Myriam, Het verhaal van de Master Distiller, Distilleerderij Rutte, Alles over gin.

Alles over de Master Distiller – Het persoonlijke verhaal van Master Distiller Myriam Hendrickx

Tegenwoordig is het erg makkelijk om een eigen gin te lanceren. Je gaat naar een distilleerder en vraagt hem of haar een gin voor je te ontwikkelen. Er worden een paar samples gemaakt, waarvan je er eentje uitkiest en dit distillaat wordt dan vervolgens gebotteld en voorzien van je eigen label. De verkoop kan beginnen!
Deze manier staat natuurlijk haaks op het ambachtelijk produceren van gins. Er komt zóveel meer bij kijken bij het runnen van een distilleerderij, het ontwikkelen van recepten en het op ambachtelijke wijze produceren van gin. In Nederland zijn er gelukkig nog een aantal ambachtelijke distilleerderijen en in onze nieuwste reeks “Het verhaal van de Master Distiller” delen zij hun bijzondere verhaal. Want hoe zit het nu eigenlijk; is het hebben en / of runnen van een eigen distilleerderij alleen rozengeur & maneschijn of is het juist keihard werken?
In deze gin story vertelt Myriam Hendrickx, directrice en Master Distiller van Distilleerderij Rutte uit Dordrecht haar persoonlijke verhaal!

Het ontstaan van Distilleerderij Rutte

In 1872 richtte Simon Rutte zijn eigen distilleerderij op in Dordrecht. Hij werkte toen al geruime tijd als meesterknecht in de distilleerderijen van de stad en ook zijn voorvaderen waren distillateur geweest. Dordrecht was een goede stad voor het ambt. Simon wist namelijk exotische specerijen en fruit te bemachtigen doordat schepen deze producten aanvoerden in de Dordtse havens. Ook werden er volop wijnvaten verhandeld en lag de Biesbosch in de buurt met een ruim aanbod aan lokale vruchten en kruiden.

Tot op de dag van vandaag is de distilleerderij nog steeds op dezelfde plek gevestigd en worden de traditionele recepten en methoden gehandhaafd, welke van generatie op generatie zijn doorgegeven. Waar in veel bedrijven werd gemoderniseerd in de vorige eeuw, is dat bij Rutte niet gebeurd. Dat betekent dat er geen smaak- of kleurstoffen gebruikt worden; de smaak wordt net als vroeger gecreëerd door het gebruik van pure kruiden, specerijen en vruchten.

Generatie Rutte, Distilleerderij Rutte, Alles over gin.

Maak kennis met directrice en Master Distiller Myriam Hendrickx

Myriam Hendrickx is de achtste Master Distiller en de huidige directrice van Distilleerderij Rutte. Ze begon haar carrière als levensmiddelentechnoloog met als specialisatie zuivel. Na haar studie is echter de passie voor gedistilleerd geboren. Toen zij jaren geleden bij Rutte binnenstapte, zag ze zoveel mogelijkheden dat ze Master Distiller John Rutte vertelde dat hij haar moest aannemen. John luisterde naar Myriam en haar avontuur kon beginnen!

Dat haar avontuur iets groter werd dan gepland had ze echter nooit kunnen voorspellen. In plaats van dat John haar alle kneepjes van het vak leerde, overleed hij na één maand plotseling.. Myriam wist even niet meer waar ze het zoeken moest tot zij een grote schoonmaak op zolder hield. Ze vond oude recepten, foto’s, spullen van vroeger en de gehele administratie. Myriam besloot alles uit te zoeken en langzaamaan vormde zij een steeds duidelijker beeld van de historie van Distilleerderij Rutte. Myriam kwam in contact met familieleden en leerde meer en meer over de familie Rutte en ontving ze oude spullen, foto’s en flessen.

Iedere dag leerde Myriam meer over de geschiedenis van de distilleerderij, terwijl ze daarnaast ook bezig was met het opzetten van de bedrijfsvoering. Myriam trok nieuwe medewerkers aan, renoveerde het inmiddels verouderde pand, zette de productontwikkeling op, verdiepte zich in het financiële gedeelte en stelde de distilleerderij open voor bezoekers. In het begin heeft een distillateur van het Jenevermuseum geholpen, onder meer om de recepten te digitaliseren die nog handgeschreven waren.

