Gin story, Nobels Pink Gin uitgelicht, Nobels Drinks, Ameland, Alles over gin.

Alles over Nobels Pink Gin – Dé pink gin van Ameland waar je echt kennis mee wilt maken

Nobels Pink Gin is dé gin van Ameland. De mooie smaken van het eiland zijn vastgelegd in deze opvallende en vrolijke fles.
In 2020 werd Nobels Pink Gin gelanceerd en in eerste instantie alleen via de eigen kanalen en horeca verspreid. Sinds 2021 is zij ook bezig om landelijk de harten van gin liefhebbers te veroveren. En met succes!
Van meerdere gin liefhebbers hebben wij al te horen gekregen dat deze gin standaard in de collectie zit en ook blijft zitten. De reacties waren zó lovend, dat onze nieuwsgierigheid gewekt werd.
Na het proeven van Nobels Pink Gin zijn wij net als deze gin liefhebbers fan van deze prachtige Nederlandse gin. Daarom zijn we ook super enthousiast dat we het verhaal achter deze gin mogen delen en jou kennis kunnen laten maken met de Amelander Nobels Pink Gin!

Nobels Drinks, een bedrijf met een prachtige en rijke geschiedenis

Om het verhaal achter Nobels Drinks te kunnen vertellen, moeten we teruggaan naar de hele strenge winter van 1902. Er was op dat moment geen bevoorrading mogelijk op Ameland en dat zette Willem Barend sr. aan het brouwen. Achter de bar van Café Nobel begon hij zijn likeur Nobeltje te brouwen en te schenken.
Een officiële vergunning om Nobeltje te bottelen was er niet en daarom werden de flessen onder de toonbank verkocht. Eerst door Willem Barend sr., later door zijn zoon Barend Willem sr. die het stokje van zijn vader overnam in 1927.
Eenenveertig jaar later draagt Barend Willem sr. het geheime recept over aan zijn zoon Willem Barend Nobel.

Hoewel het jarenlang goed is gegaan, brak in 1982 het moment aan dat de politie Café Nobel binnenviel. Alle flessen Nobeltje werden in beslag genomen.
Barend Willem vertelt; “Op een avond haalde een studente van de politieschool flink door. De volgende dag was ze nog steeds dronken waardoor zij te laat op school kwam. Hier moest ze natuurlijk met een verklaring komen en vertelde over het café en het “bijzonder lekkere likeurtje Nobeltje”. Nog diezelfde avond valt de politie het café binnen en nemen alle flessen in beslag. Gelukkig vinden zij de de drank in de tienliter kruiken achter het café niet. De handel gaat dan ook gewoon door. Diezelfde avond werd er nog wel een proces-verbaal opgemaakt en mijn grootvader moest enkele weken later voorkomen in de rechtbank in Leeuwarden”.

De Officier van Justitie heeft gelukkig wel begrip voor de traditie en gezien de grootvader gewoon de accijns betaalde, werd er niets onwettelijks gedaan.
Toch dwong de Officier van Justitie wel af dat de productie gelegaliseerd zou worden. Een straf zou uitblijven als hij de allereerste legale fles van Nobeltje zou krijgen. En dat is uiteraard gebeurd!

Er werd een distilleerderij gezocht die Nobeltje op legale wijze kon gaan produceren. Deze partner werd gevonden in Herman Jansen uit Schiedam. Tot op de dag van vandaag worden hier nog steeds de dranken van Nobeltje geproduceerd. Bijkomende voordelen van deze samenwerking is dat er ruimte is voor groei en er kunnen grotere volumes geproduceerd worden.

Het is 1991 als Willem Barend het recept aan de huidige eigenaar overdraagt; zijn zoon Barend Willem Nobel.
Daarna volgde een reeks van mooie ontwikkelingen. Zo werd Nobeltje in 2015 in een nieuw jasje gestoken, gevolgd door een volledige rebranding in 2020. En dat was niet het enige in 2020; Nobels Pink Gin en Nobels Jenever werden in datzelfde jaar gelanceerd. Nobels Crum (rum) werd in 2022 gelanceerd en inmiddels is een nieuwe drank in ontwikkeling.

Nobels Pink Gin uitgelicht, Nobels Gin, Ameland, Alles over gin

Het ontstaan van Nobels Pink Gin

Op Ameland vind je heel veel horecagelegenheden, waaronder toffe beachclubs. Het eiland leeft van het toerisme en dit biedt Nobels Drinks de perfecte mogelijkheid om het drankenassortiment uit te breiden.

Omdat de gin-tonics ook steeds meer aan populariteit winnen op het eiland, was het een logische vervolgstap om een eigen gin te gaan ontwikkelen naast de beroemde Nobeltje likeur.

