Munakra Gin, exclusief bij Alles over gin.

Alles over Munakra – De meest mysterieuze gins & rum based spirits uit Oostenrijk in prachtige flessen

Ons gin hart klopt nog steeds sneller bij het zien of proeven van een mooie, unieke gin. Munakra is ook zo’n gin merk waar we echt heel erg enthousiast over zijn en niet over uitgepraat raken. Deze range bestaat uit maar liefst vier mooie spirits!
Sinds 2021 is Munakra verkrijgbaar in Oostenrijk, waar zij wordt geproduceerd door Sarah en René, founders van de Munakra Distillery. Sarah en René willen alles anders doen en dat zie je aan de flesvormen, de labels, de uitstraling, de manier van produceren én de smaken. Het is oprecht een prachtige range van gin en rum based spirits die zowel de gin als de rum liefhebbers enorm zullen aanspreken. Met gepaste trots stellen wij jou in deze gin story voor aan dit geweldige merk die wij exclusief naar Nederland hebben gehaald!

Gin distilleren gaat niet zonder slag of stoot

Munakra Distillery is opgericht door Sarah en René Grüner. Dit power couple had nooit gedacht om een eigen distilleerderij te hebben, maar door de COVID periode veranderde dit. Rene vertelt; “Wij houden van gin, drinken dit ook regelmatig en proberen altijd nieuwe merken uit. Gekscherend zeiden we op een dag tegen elkaar dat we misschien wel een eigen gin konden gaan maken. Gewoon een gin voor onszelf”.

Dat de appel niet ver van de boom valt, blijkt als René vertelt dat de ouders van Sarah een eigen winery hebben in Wenen. In Oostenrijk is het echt een trend om eigen dingen te hebben. “De ouders van Sarah hebben een eigen restaurant waar zij hun eigen wijnen schenken. De wijnen worden ook niet elders geschonken. Dit geldt voor veel meer wijnboeren en restauranthouders; zij willen typisch lokale producten kunnen bieden aan hun gasten. Uiteraard zodat zij natuurlijk ook altijd weer terugkomen na een goede ervaring. Het is een trend maar ook wel een beetje traditie hier”, legt René uit.

Naast het maken van wijn, heeft de moeder van Sarah zich ook toegelegd op het maken van Schnapps. De vruchten die ze hiervoor gebruikt variëren. Het ligt er maar net aan waar een overvloed aan is. De ene keer zijn dit appels, de andere keer zijn het juist weer de peren. Per jaar maakt de moeder van Sarah circa vijftig liter, die ze ook weer verkoopt in haar winery. Het distilleren doet ze “maar” twee tot drie weken per jaar. De rest van het jaar is de distilleerketel vrij. En precies dit motiveerde Sarah en René alleen nog maar meer om een eigen gin te gaan maken!

René leerde van zijn schoonmoeder hoe de distilleerketel werkt en hoe hij deze het beste kan inzetten voor het maken van gin. Al op de eerste dag stond macereren op het programma. Van alle botanicals werd 50% gemacereerd en 50% in een botanicalmandje gehangen in de ketel. De ketel moest nog met hout gestookt worden. “Het was verschrikkelijk om zo te moeten werken! De eerste paar maanden hebben we geprobeerd door te zetten, maar dit was niet te doen. Om de twee minuten moesten we nieuwe houtblokken toevoegen, waardoor ik geen tijd meer had voor andere dingen. Ik móest blijven zitten en continu hout halen”, zegt René.

Gelukkig bleef hij doorzetten en werd begin 2021 de eerste batch gelanceerd!

Nieuw en exclusief in Nederland, Munakra Mystic Garden Dry Gin, Munakra Night Blossoms Dry Gin, Maunakra Botanical White, Munakra Botanical Cask Aged, Alles over gin.

De smaakbepaling van de eerste gin

René heeft een achtergrond in “Ondernemerschap”. Tijdens zijn opleiding aan de universiteit deed hij een project genaamd “How to start a business”. Dit was voor hem het moment om dieper in te gaan op de smaak van hun gin.
In diverse Facebook groepen hield hij onder het mom van “student en studieproject” enquêtes om te kijken welke smaak favoriet is en om feedback te krijgen op het uiterlijk en de smaak. Uiteindelijk hebben de mensen die de enquêtes hebben ingevuld, de smaak van Munakra Mystic Garden Dry Gin bepaald. René vult aan; “Uit de enquêtes kwam dat men de voorkeur geeft aan citrus en florale gins. Daarom hebben wij de focus ook op floraal gelegd. Natuurlijk ook omdat wij dit zelf ook erg lekker vinden!”.

Ontdek de Munakra Gins – Mystic Garden Dry Gin en Night Blossoms Dry Gin

In 2021 werd de eerste gin gelanceerd; Munakra Mystic Garden Dry Gin. Om tot deze gin te komen, wordt er gebruik gemaakt van jeneverbessen, hibiscus, vlierbloesem, rode druiven, citroenschillen, roze grapefruits en rozenbottels en nog negen andere botanicals die René en Sarah geheim houden.

