Rynbende Vintage Genever, het verhaal achter de fles, Alles over gin.

Alles over Rynbende Vintage Genever – Een nieuwe jenever, maar met een eeuwenoude geschiedenis

Nederland is een nieuwe parel rijker; Rynbende Vintage Genever! Een prachtige Nederlandse drank met een geweldige geschiedenis. Deze drank verdient het om (weer) een plekje in de sterke drankenwereld te krijgen. Rynbende Vintage Genever is perfect voor gin liefhebbers, want alles begon natuurlijk ooit met jenever. Maar deze drank wordt ook echt gewaardeerd door whiskyliefhebbers en liefhebbers van het Bourgondische leven. Rynbende Vintage Genever is zo veelzijdig en heerlijk toegankelijk; puur én in de mix. Wij voelen ons vereerd dat mede-oprichter Sjaak Pappe het persoonlijke verhaal achter Rynbende Vintage Genever met ons wilde delen en dat wij deze weer middels een gin story met jou kunnen delen. Lees je gauw mee? We beloven je dat dit “er eentje voor in de boeken is”!

Een rijke historie; van piraterij naar een eigen distilleerderij en diverse overnames

Op 28 maart 1777 werd Simon Rijnbende geboren in Schiedam. Terwijl zijn moeder, Antje Wuyster, een eigen distilleerderij runde in Schiedam, voer zijn vader Jan (die koopvaardij-kapitein was en later het bevel kreeg over het marine fregat de Oranje-Zaal) de hele wereld over. Simon maakte geweldige zeereizen met zijn vader en vocht zelfs meerdere keren tegen piraten en kapers.

Toen de moutwijnindustrie in 1793 echt begon op te leven, trad Simon in de voetsporen van zijn moeder. Hij besloot zich toe te leggen op het distilleren en richtte “Distilleerderij Rijnbende est. 1793” op. Daar bleef het echter niet bij..
Ambitieus als Simon was nam hij diverse branderijen en moutwijnfabrieken in Schiedam over. Toen zijn zonen ook toetraden, werd de distilleerderij met trots omgedoopt tot “Simon Rijnbende & Zonen”.

Helaas ging het aan het einde van de negentiende eeuw iets minder met de moutwijnproductie. Er was namelijk een goedkopere melasse alcohol op de markt gekomen en veel distilleerders gaven door de lagere kosten hier de voorkeur aan. In 1898 werd de distilleerderij overgenomen door de Schiedamse brander P. Loopuyt. Tweeëntwintig jaar later werd de distilleerderij weer overgenomen, ditmaal door de Koninklijke Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek.
Uiteindelijk was het Bols die het merk in 1986 in handen kreeg. Die lanceerde nog enkele Rynbende dranken, maar stopte hier uiteindelijk ook mee. In 1998 nam Mitra het merk over, maar ook die hield het een paar jaar later ook voor gezien..

De geschiedenis achter Rynbende Vintage Genever, Alles over gin.

Overleven tijdens de Tweede Wereldoorlog

In 1911 trad Job Kramer Freher, de opa van Sjaak, in dienst van Rynbende. Bijna zijn hele leven is Job werkzaam geweest bij Distilleerderij Rynbende. Hij begon hier als “manusje van alles” en werd later meesterknecht, jeneverstoker en uiteindelijk in 1940 bedrijfsleider. Zijn laatste functie behield hij tot hij met pensioen ging.

Voor de Tweede Wereldoorlog had Job het idee om een eigen distilleerderij te beginnen met zijn achterneef Louis Meulstee. Louis was de likeurstoker van het bedrijf, waar hij naast jenevers en likeuren ook vieux en gin produceerde.
Maar toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, durfde Job de stap niet meer te nemen. Hij voelde zich te verantwoordelijk voor de huidige fabriek en zijn familie. Dat hij erin slaagde om voor beiden te zorgen, had hij te danken aan onder andere zijn nuchtere, praktische instelling van “just do it”. Maar ook aan de ruilhandel die hij had met de boeren; met hen ruilde hij jenever tegen voedsel.

Na de Tweede Wereldoorlog stond alles in het teken van de fabriek weer opbouwen en zijn eigen gezin in leven houden. Het opzetten van een eigen distilleerderij was definitief van de baan. Samen met zijn achterneef bleef hij bij Distilleerderij Rynbende. Leuk om te weten is dat hij de receptenboekjes die hij wilde gebruiken voor zijn eigen distilleerderij, in oude sigarenkistjes verstopte..

Simon Rijnbende, Rijnbende spirits, Rynbende Vintage Genever geschiedenis, Alles over gin.

