Gin story, Bivrost Gin, Aurora Spirit Distillery, Alles over gin.

Alles over Bivrost Arctic Gin – De gin van de meest noordelijke distilleerderij ter wereld

Onder de mooie groene gloed van het Noorderlicht wordt Bivrost Arctic Gin gedistilleerd bij Aurora Spirit Distillery. Dit is de meest noordelijke distilleerderij ter wereld en dat maakt deze gin eigenlijk al direct bijzonder!
Achter deze blauwe fles gaat een inspirerend verhaal schuil van een dokter, duiker en kapster die samen besluiten de Noordpool op de kaart te zetten met lokale dranken. In deze gin story maak jij kennis met Aurora Spirit Distillery en haar mooie Bivrost Arctic Gin! Wist je dat deze gin zelfs nog een link maakt naar de Vikingen?

Ga mee naar de meest noordelijke distilleerderij ter wereld

Bivrost Arctic Gin wordt gemaakt bij de Noorse Aurora Spirit Distillery. Deze distilleerderij bevindt zich in Lyngseidet en is hierdoor de meest noordelijke distilleerderij ter wereld.

De Aurora Spirit Distillery is opgericht door inmiddels drie vrienden; Hans, Tor en zijn vrouw Anne-Lise. Een paar jaar geleden kwamen zij samen in een huisje in Lyngen. Hans werkte toen als dokter, Tor als duiker en Anne-Lise als kapster. Al gauw raakte het drietal aan de praat over het lokale eten en drinken. Over één ding waren ze het duidelijk eens; er was een gebrek aan kwalitatieve lokale spirits. Ze vroegen zich hardop af waarom toeristen buitenlandse drankjes moesten drinken. Waarom zijn er geen lokale dranken waarmee de Noordpool ervaring compleet gemaakt kon worden?

Het gesprek vorderde en Hans opperde het idee om een Arctische distilleerderij te gaan bouwen. Hoewel Tor Hans eerst niet helemaal serieus nam, besloot hij met zijn zakelijke achtergrond tóch de cijfers en wetgevingen in te duiken om te kijken waar zij mee te maken zouden krijgen als ze dit idee zouden doorzetten. Na een aantal gesprekken met zijn vrouw, trok Tor zijn stoute schoenen aan en ging naar Hans. De boodschap? “Ik neem ontslag en we gaan ervoor! Doe je mee?”.

Met een financiering van Innovation Norway onderzocht het drietal de mogelijkheden verder op het Schotse eiland Islay. Hierbij werd één van Hans zijn connecties betrokken; Colin Houston. Colin sloot zich ook aan bij het team en gezamenlijk bezochten ze acht distilleerderijen in drie dagen. De gesprekken die hier werden gevoerd zo productief dat zij resulteerden in een gecombineerde distilleerderij én bezoekerscentrum.

Anne-Lise bedacht de perfecte naam; Aurora van Aurora borealis, het Noorderlicht, en Spirit natuurlijk om de link met de lokale dranken te maken.

Founders van Auroro Spirit Distillery, Bivrost Gin, gin story, Alles over gin.

Het bijzondere productieproces; hoe verwerk je de smaak van het noordpoolgebied in een gin?

Dat is de vraag waar het gin avontuur van de Aurora Spirit Distillery mee begon. De founders wilden heel graag de smaak van het noordpoolgebied in een gin “vangen”, maar hoe doe je dat?

De founders vertellen; “Er is heel weinig onderzoek gedaan naar welke Arctische planten en ingrediënten geschikt zijn voor de productie van alcohol. Daarom besloten wij dit onderzoek zelf uit te gaan voeren. Via Innovation Norward en SkatteFunn, de onderzoeksraad van Noorwegen, kregen we hier een financiering voor. Ons onderzoek zijn we gestart door eerst te kijken wat nu precies de traditionele ingrediënten zijn die worden gebruikt bij de regionale productie van alcohol. Daarna hebben we de wilde planten en zeeproducten onder de loep genomen. Er werden uiteindelijk meer dan vijftig ingrediënten getest; zowel als apart distillaat als in de combinatie”.

Door dit project hebben de founders zoveel kennis en ervaring op gedaan. Ze weten nu precies welke botanicals ze voor de gin moeten gebruiken en hoe ze deze moeten oogsten en conserveren. Er kunnen nu Arctische producten ontwikkeld worden die nog niet eerder op de markt zijn geweest. Alleen dat maakt Bivrost Arctic Gin al een must have gin!

Hoe smaakt Bivrost Arctic Gin?

Voor de productie van Bivrost Arctic Gin wordt er gebruik gemaakt van maar liefst drieëntwintig botanicals. Hieronder vallen jeneverbessen, kardemom, engelwortel, iriswortel, rozenwortel, citroen, limoen, sinaasappel, bosbes, framboos, wolkenbes, rode bosbessen, kraaibessen, nootmuskaat, kaneel, venkel, anijszaad en kamille.
Het water dat wordt gebruikt is het smeltwater van gletsjers. Dit water wordt gezuiverd en gecombineerd met de botanicals met als resultaat een zijdezachte smaak en elegante balans.

