De ambachtelijke distilleerderij, H. van Toor Jz., Vlaardingen, Alles over gin.

Alles over de Master Distiller– Het persoonlijke verhaal van Master Distiller Leo Fontijne 

Tegenwoordig is het erg makkelijk om een eigen gin te lanceren. Je gaat naar een distilleerder en vraagt hem of haar een gin voor je te ontwikkelen. Er worden een paar samples gemaakt, waarvan je er eentje uitkiest en dit distillaat wordt dan vervolgens gebotteld en voorzien van je eigen label. De verkoop kan beginnen!
Deze manier staat natuurlijk haaks op het ambachtelijk produceren van gins. Er komt zóveel meer bij kijken bij het runnen van een distilleerderij, het ontwikkelen van recepten en het op ambachtelijke wijze produceren van gin.
In Nederland zijn er gelukkig nog een aantal ambachtelijke distilleerderijen en in onze nieuwste reeks “Het verhaal van de Master Distiller” delen zij hun bijzondere verhaal. Want hoe zit het nu eigenlijk; is het hebben en / of runnen van een eigen distilleerderij alleen rozengeur & maneschijn of is het juist keihard werken?
In deze gin story vertelt Leo Fontijne, eigenaar en Master Distiller van Distilleerderij H. van Toor Jz., zijn persoonlijke verhaal!

Ps. De tekst is geschreven door Constantijn Stevens, de partner van Leo, met hier en daar enkele toevoegingen van onze kant. We vonden de tekst te mooi en hebben daarom besloten het niet te gaan herschrijven.

Distilleerderij H. van Toor Jz., één van de oudste distilleerderijen van Nederland

Aan het einde van de negentiende eeuw kwamen er meer distilleerderijen en branderijen bij die zich vooral in Schiedam vestigden. Vlaardingen hield zich vooral bezig met de visserij en werd dan ook al gauw de haringstad van Nederland genoemd.
Toch was het Vlaardingen waar Distilleerderij H. van Toor Jz. in 1883 de deuren opende; precies dezelfde locatie waar Leo en Constantijn nu ook gevestigd zijn.

Distilleerderij H. van Toor Jz. is één van de oudste, kleinste én zelfstandige distilleerderijen in Nederland. De familie Van Toor hield zich echter niet alleen bezig met het produceren van sterke dranken. Zo maakten zij ook limonade, hadden ze een wijnhandel en diverse slijterijen.

Na vier generaties nam Master Distiller Leo Fontijne het bedrijf over. Leo is een geboren Schiedammer en telg van een echte ondernemersfamilie. Als kind was hij al gefascineerd door de ambacht van distilleren. Het is dan ook logisch dat hij na vijftien jaar werkervaring als smaak- en geurspecialist bij Unilever, de overstap maakte naar Distilleerderij H. van Toor Jz..

Distilleerderij H. van Toor Jz. in Vlaardingen, de ambachtelijke distilleerderij, Alles over gin.

Kennismaken met Master Distiller Leo Fontijne en zijn passie voor distilleren

Leo Fontijne woonde tussen bekende distilleerderijen in Schiedam zoals Herman Jansen, Meeder, Piet van Gent, Rijnbende en Dirkzwager. Al zeer jong raakte hij gefascineerd door de geuren van de distillaten, het gerammel van flessen en vooral van alle vormen van flessen die in de handel werden gebruikt.
Leuk om hierbij te weten is dat je in de huidige kelders van de distilleerderij de verzameling van Leo kunt bewonderen. Hier staan meer dan negenhonderd jeneverminiatuurtjes en diverse oude reclameborden van distilleerderijen met namen uit ver vervlogen tijden.

Het duurde niet lang voordat Leo ervaring ging opdoen bij distilleerderij Herman Jansen. In de productie leerde hij alle kneepjes van het vak; van opruimen, bottelen, etiketteren tot drank maken. Op zijn zolderkamer experimenteerde Leo met het ontwerpen van verschillende drankjes. Zoals hij het zelf met een lach zegt; “Ik kreeg de “smaak” te pakken!”

Na zijn middelbare school ging Leo levensmiddelentechnologie en analytische chemie studeren in Delft. Na het afstuderen was het echter niet vanzelfsprekend om een distilleerderij te beginnen. De reden hiervoor is dat er veel distilleerderijen de deuren sloten in Schiedam en de bestaande bedrijven gingen vooral op prijs produceren..

Gelukkig kwam er na vijftien jaar gewerkt te hebben voor Unilever, de unieke kans voorbij om alsnog een distilleerderij over te nemen.
De familie Van Toor wilde in 2000 de distilleerderij sluiten. Leo; “Een ambachtelijk bedrijf overnemen in de snelle jaren waarin de economie zich toen bevond?! Ik besloot de gok te nemen en nam de distilleerderij over. De laatste eigenaar, Jacques van Toor, was blij dat het bedrijf behouden bleef en zag in mij een goede opvolger”.

De eerste jaren werkte Leo ook nog parttime bij Unilever, gecombineerd met het ondernemerschap. Na circa drie jaar durfde Leo zich volledig te concentreren op Distilleerderij H. van Toor Jz..

