Andreas Dry Gin, nieuwe Nederlandse gin met Griekse roots, Alles over gin.

Alles over Andreas Dry Gin – Een nieuwe Nederlandse gin met Griekse roots

Andreas Dry Gin werd in september 2022 officieel gelanceerd in Nederland en wat zijn wij hier blij mee!
Deze nieuwe kruidig en krachtige gin weet zich geweldig te onderscheiden; qua uitstraling én qua smaak. Daarbij gaat er ook een prachtig verhaal schuil achter de fles. Liefde voor familie, traditie, cultuur en de Griekse keuken, spelen de hoofdrol in het verhaal van Andreas Dry Gin.
Wij spraken met de founders Vasilios en zijn vrouw Charlotte voor het persoonlijke verhaal achter de fles. Gezien we hier zelf zo enthousiast over zijn geworden, kunnen we niet wachten om dit verhaal met jou te delen. We beloven je nu alvast één ding.. Deze gin wil je hebben!

De prachtige familiehistorie achter Andreas Dry Gin

De ouders van Vasilios hebben altijd een familierestaurant gehad. Vooral de zomervakantie was voor hen een drukke periode en daarom gingen Vasilios en zijn zussen standaard zes weken naar zijn opa en oma toe in Dadia, een klein dorpje in Griekenland.

Al zijn hele leven was de opa van Vasilios een zelfvoorzienend man. Andreas, zoals zijn opa heet, was een jager en onderhield zijn eigen moestuin.
Vasilios vertelt; “Tijdens zijn jachtpartijen in de bergen plukte mijn opa verschillende kruiden en nam die mee naar huis om ze te laten drogen. Griekse bergthee was één van die kruiden. Het hele huis rook naar thee en kruiden tijdens de zomers die ik daar doorbracht. Ik heb hier erg goede herinneringen aan en wilde daarom ook graag iets met de Griekse bergthee doen. Uiteindelijk werd deze geurige herinnering de basis voor onze gin. Het leuke hieraan is dat er amper Griekse gins zijn!”.

Leuk om te weten:
Pappoús [noun] 1. Like a grandpa but so much cooler.
[see also: ‘legend’, ‘best friend’]

De ontwikkeling van Andreas Dry Gin

Vasilios kreeg in 2021 het idee om een gin te maken op basis van de Griekse bergthee. Hij en Charlotte zijn op zoek gegaan naar een distilleerderij die goed bij hen past. Uiteindelijk werd in Bottle Distillery uit Eindhoven de perfecte distilleerpartner gevonden.
Al vanaf het begin hadden Vasilios en Charlotte een hele goede klik met de founders van deze distilleerderij. Zij beschikken niet alleen over veel kennis, maar hebben ook enorm veel passie voor het ambachtelijk produceren van spirits. “Zij brengen letterlijk en figuurlijk ideeën in een fles”, zegt Vasilios.
Daarnaast stonden de founders van de Bottle Distillery open voor de uitdaging om met Griekse bergthee een gin te maken. Iets wat niet eerder gedaan was én dat betekende dat de ketel soms volledig gevuld was met deze thee.
Uiteindelijk heeft het een jaar van proeven en verfijnen geduurd tot de perfecte gin-expressie van mijn opa’s herinneringen naar voren kwamen”, vertelt Vasilios.

Gepassioneerd vertelt Charlotte verder; “Wij hebben vier verschillende samples laten maken; een kruidige, bittere, zoete en florale variant. Wij wisten al gauw dat we een kruidige gin wilden gaan maken. Hier werden vervolgens weer nieuwe recepten voor ontwikkeld, waaronder een gin met meer citrus tonen, eentje met meer anijs, eentje met meer kaneel en eentje met meer piment.
Voor ons mocht citrus niet te overheersend zijn, anijs deed ons teveel denken aan Ouzo én er werd geëxperimenteerd met meer en minder Griekse bergthee.
Grappig om te vertellen is dat wij tijdens het proeven van de eerste samples een gin uitkozen die het beste aansloot bij onze smaakstijl. Tijdens de andere twee proefsessies die volgden, kozen wij wéér voor dezelfde sample. Dit moest onze gin gewoon worden!”.
Uiteindelijk zijn Vasilios en Charlotte anderhalf jaar bezig geweest met de smaakbepaling en het designen van het uiterlijk van de fles en het label.

