Loopuyt Virgin 0%, nieuwe gin van Loopuyt, Alles over gin.

Alles over Loopuyt Virgin 0% – De introductie van deze nieuwe gin

Net voor de kerstdagen en het nieuwe jaar waarin de goede voornemens weer van start gaan, lanceerde P. Loopuyt & Co. Distillers naast haar bestaande dry gin een nieuwe gin; de Loopuyt Virgin 0%! Hiermee helpen ze niet alleen degene die in 2020 iets minder alcohol meer wil gaan drinken, maar spelen zij ook in op de groeiende vraag naar alcoholvrije dranken. Wij spraken met Master Distiller Jaco van der Leun om alles over de Loopuyt Virgin 0% te weten te komen!

Het verhaal achter P. Loopuyt & Co. Distillers en de Loopuyt Dry Gin

De Loopuyt distilleerderij is opgericht in 1772. Een paar jaar terug is de distilleerderij verder gegaan onder de naam P. Loopuyt & Co. Distillers. De Master Distiller van Loopuyt is Jaco van der Leun. Hij is verantwoordelijk voor de Loopuyt Dry Gin, de bijbehorende tonics Loopuyt Tonic en Loopuyt Gingerbeer en nu uiteraard ook de Loopuyt Virgin 0%.

In de zomer van 2013 is P. Loopuyt & Co. Distillers begonnen met de ontwikkeling van de Loopuyt Dry Gin. Hiervoor werden er een aantal uitgangspunten in acht genomen. Zo moet de gin perfect te mixen zijn met de Loopuyt tonics, heeft de gin een toegankelijke en uitgebalanceerde smaak, kan het prima puur gedronken worden en mogen er alleen natuurlijke ingrediënten gebruikt worden.

Voor het produceren van de Loopuyt Dry Gin zijn twaalf botanicals gebruikt, waaronder een aantal superfoods zoals de incabes, gojibes en moerbeibes. In plaats van zich te focussen op het aroma van één overheersende botanical heeft Jaco voor een combinatiesmaak gekozen. Hij heeft diverse kruiden, zaden, bessen, bloemen en vruchten gecombineerd die gezamenlijk zorgen voor een New Western Gin die perfect in balans is.

De grondstoffen van de Loopuyt Dry Gin komen allen direct uit de natuur. Dit brengt als uitdaging met zich mee dat de smaak en / of geur per jaar kan verschillen gezien de veranderende weersomstandigheden. Daarom worden alle botanicals streng gecontroleerd. Pas als alle smaken en geuren goedgekeurd zijn, kan er begonnen worden met de distillatie. Voor de distillatie worden eerst alle botanicals afzonderlijk gedistilleerd. Daarna worden ze in de juiste verhouding toegevoegd aan de alcohol en het zuivere water. Loopuyt Dry Gin kent hierdoor een constante kwaliteit.

Loopuyt Dry Gin fles, Alles over gin.

Loopuyt Virgin 0%

Een beter moment dan vlak voor de kerstdagen had P. Loopuyt & Co. Distillers niet kunnen kiezen om hun eerste alcoholvrije gin te lanceren. De vraag naar alcoholvrije dranken groeit en met deze nieuwe gin wil de distilleerderij aan de vraag voldoen.

Gebruikte botanicals en productieproces

Leuk om te weten is dat de Loopuyt Virgin 0% wordt gemaakt van dezelfde twaalf botanicals waar ook de Loopuyt Dry Gin van wordt gemaakt. De productieprocessen verschillen echter wel; voor de Loopuyt Virgin 0% worden de nootmuskaat, koriander en kardemom gedistilleerd op waterbasis. Daarnaast zijn er natuurlijke, verfijnde aroma’s ontwikkeld voor de sinaasappel, grapefruit, lavendel, jeneverbessen, incabessen, moerbeibessen, gojibessen en framboos. Om de Loopuyt Virgin 0% compleet te maken en een fijne afdronk te geven, wordt er als laatste nog een tinctuur van kinabast (op waterbasis) toegevoegd.

De smaak

Op de neus begroet de Loopuyt Virgin 0% je direct met de geur van citrusvruchten. Qua smaak worden de citrusvruchten afgewisseld met de hints van frambozen en diverse kruiden. De afdronk is lang en kent hints van kardemom, koriander en nootmuskaat. Het droge karakter wordt veroorzaakt door de tinctuur van kinabast.

Loopuyt Virgin 0%, Alles over gin.

Perfect serve

Ook voor een alcoholvrije gin-tonic mag een perfect serve niet ontbreken. Daarom heeft P. Loopuyt & Co. Distillers de Virgin Serve ontwikkeld!

Wat hebben we nodig:

  • 50 ml Loopuyt Virgin 0%
  • Eén flesje Loopuyt Tonic
  • Eén schijfje sinaasappel
  • Grote ijsblokjes

Wat gaan we doen?
Voor de perfect serve vul je een ballonglas met grote ijsblokjes en roer je deze voor 10-15 seconden rond in het glas. Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je de Loopuyt Virgin 0% toe aan het glas.

Schenk daarna de Loopuyt Tonic in en garneer met het schijfje sinaasappel. Roer het geheel zachtjes vijftien seconden door zodat de smaken goed vermengd worden.

Tip: schenk de tonic in met behulp van een cocktaillepel. Plaats deze lepel op een hoek van zestig graden in je glas en schenk de tonic in. De reden dat er een cocktaillepel wordt gebruikt is dat deze schenkwijze ervoor zorgt dat het koolzuur in de tonic optimaal behouden blijft.

Perfect serve met Loopuyt Virgin 0%, Alles over gin.

Ps. De foto’s komen van P. Loopuyt & Co. Distillers.

4.124
Laat een bericht achter