Parakeet Gin uitgelicht, gin story, Alles over gin.

Alles over Parakeet Gin – Een verrassende, nieuwe Nederlandse gin

Een opvallende apothekersfles met twee groene parkieten op de voorzijde. Een gin fles die je direct vrolijk maakt en stiekem ook wel nieuwsgierig. Want wat hebben parkieten met een gin te maken?
In deze gin story maak jij kennis met de mooie Nederlandse Parakeet Gin. Een gin die aan het einde van 2021 gelanceerd werd en klaarstaat om jouw hart te veroveren.
Wij spraken met co-founder Andy Symmonds en hij nam ons mee in hun mooie avontuur en de totstandkoming van deze smaakvolle Amsterdam Smooth Gin. Ben je klaar om kennis te maken met deze nieuwe soepele, kruidige gin (die stiekem ook perfect is voor deze tijd van het jaar)?

Het ontstaan van Parakeet Gin

Parakeet Gin is opgericht door Alex Trimbee en Andy Symmonds. Beide heren kennen elkaar al vijftien jaar. Hun vriendschap ontstond in Engeland en samen verhuisden ze in de jaren negentig naar Nederland.
Andy vertelt; “Alex was altijd al bezig met gin. Als er weer een feestje was, maakte Andy een eigen bathtub gin. Zelf deed ik er op dat moment niet zo heel veel mee, maar dit veranderde toen ik van Alex een fles Hendrick’s Gin met bijpassende tonics voor mijn verjaardag kreeg”.
Een mooi avontuur van proeven volgde; Alex heeft namelijk een hele collectie thuis staan en samen probeerden zij verschillende gins uit.

In juli 2020 veranderde alles door corona. Andy vertelt; “Alex had geëxperimenteerd met het maken van gin en ontwikkelde een zeer zachte en heerlijke gin. Na wat finetuning en enkele succesvolle herhalingsbatches, stelde hij voor om deze gin samen op de markt te brengen. Het idee was deels om te zien of de gin als bedrijf kon slagen, deels om onszelf bezig te houden en deels om te werken aan een project dat heel leuk kon zijn. Plezier stond voorop!”.

De heren hadden niet helemaal voorzien hoe ingewikkeld het zou zijn om van een zeer kleine partij gin, gemaakt in de keuken, over te gaan op een commercieel levensvatbaar product. De eerste beslissing was om een gedistilleerde gin te maken in plaats van de “badkuipmethode”. Dat betekende tijd voor de eerste grote stap: een distilleerderij vinden!

Andy en Alex bezochten diverse distilleerderijen en vonden in The Stillery de perfecte partner. Met hun “bathtub versie” gingen Andy en Alex naar deze distilleerderij toe; deze moest omgezet worden in een gedistilleerde gin. Dit proces heeft nogmaals zes maanden geduurd. De tweeëntwintigste sample was uiteindelijk hét perfecte recept; eind 2021 zag Parakeet Gin het levenslicht!
Ineens hadden we een gin! We zeiden nog tegen elkaar;We have a product, what the f*** are we gonna do?!’”, zegt Andy lachend.

Alex Trimbee en Andy Symmonds, founders Parakeet Gin, Alles over gin.

Goud voor Parakeet Gin

Eind september 2021 besloten Andy en Alex hun gin op te sturen naar The Global Spirits Masters. Het versturen ging echter niet zo eenvoudig; er was al weinig tijd en toen ontstond er ook nog een probleem met het transport. Andy en Alex dachten er in de weken die volgden verder niet meer zo heel veel over na, tot het hen in november weer te binnenschoot.. Andy en Alex namen contact op met The Global Spirits Masters om te zien wat het resultaat is.
Alsof het zo moest zijn kregen ze diezelfde dag vanuit de organisatie te horen dat de gin in goede orde ontvangen was en dat zij een gouden medaille gewonnen hadden!

Van welke botanicals is Parakeet Gin gemaakt en hoe smaakt deze Amsterdamse gin?

Om Parakeet Gin te kunnen maken wordt er gebruik gemaakt van acht botanicals. Dit zijn de jeneverbes, anijs, kaneel, koriander, kardemom, nootmuskaat, sinaasappelschil en kruidnagels.
Leuk om te weten is dat er gebruik wordt gemaakt van normale anijs; steranijs bleek te sterk te zijn qua smaak in de gedistilleerde versie.

Op de neus heeft Parakeet Gin een verfijnde, volle kruidige geur. De warme tonen van kaneel, anijs en kardemom komen direct naar voren. Op de achtergrond zijn de kruidnagels duidelijk aanwezig.
Qua smaak komen alle botanicals in perfecte balans naar voren; zoete tonen van de sinaasappel en anijs gecombineerd met verwarmende en kruidige tonen.. Samen zorgen ze voor een geweldige smaakexplosie.
Andy en Alex hadden gelijk wat betreft de smoothheid; hoewel er kruidige botanicals gebruikt zijn, is de gin erg soepel en zacht in de mond.

Parakeet Gin wordt gebotteld op 42%; dan zijn alle smaken perfect in balans.

Parakeet Gin, Amsterdamse smooth gin, Nederlandse gin, Alles over gin.