Leuk om te weten is dat het in de eerste instantie het idee was om de gin in het eigen restaurant Con Fuego in Breda te schenken. Inmiddels hebben meerdere Michelinster restaurants kennisgemaakt met Andreas Dry Gin en staat de gin inmiddels bij diverse restaurants op de kaart. Oók wordt de focus nu op Griekenland gelegd; geheel in vakantiestijl kun jij daar straks ook genieten van deze prachtige gin!

Vasilios en Charlotte, founders Andreas Dry Gin, Alles over gin.

Van welke botanicals wordt Andreas Dry Gin gemaakt en hoe smaakt deze mooie gin?

Andreas Dry Gin is een Nederlandse gin met Griekse roots en dat zien we ook terug in de twaalf gebruikte botanicals. Voor het maken van deze gin wordt er namelijk gebruik gemaakt van Nederlandse én Griekse botanicals. Leuk om te weten is dat de Griekse botanicals terug te leiden zijn naar de oma van Vasilios; het zijn kruiden die zij gebruikte voor haar stoofpotjes.

De hoofdbotanical van Andreas Dry Gin is de Griekse bergthee, welke uit de bergen nabij Velestino Magnesia komt. Dit ligt middenin Griekenland vlakbij Volos.
Andere botanicals die gebruikt zijn, zijn jeneverbessen, gember (voor iets meer pit), engelwortel, chilipeper (voor een klein zoetje), kaneel, piment, kruidnagels en vier “geheime” botanicals.

Alle botanicals worden samen gedistilleerd, waarna er gedemineraliseerd water aan toe wordt gevoegd om tot het gewenste alcoholpercentage van 41% te komen.
Er is tijdens het ontwikkelen van het recept geëxperimenteerd met verschillende alcoholpercentages, maar op 41% kwam de gin het mooiste uit. Op 44% zwakte de Griekse bergthee bijvoorbeeld heel erg af.

Het resultaat is een frisse en kruidige gin met een hele onderscheidende smaak.
Op de neus komen de kruidige tonen direct naar voren. Op de achtergrond herken je een vleugje citrus van de jeneverbessen. Het aroma van de Griekse bergthee maakt het een interessante gin die je uitnodigt om te proeven en de gin verder te ontdekken.
Qua smaak ontstaat er een prachtige smaakexplosie; kruidige tonen treden direct naar de voorgrond waarbij de Griekse bergthee (uiteraard) leidend is. De gin is krachtig qua smaak, maar kent een zacht mondgevoel. Hierdoor is de gin ook perfect om puur van te genieten. De afdronk is lang, kruidig en licht floraal. De gin blijft erg lang hangen op aangename wijze.

Het is de perfecte gin voor de gin liefhebber die een nieuwe (Griekse) gin wil proberen en die de voorkeur geeft aan de kruidige, krachtigere gins.

Andreas Dry Gin, perfect serve, gin recept, Alles over gin.Het verhaal dat het label van Andreas Dry Gin uitdraagt

De opa van Vasilios was een stoere man. Daarom wilden Vasilios en Charlotte in de eerste instantie ook een donker label hebben die bij de stoere uitstraling aansluit. Het eerste design bleek echter precies het tegenovergestelde van het huidige label..
Dit was het totaal niet voor ons. Het marketingbureau Everyday had echt goed naar ons geluisterd, maar toen we het eenmaal voor ons zagen, kwamen we erachter dat dit niet bij ons verhaal en de uitstraling past. Het hele creatieve proces kon toen weer opnieuw beginnen en voor ons was de belangrijkste vraag “Wat willen we dan wél uitstralen?”, vertelt Charlotte.

