Kennismaken met J.Rose Gin, Italiaanse gin, Wagging Finger Distillery, Alles over gin.

Alles over J.Rose Gin – Een unieke Italiaanse gin die Nederland gaat veroveren 

Een unieke Italiaanse gin die alle ogen op zich gericht heeft door haar bijzondere verschijning. Het is niet alleen het kunstwerk van Milo Manara die op het label prijkt en de aandacht trekt. Het is ook het materiaal waarmee deze labels (handmatig) worden gemaakt. In deze gin story maken we kennis met de gloednieuwe J.Rose Gin!
J.Rose Gin heeft een fascinerende geschiedenis die zijn oorsprong vindt in Puglia bij een textuurbehangproducent. Recentelijk heeft deze gin haar stappen ook op Nederlandse bodem gezet en wij kunnen niet wachten om jou kennis te laten maken met deze gin. J.Rose Gin is echt een pareltje met een vermakelijk verhaal!

Affreschi & Affreschi, het meest unieke textuurbehangmerk ter wereld

Meer dan twintig jaar geleden richtte Dario Roselli zijn eerste bedrijf op in Civitanova Marche, Italië. Dario werkte op dat moment samen met architecten en bouwers van over de hele wereld. Zijn doel? De mooiste villa’s en paleizen voorzien van buitendecoraties.

Tijdens de vele reizen viel het Dario op dat zijn klanten een grote voorliefde hadden voor Italiaans vakmanschap. Vaker dan eens kwam het voor dat een klant opzoek was naar een kunstenaar om zijn of haar huis te laten beschilderen en te decoreren. Dario werd hier zo door geïnspireerd dat hij het bedrijf Affreschi & Affreschi oprichtte.

Affreschi & Affreschi is gespecialiseerd is in het maken van fresco’s op rolpleister. Dit zijn zeer unieke textuurbehangrollen die met de hand worden gemaakt van hoogwaardige materialen zoals Kalksteen uit Lecce, marmer uit Carrara en Romeis travertijn. Affreschi & Affreschi is het enige bedrijf ter wereld die de printtechniek met stucwerk beheerst. Het is een tijdrovende en kost intensieve klus om één rol te maken; hier staan maar liefst twaalf dagen voor!

Op deze fresco’s staan vaak meesterwerken uit de Italiaanse kunstwereld afgebeeld. Met deze textuurbehangrollen worden niet alleen de oude fresco’s weer in de huidige tijd gebracht, maar wordt ook het Italiaanse erfgoed op prachtige wijze behouden.

Bekijk hier het verrassende productieproces:

Het onverwachte gin avontuur

In december 2021 lanceerde Affreschi & Affreschi haar nieuwste collectie “Venus”. Deze collectie is ontworpen door Milo Manara voor Salone Del Mobile in juni 2022.
Milo is een tachtig jaar oude artiest die al zijn hele leven gespecialiseerd is in erotische cartoons. Wat zijn kunst bijzonder maakt is dat alle cartoons een eigen naam hebben én een verhaal met zich meedragen.

Om haar vaste klantenkring een uniek kerstcadeau te kunnen geven, besloot Affreschi & Affreschi honderd gin flessen te versieren met een aantal van Milo’s afbeeldingen. En met succes!
De klanten vonden de gin geweldig en het duurde niet lang voordat de vraag ontstond waar deze gin gekocht kon worden. Als antwoord op deze vraag liet Affreschi & Affreschi nogmaals 700 flessen produceren. Binnen afzienbare tijd was de hele voorraad weer uitverkocht en werd de batch verdubbeld. Uiteindelijk resulteerde dit in de verkoop van 7.000 flessen in een paar maanden. J.Rose Gin was vanaf dat moment een feit en niet meer weg te denken uit de Italiaanse design wereld!

Leuk om hierbij te weten is dat Affreschi & Affreschi hiervoor altijd wijnen weggaven. Deze werden echter nooit zo’n hit als J.Rose Gin.

Van welke botanicals wordt J.Rose Gin gemaakt en hoe smaakt deze gin?

J.Rose Gin is een London Dry Gin die wordt gemaakt van negen zorgvuldig geselecteerde lokale botanicals. Hieronder vallen jeneverbessen, bergamot, mandarijnen, cactusvijgbloesem, kardemom, engelwortel, perenbloesem en eikenschors.
Alle botanicals brengen een prachtige smaak met zich mee, maar hebben voor Dario ook een sentimentele waarde omdat zij direct terug te herleiden zijn naar zijn jeugdherinneringen. Het was dan ook Dario die alle botanicals uitkoos en verantwoordelijk is voor de smaakbepaling.