Het verhaal achter de fles

Achter de naam “Parakeet Gin” gaat, zoals wellicht al verwacht, het verhaal van parkieten schuil. In steeds meer Europese steden duiken deze mooie gekleurde vogels op in de lucht en in parken. Andy en Alex willen met Parakeet Gin hetzelfde plezier, opwinding en het gevoel van vrijheid geïnspireerd door de natuur, overbrengen.

Voor de toevoeging “Amsterdam Smooth Gin” is gekozen omdat het geen London Dry Gin is, Andy en Alex het leuk vonden om een echte Amsterdamse gin te lanceren én de smaak is erg soepel en zacht. Parakeet Gin is daarom ook perfect puur, met ijs of met tonic te drinken.

Het label van de fles is gemaakt door een goede vriend van Andy en Alex. Er waren hier een paar vereisten; zo moesten de barcode, regels en ingrediënten duidelijk naar voren komen en moest het label kleurrijk worden. Voor de rest was er volledige design vrijheid. En dat resulteerde in dit mooie opvallende design, waar zelfs de stad Amsterdam wordt afgebeeld!

Het plakken van de labels wordt allemaal met de hand gedaan en dit was zeker niet de meest eenvoudige taak; “Alle flessen zijn handmade en hebben dus niet allemaal dezelfde (strakke) vorm. Toen wij wilden gaan labelen ontstonden er zo nu en dan ook ribbels. Inmiddels hebben we ons erbij neergelegd, eigenlijk draagt het ook wel beetje bij aan de ambachtelijkheid”, zegt Andy met een lach.

Perfect Parakeet serve

Een gin story is niet compleet als er geen gin-tonic recept gedeeld wordt. Gelukkig begrijpen Andy en Alex dat als geen ander en hebben zij een geweldig gin-tonic recept voor ons uitgewerkt. Zo kun jij thuis genieten van de Perfect Parakeet serve!

Leuk om te weten is dat er bewust voor een combinatie met Fever-Tree is gekozen. Andy vertelt; “De tonics van Fever-Tree zijn niet alleen complementair aan de gin, maar zijn ook nog eens overal verkrijgbaar. Dit nodigt uit om te experimenteren met verschillende tonics om zo tot jouw eigen favoriete serve te komen”.

Wat hebben we nodig voor de Perfect Parakeet serve:

Garnering is niet nodig omdat de gin een prachtige smaak van zichzelf heeft. Wil je oog toch écht wat in het glas zien? Dan kun je ervoor kiezen om een grapefruitzeste of een schijfje bloedsinaasappel en twee kardemompeultjes toe te voegen.

Wat gaan we doen:
Gebruik bij voorkeur een ballonglas en vul deze met grote ijsblokjes. Pak het glas bij het steeltje en wals het ijs voorzichtig door het glas (ook wel frapperen genoemd) zodat deze ijskoud wordt.
Tip: om het frapperen makkelijker te maken kun je ook een lepel gebruiken waarmee je het ijs rustig rond roert in het glas.

Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je 50 ml Parakeet Gin toe, gevolgd door 150 ml tonic naar keuze.
Bij het inschenken van een tonic raden we je aan om een cocktaillepel te gebruiken. De reden hiervoor is dat deze schenkwijze ervoor zorgt dat het koolzuur in de tonic optimaal behouden blijft. Roer het geheel enkele seconden zodat de smaken goed vermengd worden.

Gin-tonic recept met Parakeet Gin, Perfect Parakeet serve, Alles over gin.

Parakeet cocktails

Parakeet Gin is de perfecte gin om cocktails mee te maken. De gin heeft een krachtige smaak waardoor zij goed omhoog blijft staan in cocktails. Aanraders zijn de Parakeet Negroni en de Tom Collins Parakeet.

Parakeet Negroni

De Parakeet Negroni is een eerbetoon aan graaf Camillo Negroni die honderd jaar geleden beroemd werd om deze cocktail.
Het is een cocktail die gemaakt wordt met Campari; mocht je van deze ietwat bittere smaak houden, dan is dit de perfecte cocktail voor jou.

Wat hebben we nodig:

 • 30 ml Parakeet Gin
 • 30 ml Barolo Chinato Cocchi
 • 30 ml Campari
 • Ter garnering een citroenschilletje
 • IJsblokjes

Wat gaan we doen:
Voeg ijsblokjes toe aan de cocktailshaker en voeg alle ingrediënten toe. Shake het geheel krachtig en serveer het drankje in een coupeglas. Garneer met een citroenschilletje.

Tom Collins Parakeet

Tom Collins Parakeet is een zachte cocktail met een fijne bite van de St. Germain Elderflower Liqueur. Voor een mooie (feestelijke) twist kun je ervoor kiezen om Prosecco te gebruiken om mee af te toppen in plaats van Soda Water.

Wat hebben we nodig:

 • Parakeet Gin
 • 20 ml vers geperst citroensap
 • 10 ml Monin suikersiroop
 • 20 ml Germain Elderflower Liqueur
 • IJsblokjes
 • Prosecco óf Soda Water om mee af te toppen

Wat gaan we doen:
Voeg ijsblokjes toe aan de cocktailshaker en voeg alle ingrediënten toe. Shake het geheel krachtig en serveer het drankje in een longdrink en top af met Soda Water of Prosecco.

Label Parakeet Gin, Alles over gin.

Ps. Alle foto’s komen van Parakeet Gin.

677
Laat een bericht achter