Het antwoord op deze vraag liet niet lang op zich wachten; glamour, chique flessen die liefde, familie en ambacht uitstralen. Vasilios en Charlotte zijn weer op onderzoek uitgegaan en kwamen uit bij een kunstenares die potloodtekeningen met gekke dingen maakt, zoals een vis met benen.
Zij vertellen; “Zelf bleven wij naar die tekeningen kijken en het fascineerde ons; dit wilden wij ook hebben! Met dit idee zijn wij teruggegaan naar Everyday en gaven aan dat wij graag een keteltje, thee en een gier wilden terugzien in het label.
Hierbij staat het keteltje voor de Bottle Distillery; het begint natuurlijk met de distilleerketel en thee (die tevens overal uit de ketel tevoorschijn komt zoals in het begin écht het geval was). Over de gier hebben we wel eerst getwijfeld; het is absoluut geen mooi dier, maar dit representeert wel het dorp van de opa van Vasilios.
Het natuurgebied bij Dadia is het “huis” van drie van de vier gieren die in Europa voorkomen. En daarbij is het de enige broedplaats van de Europese zwarte gier in de Balkan. Opa Andreas is altijd vrijwilliger geweest voor het Nationale Park en bracht daar wekelijks een schaapje naartoe om de gieren te voeden.”.

Het verhaal achter het label, Andreas Dry Gin, Alles over gin.

De perfect serve van Andreas Dry Gin

Optimaal genieten van Andreas Dry Gin, dat kan met dit perfect serve recept. Door de juiste tonic en garnering uit te kiezen, komt de gin volledig tot haar recht.
Voor de gin liefhebbers die hun gin graag puur willen drinken; ook puur is Andreas Dry Gin een aanrader!

Wat hebben we nodig:

Wat gaan we doen:
Gebruik bij voorkeur een ballonglas en vul deze met grote ijsblokjes. Pak het glas bij het steeltje en wals het ijs voorzichtig door het glas (ook wel frapperen genoemd) zodat deze ijskoud wordt.
Tip: om het frapperen makkelijker te maken kun je ook een lepel gebruiken waarmee je het ijs rustig rond roert in het glas.

Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je 50 ml Andreas Dry Gin toe. Met behulp van een cocktaillepel schenk je daarna de tonic in. De reden dat er een cocktaillepel wordt gebruikt is dat deze schenkwijze ervoor zorgt dat het koolzuur in de tonic optimaal behouden blijft.

Knijp vervolgens de sinaasappel zeste uit boven het glas zodat de oliën verspreid worden. Ga met de zeste ook nog even langs de rand van het glas en voeg het dan toe aan de gin-tonic. Roer het geheel enkele seconden zodat de smaken goed vermengd worden.

Perfect serve van Andreas Dry Gin, gin-tonic maken, Alles over gin.Clover Club, een heerlijke gin cocktail gemaakt met Andreas Dry Gin

Andreas Dry Gin is een hele veelzijdige gin; je drinkt de gin puur, in een gin-tonic óf in een cocktail. Een cocktail die zich hier perfect voor leent is de Clover Club!
Deze cocktail dateert terug rond het jaar 1800 en is een klassieke gin cocktail met de smaak van verse frambozen.

Wat hebben we nodig:

  • 50 ml Andreas Dry Gin
  • 20 ml verse citroensap
  • 20 ml frambozensiroop
  • 20 ml Vermouth
  • 15 ml eiwit
  • IJsblokjes

Wat gaan we doen:
Voeg alle ingredienten toe aan een cocktailshaker en shake het een paar seconden zodat alle ingredienten goed gemixt worden.
Voeg vervolgens ijsblokjes toe en shake het geheel nog een keer zodat het drankje gekoeld wordt.
Schenk het drankje middels een zeefje (fine strain) in een mooi cocktailglas en garneer het met verse frambozen.

Andreas Dry Gin, Clover Club, Gin cocktail recept, Alles over gin.

Ps. Alle foto’s komen van Andreas Dry Gin.

1.445
Laat een bericht achter