Haegens Gin Bloemig, Alles over gin.

Alles over Haegens Bloemige Gin – Een nieuwe gin uit Dronten met een zeer verfijnde smaak

Pionieren zit in het bloed van Theo en Laura Hogendoorn, founders van Haegens Distillery. Toen Flevoland nog maar net drooggevallen was, besloot de vader van Theo om naar Flevoland te verhuizen. De opa van de Laura besloot hetzelfde te doen. Beide heren behoren daardoor tot de allereerste boeren van de polder! De vader van Theo als melkveehouder en de opa van Laura als akkerbouwer.
Anno 2023 wordt er nog steeds op de boerderij geproduceerd, maar ditmaal zijn het prachtige vloeibare producten zoals speciaalbiertjes, whisky en drie gins. Een bijzondere ontwikkeling waar wij zeker meer van wilden weten. Daarom nemen we jou in deze gin story mee naar Dronten waar Haegens Gin Bloemig, Haegens Gin Citrus en Haegens Gin Oaked met veel liefde en passie worden gemaakt! 

Kennismaken met Theo Hogendoorn, de founder van Haegens Distillery

Haegens Distillery is in 2022 opgericht door Theo en Laura Hogendoorn. Hoewel Theo nu brouwer en eigenaar is van deze mooie distilleerderij, heeft hij een totaal andere achtergrond.
Theo komt namelijk uit de melkveehouderij. Hiervoor is hij zelfs nog een jaartje docent geweest, nadat hij een eigen adviesbureau startte in “groene stroom en ontwikkeling van natuur’”. Inmiddels komen al deze ervaringen nu perfect samen bij Haegens Distillery.
Als adviseur zijnde kwam Theo vaak bij landgoedeigenaren over de vloer. Op een dag trof hij een landgoedeigenaar die omringd was door boeren. Deze beste man wilde weten wat ze nog meer konden doen samen. Het was Theo die de link legde tussen het telen van brouwgerst en het produceren van bier. Dit was het begin van Brouwerij Artemis!

Vanuit Brouwerij Artemis begon Theo met veel enthousiasme diverse recepten voor speciaalbiertjes te ontwikkelen. Klanten kwamen op den duur ook langs bij de brouwerij voor proeverijen of brouwerijbezoeken. Tijdens deze momenten kwam Theo er al vrij snel achter dat er ook veel vraag was naar andere sterke dranken, vooral whisky bleek erg populair te zijn.
Het zijn veelal de mannen die langskomen voor de speciaalbiertjes of een rondleiding. Zij gaven op den duur aan behoefte te hebben aan whisky, terwijl de vrouwen die met hen meekwamen juist weer een gin-tonic wilden bestellen. Ik besloot onderzoek te doen naar hoe whisky en gin gemaakt kon worden. Echter, kwam ik er juist achter dat het niet meevalt om het concept “moonshinen” te promoten, aan de man te brengen én de drank ook nog eens te verkopen. Daarom liet ik dit idee op dat moment een beetje los. Dit veranderde toen ik na enige tijd niet meer echt de voldoening haalde uit mijn adviesbureau.”, vertelt Theo.

Theo besloot het experimenteren met whisky en gin weer op te pakken. Toen hij tijdens een experiment een keer whiskygist gebruikte in plaats van bakkersgist, ontstond er een prachtige whisky die iedereen enthousiast maakte. Dit was dé call voor Theo!
Hij liet een eigen distilleerketel ontwerpen en richtte zich op het ontwikkelen van een whisky en gin. Ervaring had Theo niet, veel plezier en doorzettingsvermogen echter wel.  “Ik vind het leuk om dingen te maken waar mensen van genieten, dat gebeurt zeker ook bij gin. Met Haegens Distillery kunnen we laten zien waar we voor staan; het leveren van ambachtelijke dranken die vol van smaak zijn!”, zegt Theo.

Inmiddels heeft Haegens Distillery bijna drie gins op haar naam staan; Haegens Gin Bloemig en Haegens Gin Citrus zijn inmiddels gelanceerd, Haegens Gin Oaked is onderweg. Alle gins worden in kleine batches gedistilleerd.

Het team achter Haegens Distillery, Alles over gin.

