Op bezoek bij DelRey Distillery in Hengelo, Alles over gin.

Alles over DelRey Distillery – Het persoonlijke verhaal achter deze distilleerderij

Een verhaal die begint met een opa die in de WOII als smokkelaar opereerde; niet alleen wasmachines, maar ook alcohol werd vervoerd. Het is het familieverhaal van founder René die weer naar bovenkwam toen hij zijn interesse uitte om iets in de drankwereld te gaan doen. Gelukkig voor ons smokkelt René de mooie DelRey gins het land niet uit en konden wij in Hengelo kennis maken met hun productrange!
Opvallend is dat René en Jasmine hebben gekozen voor bijzondere smaken en kleurrijke gins. Ze maken je nieuwsgierig en je bent benieuwd hoe de gele, roze en blauwe gin smaken. Als René en Jasmine vervolgens ook een rokerige gin op tafel toveren is het feestje compleet. Wat een toffe innovatieve distilleerderij is DelRey Distillery; wij kijken uit om in deze gin story hun persoonlijke verhaal te delen!

Het ontstaan van DelRey Distillery

DelRey Distillery is in Hengelo opgericht door René Kamphuis en Jasmine Taraporewalla. René werkt inmiddels al tweeëntwintig jaar als ICT-er en speelde al enige tijd met het idee om iets anders te gaan doen. Hij wist alleen niet precies wat dit zou moeten zijn. Tot zijn moeder hem kennis liet maken met distilleren. Zij had via een kennis een recept gekregen voor een koffielikeur. René ging ermee aan de slag, verfijnde het recept en bleek een regelrecht succes in handen te hebben!

René en Jasmine besloten de inmiddels gemeenschappelijke hobby verder uit te gaan breiden. Doordat Jasmine is opgegroeid in India heeft zij een grote kennis opgedaan met betrekking tot smaken en het gebruiken van ingrediënten uit de Aziatische keuken. Deze kennis werd vol passie toegepast voor de ontwikkeling van nieuwe distillaten. Zowel René als Jasmine werden hier erg blij van en konden hun creatieve ei hier zo goed in kwijt dat zij besloten DelRey Distillery op te richten. René volgde de benodigde opleidingen bij het IStill Centre in Amsterdam, Jasmine zet haar marketingkennis in en het avontuur van DelRey Distillery kon beginnen!

Founders Jasmine en René, DelRey Distillery, Alles over gin.

Wat maakt DelRey Distillery uniek?

Wat voor René en Jasmine voorop staat is dat zij eerlijke en kwalitatief goede producten willen maken. Dit geldt niet alleen voor hun eigen producten, maar ook voor de private labels die zij produceren. Daarom houden zij de volledige controle over het distillatieproces; zo kiezen ze zelf de botanicals uit, is René verantwoordelijk voor het gehele distillatieproces en hebben beiden persoonlijk contact met alle distributeurs en retailers.
Daarbij worden er geen kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen aan de gins toegevoegd.

Qua productie combineert René oude ambachtelijke tradities met de nieuwste technieken. De IStill waarmee hij distilleert is op maat gemaakt in Nederland, de vaten komen uit Italië en om het proces optimaal in te kunnen richten komt er ook nog apparatuur uit Duitsland. Naast de IStill gebruikt René ook nog drie kleinere ketels. Hiermee kan René niet alleen eindeloos experimenteren, maar biedt hij ook de mogelijkheid om kleinere batches te produceren (voor onder andere private labels).
Leuk om hierbij te weten is dat DelRey Distillery onder meer de Leonarda Spiced Gin voor de stiefdochter van Sonja Bakker produceert. Dit is een gin die wordt gemaakt van kruiden die de VOC heeft geïmporteerd. Andere gins die zij hebben gemaakt betroffen private labels voor diverse restaurantketens.

DelRey Distillery in Hengelo, Alles over gin.

De gins van DelRey Distillery

Voor de productie van de DelRey gins wordt er alleen gebruik gemaakt van de beste ingrediënten. Het graan uit Europa wordt gecombineerd met kruiden en specerijen uit zowel de westerse wereld als uit het Verre Oosten. Zo haalt Jasmine bijvoorbeeld zelf de saffraan uit India.
Opvallend is dat alle gins van DelRey Distillery een hele bijzondere kleur hebben! DelRey Premium London Dry Gin is dan wel transparant, maar DelRey Hibiscus Gin is roze, DelRey Tangerine Saffron Gin is geel en DelRey Eastern Blue Gin is blauw.

DelRey Premium London Dry Gin

De eerste gin van DelRey Distillery is de DelRey Premium London Dry Gin. Voor René was dit een interessante ontwikkeling. Het was namelijk de allereerste gin die hij maakte en zo ontdekte hoe hij moet omgaan met het distilleren van gin en het bepalen van smaken.
De DelRey Premium London Dry Gin wordt gemaakt van twaalf botanicals waaronder de jeneverbes, sinaasappel, kaneel, paradijszaad, Madagascan vanille en kardemom.

Op de neus is DelRey Premium London Dry Gin krachtig en vol. De geuren die domineren zijn die van de jeneverbes, citrusvruchten, kardemom en vanille.
Qua smaak is deze gin kruidig van karakter met een rijke, volle smaak. In het begin wordt je begroet door de jeneverbes die zich perfect laat afwisselen door de vanille, kardemom en kaneel. Het paradijszaad zorgt voor een kruidige finish. De afdronk is lang en vol.