Op de neus komen frisse citrus tonen en kruidige aroma’s tevoorschijn. Op de achtergrond is een subtiele hint van bessen te herkennen.
Qua smaak komen crispy citrustonen tevoorschijn, aangevuld met de zoetheid van rood fruit, een subtiel zuurtje en een kruidige ondertoon. De gin zorgt voor een ware smaakexplosie, waarna een zachte en lange afdronk ingezet wordt. Door de kruidigere botanicals zoals kaneel en venkel heeft de afdronk een kleine pittige kick met een heerlijk verwarmend effect.

Bivrost Arctic Gin is een zeer heldere en volle gin met een alcoholpercentage van 44%. Voor dit alcoholpercentage is bewust gekozen; hiermee komen alle botanicals het beste naar voren en is de gin perfect in balans.

Drie redenen waarom je Bivrost Arctic Gin echt wil proberen:

 • Deze gin komt van de meest noordelijke distilleerderij ter wereld;
 • De smaak is zo helder en “vers” dat je je gewoon even in de Noorse buitenlucht waant;
 • Deze gin heeft meerdere prijzen op zijn naam staan, zoals dubbel goud bij San Francisco World Spirits Competition, Best Norwegian Contemporary bij de World Gin Awards en brons bij IWSC en International Spirits Challenge.

Het verhaal achter de naam en de fles

Zowel in de distilleerderij, als in het merk en de sprits willen de founders van de Aurora Spirit Distillery de geschiedenis en elementen van Vikingen terug laten komen.
Dit begint al met de naam. De naam Bivrost bestaat uit twee Noorse woorden; ‘Biv’ en ‘rost’. Als we dit vertalen staat ‘Biv’ voor ‘schudden’ en ‘rost’ staat voor ‘pad’. Deze naam wordt ook wel beschouwd als het Vikingwoord voor het beschrijven van het Noorderlicht. De Vikingvoorouders dachten namelijk dat het Noorderlicht een magische brug was tussen Midgard en Asgard.

Door de blauwe kleur valt de fles vrijwel direct op. Maar toch er meer aan de hand met deze fles en zitten hier een paar toffe fun facts achter verstopt! Wist je dat..

 • De fles in 2018 is ontworpen, maar pas in 2019 op de markt verscheen? In ditzelfde jaar won de Aurora Spirit Distillery ook nog eens goud voor het design van de fles.
 • Als je goed kijkt naar de bodem van de fles, je de berg Jiehkkevarri ziet?
 • Er een geheime boodschap verstopt is aan de onderzijde van de fles? Als je door de fles heen kijkt en deze geleidelijk draait, zie je Bivrost 69N Worlds Northernmost staan.
 • De fles ook goed is voor het milieu? Zo worden de flessen deels gemaakt met gerecycled glas en worden de ovens die het glas produceren verwarmd met Oxyfuel. Die genereert maar liefst 70% uitstootgassen dan standaard aardgas. Diezelfde warmte van de oven wordt op haar beurt weer gerecycled in het verwarmingssysteem van duizenden huizen die rondom de glasfabriek gevestigd zijn.

Het persoonlijke verhaal achter Bivrost Arctic Gin, Alles over gin.

Gin-tonic recept – Bivrost Arctic Gin voor thuis

Als je deze gin hebt aangeschaft wil je deze natuurlijk direct proberen. Zelf zijn wij er een voorstander van om de gin eerst puur te proberen. Zo ontdek je de ware smaken van Bivrost Arctic Gin.

Wat hebben we nodig voor de perfect Arctic serve:

 • 50 ml Bivrost Arctic Gin
 • 150 ml Premium Indian Tonic Water
 • Ter garnering: vier frambozen en zes blauwe bessen
 • Grote ijsblokjes

Wat gaan we doen:
Gebruik bij voorkeur een ballonglas en vul deze met de grote ijsblokjes. Hoe groter de ijsblokjes zijn, hoe beter het is. Grotere ijsblokjes smelten namelijk minder snel en voorkomen een waterige gin-tonic.

Roer de ijsblokjes enkele tellen rond in het glas zodat het glas goed koud wordt. Giet daarna het eventuele overtollige smeltwater weg.

Schenk de 50 ml Bivrost Arctic Gin in, gevolgd door 150 ml Premium Indian Tonic Water. Garneer met de frambozen en blauwe bessen en roer het geheel enkele seconden zodat de smaken goed vermengd worden.

De reden dat er wordt gekozen voor frambozen en blauwe bessen is omdat deze een subtiel aroma met zich meebrengen. Voor deze gin is dit voldoende; Bivrost Arctic Gin heeft een prachtige pure en volle smaak van zichzelf en heeft dus geen krachtige garnering nodig.

 

Ps. Alle foto’s komen van Aurora Spirit Distillery en zijn met schriftelijke toestemming geplaatst.

437
Laat een bericht achter