PIERO Dry Gin range, exclusief bij Alles over gin.

Alles over PIERO Dry Gin – De stoere Italiaanse gin range die exclusief bij Alles over gin. verkrijgbaar is

PIERO Dry Gin is een nieuw gin merk die exclusief door Alles over gin. naar Nederland is gehaald. Wij zagen deze stoere, onderscheidende gins voorbijkomen en waren direct getriggerd. Unieke flessen, een stoere stijl én deze gin bestaat uit drie delen. Een complete gin range waar zowel de beginnende als de gevorderde gin liefhebber erg gelukkig van gaat worden, zeker de mannen onder ons!
De PIERO Dry Gin range bestaat uit een klassieke citrus gin, een krachtige maar toch soepele Navy Strength Gin (die perfect is voor cocktails) en een zoete(re) Old Tom Gin. Hoewel dezelfde botanicals zijn gebruikt, zijn de productieprocessen compleet anders. Dit zorgt voor een geweldige gin range die uitnodigt om te experimenteren en bovenal te genieten. In deze gin story laten we jou als eerste kennis maken met PIERO Dry Gin!

Het ontstaan van PIERO Dry Gin

PIERO Dry Gin is ontwikkeld door Gianpiero Giuliano. Jarenlang werkte Gianpiero als exportmanager voor een brillenfabrikant. Voor deze baan vloog hij de hele wereld over.
Het was in 2008 toen Gianpiero een tripje naar Madrid maakte en hier zijn allereerste gin-tonic dronk. Elena vertelt; “Dit was wel een moderne gin-tonic, oftewel één partje gin en drie partjes tonic. Wij noemen dit in Italië een moderne gin-tonic. De traditionele gin-tonic is hier namelijk drie partjes gin en één partje tonic, haha”.

Gianpiero vertelt verder; “Het was op een avond in mei toen ik door de Gran Via van de Spaanse hoofdstad liep en mijn aandacht werd getrokken door de blauwe lichten en de minimalistische stijl van een bar. Ik liep naar de bar toe en ging hier naar binnen. Vol bewondering keek ik naar de bartender die met toewijding en creativiteit een drankje met een grote zichtbare impact aan het bereiden was. Die avond probeerde ik mijn eerste gin-tonic “Premium”. Die ervaring veranderde mijn leven. Vanaf dat moment was er op elke zakenreis een nieuwe ginbar om te ontdekken en een nieuwe ginfles om mee naar huis te nemen!”. Wereldwijd heeft Gianpiero inmiddels meer dan honderd distilleerderijen bezocht.

Naast zijn fulltime baan volgde Gianpiero van 2016 – 2018 een MBA waarbij hij een eindproject moest doen die zich zowel op de internationale als Italiaanse markt richtte. Als inmiddels grote gin liefhebber besloot Gianpiero zich te richten op een eigen gin merk. Dit werd PIERO Dry Gin.
In 2018 ging het eindproject van een master over het creëren van een nieuwe gin. De combinatie hiervan, een collectie van 150 flessen en het onderzoek naar de perfecte mix bracht PIERO Dry Gin tot leven. In feite was het de bedoeling om een unieke gin te creëren. Herhaalde tests en experimenten met tientallen verschillende planten én op zoek gaan naar de ideale distilleerder in een minder bekend deel van Italië.. Het was een geweldig avontuur!”, vertelt Gianpiero.

In 2019 besloot Gianpiero om PIERO Dry Gin eerst hobbymatig uit te brengen. Twee jaar later veranderde dit al snel; het werd zijn fulltime baan en inmiddels heeft hij al drie gins op zijn naam staan!

Gianpiero, founder van PIERO Dry Gin, Italiaanse gin, exclusief bij Alles over gin.

De gebruikte botanicals en productiewijze van PIERO Dry Gin

Hoewel de productiewijze per gin verschilt, bevatten de gins wel allemaal dezelfde botanicals. De gebruikte botanicals zijn de jeneverbessen, kardemom, sinaasappel, marjolein, gember en een geheime botanical. Elena kan wel vertellen dat dit een bloem betreft, maar welke dit is… Dat mogen wij zelf gaan raden. “Om je een hint te geven, het is een bloem die we altijd proeven. Juist in de afdronk komt deze ook duidelijk naar voren. Maar meer zeg ik niet!”, zegt Elena lachend. Leuk om te weten is dat het de sinaasappel is die voor de balans zorgt tussen de citrus- en kruidenaroma’s.

Om tot de juiste botanicals te komen, volgde Gianpiero de traditionele smaken. En uiteraard heeft hij tijdens zijn tripjes ook wel de nodige gins geproefd om te weten wat hem aanspreekt en wat hij voor zijn eigen gins wil. Na verschillende tests met diverse botanicals werd de combinatie van de huidige zes botanicals als perfect bevonden.

De eerste stap in het distillatieproces is het infuseren van de botanicals. Alle botanicals worden gezamenlijk in een speciale destillatietank gedaan om hier in een hydro-alcoholishe infusie op 60 graden geïnfuseerd te worden. Na ongeveer twee dagen wordt er gedistilleerd en wordt alleen het hart van de gin bewaard. De voor- en naloop worden verwijderd.
Aan het einde van het distillatieproces wordt er een analytische controle gedaan van het distillaat, het alcoholgehalte en volgt er nog een organoleptische analyse. Het eindproduct mag vervolgens rusten, waarna een filtering en het verpakking volgt.

