Ukiyo Gin, lancering Blossom Gin en Yuzu Gin, Amsterdam, The White Room, Alles over gin.

Alles over de lancering van Ukiyo Gin – Nederland is twee geweldige Japanse gins rijker!

There is a new kid in town en wij beloven je dat deze je (gin) hart direct weet te veroveren!
Het overkwam ons ook toen wij deze gin een paar maanden geleden voor het eerst zagen; de kleuren, de vorm van de fles en natuurlijk het feit dat het Japanse gins zijn. Drie ingrediënten die voor het “liefde-op-het-eerste-gezicht” moment weten te zorgen.
Twee weken terug was het zover dat de officiële lancering plaatsvond in Amsterdam. De prachtige locatie van The White Door werd omgetoverd en voor we het wisten waanden we onszelf in Japanse sferen. Persoonlijk vinden we het echt super leuk om van dichtbij mee te maken hoe gin merken gelanceerd worden en op unieke wijze gepresenteerd worden. We geven je dan ook graag een “kijkje achter de schermen”.
In deze gin story delen we alle info over dit geweldige event en aten we je zien waarom jij deze gins gewoon thuis wilt hebben staan!

Maak kennis met Ukiyo Gin

De prachtige Japanse Ukiyo Gins komen uit de Kagoshima regio. Deze regio vind je in het meest zuidelijke puntje van het Japanse hoofdeiland. Dit is ook waar de Sakurajima vulkaan zich bevindt. Leuk om te weten is dat de vorm van de fles hierop gebaseerd is; de bovenkant van de fles weerspiegelt deze imposante vulkaan.

Wat de Ukiyo Gins zo speciaal maakt is de productiewijze. Er wordt een honderd jaar oude distilleertraditie gevolgd en er wordt gebruik gemaakt van lokaal verbouwde gerst waaraan black Kōji wordt toegevoegd. Dit is een soort schimmel die sterke enzymen vrijmaakt. Die zetten vervolgens het zetmeel om met een ware umami smaakexplosie tot gevolg. Je komt Kōji bijvoorbeeld ook tegen in miso, soyasaus en sake.
Het mengsel van gerst en black Kōji wordt vervolgens gefermenteerd, waarna de distillatie plaatsvindt in een traditionele Japanse pot still en er Shōchū ontstaat. Dit is een typisch Japans distillaat die erg krachtig is.
Aan de Shōchū worden vervolgens de botanicals toegevoegd met Ukiyo Japanese Blossom Gin en Ukiyo Japanese Yuzu Gin als resultaat.

Om tot de Ukiyo Japanese Blossom Gin te komen wordt er gebruik gemaakt van jeneverbessen, mandarijnen, koriander en een infusie van kersenbloesem. De kersenbloesem zorgt hierbij voor de subtiele, lichtzoete en florale tonen.
Voor de Ukiyo Japanese Yuzu Gin wordt er ook gebruikt gemaakt van jeneverbessen, mandarijnen en koriander. Echter wordt dit distillaat ditmaal voorzien van pittige yuzu. Dit is een typisch Japanse citrusvrucht en weet de citrustonen geweldig te versterken. Het heeft een lichtzure ondertoon die het best omschreven kan worden als combinatie tussen een citroen, sinaasappel en grapefruit.

Leuk om te weten is dat “Ukiyo” staat voor “los van moeilijkheden van het leven”. Hiermee leggen de gins de nadruk op het leven in het hier en nu, het bewonderen van de schoonheid en natuurlijke perfectie.

Ukiyo Japanese Blossom Gin, Ukiyo Japanese Yuzu Gin, Alles over gin.

De lancering van Ukiyo Gin en wij mochten erbij zijn!

Bij binnenkomst worden we begroet door het vrolijke en vriendelijke team achter Ukiyo Gin. De ruimte is prachtig versierd met een Japans doek, kleurrijke Ukiyo Gin flessen en een bartender die heerlijke drankjes maakt op basis van sencha thee. We zijn in Amsterdam, maar wanen ons stiekem even in Japan.

