Inhoud van deze gin story
Alles over Cley Distillery – Het persoonlijke verhaal achter de fles
Net buiten het centrum van Rotterdam vind je de Overschiese Kleiweg. Als je er doorheen loopt, fietst of rijdt lijkt dit in de eerste instantie een hele normale straat. Totdat je weet dat er ergens in deze straat een distilleerderij gevestigd is. Als ginliefhebber wordt je dan getriggerd en neemt de nieuwsgierigheid je mee naar Cley Distillery. Dit is dรฉ distilleerderij die vol passie en liefde gerund wordt door Paul den Dulk en Maria Neves. Samen hebben zij al verscheidende mooie dranken uitgebracht, waaronder Cask Strength Whisky, Malt & Rye Whisky, Cley Dutch Dry Gin en Cley Dutch Dry Gin Barrel Aged.
Wij bezochten Paul en Maria voor hun persoonlijke verhaal achter de twee gins en hun distilleerderij!
Het ontstaan van Cley Distillery
Na jarenlang in de voedingsbranche werkzaam geweest te zijn als levensmiddelentechnoloog, was het tijd voor Paul om zijn hart te volgen en zijn eigen distillaten te gaan produceren.
Tijdens zijn vrijwilligerswerk bij het Jenevermuseum in Schiedam raakte Paul besmet met het โstookvirusโ. Hij vond dit echt geweldig en besloot een opleiding te volgen. Ondertussen begon ook de liefde voor het stoken bij Maria toe te nemen en in 2015 richtten zij samen Cley Distillery op.
Het unieke aan deze distilleerderij is dat zij tot op heden de enige commerciรซle micro-distilleerderij in Rotterdam zijn. In 1984 sloot Distilleerderij Henkes namelijk zijn deuren en dit was de laatste actieve distilleerderij.
De eerste distillaten die Paul en Maria produceerden waren twee whiskyโs; Cask Strength (58%) en Malt & Rye (46%). Niet lang daarna volgden ook de Cley Dutch Dry Gin en de Cley Dutch Dry Gin Barrel Aged. In 2019 werd ook de Cley Single Malt Whisky (40%) aan deze range toegevoegd.
Gebruikte botanicals
Toen Paul en Maria besloten hadden dat ze na hun twee whiskyโs ook een gin wilden maken op basis van moutwijn, resteerde hen รฉรฉn vraag te beantwoorden.. โMet welke botanicals?โ
Na veel experimenteren kwamen zij uit op piment (Jamaicaanse peper), koriander, sinaasappel en de jeneverbes.
De koriander en sinaasappel zorgen voor frisse citrusaromaโs, terwijl de jeneverbes en het piment dit aanvullen met kruidige hints. Gecombineerd ontstaat er een volle, verwarmende smaak. De afdronk is lang en wordt gedomineerd door de aromaโs van koriander en sinaasappel. De moutwijn zorgt ervoor dat de gins erg toegankelijk zijn en er een zachte, soepele gin ontstaat.
De Cley Dutch Dry Gin Barrel Aged heeft dezelfde basis als de Cley Dutch Dry Gin. Het enige verschil is dat de Barrel Aged variant een jaar op een whisky vat van Amerikaans eiken heeft gerijpt. Hierdoor heeft deze gin een meer intense (houtlagering)smaak en een mooie karamelkleur gekregen.
De productie van de Cley Distillery gins
De basis voor de Cley gins wordt gemaakt van lokaal ingekochte mout. Hiervoor wordt een beslag gemaakt op de Hollandse wijze. Hierna volgt een open vergisting van drie dagen, waarna het beslag drie keer op een laag tempo wordt gedistilleerd. Het distilleren vindt plaats in een ambachtelijke koperen alambiek met aromabol gemaakt door de gebroeders Scheffers uit Schiedam. De fijne moutwijn die uiteindelijk ontstaat dient als basis van de Cley Dutch Dry Gin en de Cley Dutch Dry Gin Barrel Aged.
Hierin worden ook eerst de bovenstaande botanicals geweekt alvorens er gedistilleerd wordt.
Betekenis van de naam
De โvertalersโ onder ons hebben de link vast al gelegd; de naam Cley Distillery is afgeleid van de straat waarin Paul en Maria wonen. Alsof het zo moest zijn, stuitte Paul via Google Maps op de straatnaam van vroeger toen hij net een naam moest verzinnen voor de distilleerderij. De oude straatnaam โCleywechโ stamt uit 1611 en zag in 2015 weer deels het levenslicht met de oprichting van de distilleerderij!
De naam is inmiddels ook op een hele mooie wijze verwerkt in het logo. Naast dat de letter C wordt gebruikt, is voor de achtergrond een vingerafdruk gebruikt en komen de tekentjes van een molensteen.
Perfect serves van Cley Distillery
Wij vinden beide gins echt fantastisch en om niet te hoeven kiezen, delen we hierbij twee fijne perfect serves! We moeten hierbij opmerken dat de Cley Dutch Dry Gin Barrel Aged ook prima โon the rocksโ gedronken kan worden.
Cley Dutch Dry Gin
- 50 ml Cley Dutch Dry Gin
- 200 ml Fever-Tree Indian Tonic Water
- Sinaasappelschijfje ter garnering
- Grote ijsblokjes
Cley Dutch Dry Gin Barrel Aged
- 50 ml Cley Dutch Dry Gin Barrel Aged
- 200 ml Fever-Tree Mediterranean Tonic Water
- Dun reepje sinaasappelschil
- Grote ijsblokjes
Wat gaan we doen?
Gebruik bij voorkeur een ballonglas en vul deze met grote ijsblokjes. Pak het glas bij de steel en wals het ijs voorzichtig door het glas (dit wordt ook wel frapperen genoemd) zodat deze ijskoud wordt.
Giet hierna het gesmolten ijswater uit het glas en voeg daarna 50 ml van de gin naar keuze toe.
Met behulp van een cocktaillepel (op een hoek van zestig graden in je glas) schenk je daarna 200 ml tonic in. De reden dat er een cocktaillepel wordt gebruikt is dat deze schenkwijze ervoor zorgt dat het koolzuur in de tonic optimaal behouden blijft.
Voeg als laatste de garnering toe als je de Cley Dutch Dry Gin perfect serve maakt. Roer het geheel zachtjes vijftien seconden door zodat de smaken goed vermengd worden.
Ps. Alle foto’s komen van Cley Distillery.