ATOPIA Spiced Citrus uitgelicht, Alles over gin.

Alles over ATOPIA – Het nieuwe alcoholarme drankje dat ontwikkeld is door Master Distiller Lesley Gracie

Begin 2022 zag een nieuw merk het levenslicht; ATOPIA. ATOPIA is ontwikkeld door niemand minder dan Lesley Gracie, de Master Distiller van Hendrick’s Gin.
Met de jarenlang opgebouwde kennis en Lesley’s expertise werden er twee drankjes met een extreem laag alcoholpercentage gelanceerd; ATOPIA Spiced Citrus en ATOPIA Wild Blossom. Beiden kennen “maar” een alcoholpercentage van 0,5%. Net niet verwaarloosbaar; want dit kleine beetje alcohol zorgt voor de finishing touch en de verfijnde smaken!

In het kort eerst even kennismaken met Lesley Gracie

Lesley Gracie is al jarenlang de Master Distiller van Hendrick’s Gin en de bijbehorende limited editions.
Hendrick’s Gin valt onder het welbekende whiskymerk William Grant & Sons. Het is de kleinzoon van één van de oprichters, Charles Grant Gordon, die op een dag twee ketels aanschafte. Hij had geen idee wat hij wilde gaan doen met de Carter Head uit 1948 en de Bennett uit 1860, maar hij vond ze zó geweldig dat hij ze wel moest hebben.

Op den duur besloot hij om er een gin mee te gaan maken. Gin was op dat moment een drankje die bijna nooit werd gedronken, maar Charles was ervan overtuigd dat er een moment zou komen dat mensen gin wél zouden waarderen en gaan drinken.
Op dat moment werkte Master Distiller Lesley Gracie ook voor hetzelfde bedrijf en zij kreeg van Charles de vraag of zij een gin wilde ontwikkelen. Uiteraard zag Lesley dit plan wel zitten en samen gingen zij het avontuur aan. Het resultaat? De wereldberoemde Hendrick’s Gin!

Lesley Gracie, Master Distiller van Hendrick's Gin in distilleerderij, Alles over gin.

Waarom werd ATOPIA ontwikkeld?

Dat Lesley een uitdaging niet uit de weg gaat, blijkt wel aan de hoeveelheid limited editions zij in de afgelopen paar jaar heeft gelanceerd. Ieder jaar komt Hendrick’s Gin met een nieuwe editie op de markt.
De meest recente ontwikkeling is echter een heel nieuw product die de naam ATOPIA draagt.

ATOPIA zag voor het eerst het levenslicht begin 2022. Het is een drankje met een alcoholpercentage van “maar” 0,5%. In de mix bedraagt ATOPIA vijfenzeventig keer minder alcohol dan in een standaard gin-tonic!

Zoals Lesley zelf over de ontwikkeling zegt; “Ik wilde graag een toegankelijk en speciaal smaakprofiel creëren om de gematigde drinkervaring tegemoet te komen. Gebaseerd op ons erfgoed en jarenlange expertise op het gebied van distilleren is ATOPIA ontwikkeld. Een ultra-laag alcoholisch drankje die niet aan smaakcompromissen doet. De smaak is vanaf het begin tot het einde vol en duidelijk aanwezig. Hierbij hebben wij ons laten inspireren door de meer bewuste levensstijlkeuzes van de hedendaagse consument”.

De twee smaken van ATOPIA

De ATOPIA drankjes zijn met zorg samengesteld, waarbij gebruik is gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Hoewel het alcoholpercentage extreem laag is, wist Lesley Gracie een diepgaande smaak te creëren door een natuurlijke distillatie en botanische extractie.

ATOPIA is verkrijgbaar in twee smaken; ATOPIA Spiced Citrus en ATOPIA Wild Blossom.

ATOPIA Spiced Citrus wordt gemaakt van een natuurlijk distillaat van sinaasappel, jeneverbes, citroen, koriander en engelwortel. Hieraan worden natuurlijke aroma’s en extracten van specerijen, alsem en oranjebloesem toegevoegd.
Qua smaak spelen pittige citrusvruchten en zachte specerijen de hoofdrol. Het is een verfrissend drankje met een subtiele aromatische gelaagdheid.

ATOPIA Wild Blossom wordt op haar beurt gemaakt van een natuurlijk distillaat van citrusvruchten, kruiden en specerijen, waaraan natuurlijke extracten van lavendel en appel toegevoegd worden. Wat dit drankje zo bijzonder maakt is het gebruikte water. Dit water is namelijk doordrenkt met Applewood rook.
Het resultaat is een fruitig en bloemig drankje met een subtiele rokerigheid. ATOPIA Wild Blossom laat zich hierdoor perfect lenen voor cocktails.

ATOPIA Wild Blossom, nieuw drankje, Alles over gin.

Twee ATOPIA recepten; Spiced Citrus & Tonic en Wild Blossom & Tonic

Het ATOPIA team heeft voor beide drankjes een bijpassend recept ontwikkeld die gebaseerd is op de klassieke gin-tonic.

Spiced Citrus & Tonic

Wat hebben we nodig:

  • 50 ml ATOPIA Spiced Citrus
  • 150 ml Fever-Tree Premium Indian Tonic Water
  • Schijfje sinaasappel ter garnering
  • Grote ijsblokjes

Voeg alle ingredienten toe aan een highball en roer het geheel goed zodat alle smaken goed vermengd worden.

ATOPIA Spiced Citrus & Tonic, Alles over gin.

Wild Blossom & Tonic

Wat hebben we nodig:

  • 50 ml ATOPIA Wild Blossom
  • 150 ml Fever-Tree Mediterranean Tonic Water
  • Schijfje (groene) appel
  • Grote ijsblokjes

Voeg alle ingredienten toe aan een highball glas en roer het geheel goed zodat alle smaken goed vermengd worden.

ATOPIA Wild Blossom & Tonic, Alles over gin.

Ps. Alle foto’s komen van ATOPIA.

1.941