Voor het eerste jaar van Munakra Mystic Garden Dry Gin werd er ook gebruik gemaakt van kittelbloemen. Deze bloemen geven een prachtige blauwe kleur aan de gin die direct refereert naar de blauwe slang. Perfecte botanical dus!

Helaas heeft de Europese Unie besloten dat deze bloem niet meer gebruikt mag worden en daarom moesten René en Sarah stoppen met het gebruiken ervan. Omdat de gin toch een kleurtje hoort te hebben en Sarah en René geen kleurstoffen wilde gebruiken, wordt er nu gebruik gemaakt van een “cold distillation” proces waardoor bepaalde botanicals (zoals de hibiscus) toch nog kunnen zorgen voor een mooie roze kleur. Het alcoholpercentage van deze gin zit op 42%.

Op de neus komen florale tonen je begroeten. Op de achtergrond is een subtiel zoetje te herkennen.
Qua smaak vind er een geweldige smaakexplosie plaats. Citrus en florale tonen wisselen elkaar af en zorgen voor een uitgebalanceerde smaak. De gin laat duidelijk haar florale karakter zien. In de lange afdronk zijn het juist de citrustonen weer die zich een laten zien en wordt de gin afgerond met een mooi zoetje.
Manukra Mystic Garden Dry Gin is de perfecte gin voor de gin liefhebber die van roze en / of fris zoete en florale(re) gins houdt én natuurlijk voor de gin liefhebber die op zoek is naar nieuwe (exclusieve) gins en gin flessen met een unieke uitstraling.

Leuk om te weten is dat Munakra Mystic Garden Dry Gin in 2022 goud heeft gewonnen bij de World Gin Awards.

Deze gin drink je het beste in een gin-tonic gemaakt van 50 ml Munakra Mystic Garden Dry Gin, 150 ml Premium Indian Tonic Water en een citroenzeste ter garnering.

Munakra Mystic Garden Dry Gin, gin story, Alles over gin.

Munakra Night Blossoms Dry Gin

Omdat niet iedereen van florale gins houdt, besloten Sarah en René nóg een smaakprofiel toe te voegen voor nieuwe (potentiële) klanten.

Omdat ook bij deze gin mystiek en mysterie centraal staan, spelen nachtbloemen in deze gin de hoofdrol. Het bijzondere aan deze bloemen is dat zij in de nacht geen kleuren hebben om de insecten aan te kunnen trekken. Zij lokken insecten juist met hun intense geuren; geuren die perfect zijn voor deze nieuwe gin!

Voor de productie van Munakra Night Blossoms Dry Gin wordt er gebruik gemaakt van jeneverbessen, de vier (geheime) nachtbloemen, groene appels, basilicum, kamille, appelbessen, teunisbloemen en nog zestien geheime botanicals. Het alcoholpercentage van deze gin zit ook op 42%.

Op de neus is Munakra Night Blossoms Dry Gin licht floraal. Een zachte bloemengeur is waarmee de gin je begroet.
Qua smaak verdwijnt het florale karakter naar de achtergrond en komen krachtige en kruidige botanicals tevoorschijn. Hoewel de gin in haar pure vorm erg krachtig is, wordt de gin in de mix met tonic juist erg soepel. Het zijn de citrustonen en aroma’s van appel die de gin perfect weten af te ronden en zorgen voor een aangename afdronk.
Munakra Night Blossoms Dry Gin is de perfecte gin voor de ginliefhebber die de voorkeur geeft aan florale maar toch krachtige en lichtkruidige gins. Uiteraard is het ook de perfecte gin voor de gin liefhebber die zijn / haar smaakpapillen wil laten verrassen en / of op zoek is naar een nieuwe, exclusieve gin.

Leuk om te weten is dat Munakra Night Blossoms Dry Gin in 2023 goud heeft gewonnen bij Craft Spirits Berlin.

Deze gin drink je het beste in een gin-tonic gemaakt van 50 ml Munakra Night Blossoms Dry Gin, 150 ml Premium Indian Tonic Water en een sinaasappelzeste ter garnering.

De gins worden tegenwoordig in een pot still geproduceerd en het betreft hier een “one shot distillation”. Het productieproces is heel erg langzaam en er wordt gebruik gemaakt van een botanicalmandje. De reden hiervoor is dat er op deze wijze zelfs de meest subtiele aroma’s gevangen kunnen worden in de alcohol. En dat proef je terug in de prachtige pure smaken!

Munakra Night Blossoms Dry Gin, gin story, Alles over gin.

Maar het blijft niet bij gin.. Er komen ook Munakra rum based spirits bij!

Sarah en René zijn ambitieus en houden ervan om te experimenteren. En dat resulteerde in twee hele bijzondere rum based spirits; Munakra Botanical White en Munakra Botanical Cask Aged.

