjes op een dag dat het tijd werd dat er een nieuw aperitief ontwikkeld moest worden om variëteit te bieden aan het champagne- en wijnaanbod. Zij wilde dé ultieme gin maken om zo de meest unieke gin-tonic of cocktail ervaring te kunnen aanbieden in combinatie met kleine hapjes of een voorgerecht.
De chefs en de meester stoker van Distilleerderij Onder De Boompjes bundelden hun kennis over dranken en gastronomie met als bijzonder resultaat Gastro Gin (45%).

Om tot deze gin te komen zocht men over de hele wereld naar de mooiste botanicals die in de beste keukens worden gebruikt. De voorwaarde hieraan was dat de botanicals vers, puur en op een eerlijke manier geproduceerd worden.
De botanicals die uiteindelijk werden uitgekozen zijn de jeneverbes, Jamaicaanse peper, szechuanpeper, voatsiperifery peper, lange peper, sarawakpeper, sinaasappelschil, citroen, verbena, grapefruit, karwijzaad, kardemom, zoethout, engelwortel, venkelzaadjes en venkel-bloemen.

Door het gebruik van diverse pepers is het een pittige gin geworden met een bijzonder smaak bouquet. Deze pittigheid wordt echter in perfecte balans gehouden door de kruiden en fris zoete citrusvruchten. De afdronk staat in het teken van een zachte venkelsmaak.
Om je perfect serve compleet te maken drink je Gastro Gin met Mediterranean Tonic Water. Garneer met een schijfje grapefruit.

Flessen Gastro Gin, Distilleerderij Onder de Boompjes, Alles over gin.-2

6.123
Laat een bericht achter