Hoe Sjaak en Erik Rynbende nieuw leven blazen

Sjaak werd door zijn opa als peuter vaak meegenomen naar de distilleerderij. Op achtjarige leeftijd was hij, net als zijn opa in 1911, zelfs al een manusje van alles; van opruimen tot doppen op de flessen doen en etiketten plakken. Sjaak werkte overal even enthousiast aan mee. Pas toen zijn opa in 1963 met pensioen ging, kwam Sjaak er bijna nooit meer.
Sjaak vertelt verder; “Mijn opa is één van de laatste succesvolle bedrijfsleiders geweest al sik da zo onbescheiden mag zeggen. Op een dag besloot hij weer een kijkje te gaan nemen en ik mocht mee. Mijn opa was namelijk erg benieuwd hoe het met de seizoensgebonden bessenoogst en -jenever ging nu hij er niet meer werkzaam was. Al vrij snel zag hij dat dit niet veel goeds met zich meebracht.. In het magazijn ontdekte mijn opa al gauw dat er overal bezinksel in de gebottelde flessen te zien was en dat kon echt niet. Hij ging naar zijn opvolger toe om te vertellen dat er iets niet klopte. Uiteindelijk is alles gecontroleerd en kon het allemaal weggegooid worden. Vanaf dat moment wist mijn opa dat het niet meer goed zou komen..”.

In de jaren ’70 is Sjaak zijn opa overleden. De moeder van Sjaak vond tijdens het opruimen het oude sigarenkistje met de receptenboekjes. Deze gaf zij aan Sjaak; “Ik vond dit erg leuk en kreeg het idee om er iets mee te gaan doen. Wat dit zou zijn, wist ik op dat moment niet precies. Ik heb namelijk zelf geen geduld om jenever te maken. Ik sprak er met andere mensen over en (inmiddels alweer twaalf jaar geleden) trof ik een kennis met een drankenhandel. Hij vond het verhaal achter Rynbende geweldig en raadde aan om de recepten om te gaan zetten in producten. Als hij meer tijd had gehad, had hij hier wel mee willen helpen. Hoewel er dus geen samenwerking plaatsvond, was er wel een vuurtje ontstoken bij mij”.

Sjaak vond een kleine distilleerderij in het midden van Nederland. Helaas bleek één van de eigenaren te ziek te zijn, dus hiermee was een samenwerking niet echt handig. Een andere distilleerderij volgde, maar ook dit bleek niet de match made in heaven te zijn.
Toch liet Sjaak zijn idee niet los; kort daarna diende goede vriend Erik Post zich aan. Hij hoorde het verhaal en wilde graag meedoen aan het opnieuw lanceren van Rynbende Spirits. “We zijn goede vrienden en dat maakte het best wel link. Toch besloten we het avontuur samen aan te gaan en met succes!”, aldus een enthousiaste Sjaak.

Distilleerderij Herman Jansen, de perfecte partner

Het mocht even duren, maar gelukkig werd er op advies van het Nationale Jenevermuseum een perfecte partner gevonden in Distilleerderij Herman Jansen uit Schiedam, de plaats waar zowel opa Job als Sjaak geboren en getogen zijn.

Sjaak en Erik wilden graag het erfgoed van Rynbende in de drank en het merk houden, maar de vraag was wel of mensen die smaak in de huidige tijd nog steeds zouden waarderen. Samen met Master Distiller Ad van der Lee zijn er meer dan vijftig samples gemaakt, met Rynbende Vintage Genever als prachtig eindresultaat.

Zoals Sjaak en Erik zelf zeggen; “Deze oude jenever is een ode aan de gloriedagen van de distilleerderij en herkenbare smaaksignatuur die het merk indertijd onderscheidde van haar concurrentie. Leuk om te weten is dat we Rynbende Vintage Genever “The Mayor of Exploration” noemen, als eerbetoon aan de jaren dat Simon Rijnbende op zee voer”.

Founders Sjaak Pappe en Erik Post, Rynbende Vintage Genever, Alles over gin.

Rynbende Vintage Genever, óók voor whisky liefhebbers

Om tot Rynbende Vintage Genever te komen wordt er onder andere gebruik gemaakt van een rokerige malt whisky, een vijfentwintig jaar oude op Europees eikenhouten vaten gelagerde wodka en een drie jaar oude op Amerikaans eikenhouten vaten gelagerde moutwijn. Deze laatste stijgt boven de standaard kwaliteitseisen van moutwijn uit.
Aan deze mix worden nog acht originele Rynbende botanicals toegevoegd. Dit zijn pepermuntblad, angelicazaad, kaneel, kruidnagel, hyssop, engelwortel, kardemom en foelie.

