Het persoonlijke verhaal achter 135 East Hyogo Dry Gin, Alles over gin.

Alles over 135 East Hyogo Dry Gin – Een nieuwe Japanse gin die klaar is om jouw gin hart te veroveren!

135 East Hyogo Dry Gin is een nieuwe Japanse gin die recentelijk voet aan wal heeft gezet in Nederland. Deze gin zit in een fles met een opvallend en druk label. Dat kan maar één ding betekenen; deze gin heeft héél veel te vertellen!
Gezien wij echt een voorliefde voor Azië hebben, en zeker voor Japan, keken we er enorm naar uit om in het persoonlijke verhaal achter deze gin fles te duiken. In deze gin story stellen we je voor aan een nieuwe aanwinst voor Nederland; 135 East Hyogo Dry Gin, een mooie volle citrus gin met een pittig karakter!

Maak kennis met Kaikyō Distillery en 135 East Hyogo Dry Gin

Al in 1917 werd de Akashi Sake Brewery opgericht. Eén van hun populairste drankjes was in die tijd shochu; een traditionele drank gemaakt van onder meer tarwe en rijst. Deze drank had een alcoholpercentage van 25%.
Honderdvijftig jaar later besloot Master Distiller Kimio Yonezawa zijn familiegeschiedenis te eren en het bestaan van de familiedistilleerderij Akashi-Tai Brewery te vieren. Hiervan is hij nu de vierde generatie.
Master Distiller Kimio Yonezawa richtte de Kaikyō Distillery op en begon met het maken van zijn eigen whisky en gin. Leuk om hierbij te weten is dat de naam van de distilleerderij is afgeleid van de Akashi-Kaikyō brug, de langste hangbrug ter wereld.

Als er één ding is waar Master Distiller Kimio Yonezawa erg van kan genieten is het van het verleggen van grenzen. Al meer dan dertig jaar lang weet hij nieuwe stijlen van sterke dranken te creëren. Zijn nieuwsgierigheid speelt hierin zeker de hoofdrol, net als de vele reizen die hij heeft gemaakt. In verschillende landen maakte Master Distiller Kimio Yonezawa kennis met andere master distillers en blenders. Kennis en passie worden standaard gedeeld waarna het experimenteren weer wordt voortgezet.

Naast het maken van whisky en gin is Master Distiller Kimio Yonezawa ook Sake Master van de Akashi-Tai Brewery. Voor 135 East Hyogo Dry Gin besloot hij beide spirits met elkaar te combineren.
Dat dit een succes is blijkt uit de awards die deze Japanse gin in ontvangst mocht nemen! In 2023 ontving 135 East Hyogo Gin tijdens The Gin Masters Goud, 90/100 tijdens de Ultimate Spirits Challenge en Silver bij IWSC.

Master Disatiller Kimio Yonezaw, 135 East Hyogo Dry Gin, Alles over gin.

Het verhaal achter de naam en het label van 135 East Hyogo Dry Gin

Master Distiller Kimio Yonezawa liet zich bij het ontwikkelen van het recept inspireren door de Taisho periode.
Keizer Taisho regeerde van 1912 tot 1926 en zorgde voor meer vrijheid en democratie in Japan. Het is ook deze periode geweest dat Japan zich open begon te stellen voor de Westerse wereld en haar cultuur. En dat zie je terug in het label. Zo staan er aan de linkerkant vier personen, allen Westers gekleed maar met de Japanse cultuur nog duidelijk zichtbaar.
Zoals Master Distiller Kimio Yonezawa zelf zegt; “Het was mijn doel om een gin met een sterke persoonlijkheid te creëren, als een echo van de openheid van Japan naar de wereld in de jaren 20“.

Wat ook duidelijk naar voren komt op het label zijn de gebruikte botanicals. Dit is erg fijn, omdat hieraan al te zien is wat je kunt verwachten van de smaak.

Leuk om te weten is dat de “135 East” is afgeleid van de Akashi meridiaan. Deze meridiaan loopt dwars door de stad Akashi op 135 graden oosterlengte. Dit getal staat niet alleen op de voorzijde van het label, ook op de houten dop komt het terug. “Hyogo” is afgeleid van de Hyogo prefectuur waar de distilleerderij gevestigd is.

Hoe wordt 135 East Hyogo Dry Gin gemaakt en hoe smaakt deze gin?