Master Distiller Leo Fontijne, Distilleerderij H. van Toor Jz. Vlaardingen, personal story, Alles over gin.

Erg succesvol én hofleverancier

De producten van Leo staan bij meer dan vierhonderd slijterijen en groothandels in de schappen. Daarnaast maakt hij private labels voor slijterijen, restaurants, hotels en bars in binnen- en buitenland én heeft Leo het eigen merk Torine Gin gelanceerd.

Eén van de bekendste en meest succesvolle producten van Distilleerderij H. van Toor Jz. is de eeuwenoude Schelvispekel; brandewijn met specerijen. Dit distillaat wordt gemaakt op traditionele wijze en wordt al sinds het jaar 1600 gedronken. Het geheime recept ligt in de kluis en is alléén bekend bij de familie Van Toor en Leo Fontijne.
Leuk om hierbij te weten is dat Schelvispekel hele bekende fans heeft uit het verleden én heden, waaronder Ad Visser van TopPop en David Bowie.

In 2008 ontving H. van Toor Jz. distilleerderij het predicaat “Hofleverancier”. Officieel is het nog altijd onbekend waarom koningin Beatrix het predicaat heeft gegeven, maar er wordt gefluisterd dat op “De Groene Draek” altijd een flesje Schelvispekel mee aan boord gaat. Momenteel is H. van Toor Jz, de enige hofleverancier in Vlaardingen. Het stadsbestuur is er trots op!

Schelvispekel, oudste drankje van Nederland, Distilleerderij Van Toor, Alles over gin.

De stap naar gin en de ontwikkeling van Torine Gin

Vanaf 2010 ontstond er in Nederland meer aandacht voor ambachtelijke en hoge kwalitatieve drankjes. Zo werd gin steeds populairder in Nederland. Samen met Sietze Kalkwijk ontwikkelde Leo de VL92 gin. Het werd een groot succes!
Hier bleef het niet bij.. De private gins die daarna volgden, waren net zo succesvol en veroverden de harten van vele ginliefhebbers; Hermit Gin, Goodmans gin, Rose Gin en Vespers Gin.

Na zoveel gins te hebben gemaakt voor anderen, vond Leo dat het tijd was voor zijn eigen gin. Hij ontwikkelde de kruidige gin die met trots de naam Torine Gin draagt. Deze gin wordt hoog gewaardeerd én heeft een goede prijs-kwaliteit verhouding.

Constantijn met Torine Gin, Alles over gin.

Uitbreiding en JeuDeGin

De laatste drie jaar werkt Constantijn mee en ondersteunt hij Leo met het bezoeken van slijters, horeca en groothandels. Ook geeft Constantijn proeverijen bij klanten en heeft samen met Leo JeuDeGin ontwikkeld.
JeuDeGin staat in het teken van een actieve rondleiding door het bedrijf en een spelletje Jeu-de-boules onder het genot van een gin of ander drankje van H. van Toor Jz.. Er zijn verschillende arrangementen zoals met een vis- en vleesschotel die in het proeflokaal of de ontvangstkelder kan worden gegeten.

JeuDeGin in Vlaardigen, Distilleerderij Van Toor, Alles over gin.

Ervaringen en tips van Leo over het hebben van een eigen distilleerderij

Het leven van een distilleerder is zwaar, maar erg gevarieerd. Zo werkt Leo zes dagen per week en heeft hij nauwelijks vrije tijd en vakanties gehad in de afgelopen twintig jaar. Leo koos ervoor om geen vast personeel te nemen. Het nadeel hiervan is dat het werk soms ook erg eenzaam kan zijn.

Door de samenwerking met landelijke groothandels is de verspreiding van Leo’s distillaten gelukkig goed georganiseerd waardoor hij ruimte heeft voor het maken van drank.
Al heel snel viel het vakmanschap van Leo op tussen het “grote geweld” binnen de sterk ontwikkelde commerciële drankenwereld. Leo houdt zich namelijk nog altijd vast aan kwaliteit, duurzaamheid en het ambacht.
De gehele productie houdt Leo in eigen hand, net als alle andere facetten zoals de inkoop van ingrediënten, bottelen, etiketteren, financiën, onderhoud van het gebouw, promotie, verkoop, proeverijen, ontwerpen nieuwe dranken etc..

Na meer dan twintig jaar heeft Leo nog steeds plezier in het werk. Hij is ervan overtuigd dat je dit werk alleen kan doen vanuit je hart. Je hebt er een goede boterham aan als je zuinig en verstandig bezig bent op financieel vlak. Je moet geen distilleerderij beginnen om snel rijk te worden. Het vraagt veel van je lichaam en vakmanschap. Kwaliteit blijven leveren betekent doorzetten en hard werken, ook als je ouder wordt!

Master Distiller Leo Fontijne, Distilleerderij H. van Toor Jz., Vlaardingen, Alles over gin.

Ps. Een deel van de foto’s komt van Leo & Constantijn.

2.870
Laat een bericht achter