De smaakontwikkeling van Nobels Pink Gin is ontstaan door een mooie samenwerking tussen de eigen horeca, de gasten en de ervaring.
Voorop stond dat het eiland terug moest komen in de gin. Er werd al gauw gekozen voor cranberries; de vrucht van het eiland. Leuk om te weten is dat het verhaal gaat dat er vroeger een schip met cranberries is gezonken en de cranberries zo op het eiland terecht zijn gekomen.

Op de neus begroet Nobels Pink Gin je met zoete fruitige tonen. Qua smaak blijven deze zoete en fruitige tonen terugkomen, met op de achtergrond een subtiel zuurtje van de lokale cranberries. De gin heeft zo’n zachte en volle smaak dat zij perfect puur gedronken kan worden.

Het verhaal achter de fles

Het zou Nobels Pink Gin niet zijn als er niet ook een verhaal verscholen zat achter de fles en het label. Natuurlijk valt als eerste de mooie roze kleur op. Maar daar blijft het niet bij!

Wist je dat Nobeltje likeur eerst gebotteld werd in groene kruidenbitterflessen?  Hier is Nobels Drinks in 2020 van afgestapt. Er werd een nieuwe lijn ontwikkeld en hierin werden uiteraard ook de flessen meegenomen. Er werd gekozen voor een doorzichtige fles; deze zorgt voor een moderne uitstraling en trek de gin naar een hoger niveau. De huidige fles is het resultaat!

Op de fles staat uiteraard de naam van de gin. Maar als we beter kijken zien we dat de fles ook een embossing heeft, welke refereert naar Ameland en het ontstaan van het bedrijf in 1902 (“est. 1902 Ameland”).

De print die je op de fles ziet staan is het Amelander wapen. Deze komt ook weer terug op de bovenkant van de dop.

Perfect serve recept om thuis te genieten van Nobels Pink Gin

Nobels Pink Gin is een groot succes op Ameland. Toch hoef je niet direct af te reizen naar Ameland om te kunnen genieten van deze geweldige gin. Hieronder staat het recept van de perfect serve zodat je ook thuis kunt genieten van deze volle, zoete gin.

Goed om te weten is dat je Nobels Pink Gin ook prima puur kunt drinken door haar zachte smaak.

Wat hebben we nodig:

  • 50 ml Nobels Pink Gin
  • 150 ml Premium Indian Tonic Water
  • Ter garnering een schijfje limoen
  • Grote ijsblokjes
  • Optioneel: twee druppels Angostura bitters

Wat gaan we doen:
Gebruik bij voorkeur een ballonglas en vul deze met grote ijsblokjes. Pak het glas bij het steeltje en wals het ijs voorzichtig door het glas (ook wel frapperen genoemd) zodat deze ijskoud wordt.
Tip: om het frapperen makkelijker te maken kun je ook een lepel gebruiken waarmee je het ijs rustig rond roert in het glas.

Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je 50 ml Nobels Pink Gin toe gevolgd door 150 ml Premium Indian Tonic Water.
Bij het inschenken van een tonic raden we je aan om een cocktaillepel te gebruiken. De reden hiervoor is dat deze schenkwijze ervoor zorgt dat het koolzuur in de tonic optimaal behouden blijft.

Garneer met het schijfje limoen en optioneel met de Angostura bitters. Roer het geheel enkele seconden zodat de smaken goed vermengd worden.

Gin-tonic maken met Nobels Gin, Nobels Pink Gin, Ameland, Alles over gin.

Maak je bezoek aan Ameland compleet; verblijf bij Hotel Nobel

Wil jij in stijl kennismaken met Nobels Pink Gin en alle andere mooie dranken van Nobels Drinks? Dan mag een bezoek aan Nobel Hotel Ameland niet ontbreken. Je kunt ervoor kiezen om een kamer te boeken, een “House” of “Loft” of een heuse kerksuite.

Zoals Barend Nobel zelf zegt; “Hotel Nobel één van de oudste familiebedrijven op Ameland. In 1902 schonk mijn overgrootvader Willem Barend Nobel op deze plek zijn gasten voor het eerst ons beroemde Nobeltje, een Hollandse likeur voor levensgenieters.
Bijna 120 jaar later is Hotel Nobel nog altijd een familiebedrijf en staat de vierde generatie aan het roer. Iedere generatie heeft het bedrijf weer verder gebracht en zo bouwen we voort op onze rijke familiegeschiedenis. Nobel is altijd aan het vernieuwen, maar het familiegevoel blijft altijd. Kortom een warme plek voor levensgenieters!
”.

Hier boek je jouw verblijf.

Verblijven in stijl bij Hotel Nobel, Nobeltje, Nobels Gin, Alles over gin.

Ps. Alle foto’s komen van Nobels Drinks.

1.204
Laat een bericht achter