Het distilleren van de gins doet Gianpiero in samenwerking met Enzo, eigenaar en Master Distiller van de Enrico Toro Distillery in Abruzzi. Alle gins worden in kleine batches geproduceerd.

Ontdek de gin range van PIERO Dry Gin

De PIERO Dry Gin range bestaat op dit moment uit drie gins; PIERO Dry Gin, PIERO Navy Strength Gin en PIERO Old Tom Gin. Hieronder gaan we de gins één voor één uitlichten.

PIERO Dry Gin

De eerste gin die werd ontwikkeld is PIERO Dry Gin. Deze gin is het resultaat van het MBA project en zag het levenslicht in 2019. PIERO Dry Gin wordt geproduceerd volgens de London Dry Gin methode. Aan het einde van de productie wordt er dus alleen water toegevoegd om het alcoholpercentage van 42% te bereiken.

Op de neus is PIERO Dry Gin een echte citrus gin. Zoete tonen van sinaasappel en een subtiele florale ondertoon domineren de geur. Qua smaak komt er een prachtige mix tevoorschijn van de zoetheid van sinaasappelen, de bitterheid van jeneverbessen, de kruidigheid van kardemom en gember én de florale toets van de geheime botanical. PIERO Dry Gin is een prachtige evenwichtige gin met een volle smaak. De afdronk is soepel en lang. Aan het einde verrast de gin je nog een laatste keer met een pittige, verwarmende kick.

PIERO Dry Gin drink je het liefste met een Premium Indian Tonic Water, een schijfje gember en een sinaasappel zeste. Persoonlijk vinden wij dit ook een hele geschikte gin om puur van te genieten.

Koop PIERO Dry Gin hier

PIERO Dry Gin, award winning gin, exclusief bij Alles over gin.

PIERO Navy Strength Gin

De tweede gin die in 2021 volgde was PIERO Navy Strength Gin. De Engelse tradities waren de inspiratie voor Gianpiero om deze ginstijl te ontwikkelen. De belangrijkste verschillen met PIERO Dry Gin zijn dat er minder water wordt gebruikt omdat het alcoholpercentage op 58% zit, het florale onderdeel eruit gehaald is en de jeneverbes duidelijker naar voren komt.

Op de neus wordt je door een krachtige citrus toon begroet. Qua smaak is de citrus ook duidelijk aanwezig en samen met de kruidige aroma’s komt zij heel sterk naar voren. Een mooie smaakexplosie volgt die wordt gecombineerd met een verwarmende kick door het hoge alcoholpercentage en de gember. De gin ebt vervolgens op subtiele wijze weg en er ontstaat een aangename, zachte afdronk.

Het opvallende aan PIERO Navy Strength Gin is dat deze gin een hoog alcoholpercentage heeft, maar zij nog steeds zorgt voor een soepel mondgevoel. Voor de gin liefhebber die er van houdt om een gin puur te drinken, is dit zeker het proberen waard.

PIERO Navy Strength Gin drink je ook het liefste met een Premium Indian Tonic Water en ook zonder garnering, omdat de gin al een mooie volle smaak van zichzelf heeft.

Koop PIERO Navy Strength hier.

PIERO Navy Strength Gin, award winning gin, exclusief bij Alles over gin.

PIERO Old Tom Gin

De nieuwste gin die in 2023 aan de range werd toegevoegd, is PIERO Old Tom Gin. Een bijzondere gin stijl waar ook vaak suiker aan toe wordt gevoegd. Voor deze gin wordt er gebruik gemaakt van suiker én karamel. Dit zorgt voor een heerlijk soepel mondgevoel en de mooie amberkleur.

Normaal gesproken hebben Old Tom Gins een lager alcoholpercentage, maar PIERO Old Tom Gin blijft op 42% zitten.

Op de neus komt er een subtiele citrus geur tevoorschijn. De gin verraadt nog niet zo heel veel qua geur. Qua smaak gebeurt het tegenovergestelde. PIERO Old Tom Gin is een heerlijke, soepele gin met een zoete toets. Het mondgevoel is erg zacht. In de afdronk komt de karamel duidelijk tevoorschijn en weet de gin perfect af te ronden.

PIERO Old Tom Gin drink je het liefste puur, omdat het een mooie volle en zachte smaak van zichzelf heeft. Wil je deze gin liever wel in de mix drinken? Dan zijn Mediterranean Tonic Water of Valencian Orange Tonic Water fijne aanraders. Ook maak je met deze gin heerlijke Martini’s en Negroni’s.

Koop PIERO Old Tom Gin hier

PIERO Old Tom Gin, award winning gin, exclusief bij Alles over gin.

Het verhaal achter de fles en het label

PIERO Dry Gin is een stoere gin en daar hoort een robuuste, opvallende fles bij. Omdat de gin range ook de ultieme gin giftset vormt, zijn alle flessen gelijk gehouden. De labels lijken op het eerste gezicht ook identiek, maar schijn bedriegt. Waar de achtergrond van de Dry Gin en Old Tom Gin sierlijk zijn, laat de Navy Strength duidelijk haar alcoholpercentage zien door het getal “58” prominent op het label te tonen. Leuk om te weten is dat alleen op het label van PIERO Dry Gin het jaar van lancering staat.

Wist je dat de man die afgebeeld wordt op de fles eigenlijk Gianpiero is? Zo heeft hij wel een hele persoonlijke touch aan zijn gin merk gegeven!

PIERO Dry Gin, Gin story, Alles over gin.

Ps. Alle foto’s komen van PIERO Dry Gin en zijn met schriftelijke toestemming geplaatst.

504
Laat een bericht achter