Door de overname door de Kuyper kreeg Distilleerderij Rutte ook internationale bekendheid. De Kuyper verkoopt haar producten namelijk in meer dan honderd landen. Dankzij dit netwerk is ook Rutte nu in vele landen verkrijgbaar.

Myriam Hendrickx, Distilleerderij Rutte, Alles over gin.

De liefde voor botanicals en het belang van geur

Er zijn verschillende manieren om een gin op de markt te brengen. Een marketingidee hebben en de gin vervolgens laten maken bij een bestaande distilleerderij is één manier. In sommige gevallen is de marketing zelfs belangrijker dan de vloeistof zelf. Hoewel Myriam respect voor deze productiewijze heeft, is dit niet haar manier.
Myriam vertelt; “Ik word enthousiast van het productieproces en vooral van de grondstoffen; de botanicals.
Ik word oprecht gelukkig van de geur van kardemom bijvoorbeeld. Ik voel me zonnig als iemand een sinaasappel aansnijdt in mijn buurt. Ik kan wegdromen bij de honingzoete aroma van oranjebloesem en bladselderij stimuleert me aan het begin van een werkdag”.

Geuren zijn veel belangrijker dan de meeste mensen zich realiseren. Het bepaalt écht wat je proeft als je iets drinkt of eet. Daarbij maakt het je ook opmerkzaam op hetgeen er in je omgeving gebeurt. Als Master Distiller heb je een “professionele neus” nodig om goed te kunnen distilleren.
Ik heb levensmiddelentechnologie gestudeerd en ben dus al vanaf mijn achttiende professioneel met geuren en smaken bezig. Toch is niet voldoende.. Tijdens mijn studie leerde ik bijvoorbeeld hoe het molecuul eruitziet dat vanille haar kenmerkende smaak geeft. Maar vanille herkennen in de distillaten die je maakt en het onderscheid kunnen maken tussen kunstmatige vanille en échte vanille uit Madagaskar.. Daar is training voor nodig. Dat geldt ook voor jeneverbessen. Om te kunnen achterhalen of ze uit Italië of Macedonië komen, dat kost tijd én oefening”, aldus Myriam.

Hoe vergoot je je geurvermogen en geurgeheugen?

De beste tip die Myriam heeft voor het vergroten van je geurvermogen en geurgeheugen? Jaar in jaar uit overal aan snuffelen en heel veel proeven! Hierdoor ga je uiteindelijk botanicals en mixen herkennen.
Myriam voegt toe: “Het kunnen ruiken en proeven is essentieel, maar wat misschien nog wel belangrijker is als Master Distiller is te weten hoe de geuren uit de kruiden, vruchten en specerijen gehaald kunnen worden en ín de drank terug kunnen komen. Worden de kruiden gedistilleerd of geëxtraheerd? Welk alcoholgehalte wordt er aangehouden? Op welke temperatuur wordt er gedistilleerd? Gaan we gedroogde of verse sinaasappelschillen gebruiken? Dit zijn vragen waar je als Master Distiller goed over na moet denken”.

Bij Distilleerderij Rutte is de ervaring gelukkig aanwezig. De vele generaties vóór Myriam hebben de kennis goed gedocumenteerd. De oude recepturen worden daarom ook nog steeds (veelvuldig) gebruikt.
Daarbij blijft het team van Distilleerderij Rutte iedere dag experimenteren om de kennis te vergroten en om nieuwe producten te ontwikkelen. “We zorgen daarbij dat we altijd een link met het verleden houden; door een deel van een oud recept te gebruiken bijvoorbeeld of een botanical die typisch is voor Rutte”, aldus Myriam.

Botanicals Distilleerderij Rutte, Master Distiller, Myriam Hendrickx, Alles over gin.

Met welke werkzaamheden heeft een Master Distiller nog meer te maken?

Als Master Distiller is alléén het vak beheersen niet voldoende. Er komen nog veel meer facetten aan bod bij het hebben en / of runnen van een distilleerderij. Hieronder vallen ook de minder leuke dingen zoals accijnsadministratie en kwaliteitsprocedures. Een ander belangrijk onderdeel is de milieudienst. Die verplicht je namelijk om kostbare maatregelen te nemen om brand te voorkomen; er wordt immers met explosiegevaarlijke vloeistoffen gewerkt.