Om rum te kunnen maken is melasse nodig en dit is hier lastig om te maken. Wij hebben het zelf drie keer geprobeerd te maken, maar wij waren niet blij met de smaak. Het is onze filosofie om dingen anders te doen. Een “nadeel” hiervan is dat je er wel veel meer voor moet werken!’, vertelt René lachend.

De basis van deze spirits is de alchemie, gebaseerd op de vier elementen water, vuur, aarde en lucht. Per element wilden Sarah en René vier botanicals gebruiken. Omdat dit niet vaak gedaan is, was dit best een uitdaging! Meer dan een maand zijn Sarah en René bijvoorbeeld bezig geweest om de juiste bloemen te vinden voor hun rum based spirits. Hieraan stellen zij namelijk hoge eisen; de kwaliteit moet uitmuntend zijn én alle botanicals moeten biologisch zijn.

Om de Munakra Botanical White en de Munakra Botanical Cask Aged te maken, wordt er gebruik gemaakt van zestien botanicals, waaronder gember, kaneel, limoen, bergamot, vlierbloesem, sinaasappelbloesem, tonkabonen, sleedoornbessen en acht geheime botanicals. Het verschil tussen deze twee spirits is dat, zoals de naam al doet vermoeden, de Botanical Cask Aged enige tijd gerust heeft op Sherry vaten.

Munakra Botanical White zorgt voor een onverwacht, intrigerend aroma. Tonen van zachte vanille, florale sinaasappelbloesem, delicate vlierbloesem en de frisheid van limoenen weten je te verrassen met een hele unieke smaak. Juist door die volle en complexe smaak vinden wij deze rum based spirit ook al erg goed te drinken in haar pure vorm. Juist omdat deze rum based spirit op dezelfde wijze als de gin wordt gemaakt, genieten zowel gin liefhebbers als rum liefhebbers van Munakra Botanical White.
Leuk om te weten is dat dat Munakra Botanical White ongefilterd is, gemaakt is in kleine batches en 40% alcohol bevat.

Munakra Botanical Cask Aged zorgt voor een unieke smaakervaring van botanicals die perfect met elkaar in harmonie zijn. In deze rum based spirit komen smaken van donkere chocolade, zachte honing, florale sinaasappelbloesem en zoete rode bessen naar voren.
Op de neus verraadt Munakra Botanical Cask Aged al dat er een verdiepingsslag wordt gemaakt ten opzichte van Munakra Botanical White. Deze spirit is warmer en kruidiger. Door de rijke geuren verwacht je een hele krachtige spirit, maar niets blijkt minder waar. Munakra Botanical Cask Aged is een prachtige, soepele en toegankelijke rum based spirit. Het mondgevoel is erg zacht en daardoor kun je hier ook puur van genieten. Het is een drankje die de gin, rum én whiskyliefhebbers zullen waarderen.

Hoe drink je de Munakra rum based spirits?

Munakra Botanical White is zeer geschikt voor cockails. Een aanrader is de Daiquiri met limoensap en suikersiroop. Munakra Botanical Cask Aged komt juist puur het meeste tot zijn recht.

Het verhaal achter de fles, het label en de naam

Alle flessen van Munakra zien er prachtig uit. Zowel de gin als de rum based spirits zitten in 500 ml flessen die eruit zien als parfumflesjes. Alleen om de fles zou je deze spirits al willen toevoegen aan je collectie (althans wij)!

Bij de labels van alle flessen draait het om natuur en mystiek. Bij de rum based spirits draait het vooral om botanicals en die zijn dan ook op prachtige wijze weergegeven op het label.

Op de labels van de gins is een slang te herkennen. De blauwe slang op de Mystic Garden Dry Gin is waar het allemaal begon en hoe het verhaal achter Munakra tot stand is gekomen. René ontdekte deze blauwe slang tijdens één van zijn momenten dat hij hout moest ophalen. “Ik kwam de ruimte binnen, deed het licht aan en zag ineens een blauwe slang. Maar niemand gelooft tot op heden dat daar een blauwe slang was! We hadden Gegoogled om te kijken wat voor slang dit kon zijn, maar kwamen erachter dat er geen blauwe slangen bestaan. Voor ons was het duidelijk; dit is het perfecte verhaal voor onze gin én om de focus op het label te leggen!”, zegt René enthousiast.

Iedere dop wordt met de hand gesealed en voorzien van een touwtje om het een unieke uitstraling mee te kunnen geven. En stiekem zorgt het er ook wel voor dat het bijna zonde is om de fles open te maken.

Leuk om te weten is dan Munakra een anagram is voor het Latijnse woord “arkanum”, dat “geheim” betekent.

Waar zijn de Munakra spirits te koop?

Munakra Mystic Garden Dry Gin, Munakra Night Blossoms Dry Gin, Munakra Botanical White en Munakra Botanical Cask Aged zijn exclusief verkrijgbaar bij de Alles over gin. Boutique. Klik hier om de producten te bekijken.

De Munakra range van gins en rum based spirits, Alles over gin.

Ps. Alle foto’s komen van Sarah en René en zijn met schriftelijke toestemming geplaatst.

238
Laat een bericht achter