Om tot 135 East Hyogo Dry Gin te komen, wordt er gebruik gemaakt van acht botanicals. Hiervan zijn drie botanicals typisch Westers en komen er vijf uit Japan. Voordat de botanicals definitief bepaald waren, zijn er vele proef- en testsessies aan vooraf gegaan. Master Distiller Kimio Yonezawa heeft maar liefst vijftig verschillende botanicals geprobeerd!

De botanicals die uiteindelijk gebruikt zijn voor 135 East Hyogo Dry Gin zijn jeneverbessen, koriander, engelwortel, limoen, sansho peper, shisoblad, yuzu en sencha (groene thee). De Japanse botanicals komen allen van lokale producenten en de beste specialisten uit Japan én worden ook nog eens met de hand geplukt.

Voor de productie worden alle botanicals eerst apart van elkaar gedistilleerd. Dit wordt gedaan middels het vacuümdistillatieproces; op deze wijze worden zelfs de meest subtiele aroma’s “gevangen”.
Als alle acht botanicals zijn gedistilleerd, worden ze samengevoegd. Master Distiller Kimio Yonezawa voegt er als final touch Akashi-Tai’s Junmai Sake aan toe om het unieke karakter te creëren én de “Japanse smaak” mee te geven aan de gin. “Door nieuwe smaken te combineren die elkaar versterken en aanvullen, wordt er een nieuw innovatief en onconventioneel type gin gecreëerd; “Hyogo Dry Gin”, aldus Master Distiller Kimio Yonezawa.

135 East Hyogo Dry Gin is een klassieke Dry Gin met een prachtige Japanse twist.
Op de neus wordt je begroet door een mooi vol citrusaroma met een subtiele bloemige vleug van de sencha. Qua smaak komen deze citrustonen ook weer naar voren, maar ditmaal worden zij gecombineerd met de pittigheid van de sansho peper. De gin laat zien dat zij haar mannetje kan staan en toont haar krachtige karakter. De pittigheid blijft aanwezig tot in de lange afdronk. Langzaamaan wordt de gin zachter en is er weer een licht florale toets te herkennen van de sencha. Hoewel de gin een krachtig karakter heeft, blijft zij toch erg toegankelijk. Leuk om hierbij te weten is dat het de sake is die de pittigheid van de sansho peper weet te verzachten.

135 East Hyogo Dry Gin wordt gebotteld op 42%.

Benieuwd naar deze gin geworden? 135 East Hyogo Dry Gin koop je hier

Gin-tonic recept voor thuis; Tonic No Kami

135 East Hyogo Dry Gin laat zich perfect lenen voor gin-tonics en cocktails, zoals de Martini, Bramble en Negroni.

Wat hebben we nodig voor de Tonic No Kami:

  • 40 ml 135 East Hyogo Dry Gin
  • 80 ml Premium Indian Tonic Water
  • Twee dashes orange bitters
  • Grote ijsblokjes
  • Een yuzu (of limoen) zeste ter garnering

Wat gaan we doen:
Vul bij voorkeur een ballonglas met grote ijsblokjes en roer deze enkele seconden door het glas zodat deze goed koud wordt. Schenk daarna het eventuele smeltwater weg.
Voeg vervolgens 40 ml 135 East Hyogo Dry Gin toe, gevolgd door 80 ml Premium Indian Tonic water en twee dashes orange bitters. Roer het geheel enkele seconden zodat de smaken goed vermengd worden. Garneer met de yuzu (of limoen) zeste.

Gin-tonic recept, Tonic No Kami, 135 East Hyogo Dry Gin, Alles over gin.

Gin cocktail recept voor thuis; Kampai Fizz

Houd jij van cocktails en wil je deze gin in een cocktail proberen? Dat kan met het recept voor de Kampai Fizz; een heerlijke, sprankelende cocktail!

 Wat hebben we nodig voor de Kampai Fizz:

  • 45 ml 135 East Hyogo Dry Gin
  • 22,5 ml vers geperst citroensap
  • 12,5 ml Moning suikersiroop
  • Soda water om de cocktail af te toppen
  • Eén shishoblad ter garnering

Wat gaan we doen:
Voeg de gin, vers geperste citroensap en suikersiroop toe aan een cocktailshaker en shake het geheel goed. Schenk het middels een strainer in een gekoeld glas (zonder ijs). Top de cocktail af met het soda water en garneer met het shisoblad.

Gin cocktail recept, Kampai Fizz, 135 East Hyogo Dry Gin, Alles over gin.

Ps. Alle foto’s komen van de Kaikyō Distillery en zijn met schriftelijke toestemming geplaatst.

552
Laat een bericht achter