Cocktailbar Super Lyan, Amsterdam, Alles over gin.

Alles over Super Lyan, de Amsterdamse cocktailbar voor jouw next level cocktail experience

Afgelopen week hadden wij het genoegen om bij een heel fijn event aanwezig te zijn. De Amsterdamse cocktailbar Super Lyan nodigde ons uit om de nieuwe cocktailkaart te gaan testen. In de prachtige bar, die stiekem al een langere tijd op onze wishlist stond, werden wij niet alleen meegenomen op smakenreis. We doken óók in het verhaal achter de cocktails en er ging een wereld voor ons open!
Achter alle cocktails van Super Lyan zit een bijzonder proces, unieke ingrediënten en bartenders die het allemaal nét even anders willen doen. Wij konden maar één conclusie trekken; naar deze cocktailbar ga je voor een next level cocktail experience.. In deze gin story vertellen we je alles over Super Lyan, de nieuwe cocktailkaart en natuurlijk waarom jij hier naartoe wilt gaan!

Eerst even kennismaken met Super Lyan

Cocktailbartender Ryan Chetiyawardana is samen met zijn zussen de oprichter van Super Lyan. Wij hadden het geluk dat hij aanwezig was tijdens de cocktail night; zo konden wij zijn verhaal uit eerste hand horen.

Ryan is al jaren actief in de hospitality branche. Hij heeft een liefde voor bars, maar voelde vrijwel altijd hetzelfde. De inrichting kwam vaak overeen en er werd voornamelijk jazz muziek gedraaid. Ryan wilde meer, hij wilde echt iets anders neerzetten. Dit ging in een stroomversnelling toen hij met zijn zus naar een bar ging..
Hij vertelt: “Ik ging met mijn zus naar een bar toe. Zij had zin in een Manhattan en wilde deze cocktail bestellen. Maar dat liet de bartender niet gebeuren.. De bartender gaf aan dat ze geen Manhattan kon bestellen, ‘want deze cocktail is niet voor vrouwen’. Ik kon mijn oren niet geloven.. Cocktails moeten magisch zijn en iedereen moet vrij zijn om zijn of haar cocktail te bestellen!”.

In 2013 opende Ryan samen met zijn zus en zakenpartner (“business sister”) de eerste bar in London. Deze bar werd door buitenstaanders een beetje als vreemd ervaren. Het was namelijk de allereerste cocktailbar ter wereld die geen bederfelijke producten, fruit en ijs gebruikte. Hier lag juist de focus op duurzaamheid, minder afval, gebruik van kant-en-klare cocktails en innovatieve ingrediënten zoals ook bij Super Lyan nog steeds het geval is.
Daarbij maakten de bartenders binnen enkele seconden de mooiste drankjes, waardoor er tijd overbleef om met de gasten te praten en hen op persoonlijke wijze konden helpen met de cocktailkeuze of smaakbepaling.

Niet lang daarna openden Ryan en zijn zussen nog meer cocktailbars; Super Lyan, Dandelyan, Cub, Lyaness, Silver Lyan en Seed Library. De cocktailbars zijn verspreid over London, Amsterdam en Amerika. Inmiddels is het tienjarige bestaan gevierd en bestaat het internationale team bijna uit honderd medewerkers!
Leuk om te weten is dat de naam Lyan is afgeleid van Ryan.

De bar van Super Lyan is internationaal. Er komen veel buitenlandse gasten in de bar en daarom ligt bij Super Lyan de focus op de Nederlandse historie en tradities. Deze worden verwerkt in de cocktails en dat zorgt voor een hele unieke benadering!

Cocktailbar Super Lyan, Amsterdam, Cocktail night, cocktails, Alles over gin.

Na regen komt zonneschijn

De zomerse dagen worden schaarser, de maan doet eerder zijn intrede, de natuur begint te verkleuren.. We kunnen er niet meer omheen; er staat een nieuw seizoen voor de deur te trappelen.
Toch is het veranderen van seizoen meer dan alleen de weers- of natuurverandering. Heb jij er wel eens bij stilgestaan dat wij ons gedrag hier ook op aanpassen? Zo outgoing als we zijn in de zomer, zo graag willen we naar binnen zodra het weer kouder en donkerder begint te worden. Dat is ook te merken aan bijvoorbeeld museum exhibitions, shows, gerechten en drankjes. Alles om ons heen verandert mee en wordt aangepast op het nieuwe seizoen.

Het thema van de nieuwe cocktailkaart van Super Lyan is dan ook niet voor niets “Na regen komt zonneschijn”. Hiermee willen ze de seizoenverschuiving subtiel laten doorschemeren, maar omarmen zij ook het optimisme dat met dit moment gepaard gaat. Dit nieuwe seizoen wordt namelijk gevuld door tradities, culturele vieringen en andere events die mensen samenbrengen en de gemeenschap versterken.
Voor ons is dit menu een liefdesbrief aan de veerkracht van de locals van deze stad en hun manier om vreugde te vinden in moeilijke omstandigheden. Hier blijven wij altijd geloven dat er na regen zonneschijn komt”, aldus het team van Super Lyan. 

De bijzondere cocktails van Super Lyan

Op de nieuwe cocktailkaart van Super Lyan vind je acht unieke cocktails. Al deze cocktails dragen een verhaal met zich mee die betrekking hebben op de Nederlandse cultuur. Dit is natuurlijk geweldig!
Niet alleen leren wij zelf nog iets over onze tradities, cultuur en geschiedenis, maar toeristen kunnen hier ook op unieke (en zeer smakelijke!) wijze kennismaken met Nederland.