Op de neus komt een rijke geur je tegemoet. Frisse tonen van jeneverbessen worden aangevuld met de warme aroma’s van kaneel, turf en foelie. Op de achtergrond zijn florale tonen subtiel aanwezig.

Qua smaak ontstaat er een heuse smaakexplosie. Warme houttonen spelen de hoofdrol en worden in perfecte harmonie aangevuld met aroma’s van munt, kruidnagel en citroen. Een licht zoetje laat zich even kort zien, waarna de lange en intense afdronk wordt ingezet. Rynbende Vintage Genever zorgt voor een vol mondgevoel.

Wij zijn erg trots op het eindresultaat. Het is een geweldig eerbetoon geworden aan Simon Rijnbende en mijn opa. Hout, rook en zeewier nemen je mee naar het vuur op het strand en een frisse zeebries op het dek van het schip waarmee Simon de wijde wereld introk”, aldus Sjaak.

Het uitdagende verhaal achter de naam

Twaalf jaar geleden startte Sjaak met zijn avontuur. Eén van de belangrijkste onderdelen was de naam en juist om deze te krijgen, moest Sjaak nogal wat uitdagingen overwinnen..

Hij vertelt; “Ik ontdekte dat de naam in bezit was van de firma Dirk Zwager, maar deze was op dat moment net failliet gegaan. Ik dacht dat dit een goed moment was om de naam over te nemen, maar de curator wilde niet verkopen. Die gaf de voorkeur aan een koper voor het totale bedrijf.
Op een dag was ik aan het praten met directeur Dick Jansen (van Distilleerderij Herman Jansen) en die vertelde dat de merknaam nu in het bezig van Avandis was; een joint venture van Bols, De Kuyper en Herman Jansen voor grote volumeproducties. Hij gaf mij de contactgegevens van de juiste persoon en ik maakte een afspraak. Helaas verliep dit gesprek ook zonder succes en kreeg ik hetzelfde antwoord; ‘Wij willen niet verkopen’. Inmiddels was Dick met pensioen gegaan en had zijn zoon Diederik hem opgevolgd. Diederik bood aan om te gaan bemiddelen. Uiteindelijk ‘mocht’ ik het merk kopen en was het driekwart jaar later eindelijk van ons”.

Voor het visual design concept achter Rynbende Spirits en Rynbende Vintage Genever klopte Sjaak aan bij het marketingbureau Alterego aan. Alterego is gespecialiseerd in food & beverage marketing en zij zouden de visual branding op zich nemen. Als eis had Sjaak dat er een moderne en tegelijkertijd ook oude uitstraling zou komen.
Simon was een avonturier, hij vocht tegen piraten voordat hij een distilleerderij startte en hield van de zee. Bovendien was hij naast zijn ondernemerschap zijn hele leven nauw betrokken bij het bestuur van Schiedam en de provincie Zuid-Holland. Al deze facetten komen nu terug in de fles in een stijl die overeenkomst met steampunk, een subgenre van fantasy.. Als kers op de taart vond Sjaak ook nog een prachtig portret van Simon dat met trots de show steelt op het label!

Rynbende Vintage Genever, met koker, Alles over gin.

De zeven thema’s van Rynbende Vintage Genever

Wat Rynbende Vintage Genever onderscheidend maakt is dat deze spirit is ontwikkeld op basis van zeven thema’s. De hoofdthema’s zijn leiderschap, het karakter van de zee en duurzaamheid. De ondersteunende thema’s zijn kunst & design, intercultureel, tijd voor jezelf en foodpairing.

#1 Leiderschap

Simon Rijnbende was een echte leider in zowel zijn bedrijf als het openbaar bestuur en hij was zijn tijd ver vooruit. Zo werkte hij al samen met kunstenaars voor zijn flessen en had hij een maandblad genaamd “Rynbende’s Blijmoedig Tijdschrift”, waarin schrijvers en dichters van naam publiceerden.
Dingen die nu heel gewoon zijn, maar vroeger zeer uniek waren. Het gaat om de visie op de toekomst, snel en adequaat kunnen reageren en anticiperen op veranderingen, een sociale leider zijn, leren van de natuur en onderscheidend van anderen zijn. En het gaat ook over leiderschap over jezelf; heb je jouw echte talenten al ontdekt, ontwikkeld en ontketend?

#2 Zeekarakter
Oftewel “Spirits of the Seven Seas”. Het zeekarakter heeft Rynbende Vintage Genever te danken aan de zeereizen van Simon Rynbende en de nautische geschiedenis van Nederland en vooral van Schiedam. Hier heeft de smaak van Rynbende Vintage Genever mede haar zilte en turfachtige karakter aan de danken. Het zeekarakter komt ook terug in de koker waarin de fles geleverd wordt; in de binnenkoker wordt namelijk een onderwaterplaatje getoond.