We gaan een tweede deur door en kijken onze ogen uit.. Wat een ge-wel-dige locatie! Hoge, lichtgroene muren begroeten je op speelse wijze en laten doorschemeren dat je niet zomaar op een locatie bent aangekomen. De avond wordt speciaal, dat verraden ook de prachtig opgemaakte tafels.
Het zijn lage tafels waaraan we onszelf in een (soms ongemakkelijke) lotushouding onderschuiven. We zitten nog maar net of we krijgen het eerste hapje al voorgeschoteld. Versbereid door Japanse chefs die precies weten wat ze doen. Het oog krijgt wat zij wil, net als de smaakpapillen in onze mond.

Na de aftrap neemt theespecialist Robert Schinkel ons mee op reis. We proeven verschillende soorten sencha thee gecombineerd met pure Ukiyo Gin. Het lijkt een gekke combinatie; warme thee met pure gin op kamertemperatuur. Maar het resultaat is erg bijzonder; de thee weet de aroma’s in de gin juist te versterken en er ontstaat een smaakexplosie waar je “u” tegen zegt. Wat een unieke manier om kennis te maken met gin!

Nadat we de diverse smaaklagen en aroma’s hebben ontdekt die de Ukiyo Gins met zich meebrengen, laten we ons verrassen door prachtige Japanse gerechten in combinatie met verrassende gin-tonics en gin cocktails. Lang stil blijven zitten is er echter niet bij. Het grote witte doek waarvan wij dachten dat er nog een Japanse krijger uit zou springen, blijkt voor kalligraaf Vincent de Boer te zijn. Hierop gaat hij ons laten zien hoe we op sierlijke wijze onze namen kunnen schrijven. Voor ons is dit het moment dat we ontdekken dat Pascal hier een talent voor heeft, wie had dat gedacht!

Ons momentje van blijdschap wordt ruw onderbroken; uit het niets springt er een Japanse krijger de ruimte in die ons meeneemt in zijn vechtkunsten. De lancering wordt afgesloten met twee drummers die zelfs je hart weten te raken. Stilzwijgend kijken we naar het spektakel en beseffen we ons hóe tof het is dat wij hier gewoon bij mogen zijn.

Twee heerlijke recepten voor thuis; de Ukiyo Gin Sonic

Tijdens de lancering van de Ukiyo Gins werden er geweldige gin-tonics en gin-cocktails geserveerd. Dit liet ons als snel concluderen dat het hier om veelzijdige gins gaat, die zowel in de mix als puur perfect te drinken zijn.
Mocht je in de nabije toekomst de gin(s) zelf thuis hebben staan, dan hebben we hier alvast twee fijne recepten voor je!

De Ukiyo Gin Sonic is een variant op de gin-tonic; dit drankje drink je namelijk met sodawater én tonic. Het klinkt misschien gek, maar dit is een gebruikelijke manier van gin drinken in Japan. Voor de Ukiyo Gins betekent dit dat zij nog beter naar voren komen; de soda zorgt ervoor dat de gin echt uit je glas “knalt”.
Het recept is geschikt voor beide gins; het ligt er maar net aan welke je thuis hebt staan.

Wat hebben we nodig voor de Blossom variant:

  • 45 ml Ukiyo Japanese Blossom Gin
  • 60 ml Premium Indian Tonic Water
  • 60 ml sodawater
  • Ter garnering twee schijfjes sinaasappel
  • Grote ijsblokjes

Wat hebben we nodig  voor de Yuzu variant:

  • 45 ml Ukiyo Japanese Yuzu Gin
  • 60 ml Premium Indian Tonic Water
  • 60 ml sodawater
  • Ter garnering twee schijfjes limoen en een takje rozemarijn
  • Grote ijsblokjes

Wat gaan we doen:
Gebruik bij voorkeur een highball glas en vul deze met grote ijsblokjes. Roer de ijsblokjes voor circa vijftien seconden zodat je glas ijskoud wordt.
Schenk vervolgens het eventuele smeltwater weg en voeg de gin naar keuze toe. Schenk achtereenvolgens de soda en tonic in je glas en roer het geheel.
Garneer met de garnering naar keuze en roer nogmaals zodat alle smaken goed met elkaar vermengd worden.

4.331
Laat een bericht achter