Het team van Super Lyan houdt van dingen die mensen samenbrengen. Zoals ze zelf zeggen; “Het heeft iets magisch om bij te kletsen terwijl we genieten van mooie cocktails. Wij zien het als onze missie om prachtige drankjes te ontwikkelen die staan voor onze passie, liefde voor smaken en (soms ietwat gekke) research & development”.
Voor alle cocktails geldt dat er vooraf veel geëxperimenteerd is met bijzondere ingrediënten. De bartenderss hier houden niet van standaard en maken graag gebruik van ongewone combinaties. Zo wordt er voor één cocktail zelfs gebruik gemaakt van aardappelfoam en is er geëxperimenteerd met krekels en kippenbotten. Als je nog niet uit je comfortzone gestapt was, doe je dit wel bij Super Lyan!

Tijdens de cocktail night maakten wij kennis met de verschillende cocktails en vier daarvan gaan we hieronder uitlichten. Dan weet jij in ieder geval al een beetje wat je kunt verwachten en waarom je hier naartoe wilt gaan, maar heb je ook nog een aantal cocktails die als verrassing op jou staan te wachten!

#1 Borrel Gibson

De Borrel Gibson was ons welkomstdrankje. Deze speelse, krachtige en complexe cocktail wordt gemaakt van Bombay Sapphire, Toki, witte vermout, een stukje kaas en ananas augurk.
De inspiratie voor deze cocktail komt van De Drie Fleschjes. Dit is het oudste bruine café in Amsterdam die al sinds 1619 gevestigd is op de huidige locatie, tegenover Super Lyan. In dit bruine café worden traditionele Nederlandse likeuren geschonken. Hoewel De Drie Fleschjes hier al vier eeuwen zit, ging het uiteraard niet helemaal zonder slag of stoot. Maar al deze uitdagingen werden met beide handen aangegrepen en resulteerden in innovatieve oplossingen. Zo begonnen zij hier al vroeg met het inmaken van etenswaren om ze langer te kunnen bewaren én werden er muren gemaakt van vaten waarin jenevers en andere sterke dranken bewaard en gerijpt konden worden.

Cocktailbar Super Lyan, Amsterdam, Cocktail night, Borrel Gibson, Alles over gin.

#2 Billy Bock

Bockbier combineren met whisky? Wel als het aan de bartenders van Super Lyan ligt!
De Billy Bock cocktail wordt gemaakt van Johnnie Walker Black Label en bockbier en dat zorgt voor een heerlijke cocktail. Warme smaken laten zich perfect combineren met het schuimlaagje gemaakt van rode bessen. Een persoonlijke favoriet als je het ons vraagt!

Billy Bock vertelt het verhaal van de bockbiertraditie in Nederland. Dit diepe, zware bier komt oorspronkelijk uit Duitsland en wordt gefermenteerd uit de eerste herfstoogst van gerst. In de afgelopen jaren is het alcoholpercentage flink gestegen en dit heeft als “voordeel” dat het bockbier voor een fijn, verwarmend gevoel zorgt. Omdat het alcoholgehalte vernoemd wordt naar Billy de Geit en bockbier kan voelen als een kopstoot van een bok (zeker als je er iets teveel van hebt gehad), was er maar één naam perfect voor deze cocktail. Dat werd Billy Bock!

Cocktailbar Super Lyan, Amsterdam, Cocktail night, Billy Bock cocktail, Alles over gin.

#3 Winter French Martini

De Winter French Martini is een zoete, verleidelijke cocktail die wordt gemaakt van Toki, geconserveerde appel en pompoen, passievruchtazijn en aardappelfoam. Omdat er gebruik wordt gemaakt van een lichtere whisky, ontstaat er een geweldige, subtiele rooksmaak.
Leuk om te weten is dat de aardappelfoam niet direct een succes was. Er werden vele aardappelen gekookt alvorens het perfecte recept voor de schuim was gevonden.

De inspiratiebronnen voor de Winter French Martini zijn appels en pompoenen. De herfst kenmerkt zich als het oogstseizoen en ook daar zijn tradities aan verbonden. Zo openen appelboeren hun deuren zodat je hier zelf appels kunt plukken. Pompoenen daarentegen worden juist weer thuis gekweekt en aangeboden in voortuinen. Er worden zelfs wedstrijden gehouden voor de grootste pompoen.

Cocktailbar Super Lyan, Amsterdam, Cocktail night, Winter French Martini cocktail, Alles over gin.

#4 Festivities Punch

Festivities Punch wordt gemaakt van Woodford Rye, UV kokosboter, lichtgerijpte ananas en zoutkruiden. Het resultaat is een heerlijke tropische cocktail.

Deze cocktail heeft haar naam te danken aan de Amsterdamse festiviteiten, waarvan het Amsterdamse Dance Event de belangrijkste is. Dit muziek- en cultuurfestival vindt plaats op verschillende locaties in de stad. Omdat dit event georganiseerd wordt in de periode dat de laatste maanden van het jaar aanbreken, wordt dit festival door de locals ook wel gezien als aankondiging van de verschuiving van zomer naar winter.

Cocktailbar Super Lyan, Amsterdam, Cocktail night, Festivities Punch cocktail, Alles over gin.

Klaar om jouw bezoek te plannen?

Super Lyan is gevestigd aan de Nieuwezijds Voorburgwal 3 in Amsterdam.
Het is de bar van hotel Kimpton de Witt en is van woensdag tot en met zondag geopend van 17:00 – 00:00 uur.

 

424
Laat een bericht achter