DelRey Premium London Dry Gin, DelRey Distillery, Alles over gin.

DelRey Hibiscus Gin

De tweede gin in de range is de DelRey Hibiscus Gin. Deze roze gin wordt gemaakt van negen botanicals waarbij de hibiscusbloem de hoofdrol speelt. Leuk om te weten is dat deze bloem al jaren gebruikt wordt om medicinale thee van te maken. Voor de gin brengt het de geweldige roze kleur mee en zorgt het voor een kruidig en licht pittig karakter.

Op de neus is DelRey Hibiscus Gin een bloemige en kruidige gin waarin de hibiscus de hoofdrol speelt.
Qua smaak begint de gin met bloemige tonen die worden opgevolgd door de kruidige hints van jeneverbessen, kardemom en zoethout. De hibiscus en citrus zorgen voor een zoete, frisse en lange afdronk.

DelRey Hibiscus Gin is de bestseller van DelRey Distillery. De eerste vierhonderd flessen waren binnen afzienbare tijd uitverkocht!

DelRey Hibiscus Gin, DelRey Distillery, Alles over gin.

DelRey Tangerine Saffron Gin

Voor de derde gin maakt DelRey Distillery gebruik van saffraan en zoete mandarijnen. Gecombineerd met de jeneverbes zorgt de DelRey Tangerine Saffron Gin voor een unieke smaakexplosie. René geeft aan dat deze gin het meest eenvoudige recept kent en de gin redelijk bitter is gemaakt. Toch wordt deze gin echt als favoriet bestempeld door de horeca.
Op de neus is DelRey Tangerine Saffron Gin zacht en domineren de geuren van saffraan, jeneverbes en zoete mandarijn.
Qua smaak wordt je direct begroet door de jeneverbes en mandarijn en is de saffraan subtiel aanwezig. DelRey Tangerine Saffron Gin heeft een uitgesproken en krachtige smaak en brengt een vol mondgevoel met zich mee. De afdronk is lang en zacht en zit vol citrusaroma’s en saffraan. Uiteraard heeft de gin de mooie gele kleur ook te danken aan de saffraan!

DelRey Tangerine Saffron Gin, DelRey Distillery, Alles over gin.

DelRey Eastern Blue Gin

Een vierde gin die zal volgen is de DelRey Eastern Blue Gin. Deze blauwe gin wordt gemaakt van de jeneverbes, heilige kittelbloem uit het Verre Oosten, vlier- en oranjebloesem en Bulgaarse roos. Het leuke aan deze gin is dat deze paars kleurt zodra er tonic aan toe wordt gevoegd!

Op de neus is DelRey Eastern Blue Gin bloemig, warm, romantisch en heeft het een lichte citrusgeur.
Qua smaak proef je eerst jeneverbes en bloemige, zachte tonen van Bulgaarse roos en oranjebloesem. De amandelen en vlierbloesem zorgen voor een volle finish waarna een zachte afdronk wordt ingezet.

DelRey Eastern Blue Gin, DelRey Distillery, Alles over gin.

Het verhaal achter de naam en labels

“DelRey” betekent in het Spaans “van de koning”. Jasmine wilde iets koninklijks en daar past deze naam uiteraard perfect bij.
De flessen die uit Italië komen, worden allen voorzien van mooie kleurrijke labels. Jasmine legt uit; “Labels moeten spreken. Onze labels weergeven allen de botanicals waar de gin van wordt gemaakt. Het zijn kleurrijke botanicals en die willen we ook op die wijze laten terugkomen. Het leuke van de DelRey Eastern Blue is dat deze gin van kleur veranderd als er tonic bij wordt gevoegd; dit laten we ook terugzien in het logo die van blauw naar paars kleurt”. René vult aan dat hij kleurgeoriënteerd is; “Kleuren triggeren nu eenmaal je nieuwsgierigheid!”

De gin range van DelRey Distillery, Alles over gin.Perfect serve

Bij DelRey Distillery dronken wij voor de allereerste keer een gifgroene gin-tonic. Hoewel de kleur misschien anders doet vermoeden, waren de gele gin en de blauwe tonic perfect op elkaar ingespeeld. Daarom delen wij deze combinatie als perfect serve!

Wat hebben we nodig:

  • 50 ml DelRey Tangerine Saffron Gin
  • 200 ml Original Citrus Tonic Water
  • Grote ijsblokjes

Wat gaan we doen:
Gebruik bij voorkeur een ballonglas en vul deze met grote ijsblokjes. Pak het glas bij het steeltje en wals het ijs voorzichtig door het glas (ook wel frapperen genoemd) zodat deze ijskoud wordt.

Tip: om het frapperen makkelijker te maken kun je ook een lepel gebruiken waarmee je het ijs rustig rond roert in het glas.

Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je 50 ml DelRey Tangerine Saffron Gin toe.

Met behulp van een cocktaillepel schenk je daarna de tonic in. Zet een cocktaillepel in je glas op 60 graden. Schenk de tonic langs de cocktaillepel in.
De reden dat er een cocktaillepel wordt gebruikt is dat deze schenkwijze ervoor zorgt dat het koolzuur in de tonic optimaal behouden blijft.

Roer het geheel zachtjes vijftien seconden door zodat de smaken goed vermengd worden.

Perfect serve met DelRey Tangerine Saffron Gin, DelRey Distillery, Alles over gin.

Ps. De foto’s komen van DelRey Distillery. 

3.465
Laat een bericht achter