#3 Duurzaamheid
Hiermee bedoelen we oplossingen voor menselijke vraagstukken die geïnspireerd zijn op hoe de natuur dezelfde vraagstukken oplost. Een duurzame wereld bestaat namelijk allang; in onze optiek is dit de natuur. En hier hebben wij de sterke dranken natuurlijk ook aan te danken. Door natuurlijke producten te gebruiken en het natuurlijke fermentatieproces in te zetten, ontstaan er de bijvoorbeeld mooiste spirits”, verteld Sjaak.
Daarbij willen Sjaak en Erik ook verder werken met de principes van de natuur. Zoals zij zelf zeggen; “Eén van de ‘life principles’ van de natuur is ‘wees lokaal afgestemd’. In ons geval betekent dit werken met lokale partners en met Nederlandse, Schiedamse bedrijven. Hier gaan wij ons zeker de komende jaren op toeleggen”.

#4 Kunst & Design
Hier gaat het om het samenwerken met kunstenaars in de breedste zin van het woord. Zowel in visual als in product design, events, het opzetten van een Rynbende Community als bij het op te richten online tijdschrijft “Blijmoedig”. Rynbende wil mensen inspirerende belevenissen aanbieden waar het draait om genieten en kunst inspireert.

#5 Intercultureel
Sjaak vertelt; “Rynbende wil mensen uit verschillende culturen en culturele niveaus met elkaar verbinden. Niet alleen omdat verscheidenheid tot veelkleurigheid en eenheid kan leiden, maar ook omdat diversiteit een merk sterker maakt.  In evenementen betekent dit dat we mensen uit verschillende culturen en culturele niveaus met elkaar in contact willen brengen om samen te genieten en te ontdekken de overeenkomsten groter zijn dan de verschillen”.

#6 Tijd
De tijd die we hebben geleefd, de tijd waarin we leven en de toekomst. “We staan op de schouders van onze voorouders waar we veel van kunnen leren en trots op moeten zijn. Besteed je voldoende tijd aan jezelf en anderen die je dierbaar zijn? Neem je de tijd om aan je toekomst te denken?”, vult Sjaak aan.

#7 Foodpairing
Rynbende Vintage Genever drink je niet alleen puur. Sterker nog, deze spirit biedt heel veel combineermogelijkheden. “Hoogkwalitatieve, biologische gerechten in perfecte harmonie met de rijke smaak van onze drank. Daartoe gaan we ook in samenwerking met chefs “Rynbende diners” organiseren”, aldus een enthousiaste Sjaak.

Hoe drink je Rynbende Vintage Genever?

Rynbende Vintage Genever is een heel veelzijdige spirit. Je geniet ervan in zijn meest pure vorm met of zonder ijs, in de mix, als aperitief of juist als digestief. Persoonlijk raden wij het aan om deze jenever eerst puur te drinken; zo ontdek je de diepe smaken van deze prachtige drank. Leuk om te weten is dat de smaak dicht tegen die van whisky aanzit, dus whiskyliefhebbers gaan er zeker van genieten als zij het puur geserveerd krijgen.

Rynbende Vintage Genever wordt in de mix iets toegankelijker gemaakt. Zeker als je de frisse smaken van gin bent gewend, is het fijn om van dit drankje te gaan genieten in cocktailvorm. En laten we daar nu een perfect recept voor hebben; Stormy at Sea. Een kruidige cocktail die is afgeleid van de Dark ’n Stormy.

Wat hebben we nodig:

  • 50 ml Rynbende Vintage Genever
  • 150 ml Ginger Beer
  • Sap van een halve limoen
  • Ter garnering een partje limoen
  • Grote ijsblokjes

Wat gaan we doen:
Gebruik bij voorkeur een tumbler glas en vul deze met ijsblokjes. Voeg vervolgens de vers geperste limoensap toe, gevolgd door Ginger Beer. Roer deze mix kort zodat de smaken goed vermengd worden. Schenk daarna Rynbende Vintage Genever in. Door deze als laatste toe te voegen, ontstaat er bovenop een mooi laagje. Garneer het drankje met het partje limoen om je Stormy at Sea compleet te maken.

Nieuwe Nederlandse jenever, Rynbende Vintage Genever, Alles over gin.

Ps. Alle foto’s komen van Sjaak / Rynbende Vintage Genever en zijn met schriftelijke toestemming geplaatst.

656
Laat een bericht achter