Recept, Noorse zalm met Bivrost Arctic Gin, Alles over gin.

Alles over food pairing – Noorse zalm gemarineerd met Bivrost Arctic Gin

Steeds vaker krijgen wij de vraag hoe gin het beste gecombineerd kan worden met mooie gerechten. Voor gin zijn er geen “pairing regels”. De smaken van de gin lopen zo erg uiteen dat gin vrijwel met ieder gerecht of snackje gecombineerd kan worden. Maar er is één speciale combinatie die wij wel moeten delen nadat wij deze mochten proeven; de combinatie van heerlijke verse Noorse zalm met dé gin van de Noordpool; Bivrost Arctic Gin. De ingrediënten in dit recept versterken elkaar en zorgen voor een heerlijk gerecht die je als vis, sushi én gin liefhebber echt geprobeerd wilt hebben (en zeker vaker op tafel gaat toveren)!

Het fijne aan dit recept is dat je het zelf zo uitgebreid kan maken als je wilt; voor grote groepen, maar ook voor de kleinere intiemere verjaardagen. Dit recept is gebaseerd op vijftien tot twintig snackjes.

Het recept bestaat uit verschillende onderdelen; zo moet de vis gemarineerd worden, er moet een miso-mayo saus gemaakt worden en vervolgens voegen we alle ingrediënten samen. Hieronder zetten we per onderdeel wat we nodig hebben en daarna volgt de bereidingswijze.

Note: Dit recept komt van Toon, de brandambassadeur van Nederland voor Bivrost Arctic Gin. Hij heeft zich laten inspireren door het originele recept die op de website van Culy te vinden is. 

Wat hebben we nodig voor het marineren van de zalm:

 • 60 ml Bivrost Arctic gin
 • 200 gram zalm (bij voorkeur dagvers en van de visboer)
 • Vijftien jeneverbessen
 • Twee eetlepels peperkorrels
 • Twee eetlepels korianderzaad
 • 80 gram witte suiker
 • 100 gram Keltisch zeezout

Wat hebben we nodig voor de miso-mayo:

 • Twee eetlepels (Zaanse) mayonaise
 • Eén theelepels miso

Wat hebben we nodig voor het gerecht en de garnering:

 • Tempura crackers mét nori aan één zijde (deze koop je bij de toko of groothandel)
 • Twee radijsjes
 • Vier takjes koriander

Hoe maken we de Noorse zalm met Bivrost Arctic Gin:

De eerste stap is het marineren van de zalm. Voeg de gin, jeneverbessen, peperkorrels, korianderzaad, suiker en het zeezout toe in een bak en meng het geheel door elkaar heen zodat alle ingrediënten goed met elkaar vermengd worden. Leg vervolgens de zalm in de bak en zorg ervoor dat de zalm van alle kanten goed bedekt wordt door het mengsel. Denk hierbij ook aan de zijkanten. Dek de zalm af en laat het voor 24 uur marineren in de koelkast. Wij raden 24 uur aan omdat op deze wijze de gin goed in de zalm trekt en voor een prachtige smaakbeleving zorgt. Indien je minder tijd hebt, kun je ook voor 12 uur gaan, maar houd er rekening mee dat de smaak van de gin dan wel iets minder duidelijk naar voren komt.

De tweede stap is het maken van de miso-mayo. Voeg de mayonaise en de miso samen en roer het geheel net zolang tot er een mooie egale mix ontstaat.

De derde stap is de voorbereiding treffen om het gerecht te maken. Snijd de radijsjes in dunne plakjes en pluk de korianderblaadjes van de steeltjes af. De steeltjes kunnen weggegooid worden, we gebruiken alleen de blaadjes. Leg nu de tempura nori crackers klaar en snijd de zalm ter grootte van deze crackers.

De laatste stap is het leukste, want nu komt alles samen!
Spoel eerst de zalm af zodat er geen jeneverbessen, peperkorrels, korianderzaad, suiker of zeezout op blijft zitten en snijd deze dan in plakjes. Leg een plakje zalm op de cracker, voorzie deze van drie “toefjes” miso-mayo en garneer met een plakje radijs en een korianderblaadje. Tip: het maken van de miso-mayo “toefjes” wordt makkelijker door het gebruiken van een plastic zakje. Hier kan je namelijk een handig spuitzakje mee maken.

145
Laat een bericht achter