Het verhaal achter De Tok Distilleerderij, Carl van de Scheur, Alles over gin.

Alles over De Tok Distilleerderij – Het persoonlijke verhaal achter deze distilleerderij

Begin 2020 maakten wij kennis met Carl en Caroline, founders van De Tok Distilleerderij. Op het Binnenlands Gedistilleerd event in Deventer ontdekten wij hun mooie gins en likeuren. Hier wilden we meer van weten! Gelukkig wilden Carl en Caroline ons er alles over vertellen én mochten we zelfs onze eigen gin van A-Z maken; wie had gedacht dat dit nog zo’n uitdaging kon zijn!
Hoewel Carl de distilleerderij gestart is, draagt Caroline haar steentje er ook zeker aan bij. Sterker nog, zij ontwikkelt óók de mooiste producten. De passie spat er bij beiden van af en na de workshop snappen wij wel waarom.. In deze gin story nemen we je mee naar De Tok Distilleerderij in Barneveld!

Het ontstaan van De Tok Distilleerderij

Het is inmiddels alweer zes jaar geleden toen Carl het idee kreeg om een eigen whisky te gaan maken. Dit idee ontstond tijdens een etentje bij een goede vriend. Na het eten schonk deze vriend zijn koffiekopje voor ¾ vol met The Famous Grouse. Verbaasd vroeg Carl zich af wat hij aan het doen was. “Het was wel erg veel whisky”, zegt Carl lachend. “Een kwalitatieve whisky was beter geweest dan een slobberwhisky, maar mijn vriend vond whisky nogal duur. Daarom kwamen we op het idee om zelf een whisky te gaan maken. Mijn vriend gaf aan dat hij daar wel eens aan had gedacht. En zo geschiedde..”.

Van beroep is Carl een levensmiddelentechnoloog. Hij kon zich herinneren dat hij zijn zwager wel eens pruimen had zien stoken in een ketel. Hij besloot hem een belletje te geven met de vraag of hij deze ketel nog had staan. Zijn zwager had de ketel nog steeds en Carl kon hem zo ophalen nadat hij zijn verhaal over de whisky vertelde.
Gedurende één avond volgden Carl en zijn vriend een whiskyworkshop. Ze hadden namelijk allebei geen idee hoe ze dit distillaat moesten gaan maken. Via een online stookforum leerden ze nog meer en werd de kennis flink vergroot. Daarna zijn de vrienden zelf aan de slag gegaan. “Hoewel we aan het moonshinen waren, had de whisky best een redelijke kwaliteit!, aldus Carl.

De ketel stond eerst op een camping in Ermelo, maar toen een nutsbedrijf het gas en water kwam meten, werden de spullen gauw naar Carl zijn huis gebracht. Het stoken ging steeds beter en Carl vond het ook heel erg leuk om te doen. In al zijn enthousiasme bezocht hij een slijterij in Barneveld. Deze slijter gaf hem aan dat hij “maar eens moet langskomen als hij wat moois heeft”. Helaas zou dat nog wel even duren; whisky rijpt minimaal drie jaar..

Carl besloot hier niet op te gaan wachten en ging aan de slag met jenever. Carl; “Jenever is een eenvoudig product en de ontwikkeling hiervan ging ook best goed. Ik ben toen weer naar de slijterij gegaan en die had er wel interesse in. Het moest echter wel op een legale manier gekocht worden en dit was voor mij het moment om de distilleerderij in te gaan schrijven bij de KvK”.
Grappig om hierbij te vermelden is dat heel veel mensen in Carl zijn omgeving zeiden dat hij nooit een distilleerderij in zijn schuurtje van drie bij twee meter kon gaan oprichten. De douane die de AGP vergunning moest verstrekken, dacht daar anders over. Zij gaven akkoord en na een paar dagen was ook de vergunning rond.
Het gehele proces heeft uiteindelijk twee jaar geduurd; het avontuur van De Tok Distilleerderij kon in 2016 officieel beginnen!

Distilleerderij De Tok, Binnenlands Gedistilleerd, Fooddock Deventer, Alles over gin.