De ontwikkeling van Haegens Gin Bloemig

Mirthe is de distilleerder van Haegens Distillery. Zij is al jaren een vast gezicht bij Brouwerij Artemis en toen het idee ontstond om Haegens Distillery op te richten, kwam Theo erachter dat Mirthe een grote interesse had in destillaten. In overleg kreeg Mirthe een stokersopleiding aangeboden in België. Zij stak veel tijd en passie in de opleiding met als gevolg dat ze haar hart verloor aan het distilleren.

Het blijft natuurlijk een spannend moment om met een eigen gin te gaan beginnen, want waar begin je?
Mirthe vertelt; “Wij hebben eerst op papier gezet wat voor soort gin wij wilden maken. Daarna hebben we bijpassende botanicals uitgezocht en hiervan de juiste hoeveelheden bepaald. Als laatste kwam het leukste deel; recepten ontwikkelen en testen! We maakten verschillende testbatches, hielden meerdere proefsessies en bepaalden zo hét recept voor onze gin. Toen het definitieve recept bekend was, hebben we dit recept in onze grote ketel gemaakt; dat is toch altijd weer anders dan met onze kleine (test)ketel. De laatste aanpassingen werden gedaan en zo begon ons gin avontuur!”.

Mirthe, distilleerder van Haegens Distillery, Haegens Gin Bloemig, Alles over gin.

Maak kennis met de Haegens Gin range

Zowel Haegens Gin Bloemig als Haegens Gin Citrus zijn krachtige gins die hun mannetje staan. Ondernemerschap, pionieren, voeten in de klei en hard werken is waar Haegens Distillery voor staat en dat proef je ook zeker terug in deze dranken. Hieronder lichten we de Haegens Gin range uit en vertellen we je wat je kunt verwachten van de smaak.

Haegens Gin Bloemig

Haegens Gin Bloemig is de allereerste gin die werd gelanceerd. “Wij willen er echt uitspringen met onze gin en dat kan alleen als we een onderscheidende gin op de markt brengen. Daarom hebben we eerst onze bloemige gin gelanceerd en pas daarna de citrus gin”, legt Theo uit.Haegens Gin Bloemig is van A-Z ontwikkeld door Mirthe. Leuk om te weten is dat Theo en Mirthe zes verschillende recepten hebben gemaakt. Het huidige recept is het allereerste recept die Mirthe had afgestookt. Na het afstoken hebben zij zes weken gewacht tot deze test batch geprobeerd kon worden. Uiteindelijk was iedereen het erover eens dat dit eerste recept de juiste was voor Haegens Gin Bloemig.

Om tot Haegens Gin Bloemig gin te komen worden er acht botanicals gebruikt. Dit zijn jeneverbessen, korianderzaad, kardemom, paradijszaad, vlierbloesem, engelwortel, sinaasappelschil en eucalyptus. Het is de eucalyptus die voor het unieke karakter van de gin zorgt.
Op de neus komt het aroma van de eucalyptus duidelijk naar voren. Dit aroma wordt aangevuld door tonen van kardemom en vlierbloesem. Het is een fascinerende gin; kruidig, fris en een lichte florale toets.
Qua smaak is Haegens Gin Bloemig een florale en frisse gin met een lichte kruidigheid. Het florale karakter heeft de gin te danken aan de vlierbloesem en het paradijszaad. De tonen van deze botanicals worden op mooie wijze gecomplementeerd door de kruidige tonen van groene kardemom. Er ontstaat hierdoor een bijzondere citrusachtige smaak.

Omdat de eucalyptus de hoofdbotanical is in deze gin, is zij dominant aanwezig in de smaak. De eucalyptus zorgt voor een zacht mondgevoel en een zeer lange, frisse afdronk. Door het gebruik van eucalyptus is Haegens Gin Bloemig een hele onderscheidende gin geworden die geliefd wordt door liefhebbers van zowel frisse als krachtige gins.

Het alcoholpercentage van Haegens Gin Bloemig zit op 46%. Theo legt uit waarom; “In al onze recepten zijn we niet zuinig met de hoeveelheid botanicals. Dit heeft ervoor gezorgd dat het alcoholpercentage simpelweg niet lager kan worden dan 46%. Zouden we een lager alcoholpercentage aanhouden, dan is er onvoldoende alcohol om de aanwezige oliën te binden waardoor de gin troebel wordt. Gezien wij van krachtig houden en een heldere gin willen hebben, is dit alcoholpercentage een bewuste keuze geweest”.

