Inhoud van deze gin story
Alles over De Kleine Distilleerderij – Het persoonlijke verhaal achter de fles
Na jarenlang gewerkt te hebben als levensmiddelentechnoloog en hobbymatige bierbrouwer en distillateur, besloot Roelof Schipperus dat het tijd was om zijn hart te volgen. Hij maakte van zijn hobby zijn baan. En met succes! Binnen twee jaar heeft Roelof met zijn bedrijf De Kleine Distilleerderij vijf likeuren, een gin en een Akvavit op de markt gebracht. Daarnaast distilleert hij een diverse dranken onder private labels. Het gaat zó goed dat De Kleine Distilleerderij bijna uit haar huidige jasje groeit.
Wij waren erg benieuwd naar het verhaal achter deze distilleerderij en bezochten daarom Roelof in het mooie Zeewolde om zijn verhaal te horen. In deze blog nemen we je mee naar De Kleine Distilleerderij!
Het ontstaan van De Kleine distilleerderij
Roelof heeft jarenlang voor een multinational als onderzoeker en levensmiddelentechnoloog gewerkt. Tijdens zijn dienstverband heeft hij onder meer alcoholische dranken ontwikkeld. Wat hem hierbij opviel was de focus op productiekosten van de dranken in plaats van een prioriteit op de smaak. Hier zette hij zijn vraagtekens bij; het moest toch anders kunnen?
Dit was ook het moment dat Roelof na begon te denken of hij niet iets voor zichzelf moest gaan opstarten. Door het hobbymatige bierbrouwen, distilleren en zijn ervaring als levensmiddelentechnoloog wist hij hoe het distilleren werkt én had hij geleerd dat er nog het één en ander behaald kon worden op alcoholgebied..
Een spannende tijd brak aan, want wat ga je doen? Ga je direct voor jezelf beginnen en neem je ontslag bij je werkgever? Kies je ervoor om je eigen bedrijf naast je full- of parttime baan op te bouwen? Waar vestig je je bedrijf?
Deze vragen zaten ook in het hoofd van Roelof. Hij besloot om zijn eigen bedrijf op te richten naast zijn baan. In september 2016 schreef Roelof De Kleine Distilleerderij in bij de KvK. In januari 2017 kreeg hij de locatie waar hij nu in zit, vier maanden later was ook de distilleerketel functioneel en in mei was het eerste ginstooksel een feit! Tot maart 2018 runde Roelof De Kleine Distilleerderij naast zijn parttime baan.
Het succesvolle assortiment van De Kleine Distilleerderij
Dat Roelof weet hoe hij dranken moet distilleren en een goede keuze heeft gemaakt door voor zichzelf te beginnen, bewijzen het inmiddels uitgegroeide assortiment en de uitkomst van een blinde smaaktest.
Naast gin heeft De Kleine Distilleerderij namelijk ook andere dranken in het assortiment. Zo heeft Roelof een Akvavit gemaakt voor Nieuw Flevolands Peil (limited edition, 100 flessen) en diverse likeuren ontwikkeld; cold brewed koffielikeur, Notendop (een op whisky gebaseerde drank), IJstijd (limited edition kruidenlikeur), Aphrodite (rozenlikeur) en Limoncino.
In een blinde smaaktest van de Spirit Masters behaalde Roelof met de cold brewed koffielikeur de hoogst haalbare score, namelijk “Master”!
Het distillatieproces
De Kleine Distilleerderij produceert al haar producten in een pot still van 150 liter. Deze pot still is deels zelf ontworpen, zo heeft de ketel een koperen helm voor een optimale smaakoverdracht naar het distillaat.
Een groot voordeel van de pot still is dat het veel flexibiliteit kent. Dit komt omdat de ketel modulair is opgebouwd door middel van Triclamps. Zo kan het in diverse opstellingen opereren wat als voordeel heeft dat er een diversiteit aan dranken gestookt kan worden.
Naast de pot still heeft De Kleine Distilleerderij sinds enige tijd ook een moderne Poolse ketel met een refluxkolom. Deze ketel wordt vooral ingezet om distillaten te maken met een hoog alcoholpercentage en weinig smaakt zoals vodka. Roelof gebruikt deze ketel voor het produceren van vodka’s en voor het hergebruiken van restfracties uit de pot still.
De ontwikkeling van Earl Grey Gin
Voor de ontwikkeling van de Earl Grey Gin heeft Roelof nauw samengewerkt met Anja Schukkink van Tea In Motion. Samen speelden zij met het idee om een gin-thee te maken. Ze probeerden diverse soorten thee uit en kwamen er al gauw achter dat groene thee geen optie is. Earl Grey thee daarentegen was juist wel weer heel goed te combineren met gin. De frisse citrussmaak van de Earl Grey thee sloot perfect aan bij de jeneverbes smaak. Daarnaast bleek het een hele goede combinatie te zijn voor cocktails.
Voor de productie van Earl Grey Gin volgt Roelof een uniek tweestaps-distillatieproces. De eerste stap is het distilleren van gin. Alle botanicals worden in een mandje in de distilleerketel opgehangen, waarna de gin met een alcoholpercentage van 70% wordt opgevangen.
Tijdens de tweede stap wordt de zwarte thee in water gedistilleerd om zo de frisse en heldere smaak van thee te behouden. Vervolgens wordt dit theewater vermengd met de gin tot het alcoholpercentage van 40% wordt bereikt.
Indien de Earl Grey thee in alcohol gedistilleerd zou worden, zou er een hele muffige smaak ontstaan. Voor de Earl Grey Gin betekent deze manier van distilleren dat zij in de categorie “Distilled Gin” valt; voor het verdunnen van de gin is namelijk geen gebruik gemaakt van zuiver water en is zij dus geen “London Dry Gin”.
De smaak van Earl Grey Gin
Voor de productie van Earl Grey Gin wordt er gebruik gemaakt van zestien botanicals waaronder diverse kruiden en specerijen, citrusschillen, jeneverbessen en Earl Grey thee.
Het resultaat is een zachte gin die een ware smaakexplosie met zich meebrengt. Hierbij zorgt de Earl Grey voor een droge astringente smaak met citrus hints. De botanicals zorgen weer voor de frisse citrusaroma’s en licht kruidige hints. De lange afdronk kent een zachte en florale smaak met frisse kruidige hints van anijs.
Perfect serve
Uiteraard mag een perfect serve niet ontbreken! Speciaal voor jou gaf De Kleine Distilleerderij ons een perfect serve mee; de Earl Grey Indian!
Wat hebben we nodig:
- 50 ml Earl Grey gin
- 200 ml Premium Indian Tonic Water
- Schijfje grapefruit
- Vijf jeneverbessen
- Grote ijsblokjes
Wat gaan we doen:
Vul bij voorkeur een ballonglas met grote ijsblokjes en roer de deze voor 10-15 seconden rond in het glas. Dit wordt ook wel frapperen genoemd.
Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je 50 ml Earl Grey Gin toe.
Schenk daarna 200 ml Fever-Tree Indian Tonic Water toe.
Voeg de jeneverbessen en het schijfje grapefruit hier aan toe en roer het geheel zachtjes vijftien seconden door zodat de smaken goed vermengd worden.