Het verhaal achter de naam, het logo en de fles

De Tok Distilleerderij lijkt een redelijk logische naam; denk aan Barneveld en je denkt automatisch aan kippen en eieren. Toch schuilt er ook nog een ander verhaal achter deze naam.. Toen Carl naar de KvK ging, moest hij een naam opgeven. Toen hij hierover aan het nadenken was, zeiden zijn kinderen; “Pap. Je bent wel een beetje een tokkie”. En zo ontstond De Tok Distilleerderij!

Een ontwerper in Barneveld heeft het logo ontworpen. De kip springt direct in het oog. Toch is dit niet het enige wat je ziet; bij de kip zie je namelijk ook een kraantje met een druppel. Het veertje heeft betrekking op de tekst “gently bottled” en verwijst met een knipoog naar de kip. Gezien het echt een lokaal product is, dragen de ginflessen met trots de naam “Barneveldse Dry Gin” en “Barneveldse Jenever”.

De dranken van De Tok Distilleerderij zitten in een redelijk standaard fles. De fles was vrij snel gevonden en het grootste voordeel hiervan is dat deze flessenlijn uit diverse formaten bestaat.

Logo De Tok Distilleerderij, Alles over gin.

De producten van De Tok Distilleerderij

Het eerste product die Carl ontwikkeld heeft is jenever met de naam “Barneveldse Jenever”. Door de veel goedkopere concurrentie, verkocht Carl niet zoveel flessen als dat hij zou willen. Het aantal flessen dat hij per maand verkocht, hadden geen zoden aan de dijk gezet. Hij besloot daarom te gaan experimenteren met gin.

De eerste vraag die hij zichzelf stelde was welke botanicals hij hiervoor zou gaan gebruiken. Zelf houdt hij van citrus gins, dus kwam hij al gauw uit bij jeneverbes, mandarijn, sinaasappel, koriander, gember, citroengras en amandelen (marsepein). De aroma’s van marsepein kwamen echter niet goed naar voren. Daarom besloot Carl de amandelen te gaan branden en dit werkte perfect voor de smaak.

Een jaar lang heeft Carl geëxperimenteerd. Dit komt doordat de gin steeds een maand moest rusten om goed te kunnen huwen. Pas na vijf weken komt de definitieve smaak naar voren. In de tussentijd kon Carl niets anders doen dan wachten tot deze weken verstreken waren..

Na een jaar werd de Barneveldse Dry Gin gelanceerd. Een toegankelijke en zachte citrus gin met zoetige tonen. De gin is 100% gedistilleerd en er komen geen toevoegingen aan te pas. Leuk om hierbij te weten is dat de jeneverbessen los in de ketel worden gedaan, maar de overige botanicals in een hopzak gedaan worden alvorens ze in de ketel worden gelegd.  Op moment van schrijven maakt Carl 650 liter gin per jaar. Dit zijn omgerekend 1.000 flessen gin.
Op de neus is de Barneveldse Dry Gin een citrus gin, maar worden de citrus aroma’s bijgestaan door zoete tonen en subtiele kruidige hints. Qua smaak zijn de citrusvruchten ook dominant en worden zij perfect uitgebalanceerd door de zachte marsepein tonen die aanhouden in de lange, zachte afdronk. De gember zorgt voor een fijne “kick” in de gin.

Het derde product in de rij is de Blauwe Barneveldse Dry Gin. Een vriend bracht Carl op dit idee toen hij hem een zakje bloemen gaf. Dit bleek de kittelbloem te zijn. Deze zorgt voor de prachtige intense blauwe kleur.
De basis van deze gin is de Barneveldse Dry Gin. Hieraan worden vervolgens een aantal bloemen toegevoegd tot de gewenste kleur bereikt is.

Inmiddels bestaat de productrange van De Tok Distilleerderij uit de volgende producten; Barneveldse Jenever, Houtgerijpte jenever, Barneveldse Dry Gin, blauwe Barneveldse Dry Gin, Oranjebitter, Honinglikeur, Koffielikeur, Droplikeur en een whisky.
De koffielikeur wordt gemaakt met de koffie van een vriendin die een eigen koffiebranderij heeft. De honing in de honinglikeur komt van de schoonvader van deze vriendin. Hij is een hobbyimker uit de buurt.

Productrange De Tok Distilleerderij, Alles over gin.