Haegens Gin Bloemig kan het beste gedronken worden met een Premium Indian Tonic Water en een takje tijm, rozemarijn of een jeneverbesje ter garnering. Het jeneverbesje zorgt voor meer balans in de gin-tonic brengt én geeft langzamer zijn smaak af. Een takje tijm of rozemarijn kan ervoor zorgen dat de gin-tonic kruidig(er) wordt.
“Veel van onze klanten geven aan deze gin ook puur te drinken, iets wat we alleen maar leuk vinden!”, vertelt Theo enthousiast.

Haegens Gin Bloemig, Haegens Distillery, Alles over gin.

Haegens Gin Citrus

Haegens Gin Citrus is de tweede gin; Haegens Distillery lanceerde deze gin drie maanden na Haegens Gin Bloemig. De citrus gin is toegankelijker en moest ook echt een allemansvriendje worden. Er zijn vooraf verschillende citrusvruchten getest en vele proeverijen met samples volgden tot het huidige recept gevonden was.

Om tot Haegens Gin Citrus te komen wordt er gebruik gemaakt van zeven botanicals; jeneverbessen, korianderzaad, sinaasappel- en citroenschillen, citroenverbena, paradijszaad en engelwortel.
Leuk om te weten is dat de engelwortel als verbinder werkt in gin. Deze botanical zorgt voor een versterking van alle geuren en smaken en geeft zelf een licht aardse smaak mee aan Haegens Gin Citrus.

Op de neus begroet Haegens Gin Citrus je vrijwel direct door de citroenverbena. Samen met de citroenschillen zorgt zij voor een milde, aangename citrusgeur. Gun je Haegens Gin Citrus de tijd “om te luchten”, dan zul je zien dat de gin ruimte krijgt en de geuren duidelijker naar voren komen.
Qua smaak is Haegens Gin Citrus een krachtige citrus gin met duidelijke tonen van citrusschillen en citroenverbena. De gin deelt eerst haar citrusaroma’s met je, waarna een pittige kick volgt. De gin wordt daarna zachter en de lange afdronk wordt ingezet, waarna Haegens Gin Citrus op verwarmende wijze wordt afgerond.

Haegens Gin Citrus drink je het beste met een Mediterranean Tonic Water en een partje grapefruit.

Haegens Gin Citrus, Alles over gin.

Haegens Gin Oaked

Hagens Gin Oaked staat op het puntje van lancering. Op het moment van schrijven is deze gin klaar om afgevuld te worden. Voor de derde Haegens gin is er gekozen om de gin te lageren op Amerikaans eikenhout met een lichte toasting. Hierdoor wordt de aanwezige lignine omgezet in heerlijke warme tonen zoals vanille. Dat maakt Haegens Gin Oaked de perfecte gin voor dit seizoen!

Het verhaal achter de fles

Alle gins zitten in een krachtige, stoere fles die staat voor ambacht en no nonsens. Uiteraard wordt er op het label ook een link gemaakt naar het boerenlandschap én de familietraditie van Theo.
Als je goed kijkt naar het logo, zie je het familiewapen van zijn familie. “Ons familiewapen stond vroeger, en nu trouwens nog steeds, op de kast in de huiskamer. Toen ik op een dag bij mijn vader zat, viel mijn blik hier weer op. Als eerbetoon besloot ik het familiewapen als logo te gebruiken”, vertelt Theo enthousiast.

Haegens Distillery, ontdek deze gins uit de polder, Haegens Gin Bloemig, Haegens Gin Citrus, Alles over gin.

Een eigen proeflokaal

Mocht je toerist in eigen land willen spelen, dan is Dronten zeker leuk om eens te bezoeken. Waarom? Haegens Distillery heeft namelijk een eigen proeflokaal!
Hier maak je kennis met de bieren van Brouwerij Artemis en de gins en whisky van Haegens Distillery. Het proeflokaal is iedere zaterdag geopend van 14:00 – 17:00 uur en die vindt je aan de Reveweg 12A in Dronten.

Proeflokaal bij Haegens Distillery, Alles over gin.

Ps. Alle foto’s komen van Haegens Distillery en zijn met schriftelijke toestemming geplaatst. 

422
Laat een bericht achter