Distilleerderij Rutte heeft daarnaast ook HACCP regels. Hiermee kunnen zij garanderen dat er niemand ziek wordt van de producten die zij produceren en op de markt brengen. Uiteraard brengt dit ook een “tracebility” systeem met zich mee. In dit systeem houdt de distilleerderij precies bij welke ingrediënten worden gebruikt, hoe oud deze zijn en waar zij vandaan komen.
Myriam vult aan; “Dan zijn er daarnaast nog de zaken waar ieder bedrijf mee te maken heeft, zoals verzekeringen, belastingen en personeel. Toch heb ik geen hekel aan al deze vermeende bijzaken, omdat het geen bijzaken hoeven te zijn. Als je bedrijf helemaal op orde is qua kwaliteit, milieu, veiligheid en financiën, geeft dat een geweldig gevoel!”.

Lab van Distilleerderij Rutte, Master Distiller, Myriam Hendrickx, Alles over gin.

Het belang van marketing

Wat absoluut niet vergeten mag worden, is het contact met de (eind)klant en de promotie van de producten.
De verkoop van producten geeft de distilleerderij haar bestaansrecht én zorgt ervoor dat (eind)klanten thuis en in de horeca kunnen genieten van een mooi, ambachtelijk product.
Het team van Distilleerderij Rutte doet de promotie het liefst middels het geven van proeverijen en workshops, gastcolleges op hotelscholen, lesgeven op slijtersopleidingen en seminars organiseren voor bartenders die echt het naadje van de kous willen weten. Daarnaast adviseert en ondersteunt het team bartenders en slijters in het binnen- en buitenland.

Voor de houtgerijpte jenevers spreekt het team van Distilleerderij Rutte de whiskyliefhebber aan en voor de gins de gin-tonic & cocktail liefhebbers. “We doen dat met veel succes. Onze jenevers en gins staan vrijwel bij iedere slijter in heel Nederland! In Duitsland gebruikt een bekende bartender die een prijswinnende cocktailbar heeft, onze gin in zijn beroemde Basil Smash cocktail. Onze gin werd in 2015 verkozen tot beste nieuwe gin wereldwijd en kreeg daarna ook nog vele prijzen. Pas geleden werd Rutte Celery Gin nog bekroond als beste Nederlandse gin bij de World Gin Awards in Londen!”, aldus een trotse Myriam.

Rutte Gin range, Distilleerderij Rutte, Alles over gin.

Hoe ziet een dag van een Master Distiller eruit?

Myriam neemt ons mee in een dag van haar als Master Distiller:
“Ik start vaak met het beantwoorden van mails. Daarna ga ik proeven. Mijn collega zet de monsters klaar die eerder zijn geproduceerd; ik proef of ze vergelijkbaar zijn met de referentie. We nemen meteen ook de experimenten door of de monsters die klaar staan voor een nieuw product. We proeven en besluiten: een beetje meer koriander, wat minder suiker enzovoorts. Het lijkt een beetje op wat een chef doet die een nieuw gerecht creëert.
In de middag komen we gasten in de Proefkamer. De professionele gasten ontvang ik zelf. Hieronder vallen slijters, bartenders en de pers. Voor de consumenten staat hier een enthousiast team klaar, die net als ik, enthousiast over onze producten kan vertellen en ook kan uitleggen hoe het gemaakt is en wat er in een gin zit bijvoorbeeld!”.

Op bezoek bij Myriam Hendrickx, Distilleerderij Rutte, Alles over gin.

Ervaringen en tips van Myriam over het hebben en / of runnen van een eigen distilleerderij

Wij geloven oprecht dat je pas een goed verhaal hebt, als je álles weet van je product en gelooft in wat je doet. Daarbij helpt het natuurlijk enorm als je zelf aan de wieg staat van je product. Kies zelf je botanical, bepaal zelf waar je ze inkoopt en distilleer ze vervolgens ook zelf. Dat doen we in Dordrecht al 150 jaar!”, besluit Myriam haar verhaal.

Smaken, Distilleerderij Rutte, Mastiler Distiller Myriam Hendrickx, Dordrecht, Alles over gin.

Ps. Een deel van de foto’s komt van Myriam.

2.963