Gin workshop

Bij De Tok Distilleerderij heb je de mogelijkheid om je eigen gin van A tot Z te maken. Toch was het niet direct het plan om workshops te gaan organiseren. Dit idee kwam later, toen klanten geïnteresseerd bleken te zijn in het distilleren van whisky en gin.

Tijdens ons bezoek mochten wij de gin workshop volgen. Normaal gesproken begint de workshop eerst met uitleg over gin en het distillatieproces. Daarna vervolgt de workshop zich in het distilleerderij gedeelte, waar wij ieder een eigen keteltje kregen, inclusief de beschikking over tientallen botanicals. Nadat Carl ons een uitleg en berekening over de verhoudingen gaf, kon het experimenteren beginnen!

Na de juiste botanicals uitgekozen te hebben, gingen zij samen met de alcohol in het keteltje en ging de distillatie van start. Uiteindelijk hebben wij allebei twee flessen gin kunnen vullen. Een uitdaging die hierbij om de hoek kwam kijken, was het bepalen van het juiste alcoholpercentage. Gelukkig had Carl ook hier een handige berekening voor.
Aan het einde kregen we nog de vraag of we de flessen wilden voorzien van kittelbloemen. Hier konden we geen nee tegen zeggen; hoe leuk is het om een eigen blauwe gin te hebben. Binnen een half uur hadden twee kittelbloemetjes de flessen volledig blauw gekleurd, geweldig!

Wij vonden de workshop echt super leuk om bij te mogen wonen, omdat je de gin écht van A tot Z gaat maken. Je moet nadenken over de botanicals, maar ook over het effect dat zij op elkaar kunnen hebben. Er wordt gerekend omdat de verhoudingen moeten kloppen en, last but not least, je krijgt je eigen kleine keteltje. Ook al zijn wij geen distilleerders, dat gevoel krijg je wel eventjes. Uiteraard met de nodige passie en enthousiasme!
Normaal duurt een workshop een hele middag of avond en zijn de kosten € 79,00 per persoon.

Resultaat gin workshop, De Tok Distilleerderij, Alles over gin.

Hoe ziet een gin workshop eruit bij De Tok Distilleerderij?

Omdat foto’s meer zeggen dan woorden, hebben wij het proces van stap tot stap vastgelegd op de foto. Dit laat nog beter zien waarom jij óók een workshop bij De Tok Distilleerderij wilt volgen!

Perfect serves

Bij iedere gin hoort een perfect serve en wij kunnen dan ook niet wachten om de perfect serve van de Barneveldse Dry Gin te delen. De gin heeft van zichzelf een fijne citrusgeur en – smaak, aangevuld met zoete en kruidige tonen. Deze gin kun je dan ook op twee manieren drinken; met een Elderflower Tonic Water of de Clementine Cinnamon Tonic Water. De mogelijkheden met betrekking tot de garnering zijn ook eindeloos; zo gaat de gin perfect samen met steranijs, limoen, frambozen, bessen, komkommer en zelfs lemon grass.

Wat hebben we nodig:

  • 50 ml Barneveldse Dry Gin
  • 150 ml Elderflower Tonic Water óf Clementine Cinnamon Tonic Water
  • Garnering naar keuze (steranijs, limoen, frambozen, bessen, komkommer, lemon grass)
  • Grote ijsblokjes

Wat gaan we doen:
Gebruik bij voorkeur een ballonglas en vul deze met grote ijsblokjes. Pak het glas bij het steeltje en wals het ijs voorzichtig door het glas (ook wel frapperen genoemd) zodat deze ijskoud wordt.
Tip: om het frapperen makkelijker te maken kun je ook een lepel gebruiken waarmee je het ijs rustig rond roert in het glas.

Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je 50 ml Barneveldse Dry Gin toe.

Met behulp van een cocktaillepel schenk je daarna de tonic naar keuze in. De reden dat er een cocktaillepel wordt gebruikt is dat deze schenkwijze ervoor zorgt dat het koolzuur in de tonic optimaal behouden blijft.

Voeg daarna de garnering naar keuze toe en roer het geheel zachtjes vijftien seconden door zodat de smaken goed vermengd worden.

 

Ps. Sommige foto’s komen van De Tok Distilleerderij, de foto’s van de gin workshop en perfect serve zijn gemaakt door ons.

2.927
Laat een bericht achter