De gin wordt geproduceerd in een 200-liter Mueller distilleerketel. Rossella van Affreschi & Affreschi vertelt; “Voor de productie zijn wij de samenwerking aangegaan met distilleerderij Liquorificio Italia in Triëst. Dit is een historisch familiebedrijf waarbij de normen en waarden overeenkomen met die van ons. Al vanaf het eerste gesprek was er een klik en daarom zijn wij erg blij met deze samenwerking. Zij zijn ook in staat om grote aantallen te produceren. De labels blijven we wel in eigen huis produceren en wij voorzien de flessen ook zelf met deze labels.
Voor ons is J.Rose Gin het resultaat van een perfect huwelijk tussen kunst, vakmanschap en distillatie. De gin toon haar vermogen om een passie voor kunst om te zetten in een unieke ervaring om van te genieten, wanneer kunst wordt omgezet in een ervaring om van te genieten en om te verzamelen”.

Omdat J.Rose Gin een klassieke London Dry Gin is, zijn de tonen van de jeneverbes duidelijk aanwezig. Deze komen op de neus dan ook als eerste tevoorschijn. Op de achtergrond wordt deze toon gecomplementeerd door de delicate aroma’s van bergamot en mandarijnen. Laatstgenoemde zorgt voor een fijn evenwicht.
Qua smaak komen de jeneverbes tonen ook direct naar voren, maar zij worden bijgestaan door eikenschors en cactusvijgbloesem. Het eikenschors zorgt voor een geroosterd, nootachtig aroma die doet denken aan walnoten en hazelnoten. De cactusvijgbloesem daarentegen zorgt voor een fruitig aroma die tot in de afdronk aanwezig blijft.

J.Rose Gin komt in flessen van 700 ml en wordt gebotteld op 43%. Met dit alcoholpercentage is de gin in perfecte balans; de frisheid en droogheid van de London Dry Gin staan in perfecte verhouding.

Het verhaal achter het zeer unieke label en de geheimzinnige naam

Het ontstaan van J.Rose Gin is al net zo uniek als het label. Laatstgenoemde is namelijk een echt eyecatcher en moet meer als kunstwerk gezien worden dan als standaard label.
De fles voelt ambachtelijk, puur en rauw. De afbeeldingen zijn opvallend; schaars geklede en naakte vrouwen spelen hierin de hoofdrol. De fles is enigszins shockerend en dat maakt deze zeer gewild in Italië en daarbuiten.

De illustraties van Milo Manara werden gekozen om continuïteit te geven aan de collectie. Daarbij waren de gin flessen ook een soort van promotiemiddel voor ons. Op de achterkant staat namelijk een QR code die verwijst naar de nieuwste collectie. Op dit moment hebben we acht verschillende labels; deze refereren gezamenlijk naar onze collectie”,  aldus Rossella.

Iedere J.Rose Gin is een kunstwerk op zich; alle flessen hebben een eigen handgemaakt (!) label én een unieke stalen dolk die in de dop gestoken is. Deze dolk is het symbool van Affreschi & Affreschi geworden en staat voor de innerlijk kracht om obstakels van het leven te overwinnen.
Leuk om te weten is dat deze dolk ook als juweeltje gebruikt kan worden; er zit een klein gaatje aan de bovenkant en hierdoor kan je de dolk bevestigen aan een ketting, armband of zelfs oorbel.

Het is een raadsel waar de naam J.Rose vandaan komt. Alleen Dario weet het échte verhaal achter de naam, omdat hij deze gekozen heeft. Rossella kan wel een tipje van de sluier oplichten; “Affreschi & Affreschi heeft toekomstplannen die gericht zijn op kunst..”. Meer wil ze ons niet vertellen; “We willen de nieuwsgierigheid blijven wekken”, zegt ze lachend.

De verschillende labels geillustreerd door Enzo de Paola, J.Rose Gin, Alles over gin.

De perfect J.Rose serve

J.Rose Gin is een London Dry Gin en dit betekent dat de gin een overheersende citrus- en jeneverbessmaak heeft. Door de overige botanicals ontstaat er een mooie, volle smaakexplosie in je glas. Hierdoor is een Premium Indian Tonic Water eigenlijk al voldoende; garnering is ook overbodig.

Voor de perfect serve vul je een ballonglas met grote ijsblokjes en voeg je 50 ml J.Rose Gin toe, gevolgd door 150 ml Premium Indian Tonic Water. Roer het geheel enkele seconden en klaar is de perfect J.Rose serve!

Ps. Alle foto’s komen van Affreschi & Affreschi. 

1.109
Laat een bericht achter